0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Meglódult a géplízing

Minden szegmensben folytatódott a hazai lízingpiac bővülése. A mezőgazdasági gépek esetén a finanszírozott összeg 9 százalékkal emelkedett. A Lízingszövetség szerint a mezőgazdasági gépeknél a jegybank növekedési hitelprogramjának kifutása miatti forgalomkiesést piaci alapú konstrukciókkal pótolták a vállalkozások.

Jelentősen erősödött a magyar lízingpiac az idén, az első kilenc hónapban 428,3 milliárd forintot tett ki a magyarországi lízingcégek által finanszírozott összeg, 19 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a Magyar Lízingszövetség. Minden szegmensben folytatódott a bővülés, az első kilenchavi adatok alapján az idei növekedés felülmúlja majd a szövetség év eleji, 5 százalékos prognózisát.

A mezőgazdasági gépek esetében a finanszírozott összeg 9 százalékkal 53,6 milliárd forintra emelkedett.

Ebben a szegmensben fontos szerepet játszott korábban a jegybank növekedési hitelprogramja (nhp), amelyhez tavaly a kihelyezések 80 százaléka kötődött, az idén ez az arány 26 százalékra csökkent. A szövetség szerint a mezőgazdasági gépeknél az nhp kifutása miatti forgalomkiesést piaci alapú konstrukciókkal pótolták a vállalkozások.

A lízingcégek célja, hogy a vállalkozásoknak, ezen belül is a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor szereplői számára bármilyen eszközbeszerzéshez rugalmas és költséghatékony finanszírozási konstrukciókat nyújtsanak.

A Magyar Lízingszövetség a következő időszakban további bővülést vár, bár ennek üteme lassulhat.

Forrás: MTI