Back to top

Két évig vizsgálják a muzeális borokat

Elindult a Nemzeti Borkincstár Program, ezzel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik - tájékoztatott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván. A kormány másfél milliárd forintot biztosít a 2019 végéig tartó programra.

Az agrártárca vezetője elmondta: a tolcsvai muzeális borpincében az 1800-as évek közepétől őriznek borokat, az idők folyamán körülbelül 390 ezer palack gyűlt össze a Tokaji Borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből. A kormány most közel másfél milliárd forintot biztosít ennek a világon egyedülálló borászati kincsnek a borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére – mondta a miniszter.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a program részleteinek bemutatása során hangsúlyozta: a huszonnegyedik órában sikerült lépni. Elmondása szerint a pince nagyon rossz állapotban van, így annak rekonstrukciója elkerülhetetlen. Ezzel együtt elkezdődnek a borkészlet állagmegóvásával összefüggő borszakmai feladatok, például a leltár, valamint a borkészlet érzékszervi, analitikai vizsgálata - mondta.

A programban az FM az Országos Borszakértő Bizottsággal és helyi borszakértőkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével együttműködve dolgozik - közölte a miniszteri biztos. Hozzátette: a program 2019. december végéig tart, de közben előkészítik a további lépéseket, például kidolgozzák, hogy miként lehet ezt a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: a muzeális borkészlet létrehozásának kezdeményezője, még a hetvenes években Pogácsás János volt.

Forrás: 
FM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Nagyot szólt a szüret Szekszárdon

A hétvégén megrendezett Szekszárdi Szüreti Napokon ismét nagyszámú látogató vett részt. A borok szerelmesei a számos színpadi produkció és kulturális program megtekintése mellett, harminchat pincészet remekei közül válogathattak a Béla király téri Borudvaron.

Zúg a kombájn, tartályban már a bornak való

Javában tart a szüret a balatonboglári szőlőben. A Viti Coop Kft. jelenleg a fehérszőlőket szedi, s úgy tűnik jó bor, illetve pezsgő készülhet a beszállított szőlőből.

Szőlőtermelés permetezés és betegségek nélkül

Amellett, hogy nem terheljük vegyszerekkel a környezetünket, a permetezés elhagyásával, minimalizálásával a szőlőtermelés költségeit is csökkentjük, ha a rezisztens fajták mellett tesszük le a voksunkat. Igaz, a gyümölcs, illetve a belőle készült bor minőségén még van mit „csiszolni”, de a szakemberek jó úton járnak.

Fogynak a balatoni szőlőterületek - lép az Agrárminisztérium is

A balatoni bortermelők aggasztónak tartják, hogy a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.

Sikeresek a magyar fehérborok a nemzetközi piacon

Bővült az első fél évben hazánk borexportja: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gyöngyözőbor és a pezsgő nélkül számított kivitel mennyiségben 79 százalékkal, csaknem 501 ezer hektoliterre bővült, értékben 47 százalékkal, 13 milliárd forintra emelkedett az év első hat hónapjában. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb részét, mintegy 72 százalékát az úgynevezett lédig borok tették ki.

Népszerű volt a 15. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál

Az önkormányzat, KonTuRplusz Egyesület és a keszthelyi Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ közös rendezvényét pénteken főleg kulturális programkavalkád színesítette. Estére úgy megtelt a tér emberekkel, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni.

Aludjon hordóban!

Szüret táján különösen kényelmes megoldás lehet, ha valaki haza sem megy a szőlőtőkék közül, hanem rögvest ott is marad éjszakára. Valójában ezt a szálláslehetőséget inkább a borkedvelő vendégek számára találták ki.

Fesztivál a magyar borokért

Sokak szerint Európa legszebb borfesztiválja a Budai Várban az idén már huszonhetedik alkalommal megrendezett seregszemle. Budapest szívében, a főváros legimpozánsabb panorámáját élvezve kóstolhatják meg négy napon keresztül a látogatók a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát.

Tartalommarketing borászatok számára

Visszatérő gondolat a bormarketingben, de ezen a ponton újra érdemes kihangsúlyozni, mennyire szerencsések a borral foglalkozók, hogy a szőlőművelés, a borkészítés és az e köré felépülő színes borvilág tele van olyan témával, ami érdekli a fogyasztókat. Gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebb egy csodás panorámájú ültetvényről képet feltölteni, mint egy mosópor alapanyagairól érdekesen kommunikálni.