0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Precíziós gazdálkodás: most vagy soha

Most a legalkalmasabb az idő arra, hogy a gazdálkodók belevágjanak a precíziós mezőgazdaságba, hisszen a kedvező kamatkörnyezet mellett egyre nagyobb fenyegetést jelent a támogatási rendszer átalakulása.

Az Erste Bank és az Axiál közös agrárvacsoráján az elindulás nehézségeit felvázoló előadást tartott Gór Arnold az Erste Bank képviseletében, majd a legfrisebb trendeket villantotta fel prezentációjában Umenhoffer Péter. Az Axiál marketingigazgatója kifejtette: jobb műtrágya-kihelyezést, pontosabb vetést, igény szerinti öntözést és még számos más feladatot is pontosabban, hatékonyabban biztosítanak a fejlett technikai megoldások.

Mindezt a munkaerő optimálisabb, legtöbbször kisebb mértékű felhasználása mellett teszik, ráadásul ezek a megoldások, ahogy az a technikai fejlődés során lenni szokott, lassan, de biztosan elérhetővé válnak a kevésbé tőkeerős, közepes, vagy kisebb szereplők számára.

A gyakorlati megoldásokról tartott előadást Farkas László, a Farkas Kft. tulajdonosa és vezetője. Kifejtette: a számítógépvezérelt, műhold alapján mozgó traktorok és a hozzájuk kapcsolható célgépek jelentős költségmegtakarítást, és egyúttal érdemi hozamnövekedést képesek eredményezni gazdájuknak, amennyiben megfelelően használják azokat.

Az előadások végeztével kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelynek keretében a legfőbb megállapítás az volt, hogy nem érdemes tovább várni a szükséges fejlesztésekkel, hiszen előbb-utóbb mindenki találkozik azzal a kényszerrel, hogy egy nagy lépést kell tenni előre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu