Back to top

Két évig vizsgálják a muzeális borokat

Elindult a Nemzeti Borkincstár Program, ezzel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik - tájékoztatott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván. A kormány másfél milliárd forintot biztosít a 2019 végéig tartó programra.

Az agrártárca vezetője elmondta: a tolcsvai muzeális borpincében az 1800-as évek közepétől őriznek borokat, az idők folyamán körülbelül 390 ezer palack gyűlt össze a Tokaji Borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből. A kormány most közel másfél milliárd forintot biztosít ennek a világon egyedülálló borászati kincsnek a borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére – mondta a miniszter.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a program részleteinek bemutatása során hangsúlyozta: a huszonnegyedik órában sikerült lépni. Elmondása szerint a pince nagyon rossz állapotban van, így annak rekonstrukciója elkerülhetetlen. Ezzel együtt elkezdődnek a borkészlet állagmegóvásával összefüggő borszakmai feladatok, például a leltár, valamint a borkészlet érzékszervi, analitikai vizsgálata - mondta.

A programban az FM az Országos Borszakértő Bizottsággal és helyi borszakértőkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével együttműködve dolgozik - közölte a miniszteri biztos. Hozzátette: a program 2019. december végéig tart, de közben előkészítik a további lépéseket, például kidolgozzák, hogy miként lehet ezt a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: a muzeális borkészlet létrehozásának kezdeményezője, még a hetvenes években Pogácsás János volt.

Forrás: 
FM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tájértékek és turizmus az Etyek-Budai borvidéken

A turisztikai márka felépítésének etyeki tapasztalatairól jelent meg tanulmány az MTÜ szakmai folyóiratában, a Turizmus Bulletin legújabb számában. A szerzők célkitűzései között szerepelt a táj, a tájelemek, a tájértékek és a turizmus kapcsolatának vizsgálata az Etyek-Budai borvidék borturizmusának tükrében.

Legendás borok kalapács alatt

A becsült ár több mint ötszöröséért, 34,5 millió svájci frankért (9,64 milliárd forint) keltek el a legendás francia borász, a néhai Henri Jayer saját pincéjéből származó burgundi borok, köztük a világ legdrágábbjai közé tartozó palackok egy svájci aukción.

Borok és lekvárok megmérettetése

Idén már az V. Nemzertközi Bor- és Lekvárversenyt szervezték meg a szlovákiai Peszekteregnyén. A rendezvény gondolatának az a különlegessége, hogy összeköti a családban a férfi és a nő hagyományos munkáját, a lekvárfőzést és a borkészítést, és mind a kettő abban közös, hogy készítésük generációkat átívelő tapasztalatokon alapul.

Még emlékeznek az '53-as aszályra: hatvan éve együtt borászkodnak

Hagyományos gyalogmunka a szőlőben, fahordók kénezése a pincében: a nyolcvanhárom éves Kern János és hetvenhét éves felesége még ma is művel egy kis darab szőlőt. A vegyszer nélküli borkészítés utolsó képviselői közé tartoznak Pakson.

Kékfrankos: köszönjük Napóleon

Az Agrárminisztérium immár hagyományt teremtve, a 2017-es Furmint éve után 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi és a belföldi piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára. Ennek jegyében megjelent a Kékfrankos Borkiválóság Könyve 5 ezer példányban magyar és angol nyelven.

Robot ajánl borokat az Auchan-nál

Elbeszélgethetünk otthonunkban egy robottal a borászat árnyalatnyi érdekességeiről és azonnal rendelhetünk valami különlegességet – legalábbis Franciaországban, ugyanis a Google és az Auchan elindította első hangvezérlésű cset-robotját.

Rekordszámú nevezés az ország büszkesége címre

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által rendezett 39. Országos Borversenyre (OBV) idén a 2017. évi rekordnál is 25 százalékkal több, 770 mintát neveztek a borászatok. A hazai és nemzetközi szakértőkből álló 50 fős zsűri június 8-9. napjain bírálja el a térségi borversenyeken már eredményesen szerepelt borokat és pezsgőket. Az idei verseny mottója: „Legyen az Ön bora is az ország büszkesége!”.

Harmadjára is felmérik a borvásárlási szokásokat

Harmadik alkalommal indult el májusban a Nagy Bor Teszt, amely az ország legnagyobb online boros felmérése. Ezzel a kutatók az internetet használók borvásárlási és borfogyasztási szokásait elemzik.

Korai szőlőszüret lesz a Tokaj-hegyaljai borvidéken

Akár egy kimondottan korai szüretet is előre vetíthet Tokaj-Hegyalján az idei év, hiszen a szőlő érési folyamata az átlagosnál hetekkel előrébb tart. Tavasszal a szőlő fakadása egy kicsit késett, de a szokatlanul meleg tavaszi időjárásnak köszönhetően a növény fejlődése nagyon felgyorsult.

Dubicz borok a Szigeten

„Jó adag határozottság, csábos mosoly, egy csokor virág és egy kis parfüm”- hangzott el egy Budapesten tartott tájékoztatón, hogy idén is a Borháló lesz a vendéglátó egységek kizárólagos borbeszállítója a Sziget Kft. nyári rendezvényein. A tisztán is élvezetes, vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a fesztiválok vörös cuvée-je a Borháló és a Dubicz Borászat közös alkotása.