Back to top

Lendva-hegy, a szunnyadó kincs

Csak egy ugrásra a határtól, virágzó szőlő és borkultúrával találkozhat a kíváncsi utazó. Lendva magyar város a szlovén oldalon. A Magyar Bor Akadémia szervezésében két tagtársunk, Rozsmán István és Cuk Lajos meghívására közel negyven szakember érkezett Lendvára, hogy saját szemével győződjön meg, milyen csodákat rejtenek a pincék.

Csak egy ugrásra a határtól, virágzó szőlő és borkultúrával találkozhat a kíváncsi utazó. Lendva, magyar város a szlovén oldalon, a település fölé magasodó várat látogatásával megtisztelte Szilágyi Erzsébet, Mátyás király, de birtokolták a Nádasdyak, az Esterházyak is. A Szentháromság kápolnában a törökverő Hadik Mihály előtt tiszteleghetünk. Szlovénia legkeletibb városát szőlővel sűrűn beültetett dombok veszik körül, ahol borút vezet pincétől pincéig.

A Lendva-hegyet országos viszonylatban is a legszebben és leggondosabban megművelt területek között tartják számon. A település felett húzódó domboldalakon az Olaszrizling uralja területet, de ízletes borokat ad a Sauvignon blanc, a Chardonnay, a Rajnai rizling, de a Zöldszilváni, a Kerner, a Sárga muskotály és a Tramini is.

A Magyar Bor Akadémia szervezésében két tagtársunk, Rozsmán István és Cuk Lajos meghívására közel negyven szakember érkezett Lendvára, hogy saját szemével győződjön meg, milyen csodákat rejtenek a pincék.

Borakadémikusok Lendván Rozsmán István pincéjében
Fotó: viniczai

Mint Rozsmán István elmondta, a Muravidéki Borvidéket – ahová Lendva is tartozik – meredek domboldalak, és kis, fél hektáros birtokok jellemzik. Valamikor több, mint négyezer gazda művelte a 600 – ma 400 -  hektárnyi a szőlőt a hegyen, s rövid hanyatlás után ma újra virul a terület.

Rozsmán István (középen) Lelkes Lajos akadémikus (balról) és Zilai Zoltán a Magyar Bor Akadémia elnökének (jobbról) társaságában
Fotó: viniczai

A szakember elmondta, az összesen öt helyen található, egy hektár alatti területéről évente 4-5 ezer palack bort értékesít. A mennyiséget nem csak a raktárhiány korlátozza, de azért sem vállal többet, mert véleménye szerint az már a minőség rovására menne.

„Hétköznapi borból van elég, különlegességeket kell a vendég asztalára tenni”- tette hozá Rozsmán István, hogy készített már késői szüretelésű bort, jégbort, s pezsgőt is.

Egy liter bor már 1,3 euro körüli áron kapható, de a jobbak literje 2 eurónál kezdődik. Boroscímkéi szlovén és magyar nyelven egyaránt olvashatók.

A Magyar Bor Akadémia tagjai Cuk Lajosnál
Fotó: viniczai

A Lendva-hegy legmagasabb pontján, a tengerszint felett 327 méter magasan várta a társaságot Cuk Lajos. A borház mögött látható lármafa a középkori riadólánc emléke. A teraszról csodálatos kilátás nyílik a szomszédos Horvátországra, Magyarországra, sőt egészen Ausztriáig is ellátni.

„Isten adja a jó évjáratot, nekünk embereknek nincs jogunk ebbe beleszólni”- fogalmazta meg véleményét Cuk Lajos, aki hat táblában összesen három hektáron termel szőlőt. Tizenegy fajtával dolgozik – Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Tramini, Kékburgundi, Zweigelt, Merlot, Kékfrankos -, főként világfajták, de az Olaszrizling viszi hátán a borászatot.

A családi vállalkozás „védjegye” a posta pillangó, amely visszaköszön a boroscímkéken, a prospektusokon, a dekoráción. Történelmi neveket kaptak a borok is: Hadik vére, Piroska könnye – aki a legenda szerint Hadik Mihály kedvese volt -, Lármafa gyöngye.

A figyelmes házigazda, Cuk Lajos
Fotó: viniczai

A vendéglátás, a borturizmus mozgatja a vállalkozást, amelyben minden családtag részt vesz. Az étterem-borházban nem csak a boraik zömét értékesítik, de a konyháról is a saját maguk által nevelt állatok, zöldségek kerülnek a tányérba. A náddal fedett hangulatos vendégházakban összesen harminchárom személyt lehet elszállásolni. Itt nincsen műanyag, minden természetes, akárcsak a vendéglátás, a kínálás és a vendéglátók mosolya.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

„Kapj rá!” a Várkert Bazárban

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton.

Halkedvelők figyelem: Garda Fesztivál Tihanyban

November 16-18-ig ismét vendégekkel teli lesz a tihanyi Visszhang-domb, immár 17 alkalommal elevenítik fel az egykori gardahalászat hagyományait a helyiek. A balatoni gasztronómiai fesztiválon lesz látványhalászat, kóstolhatnak gardát sütve, füstölve, és a vállalkozó kedvűek akár a halfőző versenyre is benevezhetnek.

Balatoni vadásznapló

Formabontó turisztikai film készült a magyar tengerről. Az „Egész évben Balaton” koncepcióját kívánják népszerűsíteni az alkotók.

Magyar ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

A boroknak is van illemtana és néprajzi vonatkozása

Halasi szerzők is közreműködtek a Borkommunikáció című kötet megalkotásában, amely a közelmúltban jelent meg a Századvég Kiadó, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet gondozásában.

A jövő technológiái a kapuban állnak

Mintegy 18 ezren látogattak el november elején Stuttgartba, az idei IVIFHO – Intervitis Interfructa HortiTechnika nemzetközi szakvásárra. A három nap alatt közel ötven országból utaztak szakemberek a helyszínre - a legtöbben Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból és Luxemburgból -, akik a 13 országból érkező 302 kiállító szolgáltatásaival, termékeivel ismerkedhettek.

Szent Márton bora Villányból

Márton napja nem csak a libás lakomáról szól, hanem az újbor kóstolásáról is. A hétvégi programokon mutatták be a vendégeknek az újborokat, amelyre az általunk megkérdezett borász szerint az idén sem lesz panasz.

Nagyot álmodhatnak a kisebb borászatok

Hamar kimerülhet a 10 milliárd forintos borászati pályázat kerete, a balatoni, szekszárdi és egri borászok különösen aktívak. A többség 75–150 milliós támogatást igényelne.