Back to top

Kettő az egyben

Ahány ember, annyiféle őszi vagy épp téli program. Létezik azonban egy közös nevező: a sokoldalú Hilux, ami ugyanolyan hasznos, ha kerékpárokkal megrakodva indulnánk neki az őszi kiruccanásnak, mint ha a szerelőbrigádot és egy ötszáz kilós pótalkatrészt kell kiszállítanunk az elromlott kombájnhoz, ami a felázott tarlón rekedt.

Amikor a ’60-as évek vége felé néhány japán mérnök nekilátott megtervezni a Hilux pickupot, aligha gondoltak arra, hogy autójuk meghódítja az Antarktiszt, és hogy a legjobbak közé kerül a Dakar Rally kíméletlen darálójában. Ők egyszerűen csak a legjobb tudásuk szerint megépítettek egy pickupot – ami aztán évtizedeken át bizonyította sokoldalúságát és megbízhatóságát.

A Hilux egyik legkomolyabb ütőkártyája az, hogy az évtizedek során mindig alkalmazkodni tudott a folyamatosan változó vásárlói igényekhez, és a kezdeti fapados, elpusztíthatatlan munkagépből szinte észrevétlenül formálódott többfunkciós, minden célra remekül használható autóvá.

Aki munkagépet keres, azt biztosan meggyőzi a sziklaszilárd alvázas felépítés, vagy a háromféle plató- és kabinhosszúság, amelyek közt megtalálja a feladathoz tökéletesen megfelelő változatot; ha pedig nehéz körülmények közt dolgozik az autóval, akkor jól jön a jól bevált négykerékmeghajtás, aminek a hatékonyságát hátsó differenciálzár és opcionális terepváltó fokozza. A 150 lóerős, 2,4 literes D-4D turbódízel kulturáltan és takarékosan jár. Ráadásul a Toyota tartozékaival tovább növelhető a pickup használati értéke: az autó különféle platóbélések és felépítmények segítségével még praktikusabb szállítóeszközzé válik. A gyári kábelköteggel kiegészített vonóhorogra mindig számíthatunk, ha utánfutót kell vontatni, a terepgumi pedig bármilyen akadályon átsegíti a megrakott Hiluxot.

Ugyanakkor a Hilux szabadidő-autóként is tökéletes választás, hiszen modern, markáns dizájnjával, kényelmes rugózásával, hatfokozatú automata sebességváltójával a duplakabinos Hilux remek társ a szabadidő aktív eltöltéséhez. A Hilux kényelmi felszereltsége egy személyautónak is becsületére válna. Az utasok komfortjáról automata légkondicionáló, korszerű Toyota Touch 2 multimédia-rendszer, Bluetooth-telefonkihangosító és bőr üléskárpit gondoskodik.

Évtizedek óta bizonyít

Születése idején, 1968-ban a Hilux még tényleg nem volt más, mint fapados munkagép: 1,5 literes benzinmotor, alvázas-platós felépítés, kétszemélyes kabin – és ennyi. A Toyota idővel erősebb motorokat tervezett az autóhoz, ám arra 1979-ig kellett várni, hogy kapcsolható négykerékhajtás formálja igazán sokoldalú járművé a Hiluxot, aminek neve egyébként a ’high’ és a ’luxury’ szavak összevonásából született.

A tágasabb utasterű, két üléssort kínáló változat ötlete 1983-ban merült fel, méghozzá az aktív családok nagy örömére, akik számára a Toyota tökéletesebb hangszigeteléssel és jónéhány személyautós kiegészítővel is igyekezett vonzóbbá varázsolni a pickupot. Ettől kezdve a Hilux folyamatosan a kor igényeihez formálta az autót, így megjelentek a modern turbódízelek, az automata váltó, a független első felfüggesztés…

Egy dolog azonban nem változott: a Hilux mindvégig erőteljes, megállíthatatlan és kemény terepjáró maradt. 2008-ban az Arctic Trucks nevű izlandi csapat egészen a Déli-sarkig jutott négy Hilux pickuppal, 2016-ban pedig az autó dobogós lett a Dakar Rallyn. És ne feledjük el, hogy a világ kedvenc pickup modelljéből mára több mint 18 millió darabot adtak el világszerte!

Forrás: 
Toyota

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Nagy gépek kicsiben - nem csak gyerekeknek

A holland Martin Limpens nagyméretű betakarítógépek és traktorok élethű működőképes modelljeit készíti el 1:32/1:4/1:5-ös méretekben, távirányítható kivitelben.

Szívvel, lélekkel a 2019-es AgrárgépShow kiállításon is

A hazai agrárszakma csúcsrendezvénye 2019-ben sem marad el! Az egyik legnagyobb kiállító, az AXIÁL Kft. január 23. és 26. között újfent a Budapesti Hungexpo Vásárközpont 5000 négyzetméteres D pavilonjában várja meglévő és leendő partnereit.

Precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés indul

2019. februárjában újraindul a precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében.

Futurisztikus traktor már létező technológiákból összerakva

Futurisztikus MTZ modellt mutattak be a BelarusCrossway elnevezésű fehérorosz gazdasági fórumon november végén Minszkben. Az új MTZ modell érdekes koncepciójának kigondolója Alexander Nasyr, a Minszk Traktorgyár fiatal formatervezője.

Új megjelenésű török ​​traktorok törnek be az uniós piacra

Törökország a közelmúltban komoly traktorgyártóként jelent meg Nyugat-Európa térképén. A Hattat, a Tumosan és az Armatrac, mellett, egy új gyártó, a Basak Traktor is beszállt az EU -s piacra.

Piaci előny a digitalizálás

Ma már nem sci-fi a precíziós mezőgazdaság, amelynek közvetlen gazdálkodási, piaci előnyei vannak – hangzott el egy gödöllői szakmai konferencián. A technológiához kapcsolódó tudás átadásában azonban még bőven van tennivaló.

Üzleti Etikai Díjat kapott az Axiál

Immár 91 cég viselheti az üzleti etikus vállalat jelzőt Magyarországon. Az alapítók tizenkilencedik alkalommal ítélték oda a díjakat az etikus jelző viselésére érdemes kis-, közép- és nagyvállalatoknak, illetve multinacionális cégeknek. A nagyvállalatok között a bajai AXIÁL Kft.-t díjazták.

Gépesített "épségápolás": terményfogadó berendezések

Betakarítás után a zöldséget, gyümölcsöt elő kell készíteni közvetlen felhasználásra vagy feldolgozásra, miközben meg kell őrizni épségét, egészséges állapotát, javítani kell a piaci értékét.

Két díjat is nyert a KITE Zrt. pénzügyi szekciója egyet pedig a cég megújult honlapja

Idén másodszor rendezte meg Business and Finance Summit konferenciáját a Portfolio és a Credit Management Group, amelyen a nemzetközi szinten is elismert CFO of the year díj, a CFO Master és az Év Credit Management Csapata elismerések is átadásra kerültek. Utóbbi kettőben a KITE is érintett idén.