Back to top

Tisztelet a hortobágyi pásztoroknak

A Szent Dömötör-napi behajtási ünnep és a néhány éve útjára indított darufesztivál évről évre egyre több látogatót vonz a Hortobágyra. A népszokás szerint a hideg idő beálltával a pásztorok az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. Ezt a hagyományt elevenítette föl a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága a hét végén a Kilenclyukú hídnál.

„A pásztorok őszi jószágbehajtása a becsületes elszámolás példája évszázadok óta. A hortobágyi pásztoroknak, a rideg állattartásnak köszönhető, hogy Magyarországon maradt fenn a legtöbb őshonos állatfajta (köztük a nóniusz, a szürke marha és a racka juh) egész Európában. Legyünk büszkék egyedülálló növény- és állatvilágunkra” – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a megnyitón.

behajtás_hortobágy_fs.jpg

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédet mond a hortobágyi Kilenclyukú híd lábánál tartott Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen 2017. október 21-én. A hidegebb idő közeledtével, a Hortobágyon a pásztorok a rájuk bízott jószágokat behajtják télire
Fotó: MTI: Czeglédi Zsolt

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője megnyitó beszédében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a látogatói létszám gyarapodása annak köszönhető, hogy gyönyörű természeti környezetben mutathatják be:

a természetvédelem, a hagyományőrzés és a gazdálkodás kéz a kézben járhat.

hortobágy behajtás fs.jpg

Az ünnepi eseményt Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg
Fotó: Bárdos B. Edit
Az eseményen a szervezők a természet őszi ünnepét, a daruvonulást is megmutatták a kíváncsi (és előrelátó, az eseményre időben bejelentkező) látogatóknak, emellett gasztronómiai és kulturális programokkal is várták az érdeklődőket. A fesztiváli hangulatban a vendégek megkóstolhatták a hortobágyi bográcsos ételeket, valamint a darukonyha receptverseny díjnyertes finomságait is. A rendezvényt népi, kézműves és biotermékek kirakodó vására kísérte, ahol a hazai nemzeti parkok díjnyertes termékei is sikerrel bemutatkoztak.

A nonprofit kft.-nél folyó génmegőrző munka során tiszteletben tartják az állattenyésztési hagyományokat, megőrzik az utat, amit őseink követtek az állattenyésztésben és gazdálkodásban. Ugyanakkor célkitűzéseik közé tartozik a kor kihívásainak, piaci igényeinek megfelelő őshonos magyar állatállomány nemesítése. Az ügyvezető szerint ugyanezen irányvonalat követve népszerűsítik az őshonos magyar fajtákat, a pásztorhagyományokat, tisztelik és szívükön viselik a magyar népszokásokat. Céljuk a természetvédelmi kezelés népszerűsítése, mert hiszik, hogy a profit és a hozam nem különül el a természetvédelmi szellemben gazdálkodók számára sem. 


Hortobágy Örökös Pásztorai

örökös pásztorok_j.jpg

Fotó: Bárdos B. Edit

„Csinos” Molnár Imre hortobágyi gulyás, Oláh István hajdúböszörményi juhász, id. Garai Lajos hortobágyi csikós, id. Garai János hortobágyi csikós, Szilvási János balmazújvárosi csikós, Németi János balmazújvárosi juhász, Kordás János balmazújvárosi csikós és „Izmos” Tóth József hortobágyi juhász a hétvégi behajtási ünnepen. A Hortobágy Örökös Pásztorai közül – egészségi okok miatt – sajnos csak 8-an vehettek részt az eseményen.

 

Szép és megható pillanata volt az eseménynek az örökös pásztorok bemutatkozása. Mint elhangzott,

a Hortobágyot övező nemzetközi figyelem, megbecsülés a Hortobágy arcát formáló embert is megilleti.

E felismerés vezetett 2007-ben a Hortobágy Örökös Pásztora cím megalapításához.

Az alapítók szándéka a Hortobágy térségében több évtizedes, példaértékű munkát végző pásztorok életútjának, szakmai munkájának elismerése volt. A cím, az azzal járó megbecsülés kinyilvánított célja továbbá, hogy az elkövetkezendő nemzedékek számára például szolgáljon, valamint a hazai és nemzetközi közvélemény figyelmét ráirányítsa arra, hogy a puszta világörökségként megőrzendő arculata – az elismerést adományozó szándékának megfelelően –, csak a természettel együtt élő nemzedékek munkáján keresztül tartható fenn.

A Hortobágy Örökös Pásztora cím 12 fő részére ítélhető oda. A címet azok a kimagasló életúttal rendelkező, munkájukat Hortobágy térségében végzett pásztorok kaphatják, akik aktív munkájuk mellett kiemelkedő szerepet játszottak a hortobágyi pásztorélet hagyományainak megőrzésében, azok ápolásában, a következő generációk számára történő átadásában.

 

Az eseményről további fotók képgalériánkban tekinthetők meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fazekas: a szakképzésen is múlik a mezőgazdaság versenyképessége

A magyar mezőgazdaság versenyképessége nagy mértékben függ az ágazatban dolgozók szakképzettségétől, a szakemberhiány megoldásától, és az oktatás minőségétől - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter Nagykátán, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közötti megállapodás aláírásán.

Kétezer galambbal ünnepelték a jubileumot

December második hétvégéjén rendezték meg a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének (MGKSZ) Nemzeti Galamb- és Díszmadár Kiállítását, mely a szövetség 135 éves fennállása alkalmából szervezett jubileumi ünnepségsorozatának záróakkordja volt.

Ismét bővült a hungarikumok köre

A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A Magyar Értéktár a csíksomlyói pünkösdi búcsúval, a magyar népmesék rajzfilmsorozattal, a vert csipkével és a gemenci gímszarvassal bővült a testület döntése értelmében.

Kárpát-medencei Falugazdász Program indul

A határokat meghaladó nemzetegyesítés a magyar gazdatársadalom egyesítését is jelenti - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a VI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon. A Kárpát-medencei Falugazdász Program ezt célozza, a tárcavezető 20 külhoni civil szervezettel írt alá megállapodást a működéséről, amelyet jövőre 420,88 millió forintos keretösszeggel támogat az FM.

Tehéntrágyát igényel a Toyota új autója

A kaliforniai szarvasmarhatelepek trágyáját, pontosabban az abból felszabaduló metánt felhasználó, áramot és hidrogént előállító erőművel tervezi ellátni az amerikai piacra szánt hidrogénes járművei energiaellátását a Toyota - derült ki a Los Angeles-i Auto Show-n.

Jelentős átalakulást várnak az erdélyi földpiacon

Az erdélyi földtulajdonosi struktúra jelentős közeljövőbeli átalakulását prognosztizálja Kerezsi Miklós. A UBM Feed Románia Kft. kisebbségi tulajdonosának számító East Csoport vezetője szerint „érdemes észnél lenni”, mivel várhatóan nagy területek cserélnek majd gazdát.

Hogyan neveljünk tokó tukánt?

A tokó tukánt manapság már sokan ismerik, hiszen gyakori szereplője a Dél-Amerikáról szóló természetfilmeknek. Nálunk, bár a tokó tukán elnevezés igen elterjedt, nevezik még közönséges és óriás tukánnak is. Bár képernyőről ismerhetjük a fajt, mégis keveseknek adatik meg, hogy saját szemükkel is lássák.

Tenyészszemle Füzesgyarmaton

Az utóbbi hónapok a kiállítások, tenyészszemlék időszaka volt, s ezen események között az egyik legkiemelkedőbb kétségkívül a Füzesgyarmaton Galambos János, Varga István és családjaik, barátaik jóvoltából megrendezett kisbéri félvér, nóniusz és magyar félvér tenyészszemle volt.

A megfelelő lószerszám kiválasztása

A hámoknak és igáknak – hívják még járomnak is – számos változata van. Mindegyiknek vannak előnyös és hátrányos tulajdonságaik egyaránt. Miért fontosak ezek a szerszámok annyira? A válasz egyszerű: az igák segítségével vagyunk képesek a ló, vagy más igás állat izomerejét szolgálatunkba állítani.

A juh és kecsketartás nagyon fontos a vidék szempontjából

A magyar juh- és kecsketartók javaslatait, egyebek mellett a kisállattartók egyösszegű átalánytámogatását, az állatjóléti nemzeti támogatások kiterjesztését és a zöldítésbe vonható legelőterületek bővítését is be kell építeni az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának az ágazatról készülő jelentésébe Erdős Norbert, a Fidesz EP-képviselője szerint.