Back to top

Újdonság az INTERAT-nál… Agrex mobil terményszárítók!

Az olaszországi Agrex cég nagy választékban gyárt mobil terményszárítókat. A jól ismert műtrágyaszórók és malomipari berendezések mellett a belföldi igényeken túl, főleg orosz és román piacra szállít nagy mennyiségben.

Az olasz AGREX cég által gyártott mobil szárítóberendezések kis és közepes gazdaságokban jól használhatók. Megrendelhetők traktor erőleadó tengelyéről üzemeltetett M változatokban és 400 Volt elektromos hálózatról működtetett ME változatokban. Kerekeken vontatható vázszerkezettel rendelkeznek, így könnyen áttelepíthetők. Az FE változatok pedig stabilan telepített szárítóberendezések.

A szakaszos üzemű Agrex mobil terményszárító, klasszikus hengeres kialakítású, megbízható.

Az alap kivitel olaj égőfejjel van ellátva. Rendelhető olaj/biodízel, vagy gáz/biogáz égővel, vagy számítógépes vezérlésű apríték tüzelésű kazánnal is.

A szárító tartályának térfogata 10-52 m3.

A berendezés magába foglalja a teljes technológiát, a fogadó garattól a kitárolást végző csigáig. A garatba ürített termény egy kis lejtésszögű csigán keresztül jut a függőlegesen álló töltő csigára.

Ez utóbbi végzi a szárítás közbeni terményforgatást és ürítést is. Az oldalába épített „rosta” végzi a törtszem és idegen anyag leválasztását. A termény, egy felülnyitott, az oldalán perforált hengeres silóba jut, aminek az alján keverő lapát biztosítósítja a forgatással együtt az egyenletes száradást. A szárítási ciklust (1,5-2 óra) követően az ürítési ciklus alkalmas a termény visszahűtésére.

Kezelése egyszerű, a szárítási hőmérséklet és a vészleoldási hőfokok beállíthatók.

A mechanikus elemek hajtása elektromos motorral történik, egy áramkimaradás esetén pedig a generátor biztosítja a tápfeszültséget, traktor/kardán hajtás segítségével.

Teljesítményük 24 órás üzemből visszaszámolva 1,5-6 t/h.

 

Megj.: Fontos tudni, hogy az elektromos vagy gázellátáshoz kötött terményszárító telepítése építési engedélyhez kötött. Ezt a területileg illetékes MKEH (Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal) Mérésügyi felügyeletén lehet egy egyszerűsített eljárás keretében kezdeményezni.

 

AGREX PRT250ME dízelüzemű mobil terményszárító

Az ME változat 400V elektromos hálózatról működtethető, de traktor TLT-ről kardán meghajtással is üzemel.

Technikai adatok:

 • Tartálytérfogata: 31 (m3) / 25 tonnás
 • Égőfej teljesítménye: 900 000 (Kcal/óra)
 • Ventilátor légszállítása: 53 000 (m3/óra)
 • Elektromos teljesítmény: 54 (kW)
 • Fűtőolaj tartály térfogata: 530 (liter)
 • Fűtőolaj felhasználás 30%-os terménynél: 1,35 (l/100kg)
 • Szárítási teljesítmény kukorica 30%-ról 14%-ra: 107 t/nap
 • Szárítási teljesítmény búza 20%-ról 14%-ra: 147 t/nap
 • Szárítási teljesítmény napraforgó 17%-ról 7%-ra: 84 t/nap
 • Vízelvonás óránként kukoricában: 3,8-6 (%/óra)
 • Perforált lemez furatmérete: 2.5 mm
 • Hőcserélővel szerelt, indirekt változat

Előnyök:

 • Nincs szükség különleges engedélyekre
 • A mobil modellek teljesen önállóak, és nem igényelnek építési munkálatokat
 • Minden mechanikus és elektronikus biztonsági berendezések megfelelnek az európai és amerikai szabványoknak
 • A teljes rendszer, valamint az összes mechanikus alkatrészek tervezése segítségével kiváló minőségű anyagok készültek
 • Egyszerű karbantartás
 • Alacsony fogyasztás
 • Lehetőség van alternatív üzemanyagok használatára
 • Könnyen szállítható nyerges járművekkel

A hőcserélő előnyei:

 • Garantálható, hogy a szemek CO2-től és szennyeződéstől, égésterméktől mentesek lesznek, ami elengedhetetlen az élelmiszeriparban.
 • Kizárható bárminemű gyulladás kockázata amelyet máskülönben a közvetlen láng és a por elő tudna idézni, ezért a hőcserélővel biztonságosabb az üzemeltetés.
 • A hőcsere folyamata kiegyensúlyozottabb, a szárítás és a hőeloszlás homogénebb.
 • Hőcserélő nélkül a szárítási folyamat ugyan gyorsabb, de szárított szemek minősége leginkább takarmányozáshoz felel meg, élelmiszeripari minősítéshez nem.
Forrás: 
Interat Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

AGRITECHNICA 2017: Innovatív technológiák a mezőgazdaság jövőjéért

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépesítési kiállítása az idén november 12-18. között ad lehetőséget az agrárium szereplőinek találkozására. Amint az ismert, a hannoveri vásárközpontban kétévenként találkoznak a világ vezető gépgyártói a mezőgazdaság szereplőivel – neves elméleti és kutató szakemberekkel, illetve a gyakorlati alkalmazók széles táborával.

„Termelünk, feldolgozunk és értékesítünk is”

Olyan egy jó iskola, mint az élet, népszerű mai szóhasználattal: multifunkcionális. Pápán a Batthyányi Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban jól felszerelt tantermek mellett tanműhely, tangazdaság, mintafarm, tankonyha várja a jelentkező diákokat, akik sokrétű ismeretekre tehetnek szert a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén.

Új CLAAS elektronikai fejlesztőközpont nyílt

A CLAAS új elektronikai fejlesztőközpontot nyitott meg Alsó-Szászország Dissen városában. A felügyelőbizottság elnöke, Cathrina Claas-Mühlhäuser az ünnepélyes megnyitón az alsó-szászországi földművelődésügyi miniszter, Olaf Lies mellett több politikust és gazdasági szakembert üdvözölhetett.

Arató-cséplőgépek nagyító alatt

Havonta megjelenő gépesítési mellékletünkben lehetőséget kínálunk a hazai mezőgépgyártóknak és gépforgalmazóknak, hogy rövid ismertetővel és fotóval ajánlják termékeiket a gazdálkodóknak, mezőgazdasági vállalkozóknak. Ezúttal a piacon kapható újabb arató-cséplőgépeket (gabonakombájnokat) mutatjuk be.

A „gördülő” gépkereskedő és gépgyártó

Innovatív családi vállalkozás Albertirsán a Lakkos Kft., amely 2009-re vezeti vissza a gyökereit. A cég ügyvezetője, Povázsai Szilvia, már előtte is a mezőgazdasági gépértékesítésben dolgozott, MTZ kis-és nagykereskedelemben. A cégnevükben szereplő görög „lakkos” szó gördülő sziklát jelent, ami a cég filozófiáját szimbolizálja: haladnak a korral, ugyanakkor stabilitást és összetartozást képviselnek.

Kapocs gyár és felhasználó között

„A választást segítette, hogy az Axiál hozzáértést sugároz, s ezt jelzi a cég elmúlt években mutatott dinamikus forgalomnövekedése is, ráadásul megfelelő szolgáltatást képes nyújtani” – mondta Hermann Merschroth, a Fendt értékesítési igazgatója 2002 júliusában, amikor aláírták a szerződést a márka kizárólagos képviseletének jogáról.

Automatizálás az állattartásban

A Dairy-Dáv Kft. 1992-ben kezdte meg működését, a rendszerváltozás miatt ekkorra a Debreceni Állattenyésztő Vállalat (DÁV) már nem tudta biztosítani számukra a foglalkoztatást. Kezdetben csak fejőberendezésekkel foglalkoztak, ám az évek során folyamatosan szélesedett a kínálatuk. Ma már a kérődző állatfajok tartásához szükséges teljes vertikummal – fejés, hűtés, tartástechnológia - rendelkeznek.

Kis kertészetek erőgépei

A kerti traktorokat célszerű két nagy csoportba osztani. Az elsőbe azokat a hobbigépeket soroljuk, amelyeket elsősorban a kis kertészetekben használnak és inkább a kiegészítő gazdaságra jellemző feladatok ellátására alkalmasak. A másikba tartoznak a kertészeti árutermelésben használt erőgépek.

Képes géptelenségek

A szervezők kitettek magukért, a mezőgazdaság működéséhez szükséges teljes gépesítési gépkínálatot sikerült felvonultatni a fedett és szabadtéri területen.

Gigászok és pléhkutyák a Fendt-től

Akkumlátoros elektromos erőgépet, kukoricavetést segítő robotokat és rekorddöntögető új kombájnt mutatott be a Fendt szeptember eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján Marktoberdorfban.