Back to top

Mezőhegyes működik, és köszöni jól van

„Mezőhegyes küldetése, hogy a gazdálkodáson túl példát mutasson a magyar agráriumnak”- hangsúlyozta Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél tartott kihelyezett ülésén. Bár tizenöt milliárd forintnyi vagyont működtetnek, ehhez nem igényelnek költségvetési támogatást. Ugyanakkor a beruházásokat a cég nem tudja önállóan megvalósítani.

A parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél tartott kihelyezett ülésén kiemelte, a mezőhegyesiek nagy feladatot vállaltak magukra, hiszen nem elég a termelés frontján helyt állniuk, mellette ott van a tangazdaság, a lótenyésztés, a szakiskola, az idegenforgalom és a műemléki épületek megóvása. Mindezt az 1784-es alapítás szellemében, mintaszerűen kell végezni.

A Parlament Mezőgazdasági bizottsága tájékozódni érkezett Mezőhegyesre

Mint elhangzott, a rendszerváltást követően a vetőmag-termesztés és a tejelő marha tartás került előtérbe, s ezzel a Mezőhegyes hagyományos gazdálkodási struktúrája bicsaklott meg. Az állami, majd privatizált, s rövid időn belül újra állami kézben lévő cég mintegy nyolcezer hektár szántón, s ezerötszáz hektárnyi erdőn gazdálkodik. Bár tizenöt milliárd forintnyi vagyont működtetnek, ehhez nem igényelnek költségvetési támogatást. Ugyanakkor a beruházásokat a cég nem tudja önállóan megvalósítani.

Farkas Sándor, a Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos kiemelte, az évtizedekig elmaradt fejlesztések után jelentős feladatok várnak rájuk. Elkezdődött egy ipartelep alapjainak lerakása, ahol öt milliárd forint értékben kisebb vetőmagüzemet, raktárbázist alakítanak ki. Készülnek a szarvasmarha telep felújításának tervei, a munkálatok – a szakaszos megvalósítás miatt – másfél évig fognak tartani. Jelenleg mintegy 2200 hektárnyi területük öntözhető, amit az elkövetkező években nem csak megduplázni szeretnének, de az eszközök korszerűsítése sem maradhat el.

A Ménesbirtok hagyományos értékét a mezőhegyesi lovak jelentik

A lótenyésztést új alapokra helyezik.

A hatvanas években Mezőhegyesről elkerült gidrán ménest sikerült visszavásárolniuk, s magánszemélyektől kiváló kancákat is sikerült beszerezniük. A magyar készenléti rendőrség nóniusz lóállományra fog épülni, s ezen felbuzdulva lengyel, cseh, szlovák, szlovén és belga rendfenntartók is érdeklődnek a jól kiképzett mezőhegyesi lovak iránt. Hasonló sikerekről számoltak be a magyar versenyló kapcsán, miközben az ügetőlovak tenyésztése távol áll a mezőhegyesi világképtől.

A ménesbirtok központjának rekonstrukciója – az elkészült arculati kézikönyv alapján – megkezdődött, két major istállóját már felújították, s huszonnégy műemléki épületük turisztikai hasznosítására is vannak elképzelések. Mindezek mellett gépeket, eszközöket vásároltak, hogy gazdálkodásuk zökkenőmentes legyen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Generációváltás kellene, de a fiatalokat nem érdekli a mezőgazdaság

A mezőgazdaság sosem tartozott a legkönnyebb munkával és legstabilabb bevételi forrással kecsegtető szakterületek közé. Az időjárás, a kártevők és a váratlanul felbukkanó betegségek, valamint a változó piaci viszonyok mellett manapság egyre inkább komoly kihívásként merül fel a generációváltás, a fiatalítás kérdése is.

Parlament előtt a kútfúrási törvény

A törvényjavaslat szerint engedély és bejelentés nélkül lesz létesíthető a 80 méternél sekélyebb és házi vízigényt meg nem haladó vízkivételt biztosító vízilétesítmény, a meglévő kutak utólagos fennmaradási engedélyt kaphatnak bírság kiszabása nélkül, ha a tulajdonosok 10 éven belül legalizálják azokat.

Idén is látogatható a velencei növény- és talajvédelmi kiállítás a múzeumok éjszakáján

Talán kevesen tudják, hogy Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében létezik egy Európában is egyedülálló kiállítás a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredetileg magángyűjteményként indult tárlatanyag mára alaposan kibővült.

A férfiszív próbája

Az angol lóversenyévad első felvonásának az ősztől tavaszig zajló gát- és akadályversenyek számítanak, ennek záróakkordjaként futják le a liverpooli Grand Nationalt, amely egyben a világ ugrósportjának legtekintélyesebb futama. Második felvonásnak nevezhetjük a tavasztól őszig zajló síkversenyeket.

Nem lehetetlen 6 hónap alatt triplázni a mezőgazdasági termelést

Jót tett Katar mezőgazdaságának az egy éve bevezetett politikai és gazdasági blokád, az elmúlt hat hónapban ugyanis ennek hatására jelentősen növekedett az élelmiszertermelés az Arab-öböl menti országban.

A világ legnagyobb lovai

A shire a világ legnagyobb lófajtája. Átlagos marmagassága durván 180 centimétem, de persze világrekordereket is rendszeresen ad a fajta, 2 méter feletti méretekkel. A kifejlett lovak súlya eléri, gyakran meghaladja az egy tonnát. Óriási termetükhöz képest arányosak, hidegvérűekhez képest hosszabb lábakkal, látványos, sűrű bokaszőrzettel, jó minőségű patákkal.

Túl a záróvizsgán

Lezajlott a Talent Program záróvizsgája, azt megelőzően pedig megtartottuk a szezon harmadik díjugrató és díjlovagló edzőtáborát. Ebben a szezonban már új lehetőségekkel is élhettek a résztvevők a programszabályzat módosításának köszönhetően.

Öntözési ügynökség lesz az Agrárminisztériumnál

Öntözési ügynökséget állít fel a földművelésügyi minisztériumon belül Nagy István, jelentette be a Magyar Hírlapnak adott interjújában. Az agrárminiszter elképzelése szerint ez a hivatal kezelné a meglévő csatornákban lévő víz használatát. Hozzátette: új tározókra is szükség van, hogy a tavaszi áradáskor érkező vizet meg tudjuk őrizni.

Horvát és magyar állatorvosok keresték a lovak sántaságának okait

Horvát-Magyar Lógyógyászati Konferenciát tartottak szerdán Teskándon. Az eseménynek otthont adó Zalai Állatgyógyászati Centrum állatorvosa, Szilvássy Levente szerint egyértelmű igény van az ilyen regionális szakmai rendezvényekre.

Keresettek a végzős ménesgazdák

Az utolsó éves hallgatók többsége már állásajánlattal a zsebében teljesítette az államvizsgát a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ménesgazda képzésén.