0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Bizalom a növényorvosoknak

A kormány az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájával a jobb minőségű élelmiszerek előállítására, a vásárlói tudatosság fejlesztésére, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelésére törekszik - mondta Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára. A növényvédelem fontosságára, a szakmai képzés jelentőségére hívták fel a figyelmet a XII. Növényorvosi Napon Gödöllőn.

Egyre nagyobb növényvédő szer ellenesség tapasztalható az unióban. Jól mutatja ezt a glifozát körül kialakult polémia, amely mellett számtalan tudományos érv szól, s a büsszeli bürokraták növényvédelemhez való viszonyát is jól tükrözi. Afféle szakmán túli állatorvosi ló, ahol nem számítanak a tudományos észérvek. A világon Európában van a legszigorúbb a növényvédelmi szabályozás. Éppen ezért egyre nagyobb szükség van itthon a szakmai párbeszédre, s ebben számítanak a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagságára.

„A kormány Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájának célja, hogy egészséges, kiváló minőségű, biztonságos termékek kerüljenek az asztalunkra, s ezek előállítása, kereskedelme, felhasználása, fogyasztása során a társadalom magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítson” – mondta beszédében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a XII. Növényorvosi Napon, Gödöllőn.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerek minőségének emelését, a vásárlói tudatosság fejlesztését, valamint a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését szolgáló intézkedéseket tartalmazó 20 pontos akciótervet 2017 nyarán fogadta el a kormány.

Az élelmiszerlánc-biztonság alapvető kérdése a növények termesztését fenyegető károsítók elleni védekezés. A más földrészekről érkező károsítók különösen veszélyeztetik a környezetet. A globális kereskedelem és az éghajlatváltozás következtében pedig jelentősen megnőttek ezeknek a kockázatai. Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy korszerűsíteni és fejleszteni kell a termékek Európai Unión belüli forgalmazására vonatkozó eszközöket – mint például a növényútlevél, a védett zónák – és további forrásokat kell biztosítani ezek alkalmazására.

Az államtitkár arról is szólt, hogy a növényvédő szerek maradékai a kémiai élelmiszerlánc-biztonság egyik legfontosabb kockázati tényezőjévé válhatnak, ezért biztosítani kell a növényvédő szerek folyamatos ellenőrzését. Emellett olyan termesztéstechnológiai rendszerek elősegítésére van szükség, amelyek a növényvédő szerek emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatainak és kifejtett hatásainak csökkentésére alkalmasak.

Egy, a környezet és az egészség védelmét maximálisan szem előtt tartó, egészséges termékeket előállító integrált gazdálkodási rendszer kidolgozására és elterjesztésére van szükség – hangsúlyozta az államtitkár.

Nagy István örömtelinek nevezte, hogy elindult a növényvédelmi előrejelző hálózat kiépítése.

Jordán László, a NÉBIH elnök-helyettese elmondta, tavaly a permetezőgépek műszaki felülvizsgálata, vizsgáztatása kötötte le a figyelmet, idén a glifozát újraengedélyeztetése borzolja a kedélyeket.

Ráadásul – hívta fel a figyelmet a szakember – a jelentős változás várható a zöldítő programban, a tervek szerint egyáltalán, még az ökológiai gazdálkodásban engedélyezett szereket sem szabad használni. Ilyen körülmények között pedig felértékelődik a növényorvoslás.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu