Back to top

Mezőhegyes működik, és köszöni jól van

„Mezőhegyes küldetése, hogy a gazdálkodáson túl példát mutasson a magyar agráriumnak”- hangsúlyozta Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél tartott kihelyezett ülésén. Bár tizenöt milliárd forintnyi vagyont működtetnek, ehhez nem igényelnek költségvetési támogatást. Ugyanakkor a beruházásokat a cég nem tudja önállóan megvalósítani.

A parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél tartott kihelyezett ülésén kiemelte, a mezőhegyesiek nagy feladatot vállaltak magukra, hiszen nem elég a termelés frontján helyt állniuk, mellette ott van a tangazdaság, a lótenyésztés, a szakiskola, az idegenforgalom és a műemléki épületek megóvása. Mindezt az 1784-es alapítás szellemében, mintaszerűen kell végezni.

A Parlament Mezőgazdasági bizottsága tájékozódni érkezett Mezőhegyesre

Mint elhangzott, a rendszerváltást követően a vetőmag-termesztés és a tejelő marha tartás került előtérbe, s ezzel a Mezőhegyes hagyományos gazdálkodási struktúrája bicsaklott meg. Az állami, majd privatizált, s rövid időn belül újra állami kézben lévő cég mintegy nyolcezer hektár szántón, s ezerötszáz hektárnyi erdőn gazdálkodik. Bár tizenöt milliárd forintnyi vagyont működtetnek, ehhez nem igényelnek költségvetési támogatást. Ugyanakkor a beruházásokat a cég nem tudja önállóan megvalósítani.

Farkas Sándor, a Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos kiemelte, az évtizedekig elmaradt fejlesztések után jelentős feladatok várnak rájuk. Elkezdődött egy ipartelep alapjainak lerakása, ahol öt milliárd forint értékben kisebb vetőmagüzemet, raktárbázist alakítanak ki. Készülnek a szarvasmarha telep felújításának tervei, a munkálatok – a szakaszos megvalósítás miatt – másfél évig fognak tartani. Jelenleg mintegy 2200 hektárnyi területük öntözhető, amit az elkövetkező években nem csak megduplázni szeretnének, de az eszközök korszerűsítése sem maradhat el.

A Ménesbirtok hagyományos értékét a mezőhegyesi lovak jelentik

A lótenyésztést új alapokra helyezik.

A hatvanas években Mezőhegyesről elkerült gidrán ménest sikerült visszavásárolniuk, s magánszemélyektől kiváló kancákat is sikerült beszerezniük. A magyar készenléti rendőrség nóniusz lóállományra fog épülni, s ezen felbuzdulva lengyel, cseh, szlovák, szlovén és belga rendfenntartók is érdeklődnek a jól kiképzett mezőhegyesi lovak iránt. Hasonló sikerekről számoltak be a magyar versenyló kapcsán, miközben az ügetőlovak tenyésztése távol áll a mezőhegyesi világképtől.

A ménesbirtok központjának rekonstrukciója – az elkészült arculati kézikönyv alapján – megkezdődött, két major istállóját már felújították, s huszonnégy műemléki épületük turisztikai hasznosítására is vannak elképzelések. Mindezek mellett gépeket, eszközöket vásároltak, hogy gazdálkodásuk zökkenőmentes legyen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak ellenőrzött vetőmagot!

Minden termesztéstechnológiai elem kiindulópontja a vetőmag, hiszen erre lehet a talajművelést, a növényvédelmet vagy éppen a betakarítást alapozni. „A hazai vetőmagvak hivatalos laboratóriumi vizsgálatának kezdete 1878-ra datálódik”- magyarázta Károlyi Gyula a Fórum Sátorban tartott előadásában, aki a fémzárolt vetőmaghasználat fontosságára hívta fel a figyelmet.

Közös úton a gépesítésért

Stratégiai megállapodást kötött Mezőhegyesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – NAK – és a Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége - MEGOSZ - a második alkalommal megrendezett Szántóföldi Napok és AgrárgépShow pénteki napján.

Fajtaminősítés: a kukorica és a cukorrépa vitte a prímet

Huszonegy cég képviselője vehette át fajtaminősítő oklevelét Mezőhegyesen: a legtöbb elismerést - huszonhatot - a kukorica egyes fajtái kapták, mindemellett járt oklevél például szegletes led, szudánifű vagy éppen kender után is.

Másodszor Mágocson

A Távlovagló és Távhajtó Szakág ob II. versenysorozatának második fordulóját július első szombatján tartották a Baranya megyei Mágocson. Kontár Gergőt, a Mágocs Kupa ötletgazdáját, rendezőjét kérdeztük az előzményekről, illetve a némi kihívást is rejtegető szervezéséről.

A ménesbirtok múltja elevenedett meg a sátorban

Mezőhegyesen most az agrárkiállítás körül forog minden. A látogatók a helyszínt adó ménesbirtok bő kétszázharminc éves történelmének tárgyaiból is láthatnak válogatást.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

Komplex öntözési programra van szükség

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint nyugat-európai társaikat, ugyanakkor a kormány komplex öntözési program bevezetésével szeretné elejét venni a hasonló problémáknak – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai napján.

"Hosszú idő után ismét fontos tényező lehet az agráriumban Mezőhegyes"

A legkülönbözőbb gépekkel, hasznos előadásokkal és fajta-, illetve növénytermesztési bemutatókkal várják a gazdákat a II. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow szervezői. Az esemény megnyitóján felszólalok szerint a helyszínt adó Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság számára ez egy nagy lépés afelé, hogy hosszú évtizedek után ismét meghatározó mezőgazdasági vállalkozás váljon belőle.

Áder János szerint is kell öntözni

Áder János szerint is feltétele az öntözés a növénytermesztésnek, a fenntarthatóság érdekében azonban a kutak helyett a felszíni vízkivételre kell helyezni a hangsúlyt. Annak infrastrukturális hátterét pedig az államnak kell magára vállalnia, mondta Győrffy Balázs miután a köztársasági elnök megbeszélést folytatott a az Agrárgazdasági Kamara és a Magosz vezetőségével.

Szeptember 17-e ezentúl a földművesek emléknapja

Valamennyi parlamenti frakció támogatta kedden az Országgyűlésben, hogy szeptember 17-ét, Nagyatádi Szabó István egykori földművelésügyi miniszter születésnapját nyilvánítsák a földművesek emléknapjává.