0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Továbbra sincs egyetértés glifozát-ügyben

Az EU tagállamainak nagy része legalább tíz éves időtartamra szeretné meghosszabbítani a glifozát hatóanyag engedélyét, ennél rövidebb időszakot nem tart elfogadhatónak. A tagállamok szakértői és az Európai Bizottság (EB) képviselőiből álló Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottsága (PAFF) október 25-ei ülésén heves vita zajlott a témában, de szavazás most sem történt.

Egy nappal korábban az Európai Parlament nem kötelező érvényű útmutatót fogadott el, amely az elkövetkező öt évben a glifozátok fokozatos kivonását, 2022-től pedig teljes betiltását javasolja.

A Greenpeace, a glifozátok legnagyobb ellenzőjének helyzetjelentése szerint tíz tagállam, Belgium, Görögország, Horvátország, Franciaország, Olaszország, Luxemburg, Málta, Ausztria, Szlovénia és Svédország a glifozátok engedélyének legalább tízéves időtartamra szóló meghosszabbítása ellen tervezte leadni voksát. Két tagállam, Németország és Portugália tartózkodott, 16 tagállam, Bulgária, Dánia, Csehország, Észtország, Írország, Spanyolország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Magyarország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Finnország és az Egyesült Királyság azonban mellette adta volna le szavazatát, ha az ügy eljutott volna eddig a pontig.

Az EB közleményben tudatta, hogy tudomásul veszi a tagállami küldöttségek eltérő álláspontját, és rövidesen új időpontot tűz ki a szavazásra. A Bizottság olyan megoldást szeretne találni, amely „a lehető legszélesebb körű támogatást élvezi, és egyben biztosítja az emberi egészség és a környezet magas szintű védelmét”. Az EURACTIV úgy tudja, hogy az EB megkísérelte azt is, hogy tíz, hét, öt és három év hosszabbításról is szavaztat.

Az Egyesült Királyság által vezetett EU tagállamok delegációi határozottan támogatják a tízéves megújítást, és visszautasították a rövidebb időtartamra szóló újraengedélyezést. Az Egyesült Királyság, Írország és Spanyolország határozottan támogatja a glifozát-használatot, és egyes források szerint nem valószínű, hogy beleegyeznek a 10 évnél rövidebb időre szóló megújításhoz. Úgy vélik, hogy a Bizottság által javasolt 10 éves időszak már valójában „politikai kompromisszum”, mivel a növényvédő szer hatóanyag-engedélyeket normál esetben 15 évre szokták meghosszabbítani.

Forrás: Euractiv.com