Back to top

Mezőhegyes működik, és köszöni jól van

„Mezőhegyes küldetése, hogy a gazdálkodáson túl példát mutasson a magyar agráriumnak”- hangsúlyozta Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél tartott kihelyezett ülésén. Bár tizenöt milliárd forintnyi vagyont működtetnek, ehhez nem igényelnek költségvetési támogatást. Ugyanakkor a beruházásokat a cég nem tudja önállóan megvalósítani.

A parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél tartott kihelyezett ülésén kiemelte, a mezőhegyesiek nagy feladatot vállaltak magukra, hiszen nem elég a termelés frontján helyt állniuk, mellette ott van a tangazdaság, a lótenyésztés, a szakiskola, az idegenforgalom és a műemléki épületek megóvása. Mindezt az 1784-es alapítás szellemében, mintaszerűen kell végezni.

mezohegyes1.jpg

A Parlament Mezőgazdasági bizottsága tájékozódni érkezett Mezőhegyesre

Mint elhangzott, a rendszerváltást követően a vetőmag-termesztés és a tejelő marha tartás került előtérbe, s ezzel a Mezőhegyes hagyományos gazdálkodási struktúrája bicsaklott meg. Az állami, majd privatizált, s rövid időn belül újra állami kézben lévő cég mintegy nyolcezer hektár szántón, s ezerötszáz hektárnyi erdőn gazdálkodik. Bár tizenöt milliárd forintnyi vagyont működtetnek, ehhez nem igényelnek költségvetési támogatást. Ugyanakkor a beruházásokat a cég nem tudja önállóan megvalósítani.

Farkas Sándor, a Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos kiemelte, az évtizedekig elmaradt fejlesztések után jelentős feladatok várnak rájuk. Elkezdődött egy ipartelep alapjainak lerakása, ahol öt milliárd forint értékben kisebb vetőmagüzemet, raktárbázist alakítanak ki. Készülnek a szarvasmarha telep felújításának tervei, a munkálatok – a szakaszos megvalósítás miatt – másfél évig fognak tartani. Jelenleg mintegy 2200 hektárnyi területük öntözhető, amit az elkövetkező években nem csak megduplázni szeretnének, de az eszközök korszerűsítése sem maradhat el.

mezohegyes2.jpg

A Ménesbirtok hagyományos értékét a mezőhegyesi lovak jelentik

A lótenyésztést új alapokra helyezik.

A hatvanas években Mezőhegyesről elkerült gidrán ménest sikerült visszavásárolniuk, s magánszemélyektől kiváló kancákat is sikerült beszerezniük. A magyar készenléti rendőrség nóniusz lóállományra fog épülni, s ezen felbuzdulva lengyel, cseh, szlovák, szlovén és belga rendfenntartók is érdeklődnek a jól kiképzett mezőhegyesi lovak iránt. Hasonló sikerekről számoltak be a magyar versenyló kapcsán, miközben az ügetőlovak tenyésztése távol áll a mezőhegyesi világképtől.

A ménesbirtok központjának rekonstrukciója – az elkészült arculati kézikönyv alapján – megkezdődött, két major istállóját már felújították, s huszonnégy műemléki épületük turisztikai hasznosítására is vannak elképzelések. Mindezek mellett gépeket, eszközöket vásároltak, hogy gazdálkodásuk zökkenőmentes legyen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar termelői és értékesítési szövetkezet alakult Kárpátalján

A magyar kormány 35 millió forintos támogatásával megalakult a Kárpátaljai Termelői és Értékesítési Szövetkezet (KTÉSZ), a határon túli magyarlakta területek első ilyen szervezete, ami egész Kárpátalján szervezi a magyar vállalkozások termelői tevékenységét, minőségi termékeinek értékesítését - jelentette be Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) elnöke Beregszászon.

Csökkent a mezőgazdasági termelés 2017-ben

A mezőgazdaság kibocsátási volumene 6,1 százalékkal csökkent 2017-ben, a növénytermesztési termékek volumene 8,6, az állattenyésztésé 3,2 százalékkal maradt el a 2016. évi eredményektől. Az előző évben kiváló eredményt hozó növénytermesztési ágazaton belül szinte minden jelentős termék esetében csökkenés volt.

Új korszak kezdődik a géntechnológiában

A Harvard Egyetem és a Massachusettsi Műszaki Egyetem szabadalmaztatta a kriszper (CRISPR) génszerkesztési technológiát, és számos cégnek nem kizárólagos engedélyt adott az úttörő technológia alkalmazására. A kriszper technológia mezőgazdasági felhasználása számos kutatásban nagy segítséget nyújthat a cégeknek.

Megvannak az idei kukorica fajtakísérletek eredményei

Lezárult a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének idei kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete.

Tavaly mérséklődött az európai agrártermelés

Az Eurostat a közelmúltban nyilvánosságra hozott adatai szerint 2016-ban 2,8 százalékkal mérséklődött az unió huszonnyolc tagországának agrártermelése. Ezen belül az állati eredetű termékek esetében az átlagot meghaladó mértékű, 3,3 százalékos, míg a növényi eredetűeknél attól kisebb mértékű, 2,5 százalékos csökkenést regisztráltak.

December közepéig elbírálják a termelői csoportok átminősítési kérelmét

Az idén nem változott érdemben a termelői értékesítő szervezetek (tész) száma a tavalyihoz viszonyítva, de december 15-ig bírálják el azon termelői csoportok kérelmét, amelyek kérték, hogy minősítsék át őket szervezetté. A hivatalos adatok szerint tavaly 55 zöldség-gyümölcs tész és 15 zöldség-gyümölcs termelői csoport (tcs) működött Magyarországon - közölte Ledó Ferenc.

Túljutott a holtponton a német mezőgazdaság

Néhány ellentmondásos, mondhatni válságos év után a június végével lezárt 2016/2017-es gazdasági évben elindult felfelé a német mezőgazdaság. A német agrárüzemek jövedelmezősége az elmúlt gazdasági évben jó egy harmadával meghaladta az előző évit.

A lovasterápia megoldást kínál testi és lelki bajokra is

„Már akkor segítettük a veteránok reintegrációját, amikor a posztraumás stresszről még szakmai körökben is alig beszéltek” – mondta Michael Kauffman, az 1969-ben Amerikában alapított nemzetközi lovasterapeuta-szövetség, a Professional Association of Therapeutic Horsemanship International (PATH) szakmai igazgatója a novemberben San Antonióban rendezett lovasterápiás világkongresszuson.

Kárpát-medencei Falugazdász Program indul

A határokat meghaladó nemzetegyesítés a magyar gazdatársadalom egyesítését is jelenti - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a VI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon. A Kárpát-medencei Falugazdász Program ezt célozza, a tárcavezető 20 külhoni civil szervezettel írt alá megállapodást a működéséről, amelyet jövőre 420,88 millió forintos keretösszeggel támogat az FM.

Számos agrárbefektetésnek nyit utat a megállapodás Ghánával

Magyar kutatók segítségével modernizálhatja mezőgazdaságát ­Ghána. Szakemberek szerint megfelelő fajtaválasztással és az új technológiák alkalmazásával a duplájára növelhető a nyugat-afrikai országban előállított élelmiszer mennyisége. Hamarosan mintagazdaságot létesítenek a magyar vetőmagok ottani népszerűsítésére, és tervben van egy trópusi-gyümölcsfeldolgozó létesítése is magyar tőkebevonással.