0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Messziről érkeztek az első embriók

Nemzetközi elismerésben részesült a Kaposvári Egyetem a Murray Grey fajta hazai meghonosítása érdekében tett innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységéért. A kanadai Rio Alto szervezet díját a 78. OMÉK-on vette át Borbás Zoltán kancellár. A Kaposvári Egyetem Tangazdaságába 2015-ben kerültek az első Murray Grey embriók, amelyekből öt nő- és öt hímivarú egyed született.

– Nagy megtiszteltetés számunkra az, hogy a kutatóink és oktatóink munkáját a külföldi szakmai szervezetek is értékelik. Váratlanul ért minket, hogy Kanadából kaptunk elismerést, amelyet végtelenül nagyra értékelünk – ezekkel a szavakkal köszönte meg a díjat Borbás Zoltán kancellár, aki kiemelte: a Kaposvári Egyetem kutatásaiban nagy hangsúlyt fektet a klímaváltozás okozta problémákra. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy épül az a központ, amely a szélsőségessé váló időjárás okozta nehézségek kiküszöbölésével foglalkozik majd. Mint fogalmazott: az egyetem vezetése abban bízik, hogy a kutatók által javasolt megoldások az egész magyar mezőgazdaságot és áttételesen a teljes élelmiszergazdaságot is hozzásegítik ahhoz, hogy megfelelhessen a nem mindennapi XXI. századi kihívásoknak.

Kaposvári Egyetem és a kanadai Rio Alto kapcsolata nem újkeletű. Az alapító Doc Seaman csaknem 25 évvel ezelőtt Magyarországon kezdte el a Red Angus szarvasmarhafajta tenyésztését, amely ekkor még újdonságnak számított. A munka az ottani technológia és genetikai állomány felhasználásával a Kaposvári Egyetemen kezdődött el Horn Péter és Stefler József szakmai támogatásával. A Rio Alto a mostani díj odaítélésével szerette volna kifejezni háláját és elismerését azért, hogy annak idején az egyetem nyitott volt feléjük, nyitott volt az újra.

A Murray Grey jellemzői

A Murray Grey szarvasmarha fajta Ausztráliából, a Murray folyó környékéről származik. Egy Shorton tehén és egy Angus bika nem tervezett keresztezésével jött létre a XX. század elején. Az anyaállat 12 „szürke” borjút ellett különböző Angus bikáktól. Hamar felismerték, hogy a megszületett „szürke” utódok egyedi, kívánatos genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek. A rendszeresített tenyésztési program eredményeként 1962-ben már hivatalosan is új fajtának ismerték el Ausztráliában. Napjainkban pedig egyre népszerűbb, már több kontinensen is elterjedt. Sikeresen tenyésztik az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon és Dél-Amerikában is. A fajta mára a nemzetközi marhahúspiac meghatározó szereplőjévé vált, köszönhetően a kiemelkedően jó értékmérő tulajdonságainak, a kiváló, márványozott húsminőségének.

A fajta korán érő, a nőivarú egyedek 15-17 hónapos korban tenyésztésbe állíthatók. Az angus fajtához hasonlóan a 30-35 kilogrammos borjút a tehenek könnyen világra hozzák, a nehéz ellés a fajtára nem jellemző. Életerős borjaik hamar lábra állnak, nagy vitalitással rendelkeznek, gyorsan növekednek. A Murray Grey nőivarú egyedek szezonális szaporasága jó, gyorsan újravemhesülnek, a tejtermelésüknek köszönhetően a borjak gyorsan és törésmentesen fejlődnek. A Murray Grey szarvasmarhák csendes, nyugodt vérmérsékletű, szelíd természetű állatok. Kezelésük könnyű, jól akklimatizálódnak az új környezeti feltételekhez. Szőrszínük leggyakrabban világosszürke, szürke, de szürkésbarna és fekete egyedek is előfordulnak. A bőr, a szem, a lábak (lábvégek) és a tőgy sötéten pigmentált. Ez utóbbi jellemzőjük megóvja őket a tőgy leégésétől és a szemproblémák kialakulásától.

A fajtát tisztavérben és keresztesési partnerként is eredményesen használják. A heterózishatás kiaknázása miatt az európai fajtákat Ausztrália-szerte keresztezik a Murray Grey bikákkal. Az ivadékok rendszerint jobb teljesítményt nyújtanak. A Murray Grey keresztezési program csökkenti az ellési problémákat, növeli a termékenységet, javítja az alkalmazkodó képességet, a tejtermelő képességet, a húsminőséget, növeli a színhúskitermelést. Kiemelkedő hőtűrőképessége miatt a fajta alkalmas a szélsőségesen meleg éghajlati viszonyok között is a magas életteljesítményre.

A Kaposvári Egyetem Tangazdaságába egyébként 2015-ben kerültek az első Murray Grey embriók, amelyeket az egyetem tehenészeti telepén termelő recipiens egyedekbe ültettek be. Az embriók beültetését a Kaposvári Egyetem Embrióközpontjának igazgatója, Zubor Tibor végezte. A beültetett embriók hazai embrióprogramból származnak, a donorok Mihalecz András által Angliából importált tenyészüszők voltak. Ennek eredményeképpen öt nő- és öt hímivarú egyed született, a tenyészállatok szeptemberben már betöltötték az egyéves kort. Az öt hímivarú egyed mindegyikét tenyészbikának minősítették. A 150 napos sajátteljesítmény vizsgálat (STV) alatt átlagosan 1600 gr/nap súlygyarapodást produkáltak, a legjobb egyedé pedig meghaladta az 1900 gr/nap értéket. A legszebb küllemű tenyészbika a minősítéskori küllemi bírálat során 99 pontot kapott, teljesítménye, származása és külleme alapján mesterséges termékenyítésre alkalmas minősítést kapott. Az öt nagy genetikai értékű donor nőivarú egyedet embrióprogramba vonjuk, az előállított embriókat hazai piacon értékesítjük, kiszolgálva a növekvő tenyésztői igényeket.

Az egyetemen kutatási program keretében, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó szarvasmarha fajták értékmérő tulajdonságainak alakulását és új takarmányozási rendszerek fejlesztését tűztük ki célul. A munka során a változó időjáráshoz adaptálódó olyan húsmarha fajták kipróbálása is a feladataink között szerepel, amelyekre kiváló húsminőség és nagyfokú hőtűrőképesség jellemző. A program keretében hazánkban még új, széles körben nem elterjedt Murray Gray fajtát kívánjuk a már meghonosodott és ismert fajtákkal sokoldalú és egzakt kísérletek során összehasonlítani. A kísérletek magyarázatot adhatnak arra a kérdésre, hogy a fajta hőtűrőképessége a hazai időjárási körülmények között előnyt jelent-e, az egyes termelési (pl. borjúnevelő képesség) és reprodukciós tulajdonságokban számottevő, a már hazánkban több évtizede tenyésztett húsmarha fajtákkal szemben. A Murray Grey Egyesületet 2014-ben Kaposváron Mihalecz András alapította meg, elnöke Horn Péter akadémikus.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság