Back to top

Kisbéri félvér tenyészszemle: sikeresek Roven xx leszármazottai

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Mátészalkától délre, Fábiánházán található a térség egyik meghatározó lovas objektuma, az Ecsed Ménes. Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt alapították a ménest, ahol a kisbéri félvér fajta tenyésztése a cél, mégpedig olyan állomány kialakítása, amely alkalmas a díjugratás magasabb szintű feladataira is.

Roven Rektor
Roven Rektor
Ennek érdekében történik a céltudatos párosítás, a felnevelés, a kiképzés, kipróbálás és a megfelelő információk alapján való szelekció.

A sportesemények mellett minden év nyarán tenyészszemlét is rendeznek a ménesben, ahol a régió tenyésztői elbíráltathatják kancáikat, csikóikat, bemutathatják a ménjelölteket ménvizsga-beutaló reményében. Ez évben július 15-én rendezték meg a már hagyományosnak mondható eseményt. Délelőtt a méretfelvételt követően a küllemi bírálatra került sor, majd koradélután a szabadonugróban bírálták el a lovakat. Ez utóbbi feladat fakultatív volt, de a résztvevők döntő többsége élt a lehetőséggel.

Összesen 14 lovat bíráltak, majd három fias kancát vezettek fel, melyeknél a szopós csikók bemutatása volt a cél. Mindhárom csikó apja a Roven xx nevű angol telivér. A mént 20 éves korában importálta a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület, és ma, 27 évesen is a tenyésztők rendelkezésére áll! Csikói egyöntetűek szépen ívelt nyakkal, jó nyakillesztéssel, átlag feletti mozgással. Intelligensek, tanulékonyak. Az idősebb évjáratoknak már megkezdődött a sportkipróbálása, ami szintén biztató képet mutat. Több tenyésztési engedéllyel rendelkező ménivadéka is van már az idős ménnek.

Heops Excellent
Heops Excellent
A küllemi bírálaton a legmagasabb pontszámokat az Ecsed Ménesben tenyésztett Roven Rubint és a Limbusz Lenge nevű kanca, valamint a Roven Rektor nevű méncsikó kapta. Mindhárman kiemelkedő képet mutattak küllemben is és mozgásban is. Őket követte Szűcs László nagyvarsányi tenyésztő Ozora Szultán nevű ménje, majd a Roven Retro nevű mén és a Heops Excellent nevű kanca. A szabadonugró folyosóban a legjobb teljesítményt a két Roven fiú, Roven Rektor és Roven Retro, illetve a Pampuch János által bemutatott Roven Ramona mutatta.

A bírálatokat követően elővezették az „öreg”, Rovent is. Láthattuk, hogy 27 évesen is életerős, egészséges, és ezen a szemlén is bizonyította kiváló örökítő képességét. Bízunk benne, hogy egy darabig még szolgálhatja a hazai tenyésztőket, mielőtt végleg átadja helyét fiainak.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2017/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Milyen a jó galambdúc?

Húsgalambjaink életének minősége, jólléte (welfare) nemcsak fontos állatvédelmi szempont, de a sikeres galambhús-előállítás alapja is. Az első komoly hiba, amit elkövethetünk a sikeres húsgalambtartás ellen, az a nem megfelelően kialakított dúc.

„Szociális csirkefarm” a tanácselnök kertjében

Először csak kicsiben, néhány közmunkással kezdődött el pár éve az a program a faluban, amely idén egy virágzó, mintegy tucat helyinek munkát adó, a környéket friss baromfi hússal ellátó vállalkozássá nőheti ki magát.

Jó tanuló a szamár!

A szamár hazánkban meglehetősen mostoha sorsú volt, mondhatni, csak a megtűrték a ló mellett – de nem csak a Kárpát-medencében volt így, hanem a világ számos országában is. Nálunk igazán csak a juhászok értékelték sokra ezt a jobb sorsra érdemes állatot.

Birkanyírás A-tól Z-ig

Tavasszal, az ellések befejeztével kezdetét veszi a birkanyírási szezon. Évente legalább egyszer, de még jobb, ha kétszer szabadítják meg az állatot a gyapjától annak érdekében, hogy az energiáját ne a teste hűtésére, hanem a megevett takarmány hasznosítására fordítsa. Így a legtöbb helyen nyáron is megnyírják a birkákat.

Öt köbméternyi állatbőrt dobtak ki Pápán

Mintegy 50-60 haszonállat, elsősorban birka lenyúzott bőrét rakták le ismeretlenek a pápai Határ utcának a Szabó Dezső utcához közeli, fákkal és bokrokkal körbevett egyik földútján az előző héten. A város a környezetszennyezés péntek délutáni észlelését követően néhány órán belül elszállíttatta a maradványokat. A rendőrség vizsgálja az ügyet.

Hét nógrádi települést nyilvánítottak fertőzött területté

Módosultak az afrikai sertéspestis (ASP) miatt korlátozás alá vont területek a napokban és megváltoztak az ártalmatlanított disznók után igényelhető állami kártalanítás szabályai a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent új országos főállatorvosi határozat szerint.

A csapodár függőcinege

A függőcinege apró termetű, mozgásában a cinegékre emlékeztető madár, de nem rokona a hazánkban élő cinegéknek, például a szén- vagy a kék cinegének sem. A faj Európában elsősorban a középső és a keleti tájakon honos, nyugaton jóval ritkább, de például Portugáliában és a Brit-szigeteken teljesen hiányzik.

Feketehattyú-veszély?!

Amikor az Ausztráliában őshonos fekete hattyút a XIX. században elkezdték díszmadártartás céljára jelentősebb mennyiségben importálni Európába, biztos, hogy nem gondolt arra senki, hogy ezzel akár faunánkat is veszélyeztethetik.

A férfiszív próbája

Az angol lóversenyévad első felvonásának az ősztől tavaszig zajló gát- és akadályversenyek számítanak, ennek záróakkordjaként futják le a liverpooli Grand Nationalt, amely egyben a világ ugrósportjának legtekintélyesebb futama. Második felvonásnak nevezhetjük a tavasztól őszig zajló síkversenyeket.

Juh vagy kecske?

A sörényes juhok hímjeinek harántbordázott szarva gyakorta eléri akár a 80 centimétert is. Így nem meglepő, hogy a vadászok hőn áhított trófeáinak számítanak, s mivel a faj igen jól akklimatizálódik, a világ számos pontjára betelepítették.