Back to top

Kettő az egyben

Ahány ember, annyiféle őszi vagy épp téli program. Létezik azonban egy közös nevező: a sokoldalú Hilux, ami ugyanolyan hasznos, ha kerékpárokkal megrakodva indulnánk neki az őszi kiruccanásnak, mint ha a szerelőbrigádot és egy ötszáz kilós pótalkatrészt kell kiszállítanunk az elromlott kombájnhoz, ami a felázott tarlón rekedt.

Amikor a ’60-as évek vége felé néhány japán mérnök nekilátott megtervezni a Hilux pickupot, aligha gondoltak arra, hogy autójuk meghódítja az Antarktiszt, és hogy a legjobbak közé kerül a Dakar Rally kíméletlen darálójában. Ők egyszerűen csak a legjobb tudásuk szerint megépítettek egy pickupot – ami aztán évtizedeken át bizonyította sokoldalúságát és megbízhatóságát.

A Hilux egyik legkomolyabb ütőkártyája az, hogy az évtizedek során mindig alkalmazkodni tudott a folyamatosan változó vásárlói igényekhez, és a kezdeti fapados, elpusztíthatatlan munkagépből szinte észrevétlenül formálódott többfunkciós, minden célra remekül használható autóvá.

Aki munkagépet keres, azt biztosan meggyőzi a sziklaszilárd alvázas felépítés, vagy a háromféle plató- és kabinhosszúság, amelyek közt megtalálja a feladathoz tökéletesen megfelelő változatot; ha pedig nehéz körülmények közt dolgozik az autóval, akkor jól jön a jól bevált négykerékmeghajtás, aminek a hatékonyságát hátsó differenciálzár és opcionális terepváltó fokozza. A 150 lóerős, 2,4 literes D-4D turbódízel kulturáltan és takarékosan jár. Ráadásul a Toyota tartozékaival tovább növelhető a pickup használati értéke: az autó különféle platóbélések és felépítmények segítségével még praktikusabb szállítóeszközzé válik. A gyári kábelköteggel kiegészített vonóhorogra mindig számíthatunk, ha utánfutót kell vontatni, a terepgumi pedig bármilyen akadályon átsegíti a megrakott Hiluxot.

Ugyanakkor a Hilux szabadidő-autóként is tökéletes választás, hiszen modern, markáns dizájnjával, kényelmes rugózásával, hatfokozatú automata sebességváltójával a duplakabinos Hilux remek társ a szabadidő aktív eltöltéséhez. A Hilux kényelmi felszereltsége egy személyautónak is becsületére válna. Az utasok komfortjáról automata légkondicionáló, korszerű Toyota Touch 2 multimédia-rendszer, Bluetooth-telefonkihangosító és bőr üléskárpit gondoskodik.

Évtizedek óta bizonyít

Születése idején, 1968-ban a Hilux még tényleg nem volt más, mint fapados munkagép: 1,5 literes benzinmotor, alvázas-platós felépítés, kétszemélyes kabin – és ennyi. A Toyota idővel erősebb motorokat tervezett az autóhoz, ám arra 1979-ig kellett várni, hogy kapcsolható négykerékhajtás formálja igazán sokoldalú járművé a Hiluxot, aminek neve egyébként a ’high’ és a ’luxury’ szavak összevonásából született.

A tágasabb utasterű, két üléssort kínáló változat ötlete 1983-ban merült fel, méghozzá az aktív családok nagy örömére, akik számára a Toyota tökéletesebb hangszigeteléssel és jónéhány személyautós kiegészítővel is igyekezett vonzóbbá varázsolni a pickupot. Ettől kezdve a Hilux folyamatosan a kor igényeihez formálta az autót, így megjelentek a modern turbódízelek, az automata váltó, a független első felfüggesztés…

Egy dolog azonban nem változott: a Hilux mindvégig erőteljes, megállíthatatlan és kemény terepjáró maradt. 2008-ban az Arctic Trucks nevű izlandi csapat egészen a Déli-sarkig jutott négy Hilux pickuppal, 2016-ban pedig az autó dobogós lett a Dakar Rallyn. És ne feledjük el, hogy a világ kedvenc pickup modelljéből mára több mint 18 millió darabot adtak el világszerte!

Forrás: 
Toyota

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

3,6 millió abroncs Tatabányáról

Kiemelkedően sikeres üzleti évet zárt a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft., amely tavaly 47 százalékkal, 53,1 milliárd forintra növelte értékesítésének árbevételét. Az eredmények jelentős növekedésének hátterében a cég által 85 milliárd forintos beruházással megvalósított kapacitásbővítés és technológiafejlesztés áll.

Vízsugaras vetőgéppel kísérleteznek

Akár a jövőt is képviselheti az a ma még fejlesztés alatt álló vetőgép, amelynél a vetőcsoroszlyák szerepét nagy nyomású vízsugarak veszik át. Az első hallásra meglepő ötlet ugyanakkor kiválóan illeszkedhet a forgatás nélküli talajműveléshez, hiszen így a rétegek megbolygatása nélkül lehetne földbe juttatni a magokat.

Húsz hektáros ültetvényt érdemes teljesen gépesíteni

Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. A speciális kertészeti munkagépek gyártói folyamatosan fejlesztenek az igények kielégítésére.

Újdonságok szőlős- és gyümölcsös gazdáknak

Az AGROmashEXPO társkiállítása, a Szőlészet és Pincészet évek óta családias hangulatban folyik, hiszen javarészt ugyanazok a kiállítók jelennek meg. Az idén huszonhárman várták a látogatókat, akik érkeztek is szép számmal, annak ellenére, hogy megint a nehezen megközelíthető 18-as pavilonban kapott helyet a kiállítás. Reméljük, jövőre végre méltóbb körülmények közt jelenhetnek meg a kiállítók.

Az idő pénz: a precíziós vetés sebességén javítottak

„Végre minden cég megmutathatta, miben jó, a támogatások most nem torzították a piacot”- magyarázta Nagy-György János, a Kverneland Group Hungária Kft. ügyvezetője az AGROmashEXPÓ-n. Fontosnak tartják, hogy a precíziós technológiák a kisebb üzemmérethez igazodó eszközökben is megjelenjenek, a kiállításon ilyen gépeket is bemutattak a legújabb, nagy sebességre képes szemenkénti vetőgépük mellett.

AGROmashEXPO: beruházási boom és a digitalizáció előretörése az idei trend

Ismét sikeres kiállítást tudhat maga mögött az agrárágazat. A szombaton véget ért AGROmashEXPO és AgrárgépShow – a vele egy időben rendezett Magyar Kert, valamint Szőlészet és Pincészet kiállítás – háromszáznál is több kiállítójára több mint 45 ezren voltak kíváncsiak a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban.

A jövő gabonakombájnjai, a gabonakombájnok jövője

Nyolcvan éve kutatják a gépészek a mind hatékonyabb gépesített aratás titkát. Az AGROmashEXPO-n 3. napjára szervezett tanácskozáson az arató-cséplőgépek legújabb fejlesztési irányairól, az innovációs eredményekről a fejlesztések szempontjairól, az új konstrukciós megoldásokról, valamint a hazai vizsgálatok tapasztalatairól tájékozódhattak az érdeklők.

Nagy múltú cégek kertészeti permetezői, mulcsozói

A Kőrös-Welt Kft. gazdag mezőgazdasági gépválasztékában a kertészeti művelőeszközök is megtalálhatók, melyek bemutatására a kertészeti pályázat kapcsán kiemelt hangsúlyt helyeztek az AgroMashExpo kiállításon. A 2012-ben alakított kiskőrösi vállalkozás szinte kizárólag neves, nagy múltú külföldi gyártók gépeit forgalmazza, több esetben kizárólagosan.

A haszon maximalizálásáért

Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint hasonlóan a nagy gépgyártókhoz, ők is törekednek arra, hogy minél szélesebb portfóliót kínáljanak vásárlóiknak, a jövő kihívása pedig főként a digitális technológiák egyszerűsítése lesz a felhasználók számára. A tavaly 75,5 milliárd forintos forgalmú cég az AGROmashEXPO és AgrárgépShow második napján díjazta kiváló szervizpartnereit.

Felpörgetik a hazai mezőgépgyártást

Fellendítheti a hazai gépgyártók üzletmenetét a Magyar Fejlesztési Bank közelmúltban bejelentett Nemzeti Gépfinanszírozási Programja. A gépvásárlást fontolgató gazdákat az AGROmashEXPO-ra szervezett fórumon tájékoztatta a részletekről a pénzintézet.