0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Agrárakadémia: Óvatos bizakodás a tej és baromfiágazatban

Számos kihíváson, kisebb-nagyobb válságon van már túl az agrárium és az élelmiszeripar is a 2017-es évben, és a harmadik negyedév végére az látszik, hogy mindezek ellenére a félévkor a KSH által prognosztizált kibocsátásbeli visszaesésnél vélhetőleg kisebb lesz a teljesítménybeli elmaradás – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az Agrárakadémián.

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó Kft. és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által közösen szervezett rendezvényen az is elhangzott, hogy az elmaradás részben a tavalyi rekord terméshozamok bázishatása miatt jelentkezik, részben pedig a növénytermesztésben előírt zöldítési intézkedések vetésterületre gyakorolt hatása, az időjárás és a piaci körülmények miatti veszteségek hatása érződik.

Az mindenesetre örvendetes, hogy a két legnagyobb sokkot –az uniós tejárcsökkenést, illetve a madárinfluenzát – átélő ágazatunk, a tej, és a baromfi szektor is stabilizálódni látszik, amit a kormány a maga agrárdiplomáciai és költségvetési eszközeivel is támogatott – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ez az idei előlegfizetésnél is előtérbe került, hogy a tejágazat számára elkülönített támogatásokat mielőbb utalja el a Magyar Államkincstár. Emellett a szaktárca értesülése szerint hamarosan dönthet az Európai Bizottság arról a magyar beadványról is, hogy a madárinfluenza miatti közvetett, közvetlen feldolgozóipari veszteség is kompenzálható legyen az eddig nemzeti hatáskörben kifizetett 1 milliárd forinton felül.

Czerván György áttekintést adott a Közös Agrárpolitika 2020 utáni reformjával kapcsolatban jelenleg tudható uniós tervekről, vélekedésekről, illetve az ezekkel kapcsolatos magyar álláspontokról, nemzeti érdekekről is.

 

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnökének számításai szerint mindennel együtt mintegy 20 milliárd forint veszteséget okozott a baromfiszektornak a tavaly ősszel indult madárinfluenza járvány. Bár a magyar árukkal szembeni exportkorlátozásokat már feloldották, még nem állt talpra a viziszárnyas és a pecsenyeágazat. A libában a 2017-es termelési érték 70, a pecsenyeszektorban 65 százaléka lesz csak a tavalyinak. Csorbai szerint hosszabb távon a járványveszélyt termeléskorszerűsítési beruházások mérsékelhetik érdemben, miközben a versenyképességet is növelhetnék.

 

Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint kormányzati támogatások révén Magyarországon csökkent a legkisebb mértékben a tejfelvásárlás, -termelés a legutóbbi tejválság során, azonban csak átmeneti a mostani nyugalom. Egyrészt rekordalacsonyan van az uniós sovány tejpor ár, miközben hatalmas intervenciós raktárkészletek vannak, másrészt az utóbbi hónapokban rekordszintre nőtt vajár is csökkenésnek indult, és jövő évre ismét spot ár mérséklődést prognosztizál az Európai Bizottság. Másrészt szükség lenne a hazai feldolgozóipari fejlesztésekre is, mivel jelenleg kevés a magas feldolgozottsági szintű termékeket előállító kapacitás. Igaz, a sikerhez érdemben javítani kellene a hazai előállítású tej beltartalmi értékeit, illetve annak árbeli ellentételezését is. És persze további áfacsökkentésért lobbizik az ágazat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu