Back to top

A legismertebb ellenálló borszőlő

A hazai nemesítésű, betegségeknek ellenálló szőlőfajtákat bemutató sorozatunk szeptemberi részében a legismertebb, nagy területen termesztett borszőlőnk is sorra kerül, két kevésbé ismert, államilag elismert fajta mellett.

Zalagyöngye

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben, 1957-ben állították elő a Seyve Villard 12.375 E.2 és a Csaba gyöngye keresztezésével. Azóta több nemesítő használta keresztezéseihez. 1970 óta az első államilag minősített, rezisztens, kettős hasznosítású szőlőfajta. Környezetkímélő termesztésre üzemi méretekben és házikertekben is alkalmas.

Termése szeptember 10-20. között érik 17-21 magyar mustfokkal és 6-10 gramm titrálható savtartalommal. Fürtje nagy, laza szerkezetű, ágas vagy vállas, kocsánya hosszú, amitől könnyű és gyors a szürete. Virágai nem mindig termékenyülnek meg, ezért a legtöbb évjáratban, illetve túlterhelés esetén több apró és zöld terméketlen bogyó marad a fürtökben. Bogyója a metszéstől függően változó: rövid csapos metszésnél gömbölyű, szálvesszős metszésnél ovális formára fejlődik. Húsa ropogós, kellemesen muskotályos ízű, inkább húsos, mint lédús.

Finom gyümölcs csemegeszőlőnek. Ha bornak használjuk, akkor pektinbontó enzimmel növelhető a lényeredéke.

Tőkéje igen erőteljes, éppen ezért nagy tenyészterületű, magas művelésen nevelhető. Lugas kialakítására is alkalmas. Egyes függönyön sok tőkéje pusztul el a korai tőkeelhalásban. Lombsátra elég dús, de gondos zöldmunkával kedvezően alakítható. Hónaljhajtásokat és másodfürtöket is nevel, amelyek a kiváló évjáratokban beérnek. Igen termékeny rügyei és nagy fürtjei bő termést adnak (8-22 t/ha). A túlterhelése szakszerű metszéssel és szükség esetén fürtritkítással elkerülhető. Rügyei mínusz 19 °C-ig kiválóan téltűrők. A szőlőperonoszpórával szemben magas fokú az ellenállása, de lisztharmatra érzékeny. Bogyói nem vagy alig rothadnak. Tőkéi nagy termés esetén, aszályos időszakban vízhiányban szenvednek. Magnéziumhiányra érzékeny.

Bora reduktív kezeléssel zöldessárga színű, kellemesen muskotályos illatú és zamatú, harmonikus savösszetételű, sokarcú fehérbor. Bio-borai hazánkban és külföldön is kedveltek. A túlérésben szüretelt terméséből vagy oxidatív feldolgozással készült bora lágy, sokszor kellemetlen aromával.

Medina

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben nemesítették a Seyve Villard 12.286 E.1 és a Medoc noir fajták hibridizációjával. Államilag minősített, rezisztens vörösbort adó szőlőfajta. Üzemi és házikerti termesztésre egyaránt javasolt.

Termése szeptember 10-20. között érik 18-20 mustfokkal és 8-11 gramm titrálható savtartalommal. Fürtjei középnagyok, hengeresek vagy enyhén vállasak, szerkezetük tömött. Bogyói kicsik, gömbölyűek, szívós és vékony héjuk sötétkék és hamvas, húsuk lédús, muskotályba hajló fűszeres ízzel.

Tőkéje középerősen nő, hosszú élettartamú, lombozata nagy, de szellős, hónaljhajtás és másodfürt képzése sem jellemző rá. Rügyei termékenyek, közepesen téltűrők. Virágai minden évben jól termékenyülnek, kiegyenlítetten terem. Magas művelésen és szálvesszős metszéssel jól terem, nagy termésbiztonságú. Túlterhelésre kevésbé érzékeny. Csökkentett növényvédelemmel termeszthető, mert figyelemre méltó a szőlőperonoszpórával és a szőlőlisztharmattal szembeni ellenállása. Bogyói sem érzékenyek a szürkerothadásra.

Bora lilásvörös színű, illata különlegesen fűszeres, olykor muskotályra emlékeztető. Testes, finom savú, de könnyen lágyuló bor, muskotályos jellege nem minden magyar fogyasztó tetszést nyeri el. Rozébora elegáns, finom savú, ízekben gazdag, harmonikus.

Viktor

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben, 1970-ben a Zalagyöngye és a Kazacska fajták keresztezésével állították elő orosz együttműködési kutatási program keretében. Államilag minősített, rezisztens, fehérbort adó szőlőfajta. Üzemi termesztésre ajánlott.

Termése szeptember utolsó harmadában érik 16-20 mustfokkal és 7-11 gramm titrálható savtartalommal. Termése jó közepes (10-15 t/ha). Fürtjei középnagyok, henger alakúak, tömött szerkezetűek. Bogyói középnagyok, gömbölyűek, héjuk sárgászöld, túlérve rózsaszín árnyalatú.

Tőkéje középerősen nő kevés hajtással és kevés hónaljhajtást hoz. Rügyei termékenyek, kiválóan túlélik a téli fagyokat. Virágai jól termékenyülnek. A szőlő gombás betegségeivel szemben ellenálló. Bogyói alig rothadnak. Magas művelésre és szálvesszős metszésre kiválóan alkalmas. Termését könnyű szüretelni. Kedveli a vízben és tápanyagokban jól ellátott talajokat. Reduktív borkezelési technológiát igényel.

Bora diszkréten illatos, ízei és savai harmonizálnak a bor egyéb alkotóelemeivel. Savas karakterű, testes fehérbor.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2017/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Zúg a kombájn, tartályban már a bornak való

Javában tart a szüret a balatonboglári szőlőben. A Viti Coop Kft. jelenleg a fehérszőlőket szedi, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Fogynak a balatoni szőlőterületek - lép az Agrárminisztérium is

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.

Darázsinvázió sújtja a gyümölcsösöket

Későn jött és több kárt okozott, mint hasznot az elmúlt hetek szélsőségesen csapadékos időjárása a mezőgazdaságban. Az elmúlt napok bőséges égi áldásának nem örültek a gyümölcskertészetekben. Bár a legtöbb gyümölcsöt már leszüretelték, de még sok szőlőültetvényben a tőkéken érnek a fürtök.

Sikeresek a magyar fehérborok a nemzetközi piacon

Bővült az első fél évben hazánk borexportja: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított kivitel mennyiségben 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 47 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki.

Nagy a baj az Egri borvidéken

Nem hogy nem jöttek be a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által prognosztizált szőlőárak Heves megye borvidékein, de van, ahol árak sincsenek, lévén felvásárlók sem. A gazdák szerint katasztrofális a helyzet.

Növényvédelmi előrejelzés – gyorsan a szőlőszürettel

Szeptember első napjaiban gyökeresen megváltozott az időjárás a korábbi időszakhoz képest: a Dunántúlon és Közép-Magyarországon néhány nap alatt a sokévi átlag másfél-kétszerese hullott csapadékból, helyenként jéggel társulva, ami a szüret alatti gyümölcsösöket és szőlőt károsította. Csapadékos vidékeken a szőlőt a szürkepenészes rothadás, a gyümölcsféléket pedig a gyümölcsmonília-fertőzés veszélyezteti, különösen a jégjárta helyeken.

Kombájn a szőlőben

A Mátrai Borvidéken mutatkozott be a Pellenc Optimum 660-as önjáró szőlőszüretelő gépe. Maróti Attila Gyöngyös határában található ültetvényében az érdeklődők szeme előtt vizsgázott minőségi betakarításból az eszköz.

Megérkezett a Messiás

Több mint húszéves nemesítési munka és fajtaminősítési eljárást követően állami elismerést kapott a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának kertészeti tanszékén született vörösbort adó szőlőfajtája, a Messiás. Rozé vagy könnyű primőr vörösbor, de karakteres, nagytestű csúcsbor is készülhet belőle, amely fölveszi a versenyt a nagynevű világfajtákkal.