Back to top

Lendva-hegy, a szunnyadó kincs

Csak egy ugrásra a határtól, virágzó szőlő és borkultúrával találkozhat a kíváncsi utazó. Lendva magyar város a szlovén oldalon. A Magyar Bor Akadémia szervezésében két tagtársunk, Rozsmán István és Cuk Lajos meghívására közel negyven szakember érkezett Lendvára, hogy saját szemével győződjön meg, milyen csodákat rejtenek a pincék.

Csak egy ugrásra a határtól, virágzó szőlő és borkultúrával találkozhat a kíváncsi utazó. Lendva, magyar város a szlovén oldalon, a település fölé magasodó várat látogatásával megtisztelte Szilágyi Erzsébet, Mátyás király, de birtokolták a Nádasdyak, az Esterházyak is. A Szentháromság kápolnában a törökverő Hadik Mihály előtt tiszteleghetünk. Szlovénia legkeletibb városát szőlővel sűrűn beültetett dombok veszik körül, ahol borút vezet pincétől pincéig.

A Lendva-hegyet országos viszonylatban is a legszebben és leggondosabban megművelt területek között tartják számon. A település felett húzódó domboldalakon az Olaszrizling uralja területet, de ízletes borokat ad a Sauvignon blanc, a Chardonnay, a Rajnai rizling, de a Zöldszilváni, a Kerner, a Sárga muskotály és a Tramini is.

A Magyar Bor Akadémia szervezésében két tagtársunk, Rozsmán István és Cuk Lajos meghívására közel negyven szakember érkezett Lendvára, hogy saját szemével győződjön meg, milyen csodákat rejtenek a pincék.

Borakadémikusok Lendván Rozsmán István pincéjében
Fotó: viniczai

Mint Rozsmán István elmondta, a Muravidéki Borvidéket – ahová Lendva is tartozik – meredek domboldalak, és kis, fél hektáros birtokok jellemzik. Valamikor több, mint négyezer gazda művelte a 600 – ma 400 -  hektárnyi a szőlőt a hegyen, s rövid hanyatlás után ma újra virul a terület.

Rozsmán István (középen) Lelkes Lajos akadémikus (balról) és Zilai Zoltán a Magyar Bor Akadémia elnökének (jobbról) társaságában
Fotó: viniczai

A szakember elmondta, az összesen öt helyen található, egy hektár alatti területéről évente 4-5 ezer palack bort értékesít. A mennyiséget nem csak a raktárhiány korlátozza, de azért sem vállal többet, mert véleménye szerint az már a minőség rovására menne.

„Hétköznapi borból van elég, különlegességeket kell a vendég asztalára tenni”- tette hozá Rozsmán István, hogy készített már késői szüretelésű bort, jégbort, s pezsgőt is.

Egy liter bor már 1,3 euro körüli áron kapható, de a jobbak literje 2 eurónál kezdődik. Boroscímkéi szlovén és magyar nyelven egyaránt olvashatók.

A Magyar Bor Akadémia tagjai Cuk Lajosnál
Fotó: viniczai

A Lendva-hegy legmagasabb pontján, a tengerszint felett 327 méter magasan várta a társaságot Cuk Lajos. A borház mögött látható lármafa a középkori riadólánc emléke. A teraszról csodálatos kilátás nyílik a szomszédos Horvátországra, Magyarországra, sőt egészen Ausztriáig is ellátni.

„Isten adja a jó évjáratot, nekünk embereknek nincs jogunk ebbe beleszólni”- fogalmazta meg véleményét Cuk Lajos, aki hat táblában összesen három hektáron termel szőlőt. Tizenegy fajtával dolgozik – Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Tramini, Kékburgundi, Zweigelt, Merlot, Kékfrankos -, főként világfajták, de az Olaszrizling viszi hátán a borászatot.

A családi vállalkozás „védjegye” a posta pillangó, amely visszaköszön a boroscímkéken, a prospektusokon, a dekoráción. Történelmi neveket kaptak a borok is: Hadik vére, Piroska könnye – aki a legenda szerint Hadik Mihály kedvese volt -, Lármafa gyöngye.

A figyelmes házigazda, Cuk Lajos
Fotó: viniczai

A vendéglátás, a borturizmus mozgatja a vállalkozást, amelyben minden családtag részt vesz. Az étterem-borházban nem csak a boraik zömét értékesítik, de a konyháról is a saját maguk által nevelt állatok, zöldségek kerülnek a tányérba. A náddal fedett hangulatos vendégházakban összesen harminchárom személyt lehet elszállásolni. Itt nincsen műanyag, minden természetes, akárcsak a vendéglátás, a kínálás és a vendéglátók mosolya.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Nagyot szólt a szüret Szekszárdon

A hétvégén megrendezett Szekszárdi Szüreti Napokon ismét nagyszámú látogató vett részt. A borok szerelmesei a számos színpadi produkció és kulturális program megtekintése mellett, harminchat pincészet remekei közül válogathattak a Béla király téri Borudvaron.

Zúg a kombájn, tartályban már a bornak való

Javában tart a szüret a balatonboglári szőlőben. A Viti Coop Kft. jelenleg a fehérszőlőket szedi, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből.

Szarvasoktól hangos az erdő

Szombat este kisvonatra szállhattak mind azok, akik gímszarvasok énekére voltak kíváncsiak. Kora este, 5 órakor a felsőtárkányi állomásról családokkal, baráti társaságokkal megtelt szerelvények gördültek ki a Stimecz-ház állomás felé, ahol az EGERERDŐ Zrt. szakemberei szeretettel fogadták a népes társaságot.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A Vendvidék kincsei: tökmagolaj, hajdina és köles

Az ország legnyugatibb részén, közel a Hármashatárhoz, ahol Ausztria, Szlovénia és Magyarország találkozik, él a hajdan vendnek nevezett közösség, a 6. században a területre költözött szlovénség. A Rába folyótól délre elterülő, 94 négyzetkilométeres Szlovén Rába-vidéknek nemcsak adottságai, története sajátos, a konyhája is különleges.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

"Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!"

A XXII. Erdők Hete keretében a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája látványos, több állomással kialakított, tanösvény-jellegű erdei sétát szervez a Sóstói-erdőben (kb. 1100 m), az erdőben zajlómunkák bemutatására.

Fogynak a balatoni szőlőterületek - lép az Agrárminisztérium is

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.

Óriási Street Food- buli lesz az Andrássy-n

Szeptember közepén 17 ország gasztronómiája mutatkozik be az Andrássy útra szervezett a gasztro sétányon.