0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Díjat ért a tehetség a világversenyen

Versenyszámában átlag feletti teljesítményért kiválósági érmet kapott Takács Dániel virágkötő, az Abu-Dhabiban megrendezett idei WorldSkills-en, a fiatal szakmunkások világversenyén. A magyar fiatalok egy bronzérmet és kilenc kiválósági érmet nyertek a versenyen, ahol 51 szakmában mintegy 60 ország 1300 versenyzője indult. Jövőre Budapesten rendezik az EuroSkills versenyt.

Csapatversenyben Magyarország a TOP teljesítő országok rangsorában – a versenyen szakmájában az első 25 százalékba bekerült versenyzők száma alapján – a 18. helyen végzett, az összes érem pontszáma szerint a 22. helyen zárt.

Bronzérmes lett Varga Ákos informatikai rendszerüzemeltető. A magyar versenyzők között a legtöbb pontszámot Cseke Szabolcs festő, díszítőfestő szerezte, őt hirdették ki a nemzet legjobbjának.

Versenyszámában átlag feletti teljesítményért kiválósági érmet kapott a Sipos Kristóf és Takács Zoltán alkotta mechatronikai csapat, Bihary Gergely webfejlesztő, Zaja Dániel hegesztő, Liszi Roland bútorasztalos, Stadler Bence épületasztalos, Cseke Szabolcs festő, díszítőfestő, Kovács Alexandra fodrász, Svajda Viktória pincér, Takács Dániel virágkötő.

A csütörtöki díjátadó ünnepségen Simon Bartley, a WorldSkills elnöke hangsúlyozta, hogy a versenyen indulók a világ legjobb szakmunkásai közé tartoznak, bajnokok, akár nyertek érmet, akár nem.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek telefonon elmondta, a magyar versenyzők a modernizációban fontos szakmákban vannak a világélvonalában. Biztató és optimizmusra ad okot, hogy a jövő iparágait megtestesítő szakmákban tudnak kiválóak lenni a magyar fiatal szakemberek, például az informatikában, webfejlesztésben, mechatronikában, hegesztésben.

A fiatal szakmunkások világversenye is mutatja, hogy érdemes szakmát tanulni, a magyar fiatal szakemberek jók tudnak lenni, ezzel pedig megélhetést, jövőt teremtenek maguknak – mondta Parragh László.

A kamara elnöke reményét fejezte ki, hogy a 2018. évi budapesti EuroSkills versenyen is sikeresen szerepelnek a magyar fiatalok.

Fekete Balázs, a magyar csapat vezetője átlag feletti fantasztikus eredménynek nevezte a versenyzők teljesítményét. Hangsúlyozta, hogy soha ennyi ország és versenyző nem indult WorldSkills versenyen.

A magyar fiatal szakmunkások csapata nagyon erős mezőnyben küzdött, a versenyzők mindegyike helyt állt – emlete ki.

A magyar csapat felkészítői, szakértői, szponzorok is jó munkát végeztek, igazolja ezt a szép magyar eredmény a WorldSkills történetének legnagyobb versenyén – fűzte hozzá a csapatvezető.

A bronzérmes Varga Ákos középiskolai tanulmányait Debrecenben, az akkor még Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában végezte, jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanul. Tagja volt a 2014-es Lille-i EuroSkills versenyen aranyérmet nyerő magyar informatikai csapatnak is.

Az idei, október 14-19. között Abu-Dzabiban szervezett WorldSkills-en húsz magyar induló tizenkilenc szakmában versenyzett. Festő, szakács, pincér, ápolás és gondozás, informatikai rendszerüzemeltető, cukrász, virágkötő, épületasztalos, bútorasztalos, ács, fodrász, gipszkarton-szerelő, hegesztő, kőműves, szépségápoló, villanyszerelő, víz-, gáz- és fűtésszerelő, webfejlesztő szakmákban egyéniben indultak, a mechatronika versenyen két fős csapat vett részt.

Forrás: MTI-Eco