Back to top

Kisbéri félvér tenyészszemle: sikeresek Roven xx leszármazottai

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Mátészalkától délre, Fábiánházán található a térség egyik meghatározó lovas objektuma, az Ecsed Ménes. Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt alapították a ménest, ahol a kisbéri félvér fajta tenyésztése a cél, mégpedig olyan állomány kialakítása, amely alkalmas a díjugratás magasabb szintű feladataira is.

Roven Rektor
Roven Rektor
Ennek érdekében történik a céltudatos párosítás, a felnevelés, a kiképzés, kipróbálás és a megfelelő információk alapján való szelekció.

A sportesemények mellett minden év nyarán tenyészszemlét is rendeznek a ménesben, ahol a régió tenyésztői elbíráltathatják kancáikat, csikóikat, bemutathatják a ménjelölteket ménvizsga-beutaló reményében. Ez évben július 15-én rendezték meg a már hagyományosnak mondható eseményt. Délelőtt a méretfelvételt követően a küllemi bírálatra került sor, majd koradélután a szabadonugróban bírálták el a lovakat. Ez utóbbi feladat fakultatív volt, de a résztvevők döntő többsége élt a lehetőséggel.

Összesen 14 lovat bíráltak, majd három fias kancát vezettek fel, melyeknél a szopós csikók bemutatása volt a cél. Mindhárom csikó apja a Roven xx nevű angol telivér. A mént 20 éves korában importálta a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület, és ma, 27 évesen is a tenyésztők rendelkezésére áll! Csikói egyöntetűek szépen ívelt nyakkal, jó nyakillesztéssel, átlag feletti mozgással. Intelligensek, tanulékonyak. Az idősebb évjáratoknak már megkezdődött a sportkipróbálása, ami szintén biztató képet mutat. Több tenyésztési engedéllyel rendelkező ménivadéka is van már az idős ménnek.

Heops Excellent
Heops Excellent
A küllemi bírálaton a legmagasabb pontszámokat az Ecsed Ménesben tenyésztett Roven Rubint és a Limbusz Lenge nevű kanca, valamint a Roven Rektor nevű méncsikó kapta. Mindhárman kiemelkedő képet mutattak küllemben is és mozgásban is. Őket követte Szűcs László nagyvarsányi tenyésztő Ozora Szultán nevű ménje, majd a Roven Retro nevű mén és a Heops Excellent nevű kanca. A szabadonugró folyosóban a legjobb teljesítményt a két Roven fiú, Roven Rektor és Roven Retro, illetve a Pampuch János által bemutatott Roven Ramona mutatta.

A bírálatokat követően elővezették az „öreg”, Rovent is. Láthattuk, hogy 27 évesen is életerős, egészséges, és ezen a szemlén is bizonyította kiváló örökítő képességét. Bízunk benne, hogy egy darabig még szolgálhatja a hazai tenyésztőket, mielőtt végleg átadja helyét fiainak.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2017/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy mozgékony perzsamacska-különlegesség

A csincsillaperzsák sokakat elkápráztatnak – ha részvételükkel macskaszépségversenyt rendeznének, bizonyára dobogós helyen végeznének. Ezek a gyönyörű, smaragdzöld szemű állatok fekete kontúrú pirosas orrukkal és sötét színű tappancsaikkal valóban elbűvölők. Hazánkban a csincsillaperzsák igen nagy ritkaságnak számítanak.

A húsgalamb legyen jó termelő, szemrevaló

Hús előállítására majd’ minden galambfajta alkalmas, a hústermelésre szakosodott haszonfajták közös jellemzőjük, hogy kifejezetten pecsenyegalambok előállítására tenyésztették őket. Jellemzőjük a kellően (de nem túlságosan) nagy test, az erőteljes fejlődési erély, a kedvező szaporodóképesség.

Elindult a nemzeti húsgalambprogram

Nemzeti galamb-, nyúl- és díszmadár-kiállítást rendeztek december 7. és 9. között Budapesten, a Hungexpo B pavilonjában. A rangos rendezvényt Dr. Nagy István agrárminiszter és Dr. Pintér József Zsolt, az MGKSZ elnöke nyitotta meg. Évtizedeken át hagyomány volt, hogy a budapesti vásárváros ad helyet a hazai kisállattenyésztés legrangosabb eseményének, mely egy bő évtizeddel ezelőtt megszakadt.

Többet kapnak vissza a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák

Nagyobb arányú visszatérítést kapnak idén a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák, mivel idén nyáron 4 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Hamarosan gazdák vehetik birtokba az egykori lőteret

Befejeződött az egykori lőtér rehabilitációja a Hortobágyon, a legeltetésre alkalmassá tett területet a gazdák hamarosan igénybe vehetik. A 4400 hektár terület helyreállítása természetvédelmi területté három tárca - az Agrárminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium - együttműködésével valósult meg.

Új fejezet nyílik a magyar-libanoni agrár-külkereskedelmi kapcsolatokban

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter a Libanoni Köztársaság agrárminiszterével Budapesten, az Agrárminisztériumban. A felek mezőgazdasági együttműködésről szóló tárcaközi egyetértési szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint megnyitották az első Magyarországon rendezett libanoni termékbemutatót.

Decembertől újra igényelhető a sertés állatjóléti támogatás

Idén véget ér a 2007 óta működő, nemzeti forrásból finanszírozott, sertés hízókhoz kapcsolódó állatjóléti támogatási program, mert lejárt az Európai Bizottság jóváhagyása. Az Agrárminisztérium a sertéságazati szakmai szervezetekkel történt egyeztetés után ezért már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a 2025-ig tartó, új támogatási programot az eddigi szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Átadták az Óvártej Zrt. új üzemcsarnokát

Hazánk mezőgazdasági lehetőségeinek és az évszázados gazdálkodási hagyományok megőrzésének köszönhetően a tejtermelésben mára Európa élvonalába tartozunk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter Mosonmagyaróváron az Óvártej Zrt. üzemcsarnokának avatásán.

Takarmánymuslica aprószájúaknak

A gyümölcslegyek, köznapi nevükön a muslicák a kistestű, illetve apró szájjal rendelkező egzotikus rovarevő fajok számára kiváló eleségnek számítanak. Különösen gyakran használják a kis imádkozósáskák, a nagyon fiatal kaméleonok nevelése során; a nyílméregbéka-tartók számára pedig szó szerint elengedhetetlen ennek a takarmánynak az alkalmazása.

A szabadonidomítás világklasszisai Budapesten

A világ legjobb fogathajtói mellett más hazai és nemzetközi lovas kiválóságok is bemutatják tudásukat különböző szakterületeken 2006 óta december elején Budapesten, a Papp László Arénában. Így volt ez idén is, amikor a jelenleg legsikeresebbnek tartott három szabadonidomító tréner lépett a porondra.