Back to top

Mezőhegyes működik, és köszöni jól van

„Mezőhegyes küldetése, hogy a gazdálkodáson túl példát mutasson a magyar agráriumnak”- hangsúlyozta Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél tartott kihelyezett ülésén. Bár tizenöt milliárd forintnyi vagyont működtetnek, ehhez nem igényelnek költségvetési támogatást. Ugyanakkor a beruházásokat a cég nem tudja önállóan megvalósítani.

A parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél tartott kihelyezett ülésén kiemelte, a mezőhegyesiek nagy feladatot vállaltak magukra, hiszen nem elég a termelés frontján helyt állniuk, mellette ott van a tangazdaság, a lótenyésztés, a szakiskola, az idegenforgalom és a műemléki épületek megóvása. Mindezt az 1784-es alapítás szellemében, mintaszerűen kell végezni.

mezohegyes1.jpg

A Parlament Mezőgazdasági bizottsága tájékozódni érkezett Mezőhegyesre

Mint elhangzott, a rendszerváltást követően a vetőmag-termesztés és a tejelő marha tartás került előtérbe, s ezzel a Mezőhegyes hagyományos gazdálkodási struktúrája bicsaklott meg. Az állami, majd privatizált, s rövid időn belül újra állami kézben lévő cég mintegy nyolcezer hektár szántón, s ezerötszáz hektárnyi erdőn gazdálkodik. Bár tizenöt milliárd forintnyi vagyont működtetnek, ehhez nem igényelnek költségvetési támogatást. Ugyanakkor a beruházásokat a cég nem tudja önállóan megvalósítani.

Farkas Sándor, a Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos kiemelte, az évtizedekig elmaradt fejlesztések után jelentős feladatok várnak rájuk. Elkezdődött egy ipartelep alapjainak lerakása, ahol öt milliárd forint értékben kisebb vetőmagüzemet, raktárbázist alakítanak ki. Készülnek a szarvasmarha telep felújításának tervei, a munkálatok – a szakaszos megvalósítás miatt – másfél évig fognak tartani. Jelenleg mintegy 2200 hektárnyi területük öntözhető, amit az elkövetkező években nem csak megduplázni szeretnének, de az eszközök korszerűsítése sem maradhat el.

mezohegyes2.jpg

A Ménesbirtok hagyományos értékét a mezőhegyesi lovak jelentik

A lótenyésztést új alapokra helyezik.

A hatvanas években Mezőhegyesről elkerült gidrán ménest sikerült visszavásárolniuk, s magánszemélyektől kiváló kancákat is sikerült beszerezniük. A magyar készenléti rendőrség nóniusz lóállományra fog épülni, s ezen felbuzdulva lengyel, cseh, szlovák, szlovén és belga rendfenntartók is érdeklődnek a jól kiképzett mezőhegyesi lovak iránt. Hasonló sikerekről számoltak be a magyar versenyló kapcsán, miközben az ügetőlovak tenyésztése távol áll a mezőhegyesi világképtől.

A ménesbirtok központjának rekonstrukciója – az elkészült arculati kézikönyv alapján – megkezdődött, két major istállóját már felújították, s huszonnégy műemléki épületük turisztikai hasznosítására is vannak elképzelések. Mindezek mellett gépeket, eszközöket vásároltak, hogy gazdálkodásuk zökkenőmentes legyen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„November 3-án újra Magosz”

Komolyan veszi, és alapvetően jó érzésekkel néz a kamarai választások elé Győrffy Balázs elnök, a Magosz elnökjelöltje, aki az ország egyik legjelentősebb köztestületének tartja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát. Nem ért egyet azokkal a kritikákkal, amikkel illetik tevékenységüket, de mint mondja, ilyen a demokrácia: éppen ezért állítottak listát mások is.

Jövő áprilisra kéri a kormány az öntözésfejlesztési stratégiát

Öntözésfejlesztési stratégia megalkotását tartja szükségesnek a kormány, mivel állami feladatnak tekinti az öntözéses gazdálkodás elterjesztésének, észszerű fejlesztésének, a vízkészletek védelmének és hasznosításának ügyét - írja a Magyar Közlöny. Január-február végére készen kell lennie a szakmai stratégiának, amit legkésőbb 2018. április 30-ig kell a kormány elé terjeszteni jóváhagyásra.

Változtassunk a migráció jövőjén!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Augusztusban szinte minden drágult

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Erős mezőny, nehéz pályák

A 2017-es Európa-bajnokságon az Ullevi arénában, telt ház előtt dőlt el az egyéni érmek sorsa. A riói olimpia egyéni ezüstérmese, Peder Fredricson hibátlannal várta H&M All Innel a mindent eldöntő utolsó pályát, ahol egy verőhibával és egy időtúllépéssel, összesen 5,00 hibaponttal végzett. A hazai közönség nagy örömére aranyéremmel a nyakában hőssé vált.

Évi 50 ezer hektárral növelnénk az öntözött területeket

Az öntözés fontosságáról beszélt a földművelésügyi miniszter Kisújszálláson, a Tisza-völgy rendezéséről szóló konferencián. Fazekas Sándor elmondta, hogy az öntözésnek kiemelt szerepe van a szélsőséges időjárással járó kockázatok kivédésében Magyarországon, így 20-40 százalékos plusz bevételt lehetne elérni. A kormány célja, hogy évi 50 ezer hektárral bővüljön az öntözött terület.

Dopping és a gyógynövények

Minden komoly sportolónak tisztában kell lennie azzal, hogy a tiszta verseny érdekében a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) tiltja a versenyeken minden olyan anyag felhasználását a lovaknál, amelyek teljesítménynövelő hatásúak. Nem használhatóak például nyugtató vagy élénkítő hatású szerek, vagy olyanok, melyek a betegségek tüneteit elnyomják, például a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, gyógynövények.

A hazai agrárium kevésbé nyitott az újdonságokra

A hazai kkv-k keresik a piaci lehetőségeket. Tízből négy vállalkozás szeretne új piacot meghódítani a már meglévő termékével. Viszont mezőgazdasági szektor nem tervez sem új terméket bevezetni, sem másik piacot keresni – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

Ifjabb Dobrovitz nyert a négyesek között

A négyeseknél ifj. Dobrovitz József nyerte az Izsákon rendezett fogathajtó országos bajnokság döntőjét.

Sült krumpli, csoki és kávé – avagy mentsük meg az ételeinket!

Nem csak az állatokat, de sok vetőmag kultúrát is a kihalás veszélye fenyeget. Akkor vajon miért szorul ennyire háttérbe az agrobiodiverzitás? Ez az értékes, elérhető, és tápláló élelmiszerforrás eltűnhet, ha nem cselekszünk.