Back to top

Kisbéri félvér tenyészszemle: sikeresek Roven xx leszármazottai

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Mátészalkától délre, Fábiánházán található a térség egyik meghatározó lovas objektuma, az Ecsed Ménes. Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt alapították a ménest, ahol a kisbéri félvér fajta tenyésztése a cél, mégpedig olyan állomány kialakítása, amely alkalmas a díjugratás magasabb szintű feladataira is.

Roven Rektor
Roven Rektor
Ennek érdekében történik a céltudatos párosítás, a felnevelés, a kiképzés, kipróbálás és a megfelelő információk alapján való szelekció.

A sportesemények mellett minden év nyarán tenyészszemlét is rendeznek a ménesben, ahol a régió tenyésztői elbíráltathatják kancáikat, csikóikat, bemutathatják a ménjelölteket ménvizsga-beutaló reményében. Ez évben július 15-én rendezték meg a már hagyományosnak mondható eseményt. Délelőtt a méretfelvételt követően a küllemi bírálatra került sor, majd koradélután a szabadonugróban bírálták el a lovakat. Ez utóbbi feladat fakultatív volt, de a résztvevők döntő többsége élt a lehetőséggel.

Összesen 14 lovat bíráltak, majd három fias kancát vezettek fel, melyeknél a szopós csikók bemutatása volt a cél. Mindhárom csikó apja a Roven xx nevű angol telivér. A mént 20 éves korában importálta a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület, és ma, 27 évesen is a tenyésztők rendelkezésére áll! Csikói egyöntetűek szépen ívelt nyakkal, jó nyakillesztéssel, átlag feletti mozgással. Intelligensek, tanulékonyak. Az idősebb évjáratoknak már megkezdődött a sportkipróbálása, ami szintén biztató képet mutat. Több tenyésztési engedéllyel rendelkező ménivadéka is van már az idős ménnek.

Heops Excellent
Heops Excellent
A küllemi bírálaton a legmagasabb pontszámokat az Ecsed Ménesben tenyésztett Roven Rubint és a Limbusz Lenge nevű kanca, valamint a Roven Rektor nevű méncsikó kapta. Mindhárman kiemelkedő képet mutattak küllemben is és mozgásban is. Őket követte Szűcs László nagyvarsányi tenyésztő Ozora Szultán nevű ménje, majd a Roven Retro nevű mén és a Heops Excellent nevű kanca. A szabadonugró folyosóban a legjobb teljesítményt a két Roven fiú, Roven Rektor és Roven Retro, illetve a Pampuch János által bemutatott Roven Ramona mutatta.

A bírálatokat követően elővezették az „öreg”, Rovent is. Láthattuk, hogy 27 évesen is életerős, egészséges, és ezen a szemlén is bizonyította kiváló örökítő képességét. Bízunk benne, hogy egy darabig még szolgálhatja a hazai tenyésztőket, mielőtt végleg átadja helyét fiainak.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2017/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nemzeti Lovasakadémia kezdi meg munkáját

Nemzeti Lovasakadémia és Tudásközpont kezdi meg munkáját, az akadémia hároméves képzést nyújt élménylovasoknak és lovasszakembereknek.

A flamand ló a tengerentúlon is népszerű

A flamand ló a hidegvérű lófajták közé tartozik, mely Flandriában – Belgium és Hollandia egyes területein – honos. Rendkívül megbízható karakterével, kiemelkedő küllemével egyedülálló szabadidős és munkaló. Akár igáslóként, hátaslóként vagy fogatban tűnik fel, nyugodt, ugyanakkor temperamentumos fellépésével minden lószerető ember szívét megdobogtatja.

Egy szigorú tekintetű díszbaromfi

Az orloff baromfinak Oroszország európai része és Perzsia tekinthető eredeti hazájának, elnevezéséhez valószínűleg köze lehet Orlov városának, de elképzelhető, hogy az ügetőlovairól híressé vált Orlov grófra is utalhat a neve. Az orloff ősei között vannak az orosz pavlova szakállas tyúkok, valamint a malájok.

Büdös állat a kecske?

Előző cikkemben kicsit elgondolkodtam arról, mi lenne, ha a kecske társállatként is bevonulna a köztudatba. Szinte azonnal jöttek is a reakciók, elsősorban a kecske szagával kapcsolatban…

A kakasok megsüketülhetnének a saját kukorékolásuktól, de…

képesek egy különleges mechanizmus segítségével megvédeni dobhártyájukat. A kakas kukorékolása ugyanis annyira hangos, hogyha túl közel állna hozzá egy ember, megsüketülne.

A csüdsömör

A csüdsömör kifejezés bőrreakciók széles körét takarja, kiváltója alapvetően a Dermatophilus congolensis nevű baktérium. Ez a kórokozó rendkívül jól szaporodik saras, nedves közegben, ezért a csüdsömör előfordulása nagyon gyakori az őszi, téli időszakban. A fertőzés megbújhat alvó állapotban és akkor aktivizálódik, amikor a bőr természetes védőrétege legyengül.

Új kalauz a sertéspestis elleni védekezéshez

Egységes szerkezetben, új intézkedésekkel is kiegészítve foglalja össze az afrikai sertéspestis (ASP) elleni védekezési feladatokat az Országos Főállatorvos 2018. március 8-án megjelent 1/2018-as határozata. A dokumentumban meghatározták a magas-, a közepes- és az alacsony kockázatú területeket és az azokon szükséges intézkedéseket.

Díszgalamb, húsgalamb és dajkagalamb egyben

Bár a magyar díszpostagalamb kitenyésztését az 1930-as években kezdték meg, önálló fajtaként csak 2005-ben ismerték el, igaz, akkor nyomban őshonossá is nyilvánították. Népszerűségét hármas hasznosításának köszönheti.

Lovas meséktől az utánpótlás Eb-ig

Berczi Borbála a Talent Program díjlovas csoportjának tagja a kezdetek óta. Az elmúlt évek alatt, ahogy ő meséli, megtapasztalhatta, hogy milyen egy jól szervezett, összetartó közösség tagjának lenni, ahol sok barátra tett szert és jó társaságban vehet részt az edzőtáborokon, amikre mindig örömmel készül.

Egy megvesztegethetetlen őr Erdélyből

Erdélyben valaha általánosan elterjedt típus volt a kuvasz mellett a kalibakutya is, de a történelmi és gazdasági események jelentős változásokat hoztak. A kalibakutyák sorsa, jelene és lehetséges jövője azonban újra és újra előkerül, foglalkoztatja az embereket.