Back to top

Ősz, alma, almakampány...

Ismét együtt dolgozik az almafogyasztás élénkítésén a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és öt áruházlánc. Az Auchan, a CBA, a METRO, a SPAR és a Tesco üzleteiben október 20-tól november 18-ig lehet kóstolni, megismerni a hazai almafajtákat.

Mint a marketingkampányt beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, hazánkban átlagosan 550-600 ezer tonna alma terem, aminek a kétharmada ipari alma, a többi a frisspiaci gyümölcs. Almát szinte egész évben ehetünk, mert nagy mennyiségben rendelkezésre álló, jól tárolható gyümölcs, és csak a fantázia szab határt annak, milyen ételekhez használhatjuk föl.

Feldman Zsolt, az FM helyettes államtitkára elmondta, hogy érzékelhetően nő a feldolgozott almakészítmények száma, és a kereslet is élénkül irántuk. Ami nagyon kedvező fejlemény azért is, mert az alma nyersen és feldolgozva egyaránt nagyon egészséges gyümölcs, szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hatásos koleszterincsökkentő, és kedvező hatást fejt ki az emésztőrendszerre. Cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.

Fotó: Greguss Lilla
Magyarország az Európai Unió ötödik-hetedik legnagyobb almatermelője - tette hozzá Mártonffy Béla, a NAK országos kertészeti osztályának vezetője. Az Európát sújtó tavaszi fagyok következtében az idén magas az alma felvásárlási ára, ipari almáért 45-50, étkezésiért 100-140 forintot fizetnek kilónként. Az ágazat fejlődéséhez azonban további korszerű ültetvények létesítésére, a termésbiztonság és a tárolás, a logisztika javítására van szükség, a legfontosabb pedig az öntözés feltételeinek megteremtése, hangsúlyozta a szakember. Ha semmi mással nem segíteni a kormány az almatermesztőket, csak az öntözés bővítésével, már nagy előrelépést lehetne elérni.

A speciális felhasználási irányokra (cider, almaecet, almachips stb.) tekintettel érdemes célültetvények létesítésén is gondolkodni.

Csak a hazai sűrítménygyártó kapacitás ugyanis félmillió tonna körüli, kihasználása részben külföldi alapanyaggal történik.

Fotó: Greguss Lilla
A tavalyi közösségimarketing-kampánnyal 20 ezer embert értek el a szervezők, és 6 tonna almát kóstoltattak - mondta el Daróczi László, az AMC ügyvezetője. Az idei tevékenységük első lépcsője a hetente pénteken és szombaton sorra kerülő kóstoltatás az áruházláncokban.

December elején munkaértekezletet tartanak Debrecenben Merre tovább szabolcsi alma? címmel, amiben arra keresnek választ, miként lehet növelni a termőterületet, milyen technikai-technológiai fejlesztésekre van szükség, illetve bemutatnak jó gyakorlatokat is.

A sport és az egészséges életmód jegyében októberben és novemberben tömegsport-rendezvényeken jelennek meg friss almával, decemberben pedig ezer mikuláscsomagot készítenek óvodásoknak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tájértékek és turizmus az Etyek-Budai borvidéken

A turisztikai márka felépítésének etyeki tapasztalatairól jelent meg tanulmány az MTÜ szakmai folyóiratában, a Turizmus Bulletin legújabb számában. A szerzők célkitűzései között szerepelt a táj, a tájelemek, a tájértékek és a turizmus kapcsolatának vizsgálata az Etyek-Budai borvidék borturizmusának tükrében.

Megmenekülhetnek egyes tejautomaták

Megjelent az automata felügyeleti egységgel (AFE) fel nem szerelhető berendezések szabályozására vonatkozó módosító javaslat, amely kedvezően befolyásolhatja az érintett automaták üzemeltetőit. A NAK felhívja tagjai figyelmét, hogy a berendezések üzemeltetésének folytatásához a Magyar Posta felé 2018. június 30-ig minden érintett üzemeltetőnek újra kell jeleznie szerződéskötési szándékát.

Durvul a parlagfű-kommandó

A pollenkoncentráció, valamint a fertőzött területek nagyságának csökkentéséhez az Agrárminisztérium a korábbiaknál hatékonyabb és szigorúbb ellenőrzéseket javasol. Június végéig kell kiirtani a parlagfüvet. Kérik a gazdákat, hogy 2018-ban is kiemelt figyelmet fordítsanak a napraforgó-, kukorica- és a szójakultúrák gyommentesen tartására.

Feldman: az új KAP támogassa a gmo-mentes szójatermelést

Növelni kell az Európában előállított, gmo-mentes fehérjetakarmány-alapanyagok mennyiségét, ehhez pedig az unió 2020 utáni támogatáspolitikájában (KAP) legalább szinten kell tartani a termeléshez kötött támogatásokat – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Németországban, az 5. Nemzetközi Duna-Szója Kongresszuson.

400 éves a kecskeméti barackpálinka

„A kiváló alapanyag a jó barackpálinka lelke”- hallhattuk Győrffy Balázst, a NAK elnökét a III. Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztiválhoz kapcsolódó szakmai konferencián. A bor egyre népszerűbb a hölgyek körében, de a pálinka is kezd elfogadottá válni, utalt a szakember arra, hogy az Agrárgazdasági Kamara mellett a Kunsági Női Borrend is kivette részét a szervezésből.

Egyeztetne a szakma a népegészségügyi termékadó módosításáról

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) információi szerint folyamatban van a népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás módosítása. A két szervezet hiányolja, hogy nem egyeztettek velük ennek kapcsán, és levélben kérte a pénzügyminisztertől a tervezett lépések felfüggesztését, a szakmai egyeztetések lefolytatását.

Már csak pár nap maradt az egységes kérelmek módosítására

A termelőknek június 19-ig van lehetőségük  az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Szükséges a gabonák fordított áfája a kamara szerint

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tapasztalatai szerint a gabonákra és egyes olajnövényekre alkalmazott, 2018. december 31-én lejáró fordított áfafizetési rendszer hatására jelentősen visszaszorult a korábban drasztikus méreteket öltő áfacsalás, a fiktív export, és számottevő mértékben tisztult a piac. Ezért a NAK a fordított áfa alkalmazásának meghosszabbítását szorgalmazza.

Durum Nap Nádasdon

Egy termékpálya, így a durumbúza jövőjét is az határozza meg, hogy a szereplői jól tudnak-e együtt dolgozni, piaci és szakmai alapon jövedelmezően gazdálkodni. A támogatási rendszer ugyanis csak kiegészítő pénzforrás a fejlesztésekhez, hangsúlyozta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára az Első Magyar Durumbúza Termelési Rendszer által szervezett nádasdi Durum Napon.

Tovább növelnénk a gmo-mentes szójatermesztést

Régiós együttműködéssel terjeszthetőek ki a génmódosítástól mentes szója termesztésének lehetőségei – emelte ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Szója és a Donau Soya közös rendezvényén. Feldman Zsolt hozzátette, az együttes fellépésből számottevő gazdasági, társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök származnak.