0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Skóciában és Angliában is kimutatták a kéknyelv-betegség vírusát

A walesi gazdáknak is azt tanácsolják, hogy figyeljenek a kéknyelv-betegség tüneteire az állatállományaikban.

A rovarok által terjesztett vírust – mely nem jelent egészségügyi kockázatot az emberre nézve – több Franciaországból importált szarvasmarhából is kimutatták Skóciában és Angliában.

A walesi főállatorvos, Christianne Glossop arra figyelmeztet, hogy a kéknyelv fertőzésnek súlyos következményei lehetnek az érintett farmokon.

Nagy-Britanniában az utolsó járványkitörés Dél-Angliában volt, 2007-ben.

Az állat- és növény-egészségügyi ügynökség (Animal and Plant Health Agency – APHA) a behozatal utáni ellenőrző rendszer keretében találta meg a fertőzött állatokat.

Már lépéseket tettek annak érdekében, hogy a betegség terjedését megakadályozzák: az érintett helységekben karantén intézkedéseket vezettek be, célzott ellenőrzéseket végeznek, illetve ahol szükséges, az állatok humánus elpusztításáról is gondoskodnak.

Glossop nyomatékosan felhívta a figyelmet rá, hogy a betegség jeleire éberen oda kell figyelni. Azt is hangsúlyozta, hogy mielőtt az állattartók új egyedeket hoznak az állományukba a betegség sújtotta területekről, előtte gondosan mérlegelniük kell a rizikókat is.

Magyarország hamarosan megkaphatja a mentes státuszt

Az élőállat forgalmazást nagyban korlátozó, azt megbonyolító és megdrágító kéknyelv betegségtől hazánk hamarosan újra mentes lehet, amennyiben a következő hónapokban nem lesz új kitörés. Mivel az utolsó pozitív eset 2015 novemberében volt, így a kétéves várakozási idő leteltével a magyar hatóság kérelmezni fogja az EU illetékeseknél hazánk mentessé nyilvánítását – jelentette be Nemes Imre, a NÉBIH elnökhelyettese.

 

Forrás: BBC