0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Halálos tüzek a spanyol és a portugál borvidékeken

Több mint 35 ezer hektárnyi zöld területet pusztítottak el az elmúlt héten az erdőtüzek Galiciában - jelentette a helyi kormányzatra hivatkozva a spanyol sajtó. A Spanyolország északnyugati részén fekvő autonóm régióban az idei év legsúlyosabb természeti katasztrófájának tartják a mostani erdőtüzeket, amelyekben négy ember vesztette életét.

Portugáliában és Észak-Spanyolországban a tűzvészek több mint 40 életet követeltek, és több ezer hektár mezőgazdasági terület égett le: főleg szőlőültetvények, de a borászok otthonai is Galíciában. Az érkező Ophelia hurrikán csak súlyosbított a helyzeten, a viharos szél nehezítette az oltási munkálatokat.  

A tűzvész nagy hatással lesz a 2017-es évjáratra, de a termelők remélik, az újjáépítésre és az újratelepítésre lesz elegendő támogatás.

Nyugat-Spanyolország mezőgazdasági területeinek 90 százaléka, a szőlőültetvények közel 20 százaléka károsodott, a Decanter.com értesülései szerint.

A tűz hatását még a brit partoknál is lehetett látni, a viharos szél által elhordott por vöröses árnyalatúra festette az eget napkeltekor és napnyugtakor.

Galiciában található Spanyolország erdős területeinek 45 százaléka, minden évben itt fordul elő a legtöbb erdőtűz. 2017 első kilenc hónapjában összesen 12600 hektár vált a lángok martalékává.

Az adatok szerint az elmúlt 11 évben az idei a második legrosszabb év az erdőtüzek okozta károk szempontjából. 2006-ban október közepéig csaknem 96 ezer hektárnyi zöld terület pusztult el erdőtüzek miatt a térségben.

Forrás: MTI/decanter.com