Back to top

Fazekas: élelmiszergazdasági szemlélettel lehetünk sikeresek

A magyar mezőgazdaság Európa leggyorsabban fejlődő mezőgazdasága, és az a cél, hogy ez a jövőben is így maradjon - mondta Fazekas Sándor a Tállyán az Agrárium-vidékfejlesztés helyzete című konferencián. A miniszter szerint élelmiszergazdasági szemléletre kell áttérni, vagyis jóval eredményesebb ha az alapanyagot feldolgozva, termékként juttatja a piacra.

A földművelésügyi miniszter kiemelte, ehhez szükség van a pályázati támogatások minél hatékonyabb felhasználására, megfelelő hitelezési rendszerre, kutatási, tudományos és egyetemi háttérre. Hozzátette, a magyar mezőgazdaságban generációváltás zajlik; egyre több helyen tűnnek fel olyan jól képzett szakemberek, akik már kiválóan használják a modern technológia kínálta lehetőségeket.

 

Fazekas Sándor a magyar mezőgazdaság lehetőségeit taglaló előadásában hangsúlyozta, ahhoz, hogy az ágazat minél több munkahelyet kínáljon, valamint egyre komolyabb bevételforrás legyen, komoly mértékben szükség van a gazdák szemléletváltására.

Úgy fogalmazott, élelmiszergazdasági szemléletre kell áttérni, vagyis jóval eredményesebb tud lenni egy mezőgazdasági vállalkozás, amennyiben a megtermelt alapanyagot feldolgozva, termékként juttatja a piacra.

Fazekas Sándor kiemelte, szükséges a magyar élelmiszer presztízsének helyreállítása, mint mondta, ebben lát előrelépéseket, hiszen egyre több helyi termék, tájegységi sajátosság jelenik meg önálló arculattal a piacon. Szeretnék, ha a gazdák minél nagyobb szeletet hasítanának ki a magyar élelmiszerek piacából.

A miniszter utalt arra is, hogy amíg 2010-ben a falvakban gyakorlatilag nem volt munkalehetőség, ma a mezőgazdaságban munkaerőhiány tapasztalható, a minőségi termékek előállításához ugyanis több munkáskézre van szükség, szemben a tömegtermeléssel. Hozzátette, hogy a magyar élelmiszerek értékét növeli a GMO-mentesség, ami a piacokon is megmutatkozik.

Fontosnak nevezte a klímaváltozásra való felkészülést, amely során a víztakarékos és öntözéses művelési módokra való áttérést szorgalmazta.

Márton Péter, a Századvég Gazdakutató Zrt. munkatársa kijelentette, hogy vidékfejlesztés alatt a vidék gazdaságának fejlesztését kell érteni, ugyanis nem azért szükséges támogatni a vidéket, mert gyenge és elmaradott, hanem éppen ellenkezőleg, azért, mert gazdag, és tele van lehetőségekkel. Hozzáfűzte, az agrárium kérdését szokás összekapcsolni a vidékfejlesztés problémakörével is. "Pénzt kell vinni vidékre, fejleszteni kell, csökkenteni kell a vidék elmaradottságát a városokkal szemben," mondta Márton Péter.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, a konferenciának helyet adó Tállya a tokaji borvidék egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező települése. Kiemelte, mint ahogyan a településen, úgy egész Tokaj-Hegyalján is érezhetőek a változások azoknak a támogatásoknak köszönhetően, amelyeket a 2010-ben hivatalba lépett polgári kormány - felismerve a régió értékeit - kiemelt juttatásként adott a borvidéknek.

Megemlítette, hogy Tállyán a legfrissebb pályázati lehetőségeknek köszönhetően 10-12 olyan beruházás indul el a közeljövőben, amelyek komoly változást hoznak az egykori mezőváros életében.

Forrás: 
MTI-Eco

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyolc millió nélkülözőn segítenek az élelmiszerbankok

Az Európai Élelmiszerbankok működésükkel konkrét megoldást nyújtanak az élelmiszerfeleslegek hasznosítására és az élelmiszerellátás biztosítására. Tavaly közel 300 ezer tonna élelmiszert osztottak szét. Csütörtöktől Budapesten tartják közgyűlésüket.

Traktoros kontra autós: a gépkezelő felelőssége, hogy látható legyen

Javában tartanak a mezőgazdasági munkálatok, fokozottan számítani lehet az utakon haladó, lassabb mezőgazdasági gépekre. Mind a gépkezelőknek, mind az utakon közlekedő többi résztvevőnek kiemelten figyelnie kell egymásra a balesetek megelőzése érdekében.

Mennyit ér a magyar agrárium és élelmiszeripar?

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek előtt kecsegtető exportlehetőségek vannak. A kérdés, hogy miként tudjuk kihasználni az adottságainkat, milyen választ találunk a munkaerőhiányra és hogyan sikerül a technológiai felzárkózás. Szakértők keresték a válaszokat a HG Media konferenciáján.

Baldauf László kiszáll a CBA-ból

Baldauf László, a CBA egyik alapítója összesen 300 millió forintért adja el üzletrészét, amelyet hat CBA-tulajdonos vásárol meg 50-50 millió forintért. A tranzakciót még jóvá kell hagynia a taggyűlésnek is. Baldauf tavalyi nyugdíjba vonulása óta fokozatosan vált meg CBA-érdekeltségeitől, boltjait a Lidlnek és a Sparnak adta át.

Nagy István: új vidékfejlesztési pályázatok jönnek

„Gazdának lenni jó.” Ezt az életérzést kellene átadni a fiataloknak Nagy István agrárminiszter szerint, illetve megteremteni azt a stabilitást, ami a hosszú távú tervezéshez, fejlődéshez nélkülözhetelen. Ezt célozná az osztatlan közös tulajdonok felszámolása is, amihez már az őszre kormány elé kerülne komplex törvénytervezet.

A TOP 3 digitális trend a mezőgazdaságban

Az elmúlt néhány év a mezőgazdaság digitalizációjáról szólt. A következő két évtizedben az ágazat modernizációja megállíthatatlanul folytatódik. A jelenleg legnépszerűbb technológiai trendek között szemezgettünk.

Még kevesebb cukrot és sót fog használni a Nestlé

Még kevesebb sót, cukrot és telített zsírokat fog használni a Nestlé termékei előállításához. Mark Schneider, a vállalat vezérigazgatója elmondta, céljuk, hogy javuljon a csomagolt élelmiszerek megítélése az egészségtudatos vásárlók körében.

Gyakorlati tanácsok a fenntartható takarmányiparhoz és állattenyésztéshez

Az már sok helyütt elhangzott, hogy a következő Közös Agrárpolitika nagyobb elvárásokat támaszt majd a környezetvédelem és a fenntarthatóság terén. Az Agrárgazdasági Kutatató Intézet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az AGMEMOD konzorcium által szervezett Outlook konferencián a takarmányiparra fókuszálva hangzottak el ezzel kapcsolatos konkrétumok.

Ha kisebb lenne az adag, kevesebbet ennénk

Rosszul ítéljük meg hogy mennyi az egészséges adag az egyes élelmiszerekből és erre nagy hatással van a termékek csomagolásának mérete. Amerikai kutatók azt vizsgálták, hogy „újratanítható-e” mennyi az elég. A kísérlet eredménye nem csak a fogyasztóknak, az élelmiszergyártóknak is üzen.

A-tól Z-ig, azaz az Alettától a Zalagyöngyéig

Nagyszabású tudományos konferencián emlékeztek meg Csizmazia Darab József munkásságáról. A rendezvénynek helyszínt biztosító agrártárca Darányi terme megtelt a száz éve született szőlőnemesítő előtt tisztelgő szakemberekkel.