0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fazekas: a kétpilléres KAP mellett tesszük le a voksot

Magyarországnak elemi érdeke, hogy a mostani, vagy ahhoz nagyon hasonló agrártámogatási rendszer maradjon fenn a következő uniós költségvetési ciklusban is. A mostani támogatási rendszer ugyanis a gazdák és a fogyasztók érdekeit egyaránt szolgálják - hangoztatta a földművelésügyi miniszter.

Magyarország kitart a kétpilléres (közvetlen mezőgazdasági és vidékfejlesztési) uniós közös agrárpolitika (KAP) mellett, ez a magyar gazdák érdeke – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1 aktuális csatorna reggeli hírfolyamában.

Fazekas Sándor emlékeztetett: ha agrártámogatások nem lennének, akkor a minőségi élelmiszerek ára az egekbe szökne, a támogatások végső haszonélvezője az az ember, aki megveszi az élelmiszert.

A miniszter megjegyezte , hogy most készül a 2020 utáni KAP fő vonalairól, irányairól szóló bizottsági tájékoztató anyag – ezért élénk most a diplomáciai mozgás az uniós agrártámogatások körül.

Ugyanakkor még számos nyitott kérdés maradt. Fazekas Sándor példaként hozta fel a brexittel kieső források pótlását. Nem lenne jó, ha a brit kilépés árát a gazdák fizetnék meg, úgy mint az orosz embargót – tette hozzá. Az is kérdés, hogy a közös agrárpolitika terhére, lehet-e migrációs ügyeket finanszírozni, például a migránsok letelepedését segíteni. A magyar álláspont az, hogy az uniós agrártámogatásokat továbbra is a termelőknek kell megkapniuk – mondta a miniszter.

Forrás: MTI-Eco