0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Két évig vizsgálják a muzeális borokat

Elindult a Nemzeti Borkincstár Program, ezzel a magyar borászat történetében egyedülálló értékmegőrzési folyamat kezdődik - tájékoztatott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván. A kormány másfél milliárd forintot biztosít a 2019 végéig tartó programra.

Az agrártárca vezetője elmondta: a tolcsvai muzeális borpincében az 1800-as évek közepétől őriznek borokat, az idők folyamán körülbelül 390 ezer palack gyűlt össze a Tokaji Borvidék aszúiból, borkülönlegességeiből. A kormány most közel másfél milliárd forintot biztosít ennek a világon egyedülálló borászati kincsnek a borszakmai vizsgálatára, kezelésére, valamint a tárolás feltételeinek javítására, a bemutathatóság lehetőségeinek előkészítésére – mondta a miniszter.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa a program részleteinek bemutatása során hangsúlyozta: a huszonnegyedik órában sikerült lépni. Elmondása szerint a pince nagyon rossz állapotban van, így annak rekonstrukciója elkerülhetetlen. Ezzel együtt elkezdődnek a borkészlet állagmegóvásával összefüggő borszakmai feladatok, például a leltár, valamint a borkészlet érzékszervi, analitikai vizsgálata – mondta.

A programban az FM az Országos Borszakértő Bizottsággal és helyi borszakértőkkel, borászokkal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságával, valamint a Szent István Egyetem borászati tanszékével együttműködve dolgozik – közölte a miniszteri biztos. Hozzátette: a program 2019. december végéig tart, de közben előkészítik a további lépéseket, például kidolgozzák, hogy miként lehet ezt a borászati kincset turisztikai szempontból hasznosítani.

Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: a muzeális borkészlet létrehozásának kezdeményezője, még a hetvenes években Pogácsás János volt.

Forrás: FM Sajtóiroda