Back to top

A legismertebb ellenálló borszőlő

A hazai nemesítésű, betegségeknek ellenálló szőlőfajtákat bemutató sorozatunk szeptemberi részében a legismertebb, nagy területen termesztett borszőlőnk is sorra kerül, két kevésbé ismert, államilag elismert fajta mellett.

Zalagyöngye

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben, 1957-ben állították elő a Seyve Villard 12.375 E.2 és a Csaba gyöngye keresztezésével. Azóta több nemesítő használta keresztezéseihez. 1970 óta az első államilag minősített, rezisztens, kettős hasznosítású szőlőfajta. Környezetkímélő termesztésre üzemi méretekben és házikertekben is alkalmas.

Termése szeptember 10-20. között érik 17-21 magyar mustfokkal és 6-10 gramm titrálható savtartalommal. Fürtje nagy, laza szerkezetű, ágas vagy vállas, kocsánya hosszú, amitől könnyű és gyors a szürete. Virágai nem mindig termékenyülnek meg, ezért a legtöbb évjáratban, illetve túlterhelés esetén több apró és zöld terméketlen bogyó marad a fürtökben. Bogyója a metszéstől függően változó: rövid csapos metszésnél gömbölyű, szálvesszős metszésnél ovális formára fejlődik. Húsa ropogós, kellemesen muskotályos ízű, inkább húsos, mint lédús.

Finom gyümölcs csemegeszőlőnek. Ha bornak használjuk, akkor pektinbontó enzimmel növelhető a lényeredéke.

Tőkéje igen erőteljes, éppen ezért nagy tenyészterületű, magas művelésen nevelhető. Lugas kialakítására is alkalmas. Egyes függönyön sok tőkéje pusztul el a korai tőkeelhalásban. Lombsátra elég dús, de gondos zöldmunkával kedvezően alakítható. Hónaljhajtásokat és másodfürtöket is nevel, amelyek a kiváló évjáratokban beérnek. Igen termékeny rügyei és nagy fürtjei bő termést adnak (8-22 t/ha). A túlterhelése szakszerű metszéssel és szükség esetén fürtritkítással elkerülhető. Rügyei mínusz 19 °C-ig kiválóan téltűrők. A szőlőperonoszpórával szemben magas fokú az ellenállása, de lisztharmatra érzékeny. Bogyói nem vagy alig rothadnak. Tőkéi nagy termés esetén, aszályos időszakban vízhiányban szenvednek. Magnéziumhiányra érzékeny.

Bora reduktív kezeléssel zöldessárga színű, kellemesen muskotályos illatú és zamatú, harmonikus savösszetételű, sokarcú fehérbor. Bio-borai hazánkban és külföldön is kedveltek. A túlérésben szüretelt terméséből vagy oxidatív feldolgozással készült bora lágy, sokszor kellemetlen aromával.

Medina

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben nemesítették a Seyve Villard 12.286 E.1 és a Medoc noir fajták hibridizációjával. Államilag minősített, rezisztens vörösbort adó szőlőfajta. Üzemi és házikerti termesztésre egyaránt javasolt.

Termése szeptember 10-20. között érik 18-20 mustfokkal és 8-11 gramm titrálható savtartalommal. Fürtjei középnagyok, hengeresek vagy enyhén vállasak, szerkezetük tömött. Bogyói kicsik, gömbölyűek, szívós és vékony héjuk sötétkék és hamvas, húsuk lédús, muskotályba hajló fűszeres ízzel.

Tőkéje középerősen nő, hosszú élettartamú, lombozata nagy, de szellős, hónaljhajtás és másodfürt képzése sem jellemző rá. Rügyei termékenyek, közepesen téltűrők. Virágai minden évben jól termékenyülnek, kiegyenlítetten terem. Magas művelésen és szálvesszős metszéssel jól terem, nagy termésbiztonságú. Túlterhelésre kevésbé érzékeny. Csökkentett növényvédelemmel termeszthető, mert figyelemre méltó a szőlőperonoszpórával és a szőlőlisztharmattal szembeni ellenállása. Bogyói sem érzékenyek a szürkerothadásra.

Bora lilásvörös színű, illata különlegesen fűszeres, olykor muskotályra emlékeztető. Testes, finom savú, de könnyen lágyuló bor, muskotályos jellege nem minden magyar fogyasztó tetszést nyeri el. Rozébora elegáns, finom savú, ízekben gazdag, harmonikus.

Viktor

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben, 1970-ben a Zalagyöngye és a Kazacska fajták keresztezésével állították elő orosz együttműködési kutatási program keretében. Államilag minősített, rezisztens, fehérbort adó szőlőfajta. Üzemi termesztésre ajánlott.

Termése szeptember utolsó harmadában érik 16-20 mustfokkal és 7-11 gramm titrálható savtartalommal. Termése jó közepes (10-15 t/ha). Fürtjei középnagyok, henger alakúak, tömött szerkezetűek. Bogyói középnagyok, gömbölyűek, héjuk sárgászöld, túlérve rózsaszín árnyalatú.

Tőkéje középerősen nő kevés hajtással és kevés hónaljhajtást hoz. Rügyei termékenyek, kiválóan túlélik a téli fagyokat. Virágai jól termékenyülnek. A szőlő gombás betegségeivel szemben ellenálló. Bogyói alig rothadnak. Magas művelésre és szálvesszős metszésre kiválóan alkalmas. Termését könnyű szüretelni. Kedveli a vízben és tápanyagokban jól ellátott talajokat. Reduktív borkezelési technológiát igényel.

Bora diszkréten illatos, ízei és savai harmonizálnak a bor egyéb alkotóelemeivel. Savas karakterű, testes fehérbor.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2017/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olcsó, lédig bor exportunk ugrott meg az idén

Az év első nyolc hónapjában a borexport értéke 20 százalékkal, a mennyisége pedig 31,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, csökkent a kivitt borok egységára - hangzott el az Országgyűlési mezőgazdasági bizottsága szőlő-bor-pálinka albizottságának ülésén. Jelentős volt a növekedés azokon a piacokon, ahová alacsony átlagáron jellemzően lédig borokat exportál Magyarország.

Eltűnőben a három szent növény Csongrádból

Az importnyomás, a fogyasztói szokások változása, de főleg a munkaerő-költségszintje és a magas áfakulcsok szorongatják a gazdákat a Dél-Alföldön. Olyannyira, hogy mára az egykor messze földön híres Szatymaz környéki szőlőknek, fűszerpaprika és őszibarack ültetvényeknek csak a töredéke maradt meg- derült ki a településen rendezett hagyományos bor és fűszerpaprika verseny utáni konferencián.

Bemutatkoztak az illatos, gyümölcsös dél-balatoni újborok

Sokfelől hallhattuk már, hogy az idei különösen jó évjárat volt a szőlészek-borászok számára. Dél-balatoni borászatok budapesti kóstolón mutatták be 2017 első újborait, hordómintáit, ugyancsak a kiváló évjárat ígéretével. A szüreti jelentésen részt vevő borászatok képviselői szerint a Chardonnay, az Irsai Olivér és a Zöld veltelíni nagyon jól érezte magát az idén.

Megvan az origó a szőlész-borász együttműködéshez

Szakmai siker az 1. Országos Szőlész – Borász Konferencia, mivel a résztvevők közös alapot találtak a szakma jövőjének meghatározásához - így összegezhető az egész napos, ám hagyományteremtő céllal, és rekordszámú résztvevővel megrendezett, a gyakorlati tudásátadást célzó esemény. Bejelentették azt is, hogy hamarosan indulhat a szőlész-borász mesterszak a Szent István Egyetem Budai Campusán.

Halálos tüzek a spanyol és a portugál borvidékeken

Több mint 35 ezer hektárnyi zöld területet pusztítottak el az elmúlt héten az erdőtüzek Galiciában - jelentette a helyi kormányzatra hivatkozva a spanyol sajtó. A Spanyolország északnyugati részén fekvő autonóm régióban az idei év legsúlyosabb természeti katasztrófájának tartják a mostani erdőtüzeket, amelyekben négy ember vesztette életét.

Új nevet kaphat a hazai olaszrizling-szőlő

Másik neve lehet a hazai olaszrizling-szőlőnek, illetve a belőle készült bornak. A magyar borászok új elnevezési javaslatokat küldtek az illetékes nemzetközi testületnek.

Vendéglátásból jeles

A saját termelésből származó élelmiszerekre épített vendéglátásban hisz Hancsik József, dobronaki gazdálkodó. Mintegy negyven hektár szántóföldön gazdálkodik, ezt egészíti ki tizennyolcezer tőke szőlő, s a falusi vendéglátás. Melegkonyhával, muraközi ízekkel várják vendégeiket, amelyekből az OMÉK látogatói is ízelítőt kaphattak.

Fejlesztés nélkül nincsen fejlődés

A magyar mezőgazdaság versenyképességének, jövőjének biztosításához szükséges a kutatás-fejlesztés és az innováció – jelentette ki Feldmann Zsolt. Az FM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az OMÉK „Az innovációs gyakorlatok a mezőgazdaságban” című konferenciáján kiemelte a „hálózatosodást”, ami más országokban már bevett gyakorlat.

Kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon - mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

NAK: Sok helyen indokolatlanul alacsonyak a szőlőárak

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén Magyarországon – mondta a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa pénteken Szekszárdon.