Back to top

Kisbéri félvér tenyészszemle: sikeresek Roven xx leszármazottai

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Mátészalkától délre, Fábiánházán található a térség egyik meghatározó lovas objektuma, az Ecsed Ménes. Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt alapították a ménest, ahol a kisbéri félvér fajta tenyésztése a cél, mégpedig olyan állomány kialakítása, amely alkalmas a díjugratás magasabb szintű feladataira is.

Roven Rektor
Roven Rektor
Ennek érdekében történik a céltudatos párosítás, a felnevelés, a kiképzés, kipróbálás és a megfelelő információk alapján való szelekció.

A sportesemények mellett minden év nyarán tenyészszemlét is rendeznek a ménesben, ahol a régió tenyésztői elbíráltathatják kancáikat, csikóikat, bemutathatják a ménjelölteket ménvizsga-beutaló reményében. Ez évben július 15-én rendezték meg a már hagyományosnak mondható eseményt. Délelőtt a méretfelvételt követően a küllemi bírálatra került sor, majd koradélután a szabadonugróban bírálták el a lovakat. Ez utóbbi feladat fakultatív volt, de a résztvevők döntő többsége élt a lehetőséggel.

Összesen 14 lovat bíráltak, majd három fias kancát vezettek fel, melyeknél a szopós csikók bemutatása volt a cél. Mindhárom csikó apja a Roven xx nevű angol telivér. A mént 20 éves korában importálta a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület, és ma, 27 évesen is a tenyésztők rendelkezésére áll! Csikói egyöntetűek szépen ívelt nyakkal, jó nyakillesztéssel, átlag feletti mozgással. Intelligensek, tanulékonyak. Az idősebb évjáratoknak már megkezdődött a sportkipróbálása, ami szintén biztató képet mutat. Több tenyésztési engedéllyel rendelkező ménivadéka is van már az idős ménnek.

Heops Excellent
Heops Excellent
A küllemi bírálaton a legmagasabb pontszámokat az Ecsed Ménesben tenyésztett Roven Rubint és a Limbusz Lenge nevű kanca, valamint a Roven Rektor nevű méncsikó kapta. Mindhárman kiemelkedő képet mutattak küllemben is és mozgásban is. Őket követte Szűcs László nagyvarsányi tenyésztő Ozora Szultán nevű ménje, majd a Roven Retro nevű mén és a Heops Excellent nevű kanca. A szabadonugró folyosóban a legjobb teljesítményt a két Roven fiú, Roven Rektor és Roven Retro, illetve a Pampuch János által bemutatott Roven Ramona mutatta.

A bírálatokat követően elővezették az „öreg”, Rovent is. Láthattuk, hogy 27 évesen is életerős, egészséges, és ezen a szemlén is bizonyította kiváló örökítő képességét. Bízunk benne, hogy egy darabig még szolgálhatja a hazai tenyésztőket, mielőtt végleg átadja helyét fiainak.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2017/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Kevesebb takarmánykeveréket gyártottak tavaly

Magyarországon 3,526 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2017-ben, amely közel 4 százalékkal maradt el a 2016. évi mennyiségtől – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát

Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.