Back to top

Változott a megújuló energia árazása

Friss kormányrendelet rögzíti a megújuló energia termelésének támogatási rendszerét, de a paragrafusok egy része csak 2018. július 1-jén lép életbe. Az energetikai korszerűsítéseket tervezők, vagy pályázati forrásból megvalósítók számára is érdekes lehet, hogyan alakította át a kormány a támogatási rendszert. A változások a 2017. január 1. után beadott támogatási kérelmekre vonatkoznak.

A megújuló alapú energiatermelés új támogatási rendszerével kapcsolatban új szabályok sora lépett életbe. Bár a törvény (Metár) elvben az év eleje óta él, még hiányoztak egyes végrehajtási rendeletek a törvény bizonyos részeinek – már lezárult – uniós vizsgálata miatt.

A regulák a 2017. január 1. után beadott támogatási kérelmekre vonatkoznak.

A Metárban fő támogatástípusára, a zöld prémiumra pályázniuk kell a legalább 1 megawattos erőműveknek és az összes szélerőműnek. A támogatás elnyerése érdekében célszerű minél alacsonyabb ajánlatot adni az induló támogatott árra, ám – derül ki a Magyar Közlönyből – megeshet, hogy még a zöld prémium elnyerője köteles fizetni árama átvevőjének. A prémium mértékét ugyanis az aktuális piaci ár és a liciten elért ár különbözete adja, ami akár negatívvá is válhat. Ha a magyar áramtőzsdén egymást követő legalább hat órában a másnapi órás árak negatívak, akkor a következő, hasonló egymást követő órákban nincs támogatás. Zöld prémium legfeljebb húsz évig adható.

Barna prémiumot a már működő biomassza- és biogáz-létesítmények igényelhetnek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH), amely támogatási döntését évente felülvizsgálja. A barna prémium csak akkora lehet, hogy elég legyen az erőműegység gazdaságos működéséhez, karbantartásokkal és felújításokkal.

Az 5 megawattosnál nagyobb biomassza- vagy biogázerőműveknek a honlapjukon meghirdetett nyílt pályázaton kell beszerezniük a tüzelőanyagukat.

Fennmarad a korábbi kötelező átvételi rendszer, a KÁT is. Közel változatlan feltételek mellett át lehet lépni belőle a zöld prémiumos rendszerbe, de visszaút nincs. Az átlépés kötelező, ha a termelő a piacon is értékesíteni akarja az áramát.

A MEKH minden év januárjának 10. munkanapjáig közzéteszi azt az árindexet, amelyen az adott évben a KÁT-támogatás vagy a zöld prémium meghatározása alapul.

Biomassza- vagy biogáztermelő csak akkor jogosult támogatásra, ha a létesítményében nagy hatásfok mellett hőt is elő lehet állítani. A biomassza hasznosítójának igazolnia kell, hogy az általa felhasznált fához legálisan, és olyan kereskedőtől, termelőtől jutott, amely betartja az erdők védelméről szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletet. Egyéb biomassza-tüzelőanyagnál azt kell igazolni, hogy az nem alkalmas emberi élelmezésre.

KÁT-ra már csak a fél megawattosnál kisebb, illetve a beruházási támogatással létrejött demonstrációs létesítmények jogosultak, kivéve a szélerőműveket.

A KÁT-termelők létrehozhatnak olyan csoportokat, amelyek naponta egyetlen, összesített áramtermelési menetrendet adnak ki az országos villamosenergia-rendszer egyensúlya fenntartásának érdekében. Ha késnek a menetrend elkészítésével, akkor az adott napon minden eladott kilowattóra áram után 7 forintos pótdíjat kell fizetniük. Ha nem tartják a menetrendjüket, az eltérés mértékétől és az áramtermelő technológiától függ a pótdíja mértéke. Biomassza és biogáz esetén nagyobb, naperőműveknél kisebb a szigor.

A kormányrendelet fenti, részlegesen ismertetett paragrafusai (egy bekezdés kivételével) a múlt pénteken hatályba léptek. A menetrendtartást, a pótdíjazásokat és az elszámolásokat érintő további hét majd csak 2018. július 1-jétől él.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Naperőművet szeretne? Segít az agrárkamara!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, nonprofit cége közreműködésével, tanácsokkal segíti azokat a tagjait, akik területükön – a kormány által támogatott – napelemes beruházást kívánnak létesíteni.

A biomassza sokrétű felhasználásáról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrárgazdasági Kutató Intézet együttműködésének köszönhetően olvasható már magyar nyelven is a „A biomassza-alapú gazdaság alapjai: A bioalapú társadalom” című dán kiadvány.

Támogatná a kormány az agrárium napenergia fejlesztéseit

A kormány támogatja, hogy a földművesek, a földművesek tulajdonában álló gazdasági társaságok és mezőgazdasági vállalkozások kis teljesítményű erőművekből álló napelemfarmokat hozzanak létre legalább 600 darabos és legalább 300 megawatt összteljesítményt elérő naperőmű kiépítésével. A munkát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara koordinálja nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként.

Agrár-törvénymódosítások: könnyebb lesz öntözni, napelemet telepíteni

Számos, az agráriumot érintő jogszabály módosult. A változások érintik többek között a vízügyi, vadászati, a jégkár elhárítási, a termőföld védelméről szóló, az engedélyezési és illetékfizetési, valamint a termékértékesítésre vonatkozó szabályokat, az adminisztrációs terhek csökkentését, kedvezmények biztosítását, továbbá a rendezett piaci kapcsolatok ösztönzését célozzák.

Késik a zöldenergia reneszánsza

Felgyorsítaná és megnövelné az Európai Bizottság a megújuló energia arányát a közösség országaiban. Magyarország egyelőre a jelenlegi ütemet is képtelen követni.

Piaci zavarokat okozhat a megújuló energiatermelés újraszabályozása

A megújuló energiaforrások használatának ösztönzését célzó jogszabálytervezet megszüntetné az eddigi kukorica- és repcetermelők terményének piaci alapú felvásárlását, ez csak Magyarországon több mint 2 millió tonna kukoricát érintene. Jobb, ha ezt a régióban dolgozzák fel, amellyel érdemben hozzá tudnának járulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez is - mondta Czerván György Brüsszelben.

Többet, jobbat, kevesebből

A fenntartható gazdálkodás érdekében az Európai Bizottság elkötelezett az átfogó biomassza alapú gazdaság kialakítása mellett, mely hatékonyan hasznosítja az erőforrásokat, nem termel hulladékot, üvegházhatású gázokat és független a fosszilis energiahordozóktól. Fontos, hogy hazánk is bekapcsolódjon a folyamatba, hangsúlyozta Győrffy Balázs, a NAK elnöke az OMÉK nemzetközi konferenciáján.

Minősített bioüzemanyag

Szeptembertől a bioüzemanyagokkal foglalkozó iparági szereplőknek igazolniuk kell, hogy megfelelnek a fenntarthatósági követelményeknek, de a termékek számára is bizonyítványt kell kiállítani egy friss kormányhatározat-tervezet szerint.

Változások az EU bioüzemanyag-politikájában

Súlyosan érintheti az élelmiszernövény alapanyagú bioüzemanyag-termelő üzemeket és a hozzájuk kapcsolódó agrárvállalkozásokat az Európai Unió bioüzemanyag-politikájának a 2030 utáni időszakra tervezett változása. Egyesek szerint azonban az újgenerációs bioüzemanyag-források termelése hosszú távon még több munkahelyet teremt.

Saját erőből korszerűsítik a pécsi erőmű fatüzelésű blokkját

Több mint egymilliárd forintos - saját forrásból finanszírozott - hatékonyságjavító beruházással újítják fel a pécsi erőmű faapríték-tüzelésű blokkját - közölte a Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt.. A cég idén is többségében a térség agrárvállalkozóitól szerzi be a biomassza-tüzelésű blokk működtetéséhez szükséges tüzelőanyagokat, mintegy 3,5 milliárd forintért.