0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Változtassunk a migráció jövőjén!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Az Élelmezési világnap egy fontos alkalom, hogy mindenkiben tudatosítsuk: képesek vagyunk felszámolni az éhezést akár egy emberöltő alatt is, így mi lehetünk az a generáció, amely számára az éhezés ismeretlen fogalom lesz. De ezért közösen kell tennünk.

Nem teljesíthető 2030-ig az éhezés felszámolása mint globális cél, ha nem foglalkozunk az élelmezésbiztonság, a vidékfejlesztés és a migráció közti összefüggésekkel. New Yorkban 2015 szeptemberében, az ENSZ Fenntartható Fejlődési csúcstalálkozóján, 193 ország kötelezte el magát az éhezés és a szegénység felszámolása, környezetünk védelme mellett, és hogy a jólétből mindenki részesüljön. Egy évvel később az ENSZ újabb találkozót hívott össze New York-i központjában, hogy átfogó megoldást keressen a migráció kezelésére. A résztvevők elhatározták, hogy 2018-ig kidolgoznak egy nemzetközi egyezményt a biztonságos, szabályos és legális migrációról. Ez a globális megállapodás a nemzetközi migráció minden aspektusát lefedi: a humanitáriust, a fejlesztésit és az emberi jogit.

A tettek ideje

A migráció az egyén döntésén alapuljon, ne külső nyomáson. A FAO sokévnyi tapasztalattal rendelkezik, hogyan lehet a vidéket élhetőbbé és stabilabbá tenni. Partnereivel közösen a szervezet igyek­szik tágítani tevékenységi körét, hogy azon pozitív hatást erősítse, amelyet a migránsok, menekültek, belső hontalanok fejtenek ki a szegénység csökkentésében, az élelmezésbiztonság, táplálkozás és a vidékiek ellenálló képességének javításában.

A FAO a következő területeken alkalmazza szakértelmét:

  • a migráció főbb kiváltó okainak kezelése;
  • segít mezőgazdasági és egyéb munkalehetőségek megteremtésében a fiatalok, nők és mások számára, akik különben elvándorolnának;
  • a biztonságos, szabályos és legális vidéki migráció, illetve az ezzel összhangban lévő felvilágosító kampányok és politikák támogatása;
  • a migrációban rejlő lehetőségek kiaknázása a mezőgazdaság és vidékfejlesztés javára;
  • a földbirtoklással és természeti erőforrásokkal kapcsolatos konfliktusok megakadályozása;
  • olyan közösségek ellenálló képességének erősítése, akik régóta elhúzódó természeti katasztrófa vagy ember okozta konfliktusok hatásaitól szenvednek;
  • fenntartható stratégiák kidolgozása a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek integrációjára.

Ha az emberek megváltoztatják lakóhelyüket, hazájukon belül vagy azt elhagyva, migrációról beszélünk. A FAO minden mozgást ide sorol, legyen az kényszerű vagy önként választott, függetlenül annak időtartamától vagy kiváltó okától.

A migránsok nem alkotnak homogén csoportot. Vannak köztük gazdasági bevándorlók, menekültek, menedékkérők, belső hontalanok, valamely természeti katasztrófa miatt menekülők, kísérő nélküli fiatalkorúak és embercsempészet áldozatai. Mások tanulmányi vagy családi okokból tartoznak közéjük. Szólhat rövidebb vagy hosszabb távra, továbbá a migráció intenzitását befolyásolja az évszak és az időjárás is. Nagy részük át sem lépi az országhatárt. Mások igen. Ők főleg a fejlődő térségekből érkeznek.

Az ENSZ adatai szerint Földünkön körül-belül 244 millió nemzetközi és 763 millió belső migráns él. Ha előbbi csoport egy ország lenne, népessége meghaladná Brazíliáét, alig elmaradva Indonéziáétól. Mintegy 65 millióan külső kényszer hatására váltak migránssá, közülük 21,3 millió a menekült, 40,8 millió a belső migráns és 3,2 millió menedékkérő.

A migráció, ha rendezetten és emberhez méltóan történik, hozzájárulhat a gazdasági fejlődéshez mind a kibocsátó, mind a befogadó országban. Míg a célországban a bevándorlók új munkaerőt jelenthetnek, származási országuk a hazautalásokból profitál. A fejlődő országokból származó vendégmunkások 441 milliárd dollárt küldenek haza, ami megegyezik egy közepes nagyságú európai ország (pl. Ausztria) éves GDP-jével.

Élelmezés és vidékfejlesztés

Honduraszban fiatal vidéki vállalkozók helyzetén javított a FAO és így csökkentette a kényszert az elvándorlásra. Fiatal nők és férfiak részesültek mezőgazdasági és vállalkozói kép­zésben, valamint kisvállalkozásaikhoz pénzügyi támogatásban. Etiópiában és Tunéziában a FAO fenntartható megélhetési alternatívát kínál vidéki fiatalok számára. Innovatív megoldások és vidékfejlesztési stratégia révén ad munka- és vállalkozói lehetőséget számukra.

Éghajlatváltozás

Ugandában és Nepálban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban segít a FAO. Ugandában a helyi közösségek a szarvasmarhatartáshoz kapnak ismereteket. Emellett támogatja a vízgyűjtők integrált szemléletű kezelését, közösségi megtakarítási programokat és a helyi tudást.

Nepálban a FAO révén válhatnak felkészültebbé az ott lakók a természeti katasztrófákkal szemben, akiknek így megnyílik a lehetőség az otthonmara­dásra.

Elhúzódó válságok és konfliktusok

Törökországi menekülttáborokban élő szíriaiak és az őket befogadó közösségek körül­ményeit teszi jobbá a FAO üvegházak kialakítása és munkaerő-piaci integrációt segítő képzések révén. Szíriában a konfliktust megszenvedte a mezőgazdaság az infrastruktúra, a szolgáltatások és a termelés. A FAO abban segít, hogy amennyiben biztonságos, a gazdák helyben maradjanak és folytassák a termelést. Ez kulcsfontosságú az élelmezésbiztonság és az egyén döntési szabadságának szempontjából.

Kiváltó okai és hatásai összekapcsolódnak a FAO globális céljaival, mint az éhezés felszámolása, az élelmezésbiztonság elérése, a szegénység visszaszorítása a vidéki térségekben vagy a természeti erőforrások fenntartható használata. A FAO speciális helyzete révén egyszerre képes foglalkozni a vidéki kényszerű elvándorlás igazi okaival, és előmozdítani a biztonságos, szabályos és legális migráció előnyeinek kiaknázását. A FAO 2018-ban a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) közösen vezeti majd a Globális Migrációs Csoportot (GMG) – egy szervezetközi testületet, amely a migrációról való párbeszéd nemzetközi fóruma.

Az élelem és a föld megművelése alapvetőek az emberek jólétéhez, és összefüggnek az elvándorlás okaival, amiért sokan, főleg vidékről, elindulnak. A nehéz helyzetben lévők 75 százaléka él vidéki térségekben, főleg földművelésből és természeti kincseinket használva. Sokan (egyedül vagy családosan) gazdasági okokból hozzák meg a döntést, mert a szegénységből való kitörésre nem látnak más megoldást, csak a migrációt.

A vidéki szegényeknek, főleg a kistermelők számára komoly nehézséget jelent a pénzügyi forrásokhoz, a szolgáltatásokhoz, modern technológiához és a piacokhoz való hozzáférés, amivel egyébként javíthatnának termelékenységükön. A mezőgazdasági munkák nagy része alacsony és rendszertelen jövedelmet biztosít, olykor veszélyes és egészségre káros, különösen a nők számára alulfizetett és kevés számú lehetőséget kínál, ráadásul a szociális védőhálón kívül. Az oktatáshoz, pénzügyi és támogató szolgáltatásokhoz, a feldolgozóipari lehetőségekhez való hozzáférés korlátozott, ezek hiányában nem sok igazán vonzó lehetőség adódik vidéken.

A mezőgazdaság és vidékfejlesztés befolyásolhatják a migráció hátterében álló jelenségeket, mint a vidéki szegénység, az élelmiszer-biztonság hiánya, egyenlőtlenségek, munkanélküliség, vagy a természeti erőforrások kimerülése és a klímaváltozás. A vidékfejlesztésbe való beruházás, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a vidéken élők ellenálló képességének erősítése fontos elemei a jelenlegi migrációs kihívásra adott globális válasznak. A FAO nem tüneti kezelést kínál a migrációra, hanem munkájával javít a kibocsátó országban az életkörülményeken, alternatív jövedelemforrást kínál, illetve elősegíti az ebben rejlő fejlesztési potenciál kiaknázását. Támogatást nyújt a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek és az őket befogadó közösségek, illetve a válságterületeken élők számára.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság