Back to top

Uniós találkozót tartanak ma a kettős termékminőségről Pozsonyban

Egyforma termékminőséget mindenkinek a címe annak a pozsonyi találkozónak, amit szlovák kezdeményezésre a kettős termékminőség gyakorlatának a megszűntetéséért tartanak ma a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

A kettős termékminőség - egyes multinacionális vállalatok kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentős része alacsonyabb minőségű, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek - azután vált jelentős politikai témává az unióban, hogy a szlovák agrártárca, egy élelmiszertermékeken végzett összehasonlító vizsgálat eredményére hivatkozva, felhívta rá a figyelmet. A szlovák vizsgálat eredményeit később tíz országban, köztük Magyarországon és Csehországban végzett hasonló elemzés is megerősítette, s az is bebizonyosodott, hogy a kettős minőség gyakorlata az élelmiszereken kívül más szegmensben, például drogériai termékeknél is nyomon követhető.

A kettős minőség megszüntetéséről szélesebb körben a visegrádi négyek kormányfőinek márciusban, Varsóban tartott csúcstalálkozóján is szó volt. Ott Robert Fico szlovák kormányfő sértőnek és elfogadhatatlannak, ugyanakkor egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette a kettős minőséget, egyúttal a helyzet sürgős megvizsgálására szólította fel az EU illetékes szerveit, kilátásba helyezve, hogy amennyiben az uniós szervek nem tanúsítanak "tisztességes" hozzáállást, Szlovákia európai polgári kezdeményezést indít.

Később, júliusban a szlovák kormányfő, aki tétlenséggel vádolta meg az Európai Bizottságot, kijelentette: amennyiben Brüsszel nem tesz hathatós lépéseket a kettős minőség megszűntetésére, Szlovákia nyomásgyakorlásként már ősztől ideiglenes, egyoldalú intézkedéseket hoz. Kifejtette: az egyik lépés az lehet, hogy a közétkeztetésben kizárólag a jó minőségű belföldi élelmiszerek használatát engedélyezik.

Közben az MTI tegnapi híre szerint újabb cseh vizsgálat bizonyítja az élelmiszerek eltérő összetételét és minőségét az unióban. Hét élelmiszer volt teljesen azonos összetételű abból a megegyező csomagolásban forgalmazott 21-ből, amelyet a cseh mezőgazdasági minisztérium vizsgáltatott meg öt európai uniós országban – közölte a tárca csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón. A tárca a nemzetközi üzletláncokban Németországban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában forgalmazott bébiételeket, háziállat-eledeleket és más élelmiszereket vizsgáltatott meg.

„A prágai vegyészeti főiskola laboratóriumaiban készített elemzésekből kiderült, hogy a megvizsgált 21 élelmiszerből mindössze hét összetétele volt teljesen azonos minden országban, három élelmiszernél mérsékeltek voltak a különbségek, míg 11-nek az összetétele lényeges eltéréseket mutatott“ – mondta Marian Jurecka, cseh mezőgazdasági miniszter újságíróknak.
 

Néhány konkrét példát is felhozott. A Németországban forgalmazott ketchupban például magasabb volt a paradicsomtartalom, mint a magyar üzletekben kaphatókban. A német pizzában eredeti mozzarella, szalámi és eidami sajt volt, míg a cseh üzletekben azonos csomagolásban forgalmazottakban a sajtot növényi zsiradék helyettesítette. Az osztrák spagetti elkészítéséhez jobb minőségű búzalisztet használtak, mint a kelet-európai országokban. A különféle gyümölcsalapú bébiételek összetétele között is különbségek voltak, bár nem jelentősek.

„Nem látok semmi okot arra, hogy miért kapjanak a cseh vagy a német vevők eltérő minőségű élelmiszereket“ – jelentette ki a cseh agrárminiszter.

Az azonos csomagolásban árusított élelmiszerek eltérő összetétele a visegrádi csoport országainak aktivitása következtében összeurópai problémává vált. Gabriela Matecná szlovák mezőgazdasági miniszter a közelmúltban azt állította, hogy a probléma az EU-tagállamok mintegy harmadát érinti.

A cseh agrártárca széleskörű összehasonlítást készíttetett az azonos csomagolásban árult élelmiszerek minőségéről. Az összehasonlítás laboratóriumi eredményeinek első részét már korábban nyilvánosságra hozták. Ezek is azt jelezték, hogy Kelet-Európában gyengébb minőségű élelmiszereket árulnak a nemzetközi üzletláncok, mint Nyugat-Európában, holott az áru csomagolása megegyezik.

Marian Jurecka szerint az EU szabályozása nem kielégítő, s ezért új szabályokat kell elfogadni. „Amennyiben lesz rá akarat, ez egy, esetleg másfél éven belül megtörténhet“ – vélekedett a cseh miniszter.

A pénteki pozsonyi találkozó ötlete szeptemberben a szlovák és a cseh kormány együttes ülésén fogalmazódott meg azután, hogy a kettős minőség megszüntetésében érdemi előrelépés alig történt.

A pénteki találkozóról a szlovák kormányfő a napokban azt mondta: azt várja, sikerül nyomást gyakorolni az illetékes uniós szervekre azért, hogy konkrét megoldás szülessen.

A kettős termékminőségről tartott találkozó a pozsonyi várban lesz, és a visegrádi négyek kormányfőinek sajtótájékoztatójával végződik, a tervek szerint kora délután.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyhangúlag módosították a Pozsonyi Nyilatkozatot

Már nyolc tagállam agrárkamarái és gazdaszervezetei támogatják a Pozsonyi Nyilatkozatot, amiben a régió országai kinyilvánítják, hogy a 2020 utáni Közös Agrárpolitikában mely elemeit tartanák meg a jelenleginek, illetve milyen reformokat tartanak elfogadhatónak.

Jól fizet a halal élelmiszer

A modern élelmiszerfeldolgozás viszonyaira is alkalmazhatók a muszlim vallásos előírások, a halal szabályainak betartása pedig új, fizetőképes piacokat nyithat meg a gyártók előtt – hangzott el a NAK húsiparról szóló rendezvényén kedden.

Egyszerűsítenék az élelmiszer-adományozást az EU-ban

Könnyítene az élelmiszer-adományozás szabályain az Európai Unió, ezzel is erősítve az élelmiszerhulladék keletkezése elleni fellépést - közölte Európai Bizottság.

Minden eddiginél több élelmiszeradomány

Az Élelmezési Világnapon élelmiszerekkel teli teherautó-konvoj haladt át Budapesten. Élelmiszeripari, kiskereskedelmi cégek jóvoltából 19 teherautó 30 tonna élelmiszeradományt szállított rászoruló családoknak. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület kezdeményezése az élelmiszerpazarlás és az éhezés ellentmondására hívta fel a figyelmet.

Módosítják az élelmiszeripari pályázatot, átmenetileg felfüggesztették a kérelembeadást

Az irányító hatóság az „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” című pályázatra a kérelmek beadását a feltételek módosítása miatt ideiglenesen felfüggeszti.

Európai megoldás kell a kettős termékminőség problémájára

Az élelmiszerek kettős termékminőségének gyakorlata ellen foglaltak állást, összeurópai megoldást sürgetve a visegrádi négyek kormányfői Pozsonyban, ahol az összes uniós tagország képviselőivel és uniós szakpolitikusokkal együtt tanácskoztak a problémáról. A V4 kormányfői egy 5 pontos állásfoglalásban közös - az unió jövőjére vonatkozó - alapvetéseiket is megfogalmazták.

Élelmiszerkereskedelmet oktatnak a SPAR teremben a SZIE Budai Campusán

Tizenhároméves kapcsolat megkoronázásának nevezték a SPAR terem átadását a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán. Az egyetem és a kereskedelmi lánc a duális képzésben is együttműködik, sőt új szakirány elindításában játszott szerepet az, hogy a hazai láncok olyan szakembereket szeretnének alkalmazni, akiket az élelmiszermérnöki ismereteken kívül kereskedelmi szaktudással is felvérteztek.

Brüsszel is nekimenne a nagy élelmiszerláncoknak

Hadat üzen a szupermarketeknek az Európai Bizottság – legalábbis erre enged következtetni a brüsszeli testület mezőgazdaságért felelős tagjának egy nyilatkozata. Az ír Phil Hogan hazájában, Dublinban egy múlt heti konferencián fejtette ki azt, hogy szerinte megengedhetelen az áruházláncok dominanciája az agrártermelők felett.  

A világ krémje előtt a magyar élelmiszeripar

Több mint hetven magyar cég szerepel a világ vezető élelmiszergazdasági szakkiállításán, a németországi Kölnben megrendezett Anugán - közölte Földművelésügyi Minisztérium. A kiállításon 74 magyar kiállító - legkisebbtől a legnagyobb hazai húsipari, hűtőipari, italgyártók, méhészetek, édesipari cégek - van jelen, ágazatonként mutatkoznak be a mintegy 160 ezres nemzetközi szakmai publikum számára.

Scnakfűszerként hasznosul a minőségi hazai fűszerpaprika

A Chio termékek gyártója, az Intersnack idén 200 tonna fűszerpaprikát vásárol Magyarországon, ezzel továbbra is az egyik legnagyobb hazai fűszerpaprika exportőrök közé tartozik. A cégcsoport kizárólag minőségi magyar őrleménnyel gyártja egyik legfontosabb termékét, amelyet több európai gyárban is használnak, és 13 piacra jut a vele ízesített snackekből.