Back to top

Ősz, alma, almakampány...

Ismét együtt dolgozik az almafogyasztás élénkítésén a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és öt áruházlánc. Az Auchan, a CBA, a METRO, a SPAR és a Tesco üzleteiben október 20-tól november 18-ig lehet kóstolni, megismerni a hazai almafajtákat.

Mint a marketingkampányt beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, hazánkban átlagosan 550-600 ezer tonna alma terem, aminek a kétharmada ipari alma, a többi a frisspiaci gyümölcs. Almát szinte egész évben ehetünk, mert nagy mennyiségben rendelkezésre álló, jól tárolható gyümölcs, és csak a fantázia szab határt annak, milyen ételekhez használhatjuk föl.

Feldman Zsolt, az FM helyettes államtitkára elmondta, hogy érzékelhetően nő a feldolgozott almakészítmények száma, és a kereslet is élénkül irántuk. Ami nagyon kedvező fejlemény azért is, mert az alma nyersen és feldolgozva egyaránt nagyon egészséges gyümölcs, szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hatásos koleszterincsökkentő, és kedvező hatást fejt ki az emésztőrendszerre. Cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.

2017_10_19_almakampany_011.jpg

Fotó: Greguss Lilla
Magyarország az Európai Unió ötödik-hetedik legnagyobb almatermelője - tette hozzá Mártonffy Béla, a NAK országos kertészeti osztályának vezetője. Az Európát sújtó tavaszi fagyok következtében az idén magas az alma felvásárlási ára, ipari almáért 45-50, étkezésiért 100-140 forintot fizetnek kilónként. Az ágazat fejlődéséhez azonban további korszerű ültetvények létesítésére, a termésbiztonság és a tárolás, a logisztika javítására van szükség, a legfontosabb pedig az öntözés feltételeinek megteremtése, hangsúlyozta a szakember. Ha semmi mással nem segíteni a kormány az almatermesztőket, csak az öntözés bővítésével, már nagy előrelépést lehetne elérni.

A speciális felhasználási irányokra (cider, almaecet, almachips stb.) tekintettel érdemes célültetvények létesítésén is gondolkodni.

Csak a hazai sűrítménygyártó kapacitás ugyanis félmillió tonna körüli, kihasználása részben külföldi alapanyaggal történik.

2017_10_19_almakampany_003.jpg

Fotó: Greguss Lilla
A tavalyi közösségimarketing-kampánnyal 20 ezer embert értek el a szervezők, és 6 tonna almát kóstoltattak - mondta el Daróczi László, az AMC ügyvezetője. Az idei tevékenységük első lépcsője a hetente pénteken és szombaton sorra kerülő kóstoltatás az áruházláncokban.

December elején munkaértekezletet tartanak Debrecenben Merre tovább szabolcsi alma? címmel, amiben arra keresnek választ, miként lehet növelni a termőterületet, milyen technikai-technológiai fejlesztésekre van szükség, illetve bemutatnak jó gyakorlatokat is.

A sport és az egészséges életmód jegyében októberben és novemberben tömegsport-rendezvényeken jelennek meg friss almával, decemberben pedig ezer mikuláscsomagot készítenek óvodásoknak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éveken át nem sikerült rendbetenni az állami halgazdaságok működését

A Hortobágyi Halgazdaságnál főleg a számviteli szabályokkal, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél a vagyonelemek törvény szerinti nyilvántartásával, a közbeszerzési szabályok betartásával gyűlt meg a bajuk az állami tulajdonnal gazdálkodóknak - derült ki az Állami Számvevőszék 2012-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzéséből.

Repültek a fóliasátrak: volt, aki feladta a növénytermesztést

Heves megye „fóliás” településein is jelentős károkat okozott az október végi, szokatlanul szeles idő. Volt, aki emiatt abba is hagyta a növénytermesztést­, hiszen a fóliára nem köthető biztosítás, az esetleges károkat a gazdálkodók kénytelenek „lenyelni”.

Trópusi üvegház, mikroszaporító labor és szukkulens tetőkert: mindez egy iskolában

Aki a virágot szereti…, – hadd módosítsuk kicsit a szólás-mondást! – …az jöjjön tanulni a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolába! Az iskola valóban Budapest közepén helyezkedik el, és az ország egyik legnagyobb és legjobban felszerelt kertészeti szakképző intézménye.

Célzottan mérné fel az öntözési hajlandóságot a kamara

A Belügyminisztérium öntözési lehetőséget tud teremteni számos településen – mondta a Világgazdaságnak Győrffy Balázs. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint az integráció a fennmaradás kulcsa.

Az életmódváltás már a piaci statisztikákban is látszik

Életmódváltást jelez a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kis mértékű növekedése, de elsősorban az, hogy egyre többféle zöldséget és gyümölcsöt keresnek a vásárlók - derült ki a Budapesti Nagybani Piac elkérésére a GfK Hungária által készített kutatásból.

Gálával zárt az Év emlőse program

2017. november 17-én és 18-án a Magyar Természettudományi Múzeum ad otthont az „Év emlőse: a mogyorós pele” című országos természetvédelmi program kétnapos záró rendezvényének.

Mezőgazdaságról gyereknyelven

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több megyét érintő iskolai tájékoztató fórumsorozatot indít, amelynek keretében a megyei jogú városok egy-egy általános- és középiskolájának diákjai hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről a tudatos vásárlásra fókuszálva. A rendezvényeken kiemelt szerepet kap az egészségtudatos táplálkozás, illetve a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Milyen bort iszunk?

Tavaly 2,2 millió hektoliter bort engedtünk le a torkunkon, mintegy 315 milliárd forint értékben. Ebből a habzóborok piaca mennyiségileg 6,4 százalékkal, értékben pedig 9,5 százalékkal részesedik. De az is kiderült a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által végeztetett belföldi piackutatásból, hogy több a női borfogyasztó, ám a férfiak isznak többet éves szinten a hegy levéből.

Válogatott focista és kamion

Nagy Ádám válogatott focista szereti a tejet, sőt a tejfölt, de a Túró Rudi a kedvence, hiányzik is neki, különösen az utóbbi időben, amióta a Bologna FC csapatában játszik. Többek között ezt is megtudhatták tőle Telki község Pipacsvirág Általános Iskolájának tanulói, amikor iskolájukba érkezett a tejkamion, vele a fiatal focista is, mint a tej nagykövete.

Gyorsabban és több előleget fizetnének a gazdáknak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra kéri a kormányzatot, hogy vizsgálja meg, miként lehet a tervezettnél is nagyobb összegű támogatási előleget kifizetni a gazdálkodóknak.