0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gombák az erdő mélyéről

„Gombázni jó, sokkal jobb, mint üzletben vagy piacon megvásárolni a zöldséget. Semmihez sem fogható élmény ugyanis, amikor az ember az erdőben, természetes környezetben gombára, mi több, teljes gombacsaládra bukkan” – vallja Benkő Lajos, aki erdei gombatúrákat vezet.

„Sokan szeretik a gombázást, és ezen cseppet sem csodálkozom. Már maga a túra is megér egy misét, ha pedig közben gombára is bukkanunk, az maga a csoda – fogalmaz, hozzátéve: – Azért jó, ha valaki helyismerettel is rendelkezik, és persze tudja, hogy hol vannak az állandó lelőhelyek. Ha ez így van, akkor biztosan eredményes a gombatúra.”

Nem titok, hogy a gombázáshoz sok és alapos ismeret szükségeltetik. Egy-egy túra alkalmával, azok végén megnézzük az összegyűjtött „termést”, s persze értékeljük a fajtákat.

„Ez egyfajta ismeretterjesztést is jelent, próbálom mindenkinek bemutatni, hogy melyek a fogyasztható gombák. És még egy fontos dolog, ami véleményem szerint szorosan hozzátartozik e tevékenységhez. Ez nem más, mint a természet védelme. Mindig hangsúlyozom, hogy az erdő egy templom, amiben nem okozhatunk kárt felelőtlen magatartással. Az ott lévő élőhelyeket csak a lehető legkisebb mértékben bolygatjuk. Ha véletlenül kis őzet, vadmalacot találunk, nem simogatjuk meg, nem fogdossuk, és a nem étkezésre való gombákat nem rúgjuk fel. A gomba ugyanis egy csodálatos értékes élőlény, fontos szerepe van a természet körforgásában. Visszatérve a gyűjtésre, a túra végén alaposan megvizsgáljuk a gombákat, mert az ehetők között is lehet olyan, amit nem lehet vagy nem szabad elfogyasztani, étkezésre alkalmatlan.

Tudni kell, hogy az ehető gombáknak általában van olyan „párjuk”, amelyhez nagyon hasonlítanak, viszont mérgezők.

Volt olyan gyűjtőm, aki egy egész kosár mérgező gombát szedett össze. Benézte valahogy… Ezt jobb megelőzni, még akkor is, ha a mérges gomba fogyasztása nem mindig halálos, mert ugyanakkor jelentős egészségügyi problémákat okozhat. És persze az idős vagy beteg emberek és gyermekek esetében még rosszabb lehet a hatásuk, akár a keringésük is összeomolhat. Szóval alaposan át kell nézni a begyűjtött gombákat.”

Ez pedig nem kis és nem egyszerű feladat, merthogy hazánkban 2500–3000 féle nagy gomba található. Ez hatalmas szám, ami egyúttal rengeteg ismeretet igényel:

„Hatalmas tudás kell ahhoz, hogy valaki minél több gombát és azok jellemzőit ismerje, és folyamatos képzés is szükséges. Ennek megfelelően én sem ismerhetek minden fajtát. De rengeteg szakkönyvem van, a világ minden részéből beszerzem őket. Ez azért fontos, mert ha esetleg olyan gombára bukkanunk, amelyet nem ismerünk, a könyvek segítségével akkor is biztosan be tudjuk azonosítani. Ilyet pedig majdnem mindig találunk. Érdekes dolog, mert rendre felbukkannak új fajták a környéken. A külföldről behozott gyümölcsökkel érkező gombaspórák elhullanak, és az új fajok megtelepednek. Amúgy is olyan vidéken élünk, ahol csodálatosan gazdag a gombatermés, a Keszthelyi-hegység ebből a szempontból is paradicsomi.”

A gomba népszerű étel, többen szeretik. Sokan nem gyűjtik, de az ő nagy részük is szívesen megvásárolja. Erdei gombákhoz leginkább piacokon lehet hozzájutni.

„Egy piacnak igazi rangot ad, ha ott erdei gombát árusítanak, mert az országban sok helyen nincs ilyen”

– mondja Benkő Lajos, hozzátéve, hogy Magyarországon a gomba vizsgálata ingyenes. „Én magam mindig természetjáró ember voltam, vadásztam, horgásztam, majd hét esztendeje, a hévízi piac megalapításakor úgy döntöttem, hogy behatóbban foglalkozni kezdek a gombázással. Elvégeztem az ELTE Természettudományi Karának gombaszakértői tanfolyamát, és azóta is nagy kedvvel végzem a vizsgálatot. Mindenki tudja, hogy hozzám nemcsak a piacon jöhetnek oda, hogy vizsgálatot kérjenek, hanem otthon is bármikor fogadom a gombaszedőket. Bizony előfordult már olyan, hogy késő este csengettek nálam, de nem bántam, mert a gombák esetében a biztonság a fő.”

Hazánkban sokan nincsenek tisztában azzal, hogy hol, miként és mennyi gombát gyűjthetnek.

„Az erdőkben – hacsak nincsen kitáblázva, hogy bemenni tilos – bárki gyűjthet gombát. Saját célra összesen két kilogrammot lehet szedni. Aki kereskedelmi céllal gyűjt, annak az erdő tulajdonosától engedélyt kell szereznie. A gombagyűjtőnek olyan őstermelői igazolvánnyal kell rendelkeznie, amelyben szerepel az erdei termék gyűjtése kategória. Ennek így kell lennie akkor is, ha valaki összesen például csak egy kilogrammnyi gombát gyűjt. Akadnak egyébként különleges gombák is, amelyek gyűjtése még nagyobb szigorral történhet. Van olyan, amiből például csupán három darabot, összesen maximum tíz dekagrammot lehet begyűjteni a szabályok szerint. Ehhez külön engedély is kell, a gyűjtőnek vizsgát kell tennie és gyűjtési naplót kell vezetnie. A Keszthelyi-hegységben ritka gombákat is találhatunk, érdemes kipróbálni a túrákat. Sajnos az erdőirtások nem kedveznek a gombáknak, megsínylik a fakitermeléseket.”

„A gombák ugyanis szoros kapcsolatban vannak a fákkal: az élőhelyek elpusztulnak, ha kivágják a fákat. Bízunk benne, hogy a szakemberek erre is figyelnek a fakitermelések tervezésénél.”

Benkő Lajos szereti a gombákat, de azt mondja, ő inkább csak különlegességeket eszik. A „találat” élménye majdnem nagyobb örömet szerez neki, mint a gomba elfogyasztása. „Ahhoz képest, hogy rendszeresen gyűjtöm és vizsgálom a gombákat, viszonylag keveset eszem belőlük. A vargánya, a csirkegomba vagy tyúkgomba – ezt szegfűgombaként is ismerik – a kedvenceim, de szívesen fogyasztom a shiitake gombát is, amely igazi ritkaság, és természetesen kiváló eledel.”

A gombagyűjtés nem kis feladat és felelősség, ráadásul jól el is lehet fáradni szedés közben.

„Gondoljunk csak bele: ahhoz, hogy összegyűjtsünk, mondjuk, egy kilogrammos mennyiséget a néhány grammos csirkegombából, mennyiszer kell lehajolni! Ráadásul az elkészítésekor nagyon össze is esik, sokkal kisebb mennyiségnek látszik. Ezzel csak azt szeretném érzékeltetni, hogy az erdei gombáknak nem hiába magas az áruk. Én úgy mondom, hogy megfizethetők. Ám mindennél többet jelent, hogy nagyon finomak, az ínyencek ízlését is maximálisan kiszolgálják. Úgy gondolom, érdemes kipróbálni a gombatúrákat, mert egyrészt a természetben sétálva igazi feledhetetlen élményeket szerezhet az ember, másrészt gombázni jó: sokkal jobb, mint ha úgy vesszük meg valahol az ételnek valót. Arról nem is beszélve, hogy a bevizsgált gombákat az ember hazaviheti és elkészítheti. A belőlük készült vagy velük ízesített ételek utánozhatatlanok és pótolhatatlanok.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság