Back to top

A legismertebb ellenálló borszőlő

A hazai nemesítésű, betegségeknek ellenálló szőlőfajtákat bemutató sorozatunk szeptemberi részében a legismertebb, nagy területen termesztett borszőlőnk is sorra kerül, két kevésbé ismert, államilag elismert fajta mellett.

Zalagyöngye

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben, 1957-ben állították elő a Seyve Villard 12.375 E.2 és a Csaba gyöngye keresztezésével. Azóta több nemesítő használta keresztezéseihez. 1970 óta az első államilag minősített, rezisztens, kettős hasznosítású szőlőfajta. Környezetkímélő termesztésre üzemi méretekben és házikertekben is alkalmas.

Termése szeptember 10-20. között érik 17-21 magyar mustfokkal és 6-10 gramm titrálható savtartalommal. Fürtje nagy, laza szerkezetű, ágas vagy vállas, kocsánya hosszú, amitől könnyű és gyors a szürete. Virágai nem mindig termékenyülnek meg, ezért a legtöbb évjáratban, illetve túlterhelés esetén több apró és zöld terméketlen bogyó marad a fürtökben. Bogyója a metszéstől függően változó: rövid csapos metszésnél gömbölyű, szálvesszős metszésnél ovális formára fejlődik. Húsa ropogós, kellemesen muskotályos ízű, inkább húsos, mint lédús.

Finom gyümölcs csemegeszőlőnek. Ha bornak használjuk, akkor pektinbontó enzimmel növelhető a lényeredéke.

Tőkéje igen erőteljes, éppen ezért nagy tenyészterületű, magas művelésen nevelhető. Lugas kialakítására is alkalmas. Egyes függönyön sok tőkéje pusztul el a korai tőkeelhalásban. Lombsátra elég dús, de gondos zöldmunkával kedvezően alakítható. Hónaljhajtásokat és másodfürtöket is nevel, amelyek a kiváló évjáratokban beérnek. Igen termékeny rügyei és nagy fürtjei bő termést adnak (8-22 t/ha). A túlterhelése szakszerű metszéssel és szükség esetén fürtritkítással elkerülhető. Rügyei mínusz 19 °C-ig kiválóan téltűrők. A szőlőperonoszpórával szemben magas fokú az ellenállása, de lisztharmatra érzékeny. Bogyói nem vagy alig rothadnak. Tőkéi nagy termés esetén, aszályos időszakban vízhiányban szenvednek. Magnéziumhiányra érzékeny.

Bora reduktív kezeléssel zöldessárga színű, kellemesen muskotályos illatú és zamatú, harmonikus savösszetételű, sokarcú fehérbor. Bio-borai hazánkban és külföldön is kedveltek. A túlérésben szüretelt terméséből vagy oxidatív feldolgozással készült bora lágy, sokszor kellemetlen aromával.

Medina

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben nemesítették a Seyve Villard 12.286 E.1 és a Medoc noir fajták hibridizációjával. Államilag minősített, rezisztens vörösbort adó szőlőfajta. Üzemi és házikerti termesztésre egyaránt javasolt.

Termése szeptember 10-20. között érik 18-20 mustfokkal és 8-11 gramm titrálható savtartalommal. Fürtjei középnagyok, hengeresek vagy enyhén vállasak, szerkezetük tömött. Bogyói kicsik, gömbölyűek, szívós és vékony héjuk sötétkék és hamvas, húsuk lédús, muskotályba hajló fűszeres ízzel.

Tőkéje középerősen nő, hosszú élettartamú, lombozata nagy, de szellős, hónaljhajtás és másodfürt képzése sem jellemző rá. Rügyei termékenyek, közepesen téltűrők. Virágai minden évben jól termékenyülnek, kiegyenlítetten terem. Magas művelésen és szálvesszős metszéssel jól terem, nagy termésbiztonságú. Túlterhelésre kevésbé érzékeny. Csökkentett növényvédelemmel termeszthető, mert figyelemre méltó a szőlőperonoszpórával és a szőlőlisztharmattal szembeni ellenállása. Bogyói sem érzékenyek a szürkerothadásra.

Bora lilásvörös színű, illata különlegesen fűszeres, olykor muskotályra emlékeztető. Testes, finom savú, de könnyen lágyuló bor, muskotályos jellege nem minden magyar fogyasztó tetszést nyeri el. Rozébora elegáns, finom savú, ízekben gazdag, harmonikus.

Viktor

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben, 1970-ben a Zalagyöngye és a Kazacska fajták keresztezésével állították elő orosz együttműködési kutatási program keretében. Államilag minősített, rezisztens, fehérbort adó szőlőfajta. Üzemi termesztésre ajánlott.

Termése szeptember utolsó harmadában érik 16-20 mustfokkal és 7-11 gramm titrálható savtartalommal. Termése jó közepes (10-15 t/ha). Fürtjei középnagyok, henger alakúak, tömött szerkezetűek. Bogyói középnagyok, gömbölyűek, héjuk sárgászöld, túlérve rózsaszín árnyalatú.

Tőkéje középerősen nő kevés hajtással és kevés hónaljhajtást hoz. Rügyei termékenyek, kiválóan túlélik a téli fagyokat. Virágai jól termékenyülnek. A szőlő gombás betegségeivel szemben ellenálló. Bogyói alig rothadnak. Magas művelésre és szálvesszős metszésre kiválóan alkalmas. Termését könnyű szüretelni. Kedveli a vízben és tápanyagokban jól ellátott talajokat. Reduktív borkezelési technológiát igényel.

Bora diszkréten illatos, ízei és savai harmonizálnak a bor egyéb alkotóelemeivel. Savas karakterű, testes fehérbor.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2017/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már drágábban is nehéz termőföldet venni

A 2015. őszén meghirdetett Földet a gazdáknak program egy évvel későbbi lezárása látványos visszaesést okozott 2017-ben a forgalomban a termőföld piacán. A forgalom 70 százalékos csökkenése mellett azonban az árak továbbra is emelkednek.

Rekord év vagy katasztrófa lesz 2018 a szőlőtermelőknek

Az idei tavasztól tapasztalható időjárás különleges helyzetet teremtett a szőlőtermesztésben országszerte. Március végén még hófúvások nehezítették a munkákat az ültetvényeken, három hétre rá pedig berobbant az azóta is tartó meleg idő. Az április és a május is nyáriasan meleg volt, és a rendkívül sok csapadék hatására a szőlővesszők robbanásszerű növekedésbe kezdtek.

Még emlékeznek az '53-as aszályra: hatvan éve együtt borászkodnak

Hagyományos gyalogmunka a szőlőben, fahordók kénezése a pincében: a nyolcvanhárom éves Kern János és hetvenhét éves felesége még ma is művel egy kis darab szőlőt. A vegyszer nélküli borkészítés utolsó képviselői közé tartoznak Pakson.

Növényvédelmi előrejelzés – rajzanak a molyok

Az elmúlt héten folytatódott a nyári meleg, melyet országszerte kiszámíthatatlanul szakítottak meg záporok, zivatarok. A fülledt, meleg idő most egyaránt kedvez a betegségeknek és kártevőknek is.

Korai szőlőszüret lesz a Tokaj-hegyaljai borvidéken

Akár egy kimondottan korai szüretet is előre vetíthet Tokaj-Hegyalján az idei év, hiszen a szőlő érési folyamata az átlagosnál hetekkel előrébb tart. Tavasszal a szőlő fakadása egy kicsit késett, de a szokatlanul meleg tavaszi időjárásnak köszönhetően a növény fejlődése nagyon felgyorsult.

Egyre több szőlőt telepítenek a Balatonnál

Nőtt az igény borszőlő-telepítésre. Az európai uniós szabályok szerint a tagállamokban a borszőlő területe egy százalékkal növelhető évente, vagyis a magyar kvóta az idén 652 hektár. Az idén több mint 500 hektár új borszőlőültetvény telepítésére pályáztak a szőlészek. Ez jelentős növekedés annak fényében, hogy 2016-ban félszáz, tavaly pedig 350 hektár volt ez a szám.

Idén is segít a borszőlő kereslet és a kínálat összehangolásában a HNT

A tavaly eredményesnek bizonyult intézkedések tapasztalataira alapozva a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2018. május 29-én megtartott tanácsülése döntött arról, hogy a szervezet a 2018. évi szüret alkalmával is aktív szerepet vállal a piaci egyensúly megteremtésében, a kereslet és a kínálat összehangolásában.

Szőlőültetvények támogatása: még van idő benyújtani a kérelmet

Még van lehetőség támogatási, illetve kifizetési kérelmek benyújtására. A Magyar Államkincstár honlapján megjelentetett tájékoztatót a szőlőültetvények szerkezet-átalakításához és –átállításához igényelhető támogatás végrehajtásához kapcsolódóan.

Durván elverte a jég a szőlőket Bordeaux környékén

A leghíresebb francia borvidéken, Bordeaux-ban és környékén nagy pusztítást okozott a szőlőültetvényekben a hétvégi jégeső. A felmérés még tart, annyi azonban már biztos, hogy 500 és 1000 közé tehető azoknak a szőlőtermelőknek a száma, akiknek jelentősebb kára keletkezett.

Szőlősgazdák: már most védekezni kell az amerikai szőlőkabóca ellen!

A korábbi évektől eltérően idén előbb kezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése. A Nébih felhívja a szőlőtermesztők figyelmét, hogy már most el kell kezdeni a védekezést!