Back to top

Kisbéri félvér tenyészszemle: sikeresek Roven xx leszármazottai

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Mátészalkától délre, Fábiánházán található a térség egyik meghatározó lovas objektuma, az Ecsed Ménes. Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt alapították a ménest, ahol a kisbéri félvér fajta tenyésztése a cél, mégpedig olyan állomány kialakítása, amely alkalmas a díjugratás magasabb szintű feladataira is.

Ennek érdekében történik a céltudatos párosítás, a felnevelés, a kiképzés, kipróbálás és a megfelelő információk alapján való szelekció.

A sportesemények mellett minden év nyarán tenyészszemlét is rendeznek a ménesben, ahol a régió tenyésztői elbíráltathatják kancáikat, csikóikat, bemutathatják a ménjelölteket ménvizsga-beutaló reményében. Ez évben július 15-én rendezték meg a már hagyományosnak mondható eseményt. Délelőtt a méretfelvételt követően a küllemi bírálatra került sor, majd koradélután a szabadonugróban bírálták el a lovakat. Ez utóbbi feladat fakultatív volt, de a résztvevők döntő többsége élt a lehetőséggel.

Összesen 14 lovat bíráltak, majd három fias kancát vezettek fel, melyeknél a szopós csikók bemutatása volt a cél. Mindhárom csikó apja a Roven xx nevű angol telivér. A mént 20 éves korában importálta a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület, és ma, 27 évesen is a tenyésztők rendelkezésére áll! Csikói egyöntetűek szépen ívelt nyakkal, jó nyakillesztéssel, átlag feletti mozgással. Intelligensek, tanulékonyak. Az idősebb évjáratoknak már megkezdődött a sportkipróbálása, ami szintén biztató képet mutat. Több tenyésztési engedéllyel rendelkező ménivadéka is van már az idős ménnek.

heops_excellent_kisterm.jpg

Heops Excellent
Heops Excellent
A küllemi bírálaton a legmagasabb pontszámokat az Ecsed Ménesben tenyésztett Roven Rubint és a Limbusz Lenge nevű kanca, valamint a Roven Rektor nevű méncsikó kapta. Mindhárman kiemelkedő képet mutattak küllemben is és mozgásban is. Őket követte Szűcs László nagyvarsányi tenyésztő Ozora Szultán nevű ménje, majd a Roven Retro nevű mén és a Heops Excellent nevű kanca. A szabadonugró folyosóban a legjobb teljesítményt a két Roven fiú, Roven Rektor és Roven Retro, illetve a Pampuch János által bemutatott Roven Ramona mutatta.

A bírálatokat követően elővezették az „öreg”, Rovent is. Láthattuk, hogy 27 évesen is életerős, egészséges, és ezen a szemlén is bizonyította kiváló örökítő képességét. Bízunk benne, hogy egy darabig még szolgálhatja a hazai tenyésztőket, mielőtt végleg átadja helyét fiainak.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2017/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Keletről is kopogtat a sertéspestis

A magyar-román határtól alig több mint 7 km-re afrikai sertéspestist (ASP) regisztrált egy háztáji állományban a Román Állategészségügyi Szolgálat. A betegség tényét múlt hét csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették. A helyi hatóságok minden szükséges intézkedést haladéktalanul megtettek az ASP terjedésének megakadályozása érdekében.

Galambmustra Rákospalotán

Még 1912-ben történt, hogy 51 galambtenyésztő megalakította Rákospalotán a galambtenyésztők helyi egyesületét, mely ma is működik B.15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület néven. A szervezet évente kiállítást is rendez.

A cifraszűr becsülete

„Édesapám érettségi után egy kapával és néhány jótanáccsal indított útnak” – emlékezett vissza a több mint három évtizedes kezdésre Rózsa Péter. A balmazújvárosi kertész nem volt könnyű helyzetben, hiszen csak akkor lehetett volna egyéni gazda, ha földdel rendelkezik, földhöz jutni pedig – az elővásárlások miatt – bajosan lehetett.

Tehenek a kifutón…

Gumi csíkokkal védi a szarvasmarhák lábát egy francia találmány. Az istállók padlója ma többnyire beton, ami segíti a patakoptatást, ám terheli az ízületeket, a sérült, idős, beteg állatoknak pedig komoly fájdalmat okozhat a kemény járófelület. A betonpadló-specialista francia Vermont Rainurage cég újítása viszont valóságos rekreáció a jószágnak.

Változás az állatjóléti felelős bizonyítványoknál

Megszűnt az állatjóléti felelősök bizonyítványának öt évenkénti megújítási kötelezettsége, a korábban kiállított igazolásokat pedig ezentúl határozatlan időre kiadottnak kell tekinteni - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Génszerkesztéssel készül a csak hím utódot nemző tenyészbika

Ez a húsmarha tenyésztésben előnyös lenne, hiszen a hímek gyorsabban nőnek és nagyobb a húskihozataluk. A technológia egyelőre csak elméletben létezik, és a jogi szabályozása sem tisztázott még.

Közepes évet zárt az agrárium Bács-Kiskunban

Gáspár Ferenc Bács-Kiskun megyei agrárkamarai elnök szerint a 2017-es évet közepesnek lehet elkönyvelni a megyében - derült ki a baon.hu interjújából. Az állattenyésztést eléggé megviselte az elmúlt év.

Veszteség után nullszaldós lehet a gyapjúexport

Tavaly megközelítőleg 10 százalékkal emelkedett a gyapjú ára, hosszú évek után először jutott az önköltség közelébe. Mi várható az idén – kérdeztük Jávor Andrást, a Juh- és Kecske Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnökét.

Borjú hármas ikrek születtek Csabacsűdön

Három borjú érkezett egyszerre, egy tehéntől az év második napján, óriási örömöt okozva ezzel Kerek Mihály csabacsűdi gazdának. A hármasikrek egészségesek, jól vannak, szépen fejlődnek anyjuk mellett.

Tovább terjed a sertéspestis Csehországban

A villanypásztorral bekerített területen kívül már hét fertőzött vaddisznót találtak. Zlin régió kormányzója szerint ez még nem olyan súlyos probléma, más országokban sokkal gyorsabban terjed a kór.