0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kutyával a növényházi kártevők ellen

Az Ohio állambeli NatureFresh Farms üvegházi zöldségkertészet kiképzett kutyát vetett be paprikaormányos (Anthonomus eugenii) elleni védekezésbe, amely tavaly ősszel súlyos károkat okozott a blocky paprika-állományokban.

A kártevő ellen az integrált növényvédelem eszközeivel nem lehet védekezni, szinte lehetetlen idejében elcsípni, még mielőtt gazdasági kárt okozna. Nincs olyan természetes ellensége, amely meg tudná fékezni a fölszaporodását. A növényvédő szerek pedig még erőteljesebb szaporodási kényszert váltanak ki belőle.

A NatureFresh Farms kutatás-fejlesztési és integrált növényvédelmi szakértője, Cam Lyons hosszú ideig kereste a megoldást a problémára, és odáig jutott, hogy egy elsőre furcsának tűnő módszert, drogkereső munkakutya alkalmasságának vizsgálatát kezdték el a kártevő korai felderítése érdekében.

A kutyák intelligens, kiváló szaglással rendelkező állatok, bármilyen szag fölismerésére betaníthatók. A vállalat egy 15 hónapos belga juhászkutyát, Chilit képezte ki erre a célra. A nyolc hónapos tréning után Chili az Amerikai Munkakutya Szövetségtől megkapta a tanúsítványt, mint a világ első kártevő-felderítő munkakutyája. A tanúsítvány igazolja azt is, hogy Chili munkája az üvegházban nem jár élelmiszer-biztonsági kockázattal.

Chili kiképzőjével, Tina Heide növényvédelmi szakemberrel dolgozik együtt. Naponta körbejárják a növényházak minden szegletét, a járműveket és a csomagoló helyiséget, a paprikaormányosra utaló szagot keresve. Ha felfedezte a jellemző szagot, leül és a problémás terület felé tekint. Ez lehetőséget nyújt a növényvédelmi csapat számára, hogy idejében izolálja a kockázatot jelentő állományt.

A vállalat növényházai Chili munkájának köszönhetően teljesen mentesek a kártevőtől. Ám a munkakutya folyamatos tréningben tartása érdekében Tina rendszeresen elrejt a házakban egy-egy károsított paprikákat tartalmazó műanyag zsákot, hogy Chili megtalálja azt. A kutya nagyon élvezi ezt a „bújócskát”, így a munkát is játéknak fogja föl, magyarázza Tina Heide.

Forrás: freshfruitportal.com