Back to top

Lendva-hegy, a szunnyadó kincs

Csak egy ugrásra a határtól, virágzó szőlő és borkultúrával találkozhat a kíváncsi utazó. Lendva magyar város a szlovén oldalon. A Magyar Bor Akadémia szervezésében két tagtársunk, Rozsmán István és Cuk Lajos meghívására közel negyven szakember érkezett Lendvára, hogy saját szemével győződjön meg, milyen csodákat rejtenek a pincék.

Csak egy ugrásra a határtól, virágzó szőlő és borkultúrával találkozhat a kíváncsi utazó. Lendva, magyar város a szlovén oldalon, a település fölé magasodó várat látogatásával megtisztelte Szilágyi Erzsébet, Mátyás király, de birtokolták a Nádasdyak, az Esterházyak is. A Szentháromság kápolnában a törökverő Hadik Mihály előtt tiszteleghetünk. Szlovénia legkeletibb városát szőlővel sűrűn beültetett dombok veszik körül, ahol borút vezet pincétől pincéig.

A Lendva-hegyet országos viszonylatban is a legszebben és leggondosabban megművelt területek között tartják számon. A település felett húzódó domboldalakon az Olaszrizling uralja területet, de ízletes borokat ad a Sauvignon blanc, a Chardonnay, a Rajnai rizling, de a Zöldszilváni, a Kerner, a Sárga muskotály és a Tramini is.

A Magyar Bor Akadémia szervezésében két tagtársunk, Rozsmán István és Cuk Lajos meghívására közel negyven szakember érkezett Lendvára, hogy saját szemével győződjön meg, milyen csodákat rejtenek a pincék.

Borakadémikusok Lendván Rozsmán István pincéjében
Fotó: viniczai

Mint Rozsmán István elmondta, a Muravidéki Borvidéket – ahová Lendva is tartozik – meredek domboldalak, és kis, fél hektáros birtokok jellemzik. Valamikor több, mint négyezer gazda művelte a 600 – ma 400 -  hektárnyi a szőlőt a hegyen, s rövid hanyatlás után ma újra virul a terület.

Rozsmán István (középen) Lelkes Lajos akadémikus (balról) és Zilai Zoltán a Magyar Bor Akadémia elnökének (jobbról) társaságában
Fotó: viniczai

A szakember elmondta, az összesen öt helyen található, egy hektár alatti területéről évente 4-5 ezer palack bort értékesít. A mennyiséget nem csak a raktárhiány korlátozza, de azért sem vállal többet, mert véleménye szerint az már a minőség rovására menne.

„Hétköznapi borból van elég, különlegességeket kell a vendég asztalára tenni”- tette hozá Rozsmán István, hogy készített már késői szüretelésű bort, jégbort, s pezsgőt is.

Egy liter bor már 1,3 euro körüli áron kapható, de a jobbak literje 2 eurónál kezdődik. Boroscímkéi szlovén és magyar nyelven egyaránt olvashatók.

A Magyar Bor Akadémia tagjai Cuk Lajosnál
Fotó: viniczai

A Lendva-hegy legmagasabb pontján, a tengerszint felett 327 méter magasan várta a társaságot Cuk Lajos. A borház mögött látható lármafa a középkori riadólánc emléke. A teraszról csodálatos kilátás nyílik a szomszédos Horvátországra, Magyarországra, sőt egészen Ausztriáig is ellátni.

„Isten adja a jó évjáratot, nekünk embereknek nincs jogunk ebbe beleszólni”- fogalmazta meg véleményét Cuk Lajos, aki hat táblában összesen három hektáron termel szőlőt. Tizenegy fajtával dolgozik – Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Tramini, Kékburgundi, Zweigelt, Merlot, Kékfrankos -, főként világfajták, de az Olaszrizling viszi hátán a borászatot.

A családi vállalkozás „védjegye” a posta pillangó, amely visszaköszön a boroscímkéken, a prospektusokon, a dekoráción. Történelmi neveket kaptak a borok is: Hadik vére, Piroska könnye – aki a legenda szerint Hadik Mihály kedvese volt -, Lármafa gyöngye.

A figyelmes házigazda, Cuk Lajos
Fotó: viniczai

A vendéglátás, a borturizmus mozgatja a vállalkozást, amelyben minden családtag részt vesz. Az étterem-borházban nem csak a boraik zömét értékesítik, de a konyháról is a saját maguk által nevelt állatok, zöldségek kerülnek a tányérba. A náddal fedett hangulatos vendégházakban összesen harminchárom személyt lehet elszállásolni. Itt nincsen műanyag, minden természetes, akárcsak a vendéglátás, a kínálás és a vendéglátók mosolya.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagykanizsai kilátó

Ez év március 21-én sokak kívánsága vált valóra, újra látogatható a nagykanizsai kilátó. Az ország legmagasabb kilátójáról csodálatos panoráma nyílik a városra, a közeli lankás dombokra, a távolban pedig kirajzolódnak a horvát hegyvonulatok.

Korán indul a szüret Tokajban

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kedden az MTI-vel.

Aranyat érő CARASSIA a Szilágyságból

Megismételte és felülmúlta a tavalyi sikert a magyarországi érdekeltségű, észak-erdélyi Kárászteleki Pezsgőpincészet. Az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC 2018) egy CARASSIA tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

A malajziai világdöntőben fehérvári szakácsok remekeltek

Kiválóan szerepeltek a magyar szakácsok és cukrászok a malajziai világdöntőben. Szakácsaink a 10. helyen végeztek egy olyan mezőnyben, melyben a 6–12. helyezett csapatok között csak minimális különbségek voltak.

A szarvastej az új-zélandi séfek új kedvence

A különleges italból készült ételek egyelőre csak Auckland és Wellington öt felsőkategóriás éttermében érhetőek el. Az új, szokatlan alapanyag már díjat is nyert és a szakácsok az egekig magasztalják.

Nincs lemaradásban a szőlő Vas megyében

A szőlő nagy része a megelőző védekezésnek köszönhetően egészséges. Érési stádiumba lép, nincs lemaradásban a gyümölcs Vas megyében.

Drágult a bor, szűkült a piac, pedig a minőséggel nincs gond

A belföldi borfogyasztás jelentős visszaesése miatt a borkivitel bővítését sürgette a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottság szőlő-, bor-, pálinka albizottságának csütörtöki ülésén.

A furmintnak is jár a flanc

Számít-e, hogy milyen pohárból isszuk a bort? A borszakértők erre határozott igennel válaszolnak, ezért létezik komoly borvidékeknek, és a kiemelt fontosságú fajtáknak saját pohara.

Természetjáró szálláshelyek

Négykötetes zsebkalauz készült az év elején, hogy segítse a hazai túrázás kedvelőit nem prémium kategóriás szálláshelyet találni. A kis füzetek az állami erdőgazdaságok, a nemzeti parkok és a Magyar Természetjáró Szövetség bakancsos szálláshelyeit tartalmazza.

Kincskereső Forrástúra Noszvaj erdeinek mélyén

Noszvaj természeti, történelmi értékeiről egyaránt tanul, aki bejárja a Forrástúrát. Járd be a bükkös erdőt, s megismersz sok regét – csábít a verses útikalauz legelső strófája.