Back to top

Messziről érkeztek az első embriók

Nemzetközi elismerésben részesült a Kaposvári Egyetem a Murray Grey fajta hazai meghonosítása érdekében tett innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységéért. A kanadai Rio Alto szervezet díját a 78. OMÉK-on vette át Borbás Zoltán kancellár. A Kaposvári Egyetem Tangazdaságába 2015-ben kerültek az első Murray Grey embriók, amelyekből öt nő- és öt hímivarú egyed született.

A Kaposvári Egyetem kancellárja, Borbás Zoltán vette át a díjat Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Farkas Sándor MÁSz elnöktől
A Kaposvári Egyetem kancellárja, Borbás Zoltán vette át a díjat Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől és Farkas Sándor MÁSz elnöktől
– Nagy megtiszteltetés számunkra az, hogy a kutatóink és oktatóink munkáját a külföldi szakmai szervezetek is értékelik. Váratlanul ért minket, hogy Kanadából kaptunk elismerést, amelyet végtelenül nagyra értékelünk – ezekkel a szavakkal köszönte meg a díjat Borbás Zoltán kancellár, aki kiemelte: a Kaposvári Egyetem kutatásaiban nagy hangsúlyt fektet a klímaváltozás okozta problémákra. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy épül az a központ, amely a szélsőségessé váló időjárás okozta nehézségek kiküszöbölésével foglalkozik majd. Mint fogalmazott: az egyetem vezetése abban bízik, hogy a kutatók által javasolt megoldások az egész magyar mezőgazdaságot és áttételesen a teljes élelmiszergazdaságot is hozzásegítik ahhoz, hogy megfelelhessen a nem mindennapi XXI. századi kihívásoknak.

Kaposvári Egyetem és a kanadai Rio Alto kapcsolata nem újkeletű. Az alapító Doc Seaman csaknem 25 évvel ezelőtt Magyarországon kezdte el a Red Angus szarvasmarhafajta tenyésztését, amely ekkor még újdonságnak számított. A munka az ottani technológia és genetikai állomány felhasználásával a Kaposvári Egyetemen kezdődött el Horn Péter és Stefler József szakmai támogatásával. A Rio Alto a mostani díj odaítélésével szerette volna kifejezni háláját és elismerését azért, hogy annak idején az egyetem nyitott volt feléjük, nyitott volt az újra.

A Murray Grey jellemzői

A Murray Grey szarvasmarha fajta Ausztráliából, a Murray folyó környékéről származik. Egy Shorton tehén és egy Angus bika nem tervezett keresztezésével jött létre a XX. század elején. Az anyaállat 12 „szürke” borjút ellett különböző Angus bikáktól. Hamar felismerték, hogy a megszületett „szürke” utódok egyedi, kívánatos genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A rendszeresített tenyésztési program eredményeként 1962-ben már hivatalosan is új fajtának ismerték el Ausztráliában. Napjainkban pedig egyre népszerűbb, már több kontinensen is elterjedt. Sikeresen tenyésztik az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon és Dél-Amerikában is. A fajta mára a nemzetközi marhahúspiac meghatározó szereplőjévé vált, köszönhetően a kiemelkedően jó értékmérő tulajdonságainak, a kiváló, márványozott húsminőségének.

A fajta korán érő, a nőivarú egyedek 15-17 hónapos korban tenyésztésbe állíthatók. Az angus fajtához hasonlóan a 30-35 kilogrammos borjút a tehenek könnyen világra hozzák, a nehéz ellés a fajtára nem jellemző. Életerős borjaik hamar lábra állnak, nagy vitalitással rendelkeznek, gyorsan növekednek. A Murray Grey nőivarú egyedek szezonális szaporasága jó, gyorsan újravemhesülnek, a tejtermelésüknek köszönhetően a borjak gyorsan és törésmentesen fejlődnek. A Murray Grey szarvasmarhák csendes, nyugodt vérmérsékletű, szelíd természetű állatok. Kezelésük könnyű, jól akklimatizálódnak az új környezeti feltételekhez. Szőrszínük leggyakrabban világosszürke, szürke, de szürkésbarna és fekete egyedek is előfordulnak. A bőr, a szem, a lábak (lábvégek) és a tőgy sötéten pigmentált. Ez utóbbi jellemzőjük megóvja őket a tőgy leégésétől és a szemproblémák kialakulásától.

A fajtát tisztavérben és keresztesési partnerként is eredményesen használják. A heterózishatás kiaknázása miatt az európai fajtákat Ausztrália-szerte keresztezik a Murray Grey bikákkal. Az ivadékok rendszerint jobb teljesítményt nyújtanak. A Murray Grey keresztezési program csökkenti az ellési problémákat, növeli a termékenységet, javítja az alkalmazkodó képességet, a tejtermelő képességet, a húsminőséget, növeli a színhúskitermelést. Kiemelkedő hőtűrőképessége miatt a fajta alkalmas a szélsőségesen meleg éghajlati viszonyok között is a magas életteljesítményre.

A Kaposvári Egyetem Tangazdaságába egyébként 2015-ben kerültek az első Murray Grey embriók, amelyeket az egyetem tehenészeti telepén termelő recipiens egyedekbe ültettek be. Az embriók beültetését a Kaposvári Egyetem Embrióközpontjának igazgatója, Zubor Tibor végezte. A beültetett embriók hazai embrióprogramból származnak, a donorok Mihalecz András által Angliából importált tenyészüszők voltak. Ennek eredményeképpen öt nő- és öt hímivarú egyed született, a tenyészállatok szeptemberben már betöltötték az egyéves kort. Az öt hímivarú egyed mindegyikét tenyészbikának minősítették. A 150 napos sajátteljesítmény vizsgálat (STV) alatt átlagosan 1600 gr/nap súlygyarapodást produkáltak, a legjobb egyedé pedig meghaladta az 1900 gr/nap értéket. A legszebb küllemű tenyészbika a minősítéskori küllemi bírálat során 99 pontot kapott, teljesítménye, származása és külleme alapján mesterséges termékenyítésre alkalmas minősítést kapott. Az öt nagy genetikai értékű donor nőivarú egyedet embrióprogramba vonjuk, az előállított embriókat hazai piacon értékesítjük, kiszolgálva a növekvő tenyésztői igényeket.

Az egyetemen kutatási program keretében, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó szarvasmarha fajták értékmérő tulajdonságainak alakulását és új takarmányozási rendszerek fejlesztését tűztük ki célul. A munka során a változó időjáráshoz adaptálódó olyan húsmarha fajták kipróbálása is a feladataink között szerepel, amelyekre kiváló húsminőség és nagyfokú hőtűrőképesség jellemző. A program keretében hazánkban még új, széles körben nem elterjedt Murray Gray fajtát kívánjuk a már meghonosodott és ismert fajtákkal sokoldalú és egzakt kísérletek során összehasonlítani. A kísérletek magyarázatot adhatnak arra a kérdésre, hogy a fajta hőtűrőképessége a hazai időjárási körülmények között előnyt jelent-e, az egyes termelési (pl. borjúnevelő képesség) és reprodukciós tulajdonságokban számottevő, a már hazánkban több évtizede tenyésztett húsmarha fajtákkal szemben. A Murray Grey Egyesületet 2014-ben Kaposváron Mihalecz András alapította meg, elnöke Horn Péter akadémikus.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2017/41 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összefogtak az agrárkarok: az egyetemi tangazdaságokat fejlesztenék

Agrárképzést folytató felsőoktatási intézmények dékánjainak egy csoportja tartott megbeszélést kiadónk épületében. A tanácskozás célja a gyakorlati képzésben fontos szerepet játszó egyetemi tangazdaságok fejlesztésének előkészítése volt.

A húsgalamb: cél a legnagyobb vitalitású utód

A háztáji haszongalamb-tenyésztés elsősorban a fajtatiszta tenyésztésen alapul, mivel a hibridektől várható heterózishatás (hibridhatás) a galambfajban kisebb, mint más baromfifajokban. Ettől függetlenül, mint a fajtákat ismertető részben is kitértünk rá, a húsgalambtenyésztésben is vannak jól kiválasztott és szelektált fajták és vonalak keresztezésével előállított árutermelő hibridek.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Educatio 2019: célkeresztben az agrárképzések

A magyar oktatási ágazat seregszemléjének tartott kiállítás 19. alkalommal várta a továbbtanulni kész fiatalokat. Az idei tapasztalatok azt mutatták, a végzős gimnazisták körében többségben vannak, akiknek határozott elképzeléseik vannak a jövőjüket illetően, közöttük pedig sokan kifejezetten agrárképzéseket keresnek.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Újabb ASP-s vaddisznó Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Új házikedvenc Közép-Ázsiából

Él Közép-Ázsiában egy dekoratív rágcsáló, az óriás versenyegér, amelynek tartására eleddig kevesen vállalkoztak. Ő a versenyegerek óriása, a fej és a test hossza 15-18,5 cm, farokhossza 13-16 cm, testsúlya pedig 169-275 gramm. Így érthető, hogy rokonfajaihoz képest jóval nagyobb helyet igényel.

Népszerűek a magyar galambfajták

2019. január második hétvégéjén rendezte meg a B. 15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület éves kiállítását Rákospalotán, a Csokonai Művelődési Házban. A hajdan csak a kerület galambtenyésztőinek meghirdetett seregszemle mára kiteljesedett Budapest más, elsősorban északi kerületeiben lakó galambászaival.