Back to top

Uniós útmutató a földértékesítéshez

A termőföld értékesítéséről adott ki az Európai Bizottság iránymutatást csütörtökön, hogy a tagállamok megelőzhessék a termőföldárak spekulációját és a túlzott tulajdonosi koncentrációt. Az iránymutatásban a bizottság által felsorolt tilalmak többsége azonban szerepel a magyar földforgalmi törvényben...

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki a termőföld értékesítéséről

 

Kifejtik, hogy a tagállamok saját hatáskörükben korlátozhatják a termőföldek értékesítését a mezőgazdasági közösségek megőrzése és a fenntartható mezőgazdasági művelés előmozdítása érdekében. Ennek során azonban számos uniós jogszabályt kell betartaniuk, különösen a tőke szabad mozgására vonatkozót.

A bizottság emlékeztet arra, hogy 2015-ben kötelezettségszegési eljárást indított azon tagállamok - köztük Magyarország - ellen, amelyek hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak más uniós országokból származó befektetőkkel szemben, és aránytalan mértékben korlátozzák a határokon átívelő befektetéseket.

A bizottság szerint elfogadható, hogy a tagállamok a földvásárlást a nemzeti hatóságok előzetes engedélyéhez kössék és korlátozzák a megszerezhető földterület nagyságát, valamint elővásárlási jogokat kössenek ki. Elővásárlási joga lehet a földterület bérlőinek, a szomszédoknak, a társtulajdonosoknak és az államnak.

Az uniós jog nem engedélyezi azonban diszkriminatív korlátozások bevezetését, így például tiltja, hogy a tagországok általános követelményeket határozzanak meg a lakóhelyre a föld megszerzésének előfeltételeként.

A határokon átívelő befektetések aránytalan korlátozása szintén jogellenes.

Tilos továbbá a földterület megvásárlásának előfeltételeként a mezőgazdasági tevékenységhez szükséges képesítések megkövetelése is - áll a közleményben.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magyar-bolgár agrárpolitika összehangolásáról egyeztettek

Fontos, hogy az újabb európai uniós tagállamok összehangolják álláspontjaikat annak érdekében, hogy a gazdák megfelelő forrásokhoz juthassanak – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Rumen Porozsanovval, Bulgária földművelésügyi és élelmezési miniszterével folytatott megbeszélés után, Szófiában.

Élénkül a hobbitelkek piaca a borvidékeken

A szüret a hazai borvidékek ingatlanpiacára is ráirányítja a figyelmet. Sok az eladó hobbitelek és pince, és van vidék, ahol megduplázódtak az árak az elmúlt években. A kereslet is élénkül irántuk, noha a szigorúbb szabályok miatt nehezebb építkezni ide - derül ki OTP Ingatlanpont országos körképéből. Elsősorban pihenési, kikapcsolódási céllal vásárolnak az érdeklődők kisebb szőlőst, gyümölcsöst.

Megsemmisítették a földtörvény egy pontját az alkotmánybírák

Az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozata a földforgalmi törvény egyik, örökléssel kapcsolatos pontját semmisíti meg, egyúttal felszólítja az Országgyűlést egy mulasztás sürgős pótlására.

Döntöttek a harmadik zártkert megújítási pályázatról

Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a Földművelésügyi Minisztérium a Zártkerti Revitalizációs Programot, így 34 település mintaprogramja valósulhat meg 300 millió forintos támogatásból – mondta a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a 2017. évi Zártkerti Revitalizációs Program pályázatának eredményéről tartott sajtótájékoztatón, Nagymaroson.

Agrárcélú használatot támogatnának a zártkerti programmal

A Földművelésügyi Minisztérium a zártkerti ingatlanok mezőgazdasági célú használatát elősegítő fejlesztéseket, valamint azok közösségi funkciót - oktatás, szemléletformálás, hagyományőrzés - kívánja támogatni a rendelkezésre álló 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból - közölte a tárca. Várhatóan 2017 végéig megjelenik az önkormányzatok számára kiírt pályázat.

Évi kétmilliárd jut az önálló zártkerti programra

Önálló zártkerti program elindítására hívja fel a kormány a földművelésügyi minisztert egy, a Magyar Közlönyben közzétett határozatában. Aföldművelésügyi miniszter a zártkerti program pályázatainak kiírásához 2017-ben kétmilliárd forint összegben vállalhat kötelezettséget, vagyis már idén elindulhatnak a programok, a költségvetést pedig csak jövőre terheli a kifizetési kötelezettség.

Már az 50 ezredik hektár termőföldre is elkészült a tápanyag-gazdálkodási terv

A NAK falugazdászai az 50 ezredik hektár termőföldre készítettek el tápanyag-gazdálkodási tervet. Az immár 2 éve elérhető szolgáltatást eddig több mint 3100 gazda igényelte. Az arra kötelezett gazdálkodók a tápanyag-gazdálkodási terv hiányában szankciókra számíthatnak. A következő tápanyagtervet ez év szeptember 30-ig, vagy az idei főnövény lekerülését követő egy hónapon belül kell elkészíteni.

A jogszabályok kijátszásával akartak termőföldhöz jutni

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya termőföld jogellenes megszerzése és közokirat-hamisítás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy 69 éves kiskunfélegyházi és egy 53 éves bugaci férfi, továbbá két 62 éves kiskunfélegyházi nővel szemben.

Az FM azoknak adna földet, akik meg is művelik

A magyar kormány álláspontja szerint a föld véges természeti kincs, ezért olyanoknak kell földhöz jutniuk, akik termelni akarnak rajta - a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteki közleménye szerint ezt hangsúlyozta az agrártárca vezetője Brüsszelben, a mezőgazdasági és halászati tanács ülésén.

Jócskán megdrágította a termőföldet az állami program

A 2015 őszén meghirdetett „Földet a gazdáknak” program hatására 2016-ban két és félszeresére nőtt a termőföld-forgalom. Ez az árak ismét kétszámjegyű növekedését hozta. Mára öt megye kivételével egymillió forint feletti az átlagos hektárár. A program keretében 253 ezer hektár termőföld vált elérhetővé, amiből közel 200 ezer talált gazdára, és 270 milliárd forint folyt be az államkasszába.