Back to top

A legismertebb ellenálló borszőlő

A hazai nemesítésű, betegségeknek ellenálló szőlőfajtákat bemutató sorozatunk szeptemberi részében a legismertebb, nagy területen termesztett borszőlőnk is sorra kerül, két kevésbé ismert, államilag elismert fajta mellett.

Zalagyöngye

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben, 1957-ben állították elő a Seyve Villard 12.375 E.2 és a Csaba gyöngye keresztezésével. Azóta több nemesítő használta keresztezéseihez. 1970 óta az első államilag minősített, rezisztens, kettős hasznosítású szőlőfajta. Környezetkímélő termesztésre üzemi méretekben és házikertekben is alkalmas.

Termése szeptember 10-20. között érik 17-21 magyar mustfokkal és 6-10 gramm titrálható savtartalommal. Fürtje nagy, laza szerkezetű, ágas vagy vállas, kocsánya hosszú, amitől könnyű és gyors a szürete. Virágai nem mindig termékenyülnek meg, ezért a legtöbb évjáratban, illetve túlterhelés esetén több apró és zöld terméketlen bogyó marad a fürtökben. Bogyója a metszéstől függően változó: rövid csapos metszésnél gömbölyű, szálvesszős metszésnél ovális formára fejlődik. Húsa ropogós, kellemesen muskotályos ízű, inkább húsos, mint lédús.

Finom gyümölcs csemegeszőlőnek. Ha bornak használjuk, akkor pektinbontó enzimmel növelhető a lényeredéke.

Tőkéje igen erőteljes, éppen ezért nagy tenyészterületű, magas művelésen nevelhető. Lugas kialakítására is alkalmas. Egyes függönyön sok tőkéje pusztul el a korai tőkeelhalásban. Lombsátra elég dús, de gondos zöldmunkával kedvezően alakítható. Hónaljhajtásokat és másodfürtöket is nevel, amelyek a kiváló évjáratokban beérnek. Igen termékeny rügyei és nagy fürtjei bő termést adnak (8-22 t/ha). A túlterhelése szakszerű metszéssel és szükség esetén fürtritkítással elkerülhető. Rügyei mínusz 19 °C-ig kiválóan téltűrők. A szőlőperonoszpórával szemben magas fokú az ellenállása, de lisztharmatra érzékeny. Bogyói nem vagy alig rothadnak. Tőkéi nagy termés esetén, aszályos időszakban vízhiányban szenvednek. Magnéziumhiányra érzékeny.

Bora reduktív kezeléssel zöldessárga színű, kellemesen muskotályos illatú és zamatú, harmonikus savösszetételű, sokarcú fehérbor. Bio-borai hazánkban és külföldön is kedveltek. A túlérésben szüretelt terméséből vagy oxidatív feldolgozással készült bora lágy, sokszor kellemetlen aromával.

Medina

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben nemesítették a Seyve Villard 12.286 E.1 és a Medoc noir fajták hibridizációjával. Államilag minősített, rezisztens vörösbort adó szőlőfajta. Üzemi és házikerti termesztésre egyaránt javasolt.

Termése szeptember 10-20. között érik 18-20 mustfokkal és 8-11 gramm titrálható savtartalommal. Fürtjei középnagyok, hengeresek vagy enyhén vállasak, szerkezetük tömött. Bogyói kicsik, gömbölyűek, szívós és vékony héjuk sötétkék és hamvas, húsuk lédús, muskotályba hajló fűszeres ízzel.

Tőkéje középerősen nő, hosszú élettartamú, lombozata nagy, de szellős, hónaljhajtás és másodfürt képzése sem jellemző rá. Rügyei termékenyek, közepesen téltűrők. Virágai minden évben jól termékenyülnek, kiegyenlítetten terem. Magas művelésen és szálvesszős metszéssel jól terem, nagy termésbiztonságú. Túlterhelésre kevésbé érzékeny. Csökkentett növényvédelemmel termeszthető, mert figyelemre méltó a szőlőperonoszpórával és a szőlőlisztharmattal szembeni ellenállása. Bogyói sem érzékenyek a szürkerothadásra.

Bora lilásvörös színű, illata különlegesen fűszeres, olykor muskotályra emlékeztető. Testes, finom savú, de könnyen lágyuló bor, muskotályos jellege nem minden magyar fogyasztó tetszést nyeri el. Rozébora elegáns, finom savú, ízekben gazdag, harmonikus.

Viktor

Egerben, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben, 1970-ben a Zalagyöngye és a Kazacska fajták keresztezésével állították elő orosz együttműködési kutatási program keretében. Államilag minősített, rezisztens, fehérbort adó szőlőfajta. Üzemi termesztésre ajánlott.

Termése szeptember utolsó harmadában érik 16-20 mustfokkal és 7-11 gramm titrálható savtartalommal. Termése jó közepes (10-15 t/ha). Fürtjei középnagyok, henger alakúak, tömött szerkezetűek. Bogyói középnagyok, gömbölyűek, héjuk sárgászöld, túlérve rózsaszín árnyalatú.

Tőkéje középerősen nő kevés hajtással és kevés hónaljhajtást hoz. Rügyei termékenyek, kiválóan túlélik a téli fagyokat. Virágai jól termékenyülnek. A szőlő gombás betegségeivel szemben ellenálló. Bogyói alig rothadnak. Magas művelésre és szálvesszős metszésre kiválóan alkalmas. Termését könnyű szüretelni. Kedveli a vízben és tápanyagokban jól ellátott talajokat. Reduktív borkezelési technológiát igényel.

Bora diszkréten illatos, ízei és savai harmonizálnak a bor egyéb alkotóelemeivel. Savas karakterű, testes fehérbor.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2017/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magyar szőlőnemesítés csillagára emlékezünk

Idén ünnepségsorozattal emlékezik meg a hazai szőlész-borász ágazat az egyik legtermékenyebb és fáradhatatlanabb hazai szőlőnemesítő, Dr. Csizmazia Darab József születésének 100. évfordulójáról.

Február közepétől újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás

A most megjelent FM rendelet szerint 2018-ban kétszer: február 15. és 28., valamint november 2. és 30. között lehet igényelni szőlő szerkezetátalakítási támogatást. A szőlőültetvények áttelepítése és fajtaváltása mellett 2018 őszétől lehetőség lesz a termesztéstechnológiai módszerek javítására is. A támogatást a 2019. pénzügyi év forrásai adják, az első kifizetésekre 2018. október 16-tól kerül sor.

Klímaalkalmazkodás kontra terroir: a fajtaváltás nehézségei a szőlőben

Bár kevéssé ismert fajták telepítésével a szőlőtermesztők is tudnak alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz, amerikai kutatók arra hívják föl a figyelmet, hogy sokkal alaposabb fajtaismeretre lenne szükség a továbbiakban. Hihetetlenül változatosak a világon található szőlőfajták, ezt a kincset lehet kihasználni a klímaváltozás hatásainak kivédésére.

Újdonságok szőlős- és gyümölcsös gazdáknak

Az AGROmashEXPO társkiállítása, a Szőlészet és Pincészet évek óta családias hangulatban folyik, hiszen javarészt ugyanazok a kiállítók jelennek meg. Az idén huszonhárman várták a látogatókat, akik érkeztek is szép számmal, annak ellenére, hogy megint a nehezen megközelíthető 18-as pavilonban kapott helyet a kiállítás. Reméljük, jövőre végre méltóbb körülmények közt jelenhetnek meg a kiállítók.

Gépet a szőlőültetvényekbe!

A kertészeti gépberuházások felpezsdítették a beruházási kedvet. Ma már a 40-50 hektáros ültetvénybe is vásárolnak szőlőkombájnt - mutatott rá Csiha Attila, a KITE szőlő ágazati vezetője. Ennek oka pedig elsősorban a munkaerőhiány.

Megjósolták a szőlőtermést Ópusztaszeren

Kitűnő szőlőtermést, vidám szüretet jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban a Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen vasárnap.

Miért választotta a biológiai növényvédelmet?

Nyugat-Európában szinte korlátlan a bio-, és ökológiai termesztésből származó zöldségek és gyümölcsök iránti kereslet, de hazánkban is ez a kiskereskedelem egyik leggyorsabban fejlődő szegmense. A szermaradványokkal kapcsolatos szigorítások is a biológiai növényvédelem felé terelik a gazdákat, akik a Biocont Magyarország Kft. kecskeméti tanácskozásán a legújabb megoldásokkal találkozhattak.

Miért kockázatos az enyhe tél?

Télen a szőlő és a gyümölcsfák nyugalomban vannak, rügyeik nem hajtanak ki, ám a nagy hideg károsíthatja a növényeket. Egyelőre a szokottnál jóval melegebb a tél, ami komoly kockázatot jelent a növényekre, különösen az alacsonyabb hidegigényű, rövidebb mélynyugalmú fajokra. Mitől függ a fagytűrés és a télállóság?

Bikavér a bazilikában

Szent János apostolra, az evangélistára emlékeztek az egri bazilikában, ahol a hagyományok szerint megszentelték a borokat. Az idén meglehetősen jó, a tavalyinál 10 százalékkal nagyobb termésnek örülhettek a borvidék szőlőtermelői, és kiváló borok érlelődtek a borászok pincéiben.

Három új borvidéken mutatták ki a szőlő aranyszínű sárgasát betegségét

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegséget a NÉBIH referencia-laboratóriuma a Zalai, a Badacsonyi, a Móri, a Balatonboglári és a Soproni borvidék után 2017-ben a Neszmélyi, az Etyek-Budai és a Pécsi borvidéken is azonosította.