0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mudi lett a legszebb magyar kutya

Az Ebtenyésztők és Hobbi Kutyások Dél-alföldi Egyesületének szervezésében rendezték meg a CAC Nemzeti Kutyakiállítást a Szeged melletti Algyőn vasárnap. Az ünnepélyes díjátadón Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a verseny győzteseit. A legszebb magyar kutyafajta díját András Balázs Attila berettyóújfalui tenyésztő mudija nyerte el.

Az eseményt szervező egyesület célja, hogy elősegítse a fajtatiszta kutyák szakszerű tenyésztését, valamint, hogy hozzájáruljon a kulturált kutyatartás széles körben való megismertetéséhez, terjesztéséhez. A tenyésztés során kiemelkedően fontos szempont továbbá a használati érték és a genetikai diverzitás megőrzése, mind a hagyományos, mind a XXI. század követelményeinek megfelelő készségek fenntartása.

Szakáli István Loránd beszédében kiemelte: a Hungarikum Bizottság idén hungarikummá nyilvánított kilenc magyar kutyafajtát, s ezzel egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy nemzeti értékeknek tekinti azokat, amelyek nemcsak hű lenyomatai a magyar identitásnak és részei a generációkon átívelő kultúránknak, hanem olyan egyetemes értéket képeznek, amely méltó arra, hogy szerte a világon számon tartsák.

A helyettes államtitkár hozzátette: Ha csak egyetlenegy magyar kutyafajtánk lenne, akkor is elégedettek lehetnénk, és büszkék lehetnénk örökségünkre, a magyar kutyatenyésztők évszázados sikereire a világban. A jelen kiállításon is felfedezhető gazdagság talán azért kelthet zavart, mert még mindig nem merjük elhinni, hogy nem csak nagy múltú nemzet voltunk, hanem gazdag hagyománnyal bíró ország vagyunk jelenleg is.

A legszebb magyar kutyafajta díját András Balázs Attila berettyóújfalui tenyésztő mudija nyerte el az egész napos versenyen.

Forrás: FM sajtó