0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Felújítják a japán kerteket világszerte

Megújítják a növényzetet és az elhanyagolt fahidakat és kőburkolatokat a világ számos japánkertjében a japán földművelésügyi minisztérium jóvoltából. Még az idén két kertben kezdik meg a munkálatokat japán szakértők segítségével, hogy autentikusan és minden igényt kielégítőén visszaállíthassák a kertek régi pompáját.

 Az elhanyagolt állapotba jutott japánkertek felújítására világszerte kertészeti szakértőket küld Japán. A kőhidakkal, tavacskákkal, moha borította ösvényekkel, kőlámpásokkal és nagy gondossággal nevelt miniatűr bonszai fákkal ékesített kertek rendben tartása nagy terhet ró a helyi kertészekre. Nagykövetségek kérték Tokiótól, hogy segítsen a kertek helyreállításában – írja a bbc.com.

Világszerte mintegy 500 japánkert létezik, melyek közül negyven erősen elhanyagolt állapotban van, ezekben szükség van a ritkításra, új növények ültetésére és a kőlámpások helyreállítására – közölte a japán földművelési minisztérium. A projekt célja a japán kultúra népszerűsítése külföldön. Ezeket a kerteket elsősorban japán csoportok használják teaceremóniákra, fesztiválokra vagy más eseményekre, melyek során megismertethetik a nagyközönséggel a japán kultúrát – közölte az Aszahi Simbun című lap. 

A japán minisztérium közlése szerint egy ötfős csapatot küldenek a romániai és a Kalifornia államban lévő japánkertek helyreállítására még idén. A tervek szerint oktatást is tartanak, hogy segítsék a helyi kertészeket.

Az első tengerentúli japánkertet a japán kormány 1873-ban hozta létre a bécsi világkiállítás részeként. A második világháború után további japánkerteket alakítottak ki külföldön a diplomáciai kapcsolatok ápolására.

A kertek általában 5000 négyzetméteresek, több mint száz országban megtalálhatók.

Forrás: MTI