Back to top

Messziről érkeztek az első embriók

Nemzetközi elismerésben részesült a Kaposvári Egyetem a Murray Grey fajta hazai meghonosítása érdekében tett innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységéért. A kanadai Rio Alto szervezet díját a 78. OMÉK-on vette át Borbás Zoltán kancellár. A Kaposvári Egyetem Tangazdaságába 2015-ben kerültek az első Murray Grey embriók, amelyekből öt nő- és öt hímivarú egyed született.

termekdijatado_online_005.jpg

A Kaposvári Egyetem kancellárja, Borbás Zoltán vette át a díjat Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Farkas Sándor MÁSz elnöktől
A Kaposvári Egyetem kancellárja, Borbás Zoltán vette át a díjat Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Farkas Sándor MÁSz elnöktől
– Nagy megtiszteltetés számunkra az, hogy a kutatóink és oktatóink munkáját a külföldi szakmai szervezetek is értékelik. Váratlanul ért minket, hogy Kanadából kaptunk elismerést, amelyet végtelenül nagyra értékelünk – ezekkel a szavakkal köszönte meg a díjat Borbás Zoltán kancellár, aki kiemelte: a Kaposvári Egyetem kutatásaiban nagy hangsúlyt fektet a klímaváltozás okozta problémákra. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy épül az a központ, amely a szélsőségessé váló időjárás okozta nehézségek kiküszöbölésével foglalkozik majd. Mint fogalmazott: az egyetem vezetése abban bízik, hogy a kutatók által javasolt megoldások az egész magyar mezőgazdaságot és áttételesen a teljes élelmiszergazdaságot is hozzásegítik ahhoz, hogy megfelelhessen a nem mindennapi XXI. századi kihívásoknak.

Kaposvári Egyetem és a kanadai Rio Alto kapcsolata nem újkeletű. Az alapító Doc Seaman csaknem 25 évvel ezelőtt Magyarországon kezdte el a Red Angus szarvasmarhafajta tenyésztését, amely ekkor még újdonságnak számított. A munka az ottani technológia és genetikai állomány felhasználásával a Kaposvári Egyetemen kezdődött el Horn Péter és Stefler József szakmai támogatásával. A Rio Alto a mostani díj odaítélésével szerette volna kifejezni háláját és elismerését azért, hogy annak idején az egyetem nyitott volt feléjük, nyitott volt az újra.

A Murray Grey jellemzői

A Murray Grey szarvasmarha fajta Ausztráliából, a Murray folyó környékéről származik. Egy Shorton tehén és egy Angus bika nem tervezett keresztezésével jött létre a XX. század elején. Az anyaállat 12 „szürke” borjút ellett különböző Angus bikáktól. Hamar felismerték, hogy a megszületett „szürke” utódok egyedi, kívánatos genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A rendszeresített tenyésztési program eredményeként 1962-ben már hivatalosan is új fajtának ismerték el Ausztráliában. Napjainkban pedig egyre népszerűbb, már több kontinensen is elterjedt. Sikeresen tenyésztik az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon és Dél-Amerikában is. A fajta mára a nemzetközi marhahúspiac meghatározó szereplőjévé vált, köszönhetően a kiemelkedően jó értékmérő tulajdonságainak, a kiváló, márványozott húsminőségének.

A fajta korán érő, a nőivarú egyedek 15-17 hónapos korban tenyésztésbe állíthatók. Az angus fajtához hasonlóan a 30-35 kilogrammos borjút a tehenek könnyen világra hozzák, a nehéz ellés a fajtára nem jellemző. Életerős borjaik hamar lábra állnak, nagy vitalitással rendelkeznek, gyorsan növekednek. A Murray Grey nőivarú egyedek szezonális szaporasága jó, gyorsan újravemhesülnek, a tejtermelésüknek köszönhetően a borjak gyorsan és törésmentesen fejlődnek. A Murray Grey szarvasmarhák csendes, nyugodt vérmérsékletű, szelíd természetű állatok. Kezelésük könnyű, jól akklimatizálódnak az új környezeti feltételekhez. Szőrszínük leggyakrabban világosszürke, szürke, de szürkésbarna és fekete egyedek is előfordulnak. A bőr, a szem, a lábak (lábvégek) és a tőgy sötéten pigmentált. Ez utóbbi jellemzőjük megóvja őket a tőgy leégésétől és a szemproblémák kialakulásától.

A fajtát tisztavérben és keresztesési partnerként is eredményesen használják. A heterózishatás kiaknázása miatt az európai fajtákat Ausztrália-szerte keresztezik a Murray Grey bikákkal. Az ivadékok rendszerint jobb teljesítményt nyújtanak. A Murray Grey keresztezési program csökkenti az ellési problémákat, növeli a termékenységet, javítja az alkalmazkodó képességet, a tejtermelő képességet, a húsminőséget, növeli a színhúskitermelést. Kiemelkedő hőtűrőképessége miatt a fajta alkalmas a szélsőségesen meleg éghajlati viszonyok között is a magas életteljesítményre.

A Kaposvári Egyetem Tangazdaságába egyébként 2015-ben kerültek az első Murray Grey embriók, amelyeket az egyetem tehenészeti telepén termelő recipiens egyedekbe ültettek be. Az embriók beültetését a Kaposvári Egyetem Embrióközpontjának igazgatója, Zubor Tibor végezte. A beültetett embriók hazai embrióprogramból származnak, a donorok Mihalecz András által Angliából importált tenyészüszők voltak. Ennek eredményeképpen öt nő- és öt hímivarú egyed született, a tenyészállatok szeptemberben már betöltötték az egyéves kort. Az öt hímivarú egyed mindegyikét tenyészbikának minősítették. A 150 napos sajátteljesítmény vizsgálat (STV) alatt átlagosan 1600 gr/nap súlygyarapodást produkáltak, a legjobb egyedé pedig meghaladta az 1900 gr/nap értéket. A legszebb küllemű tenyészbika a minősítéskori küllemi bírálat során 99 pontot kapott, teljesítménye, származása és külleme alapján mesterséges termékenyítésre alkalmas minősítést kapott. Az öt nagy genetikai értékű donor nőivarú egyedet embrióprogramba vonjuk, az előállított embriókat hazai piacon értékesítjük, kiszolgálva a növekvő tenyésztői igényeket.

Az egyetemen kutatási program keretében, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó szarvasmarha fajták értékmérő tulajdonságainak alakulását és új takarmányozási rendszerek fejlesztését tűztük ki célul. A munka során a változó időjáráshoz adaptálódó olyan húsmarha fajták kipróbálása is a feladataink között szerepel, amelyekre kiváló húsminőség és nagyfokú hőtűrőképesség jellemző. A program keretében hazánkban még új, széles körben nem elterjedt Murray Gray fajtát kívánjuk a már meghonosodott és ismert fajtákkal sokoldalú és egzakt kísérletek során összehasonlítani. A kísérletek magyarázatot adhatnak arra a kérdésre, hogy a fajta hőtűrőképessége a hazai időjárási körülmények között előnyt jelent-e, az egyes termelési (pl. borjúnevelő képesség) és reprodukciós tulajdonságokban számottevő, a már hazánkban több évtizede tenyésztett húsmarha fajtákkal szemben. A Murray Grey Egyesületet 2014-ben Kaposváron Mihalecz András alapította meg, elnöke Horn Péter akadémikus.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2017/41 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Importnyomás alatt a sertés termelői ára

Visszaesett Magyarország élősertés-kivitele 2017 első tíz hónapjában az egy évvel korábban exportált mennyiséghez képest, míg az élősertés-import ugyanebben az időszakban 45 százalékkal nőtt. Emellett az élősertés termelői ára is jelentősen csökkent.

Nyúlgyógyászat dióhéjban

Mostanában egyre többen kezdenek ház körüli nyúltartásba, melynek során némi nyúlgyógyászati alapismeretekre is szükségük lehet. Nem árt tisztában lenni a leggyakoribb betegségekkel, melyek akár komoly vámszedői is lehetnek az állatoknak. Essen szó a megelőzés fontosságáról is!

Az állati termékek jövőjéről tanácskoztak a világ legnagyobb agrárminiszter-találkozóján

A berlini Zöld Hét egyben a világ legnagyobb agrárdiplomáciai eseménye is. A kiállítás pénteki nyitónapját követően, szombaton 69 ország agrárminisztere tanácskozott zárt ajtók mögött: az idén az állattartás jövőjét járták körül.

A tehenek helyett a mandulát fejnék az amerikai gazdák

Az egyre látványosabban csökkenő amerikai tejtermék fogyasztás helyébe a növényi alapú „tejtermékek” lépnek, ezért mind több, korábban tejtermelő farmer igyekszik meglovagolni az új trendet. Egyre többen telepítenek mandulaültetvényeket, aminek eredményeként a mandulatermelés várhatóan triplájára nő 2021-re.

Folyamatosan fejlesztik az ANAS nyúltenyésztő telepét

A nyúlágazat nagyon kis szelete az agráriumnak, amely az elmúlt években teljesen átalakult. Mára csak a nagyobb telepek maradtak életképesek, háztáji körülmények között saját fogyasztásra és a termelői piacokon való értékesítésre, esetleg hobbiból tartanak nyulakat. A nyúltartásnak magasak a költségei: sokba kerül a takarmány, és az állatjóléti eszközök is jelentős összeget tesznek ki.

Megreformálnák a hazai struccágazatot

A Debreceni Egyetem Állattenyésztéstani Tanszéke több tenyésztő és az Országos Strucctenyésztők Egyesülete kezdeményezésére idén felméri a hazai struccállományt, annak genetikai hátterét, és az ágazat egyéb, a professzionális termeléshez, tenyésztésszervezéshez szükséges jellemzőit.

A generációváltás növeli az agrárképzések népszerűségét

Idén is teltházzal nyitott az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. Egyre nagyobb érdeklődést tapasztalunk az agrárképzések iránt - hangsúlyozta Tossenberger János, a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának dékánja.

Minden, amit az állattenyésztési pályázatok kifizetéséről tudni kell

Az elmúlt hónapokban a Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte a támogatói okiratokat a támogatásban részesülő pályázóknak, továbbá közzétett egy felhasználói kézikönyvet.

Egy mintaértékű húsmarha állomány

A most bemutatott húshasznú szarvasmarhát tenyésztő gazdaság méretét és termelési színvonalát alapvetően meghatározza a rendelkezésre álló gyepterület mérete és minősége. Tartástechnológiáját alkalmasnak tartjuk szélesebb körű alkalmazásra, a gazdaság mintául szolgálhat a kisebb állományú húsmarhát tartó vállalkozások számára.

Keletről is kopogtat a sertéspestis

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét múlt hét csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.