Back to top

Lendva-hegy, a szunnyadó kincs

Csak egy ugrásra a határtól, virágzó szőlő és borkultúrával találkozhat a kíváncsi utazó. Lendva magyar város a szlovén oldalon. A Magyar Bor Akadémia szervezésében két tagtársunk, Rozsmán István és Cuk Lajos meghívására közel negyven szakember érkezett Lendvára, hogy saját szemével győződjön meg, milyen csodákat rejtenek a pincék.

Csak egy ugrásra a határtól, virágzó szőlő és borkultúrával találkozhat a kíváncsi utazó. Lendva, magyar város a szlovén oldalon, a település fölé magasodó várat látogatásával megtisztelte Szilágyi Erzsébet, Mátyás király, de birtokolták a Nádasdyak, az Esterházyak is. A Szentháromság kápolnában a törökverő Hadik Mihály előtt tiszteleghetünk. Szlovénia legkeletibb városát szőlővel sűrűn beültetett dombok veszik körül, ahol borút vezet pincétől pincéig.

A Lendva-hegyet országos viszonylatban is a legszebben és leggondosabban megművelt területek között tartják számon. A település felett húzódó domboldalakon az Olaszrizling uralja területet, de ízletes borokat ad a Sauvignon blanc, a Chardonnay, a Rajnai rizling, de a Zöldszilváni, a Kerner, a Sárga muskotály és a Tramini is.

A Magyar Bor Akadémia szervezésében két tagtársunk, Rozsmán István és Cuk Lajos meghívására közel negyven szakember érkezett Lendvára, hogy saját szemével győződjön meg, milyen csodákat rejtenek a pincék.

Borakadémikusok Lendván Rozsmán István pincéjében
Fotó: viniczai

Mint Rozsmán István elmondta, a Muravidéki Borvidéket – ahová Lendva is tartozik – meredek domboldalak, és kis, fél hektáros birtokok jellemzik. Valamikor több, mint négyezer gazda művelte a 600 – ma 400 -  hektárnyi a szőlőt a hegyen, s rövid hanyatlás után ma újra virul a terület.

Rozsmán István (középen) Lelkes Lajos akadémikus (balról) és Zilai Zoltán a Magyar Bor Akadémia elnökének (jobbról) társaságában
Fotó: viniczai

A szakember elmondta, az összesen öt helyen található, egy hektár alatti területéről évente 4-5 ezer palack bort értékesít. A mennyiséget nem csak a raktárhiány korlátozza, de azért sem vállal többet, mert véleménye szerint az már a minőség rovására menne.

„Hétköznapi borból van elég, különlegességeket kell a vendég asztalára tenni”- tette hozá Rozsmán István, hogy készített már késői szüretelésű bort, jégbort, s pezsgőt is.

Egy liter bor már 1,3 euro körüli áron kapható, de a jobbak literje 2 eurónál kezdődik. Boroscímkéi szlovén és magyar nyelven egyaránt olvashatók.

A Magyar Bor Akadémia tagjai Cuk Lajosnál
Fotó: viniczai

A Lendva-hegy legmagasabb pontján, a tengerszint felett 327 méter magasan várta a társaságot Cuk Lajos. A borház mögött látható lármafa a középkori riadólánc emléke. A teraszról csodálatos kilátás nyílik a szomszédos Horvátországra, Magyarországra, sőt egészen Ausztriáig is ellátni.

„Isten adja a jó évjáratot, nekünk embereknek nincs jogunk ebbe beleszólni”- fogalmazta meg véleményét Cuk Lajos, aki hat táblában összesen három hektáron termel szőlőt. Tizenegy fajtával dolgozik – Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Tramini, Kékburgundi, Zweigelt, Merlot, Kékfrankos -, főként világfajták, de az Olaszrizling viszi hátán a borászatot.

A családi vállalkozás „védjegye” a posta pillangó, amely visszaköszön a boroscímkéken, a prospektusokon, a dekoráción. Történelmi neveket kaptak a borok is: Hadik vére, Piroska könnye – aki a legenda szerint Hadik Mihály kedvese volt -, Lármafa gyöngye.

A figyelmes házigazda, Cuk Lajos
Fotó: viniczai

A vendéglátás, a borturizmus mozgatja a vállalkozást, amelyben minden családtag részt vesz. Az étterem-borházban nem csak a boraik zömét értékesítik, de a konyháról is a saját maguk által nevelt állatok, zöldségek kerülnek a tányérba. A náddal fedett hangulatos vendégházakban összesen harminchárom személyt lehet elszállásolni. Itt nincsen műanyag, minden természetes, akárcsak a vendéglátás, a kínálás és a vendéglátók mosolya.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Menedékház a Visegrádi-hegységben

Szentendre és Pomáz közigazgatási területének határán fekszik a Visegrádi-hegység délkeleti végvárának is tekinthető Kő-hegy. Az említett települések felől közelítve valóban látványos sziklaletörések hívják magukra figyelmünket, és a hegy lapos fennsíkján áll a Kőhegyi Menedékház.

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Jótékonysági forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton, a rendezvény bevételéből a helyi iskola fejlesztéseit támogatják.

Kutyamúzeum nyílik New Yorkban

2019-től új látványossággal bővül New York repertoárja. Hivatalos kutyamúzeum nyílik „Museum of the Dog” néven, amely kutyás témájú képzőművészeti alkotások gazdag gyűjteményét mutatja majd be.

Hatputtonyos aszúk előjegyzésre

Hamarosan egy innovatív aszúértékesítési koncepciót vezet be a mádi HOLDVÖLGY, amely teljesen új alapokra helyezi a hat puttonyos aszúk és a borrajongók kapcsolatát.

Szőlőoltványok hazai kézből

Hazánkban mintegy 65 ezer hektár szőlőt tartunk nyilván, ennek 3 százalékos amortizációjával számolva évente legalább kétezer hektár ültetvényt kellene felújítani. Magyarországon az elmúlt években ugyan megugrott az oltványok iránti kereslet, ám nagy kérdés, miért nem hazai szaporítóanyagot vásárolnak a termelők?

Nyitott portákon kopogtatnak

Néhány hónapja tárták ki kapuikat a Zala-völgyi Nyitott Porták. Az együttműködés keretében Zalaszentgrót térségében tizenhat helyi termékeket előállító, illetve agroturisztikai szolgáltatásokat nyújtó gazda vállalta, hogy rendszeresen tart nyitott napokat és szervez eseményeket.