Back to top

AGRITECHNICA 2017: Innovatív technológiák a mezőgazdaság jövőjéért

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépesítési kiállítása az idén november 12-18. között ad lehetőséget az agrárium szereplőinek találkozására. Amint az ismert, a hannoveri vásárközpontban kétévenként találkoznak a világ vezető gépgyártói a mezőgazdaság szereplőivel – neves elméleti és kutató szakemberekkel, illetve a gyakorlati alkalmazók széles táborával.

Erre a nagyszabású rendezvényre az idén 53 országból 2800 kiállító érkezett, komplett gépekkel, berendezésekkel, tartozékokkal és alkatrészekkel felvonultatva kínálatukat. Ahogy azt a kiállítás főszervezőjének, a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) információjából megtudhattuk, az idén 400 ezer látogatót várnak.

November 12-én vasárnap reggel nyitotta meg kapuit a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása Hannoverben
November 12-én vasárnap reggel nyitotta meg kapuit a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása Hannoverben
A mezőgazdasági gépek minőségével és hatékonyságával kapcsolatos elvárások nyilvánvaló igényei jelentek meg a korszerű, minden igényt kielégítő gépcsodák kínálatában – a két évvel ezelőtti megmérettetéshez viszonyítva tovább növekedett a nettó kínálati terület, amely így mintegy 40 hektárnyi felületet jelent.

A kiállítás bőséges választékának sokszínűségét bizonyította, hogy az egyszerű működésű gépektől egészen a high-techig szerepelnek gépek és technológiák. A szervezők arról sem feledkeztek meg, hogy a komplett termékpalettán a speciális üzemek igényeit is figyelembe véve sorakoztassák fel a kínálatot. A legjobbaknak járó díjakat a DLG által kiválasztott tekintélyes szakértőkből álló zsűri ítélte oda. Az idén 320 újdonságot jelentettek be, s ezek közül figyelemre méltó innovációs eredményekért 2 terméket díjaztak aranyéremmel és 29-et ezüstéremmel. Az érmeken 20 gyártó osztozott. Közülük a legtöbb díjat a CLAAS (1 arany, 4 ezüst, részletesen itt olvashat róluk), kapta. Két-két ezüstérmet mondhat magáénak az Amazone, a John Deere, a Fliegl, és a Pöttinger. A többi 14 márka egy-egy éremmel büszkélkedhet, közülük is csak egy a Kemper vihet haza aranyérmet, a többiek újdonságait ezüstéremmel jutalmazták.

A világ legerősebb fokozatmentes váltójával szerelt erőgépét mutatja be a CLAAS az idei Agritechnicán
A világ legerősebb fokozatmentes váltójával szerelt erőgépét mutatja be a CLAAS az idei Agritechnicán

Fontosabb változások

Az idei kiállításon az új szakmai csoportok a 21. csarnokban találhatók, ezek közé tartoznak az erőgépek, szakminisztériumok, egyesületek, szervezetek és a DLG, beleértve az oktatási intézményeket, valamint a nemzetközi látogatói központot. A szerves trágyázási technológiát a 22. és 23. csarnokban helyezik el. Annak érdekében, hogy több hely álljon rendelkezésre a precíziós gazdálkodás és a mezőgazdasági szoftverek növekvő felszereléséhez, a 15-ös csarnok déli területét bővítették ki, míg a mezőgazdasági rendszereket és alkatrészeket az pavilon északi részében találhatják meg.
Az egyes kiállítási csoportok következetes és világos szervezésével a DLG a látogatók számára kifejezetten jó áttekinthetőséget, könnyű tájékozódást biztosít, ezenkívül ingyenes buszokkal segíti a látogatókat a pavilonok célszerű és gyors elérésben.

Ez évben a kiállítók 60 százaléka érkezett külföldről: Olaszország 370, Kína 110, Hollandia 109, Törökország 107, Franciaország 102, Ausztria 67, Lengyelország 67 Nagy-Britannia 57, Kanada 56, Spanyolország 55, Dánia 49, Finnország 47, és az Egyesült Államok 46 kiállítóval képviselteti magát, emellett 13 ország közösen vesz részt az idei Agritechnicán. Hazánk 16 kiállítóval van jelen a hannoveri seregszemlén.

Az erő- és munkagépek fejlesztésében a folyamatok automatizálása, főképp az elektronika, a mérés-, illetve a vezetéstechnika még tökéletesebb megoldásai jelennek meg. A precíziós gazdálkodásban a szenzorok, a műholdas helyzetmeghatározó és navigációs rendszerek alkalmazása, illetve a vetőmag kijuttatás szabályozása, a trágyázás és növényvédő szer precíziós adagolása, az öntözés gazdaságos és célirányos megoldásai mind-mind a csúcstechnika része. A termelő ezen korszerű technikák alkalmazásával a legkisebb területi különbségekre és a termőföld minőségére tud reagálni, emellett a növény fejlődéséhez szükséges egyre jobban igazodnia. Ily módon lehet az adott növényfaj és -fajta képességeit illetve a termelési potenciált legjobban kihasználni. Nem véletlenül lett az idei kiállítás mottója:

„Zöld jövő - intelligens technológia”

Az újonnan tervezett Deutz TCD 3,6-os dízelmotor, 4 hengeres turbófeltöltéssel és hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel rendelkezik, optimális motorteljesítmény, alacsony üzemanyag-fogyasztás jellemzi
Az újonnan tervezett Deutz TCD 3,6-os dízelmotor, 4 hengeres turbófeltöltéssel és hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel rendelkezik, optimális motorteljesítmény, alacsony üzemanyag-fogyasztás jellemzi
Az Agritechnica tehát a gépgyártók egyik legfontosabb helyszíne a mezőgazdaságban használatos új gépeik és eszközeik bemutatásához. A gyártók legújabb fejlesztéseiket a novemberi kiállításokra időzítik, hiszen ez a jelentős, világhírű szakmai találkozó lehetőség is egyben a technikák bemutatására és a nemzetközi piacokra való bevezetésére. A gyártók és a felhasználók így közép- és hosszú távú elképzeléseikhez igazíthatják terveiket. A fejlesztések alapjául a kihívások, a megoldásra váró globális feladatok szolgálnak. Ezek ismeretében még intenzívebb és sokoldalúbb fejlesztési irányok és eredmények születnek.
A KRONE legújabb fejlesztése az önjáró szecskázó 70 cm-t is emelkedő kabinja, amely ezüstérmet kapott a DLG által kinevezett szakemberekből álló zsűritől. Ez az újdonság különösen a silókukorica betakarításában hasznos
A KRONE legújabb fejlesztése az önjáró szecskázó 70 cm-t is emelkedő kabinja, amely ezüstérmet kapott a DLG által kinevezett szakemberekből álló zsűritől. Ez az újdonság különösen a silókukorica betakarításában hasznos

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mire lehet jó az ipari és a mezőgazdasági szerves hulladék?

A mezőgazdaság és az ipar által termelt hulladékok és melléktermékek gyakran a talajban és a felszíni vizekben kötnek ki, vagyis szennyezik a talajt és a vízi környezetet. De mi történik akkor, ha ezeket a hulladékokat nem szemétnek, hanem hasznos anyagnak tekintjük?

3,6 millió abroncs Tatabányáról

Kiemelkedően sikeres üzleti évet zárt a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft., amely tavaly 47 százalékkal, 53,1 milliárd forintra növelte értékesítésének árbevételét. Az eredmények jelentős növekedésének hátterében a cég által 85 milliárd forintos beruházással megvalósított kapacitásbővítés és technológiafejlesztés áll.

Felforgathatja az élelmiszergazdaság működését a blokklánc technológia

A kriptopénzek világán túl a hagyományos ágazatok is profitálhatnak a blokklánc technológiából. A fizikai árupiac mellett az élelmiszeripar működését, logisztikáját is átalakíthatja.

Lázár: a középosztályba emeljük az agráriummal foglalkozókat

A magyar nemzeti szuverenitás tartópillére az agrárium, az ágazat szempontjából azonban döntő jelentősége van az élelmiszer-kereskedelemnek - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Hódmezővásárhelyen. Lázár János szerint még küzdeni kell a magyar áruk arányának növeléséért a kiskereskedelemben, és a kormánynak további erőfeszítéseket kell tennie a tulajdonosi középosztály erősítéséért.

Egyre eredményesebb a hazai agrárium

A vidékfejlesztési program 2015-ös indulása óta 23 milliárd forint támogatás érkezett Zala megyébe, és ebből 7,3 milliárd beruházásokhoz köthető - mondta Kis Miklós Zsolt, Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy zalaszentlászlói gazdafórumon.

Vízsugaras vetőgéppel kísérleteznek

Akár a jövőt is képviselheti az a ma még fejlesztés alatt álló vetőgép, amelynél a vetőcsoroszlyák szerepét nagy nyomású vízsugarak veszik át. Az első hallásra meglepő ötlet ugyanakkor kiválóan illeszkedhet a forgatás nélküli talajműveléshez, hiszen így a rétegek megbolygatása nélkül lehetne földbe juttatni a magokat.

Húsz hektáros ültetvényt érdemes teljesen gépesíteni

Ahogy fokozódik a munkaerőhiány, úgy fordulnak a gépesítés felé a gazdálkodók egész Európában. A teljes gépesítés hatékonyabbá teszi a gazdálkodást, nálunk 20-30 hektáros ültetvényfelületnél már érdemes a lehető legtöbb munkafolyamatot géppel végezni. A speciális kertészeti munkagépek gyártói folyamatosan fejlesztenek az igények kielégítésére.

Mezőgazdasági jogosítvány kisokos

Az utóbbi években itt-ott változott a mezőgazdasági és erdészeti járművekre vonatkozó szabályozás, a gépek is egyre modernebbek és bonyolultabbak, összeszedtük röviden, de közérthetően, hogy mivel érdemes tisztában lenni elindulás előtt.

Újdonságok szőlős- és gyümölcsös gazdáknak

Az AGROmashEXPO társkiállítása, a Szőlészet és Pincészet évek óta családias hangulatban folyik, hiszen javarészt ugyanazok a kiállítók jelennek meg. Az idén huszonhárman várták a látogatókat, akik érkeztek is szép számmal, annak ellenére, hogy megint a nehezen megközelíthető 18-as pavilonban kapott helyet a kiállítás. Reméljük, jövőre végre méltóbb körülmények közt jelenhetnek meg a kiállítók.

Az idő pénz: a precíziós vetés sebességén javítottak

„Végre minden cég megmutathatta, miben jó, a támogatások most nem torzították a piacot”- magyarázta Nagy-György János, a Kverneland Group Hungária Kft. ügyvezetője az AGROmashEXPÓ-n. Fontosnak tartják, hogy a precíziós technológiák a kisebb üzemmérethez igazodó eszközökben is megjelenjenek, a kiállításon ilyen gépeket is bemutattak a legújabb, nagy sebességre képes szemenkénti vetőgépük mellett.