0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 25.

A leszakadó régiókban a legtöbb a közmunkás

Csökkent a közfoglalkoztatottak száma, augusztusban 1,9 százalékkal kevesebben, 177 ezren dolgoztak közmunkásként. Jelentős változás csak a közösségi foglalkoztatásba való belépők számában tapasztalható: augusztusban 10,2 ezren léptek be a programba, ami 12,5 százalékkal kevesebb, mint júliusban – adta hírül a Belügyminisztérium.

A belépők 11,9 százalékát országos közfoglalkoztatási programokba vonták be, további 25,4 százalékukat járási startmunka keretében kezdték el foglalkoztatni. A kilépők száma 12 ezer fő volt augusztusban, ami viszont 19,9 százalékkal kevesebb a júliusi kilépők számánál. A vizsgált hónapban a különböző programokban 184 896 fő volt érintett – ennyien dolgoztak a három közfoglalkoztatási típus valamelyikében legalább egy napig.

A közfoglalkoztatottak 45 százaléka szolgáltatási és szállítási tevékenységet folytat, 9 százalékuk a mezőgazdaságban, 6 százalékuk az építőiparban dolgozik. Ezek mellett a takarító-kisegítő (4 százalék) és az általános irodai adminisztrátori (3 százalék) tevékenység számottevő. A foglalkoztatási területek sorrendje nem változott az elmúlt hónapban.

A közmunkások száma területileg nem egyenletesen oszlik el, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 31 ezren, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 30 ezren, Hajdú-Bihar megyében pedig 16 ezren vettek részt a programban – a három megyére jut az összes közfoglalkoztatott 43 százaléka. Az sem meglepő, hogy az összes álláskeresőhöz képest Békés (52 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg (51 százalék), Borsod-Abaúj-Zemplén (47 százalék) és Baranya (47 százalék) megyében volt a legmagasabb a közfoglalkoztatottak aránya.

 

Forrás: Világgazdaság