Back to top

AGRITECHNICA 2017: Innovatív technológiák a mezőgazdaság jövőjéért

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépesítési kiállítása az idén november 12-18. között ad lehetőséget az agrárium szereplőinek találkozására. Amint az ismert, a hannoveri vásárközpontban kétévenként találkoznak a világ vezető gépgyártói a mezőgazdaság szereplőivel – neves elméleti és kutató szakemberekkel, illetve a gyakorlati alkalmazók széles táborával.

Erre a nagyszabású rendezvényre az idén 53 országból 2800 kiállító érkezett, komplett gépekkel, berendezésekkel, tartozékokkal és alkatrészekkel felvonultatva kínálatukat. Ahogy azt a kiállítás főszervezőjének, a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) információjából megtudhattuk, az idén 400 ezer látogatót várnak.

November 12-én vasárnap reggel nyitotta meg kapuit a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása Hannoverben
November 12-én vasárnap reggel nyitotta meg kapuit a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása Hannoverben
A mezőgazdasági gépek minőségével és hatékonyságával kapcsolatos elvárások nyilvánvaló igényei jelentek meg a korszerű, minden igényt kielégítő gépcsodák kínálatában – a két évvel ezelőtti megmérettetéshez viszonyítva tovább növekedett a nettó kínálati terület, amely így mintegy 40 hektárnyi felületet jelent.

A kiállítás bőséges választékának sokszínűségét bizonyította, hogy az egyszerű működésű gépektől egészen a high-techig szerepelnek gépek és technológiák. A szervezők arról sem feledkeztek meg, hogy a komplett termékpalettán a speciális üzemek igényeit is figyelembe véve sorakoztassák fel a kínálatot. A legjobbaknak járó díjakat a DLG által kiválasztott tekintélyes szakértőkből álló zsűri ítélte oda. Az idén 320 újdonságot jelentettek be, s ezek közül figyelemre méltó innovációs eredményekért 2 terméket díjaztak aranyéremmel és 29-et ezüstéremmel. Az érmeken 20 gyártó osztozott. Közülük a legtöbb díjat a CLAAS (1 arany, 4 ezüst, részletesen itt olvashat róluk), kapta. Két-két ezüstérmet mondhat magáénak az Amazone, a John Deere, a Fliegl, és a Pöttinger. A többi 14 márka egy-egy éremmel büszkélkedhet, közülük is csak egy a Kemper vihet haza aranyérmet, a többiek újdonságait ezüstéremmel jutalmazták.

A világ legerősebb fokozatmentes váltójával szerelt erőgépét mutatja be a CLAAS az idei Agritechnicán
A világ legerősebb fokozatmentes váltójával szerelt erőgépét mutatja be a CLAAS az idei Agritechnicán

Fontosabb változások

Az idei kiállításon az új szakmai csoportok a 21. csarnokban találhatók, ezek közé tartoznak az erőgépek, szakminisztériumok, egyesületek, szervezetek és a DLG, beleértve az oktatási intézményeket, valamint a nemzetközi látogatói központot. A szerves trágyázási technológiát a 22. és 23. csarnokban helyezik el. Annak érdekében, hogy több hely álljon rendelkezésre a precíziós gazdálkodás és a mezőgazdasági szoftverek növekvő felszereléséhez, a 15-ös csarnok déli területét bővítették ki, míg a mezőgazdasági rendszereket és alkatrészeket az pavilon északi részében találhatják meg.
Az egyes kiállítási csoportok következetes és világos szervezésével a DLG a látogatók számára kifejezetten jó áttekinthetőséget, könnyű tájékozódást biztosít, ezenkívül ingyenes buszokkal segíti a látogatókat a pavilonok célszerű és gyors elérésben.

Ez évben a kiállítók 60 százaléka érkezett külföldről: Olaszország 370, Kína 110, Hollandia 109, Törökország 107, Franciaország 102, Ausztria 67, Lengyelország 67 Nagy-Britannia 57, Kanada 56, Spanyolország 55, Dánia 49, Finnország 47, és az Egyesült Államok 46 kiállítóval képviselteti magát, emellett 13 ország közösen vesz részt az idei Agritechnicán. Hazánk 16 kiállítóval van jelen a hannoveri seregszemlén.

Az erő- és munkagépek fejlesztésében a folyamatok automatizálása, főképp az elektronika, a mérés-, illetve a vezetéstechnika még tökéletesebb megoldásai jelennek meg. A precíziós gazdálkodásban a szenzorok, a műholdas helyzetmeghatározó és navigációs rendszerek alkalmazása, illetve a vetőmag kijuttatás szabályozása, a trágyázás és növényvédő szer precíziós adagolása, az öntözés gazdaságos és célirányos megoldásai mind-mind a csúcstechnika része. A termelő ezen korszerű technikák alkalmazásával a legkisebb területi különbségekre és a termőföld minőségére tud reagálni, emellett a növény fejlődéséhez szükséges egyre jobban igazodnia. Ily módon lehet az adott növényfaj és -fajta képességeit illetve a termelési potenciált legjobban kihasználni. Nem véletlenül lett az idei kiállítás mottója:

„Zöld jövő - intelligens technológia”

Az újonnan tervezett Deutz TCD 3,6-os dízelmotor, 4 hengeres turbófeltöltéssel és hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel rendelkezik, optimális motorteljesítmény, alacsony üzemanyag-fogyasztás jellemzi
Az újonnan tervezett Deutz TCD 3,6-os dízelmotor, 4 hengeres turbófeltöltéssel és hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel rendelkezik, optimális motorteljesítmény, alacsony üzemanyag-fogyasztás jellemzi
Az Agritechnica tehát a gépgyártók egyik legfontosabb helyszíne a mezőgazdaságban használatos új gépeik és eszközeik bemutatásához. A gyártók legújabb fejlesztéseiket a novemberi kiállításokra időzítik, hiszen ez a jelentős, világhírű szakmai találkozó lehetőség is egyben a technikák bemutatására és a nemzetközi piacokra való bevezetésére. A gyártók és a felhasználók így közép- és hosszú távú elképzeléseikhez igazíthatják terveiket. A fejlesztések alapjául a kihívások, a megoldásra váró globális feladatok szolgálnak. Ezek ismeretében még intenzívebb és sokoldalúbb fejlesztési irányok és eredmények születnek.
A KRONE legújabb fejlesztése az önjáró szecskázó 70 cm-t is emelkedő kabinja, amely ezüstérmet kapott a DLG által kinevezett szakemberekből álló zsűritől. Ez az újdonság különösen a silókukorica betakarításában hasznos
A KRONE legújabb fejlesztése az önjáró szecskázó 70 cm-t is emelkedő kabinja, amely ezüstérmet kapott a DLG által kinevezett szakemberekből álló zsűritől. Ez az újdonság különösen a silókukorica betakarításában hasznos

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A legjobb újítások az almatermesztésben

Az idén osztottak először innovációs díjat az Interpoma 2018 kiállításon, a kétévente Bolzanóban megrendezett, kizárólag almára specializálódott rendezvényen. A nemzetközi zsűri a kiállítási standokon is megtekintette a versenyre nevezett 25 eszközt, mielőtt kiadta volna az elismeréseket.

Medvegázolások Erdélyben

Két medvét gázoltak el két nap alatt az erdélyi utakon. Személyi sérülés egyszer sem történt, de az egyik állat elpusztult a balesetben, a másik pedig sérülten is elmenekült a helyszínről.

Az állattenyésztés húzta idén a mezőgazdaság teljesítményét

A mezőgazdaság kibocsátási volumene 2018-ban 3,1 százalékkal növekedett, a növénytermesztési termékek volumene 1,8, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal haladta meg a 2017. évit. Az ipari növények és a kertészeti termékek kivételével minden termékcsoportban bővülés történt.

Agrárösztöndíjas hallgatók érkeztek Magyarországra

Újabb 18 külföldi hallgató nyert felvételt a Magyar Kormány, valamint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által létrehozott közös ösztöndíj program keretében. Az új hallgatókat az Agrárminisztérium, a résztvevő egyetemek, a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala, valamint az érintett kormányzati szervek és külképviseletek küldötteinek jelenlétében üdvözölték hétfőn Budapesten.

Kína: úttörő mezőgazdasági fejlesztések egész során dolgoznak

A világ legnépesebb országának egyik legfőbb kihívása lakossága élelmiszer-ellátásának biztosítása. E célból olyan technológiákat alkalmaznak, amelyek például az afrikai országok élhetőbbé tételében is kulcsfontosságúak lehetnek. A fekete kontinens mezőgazdaság fejlesztését célzó kínai befektetések az elmúlt 15 évben közel ötszörösére nőttek – értékük eléri a 300 millió dollárt.

Nagy gépek kicsiben - nem csak gyerekeknek

A holland Martin Limpens nagyméretű betakarítógépek és traktorok élethű működőképes modelljeit készíti el 1:32/1:4/1:5-ös méretekben, távirányítható kivitelben.

Szívvel, lélekkel a 2019-es AgrárgépShow kiállításon is

A hazai agrárszakma csúcsrendezvénye 2019-ben sem marad el! Az egyik legnagyobb kiállító, az AXIÁL Kft. január 23. és 26. között újfent a Budapesti Hungexpo Vásárközpont 5000 négyzetméteres D pavilonjában várja meglévő és leendő partnereit.

Többet kapnak vissza a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák

Nagyobb arányú visszatérítést kapnak idén a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák, mivel idén nyáron 4 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Nőtt a fizetési hajlandóság a mezőgazdaságban dolgozó cégeknél

Nőtt a határidőre kifizetett számlák aránya az idén, ugyanakkor az átlagos fizetési késedelem hossza emelkedett a Bisnode Magyarország Kft. harmadik negyedéves adatai alapján. Fizetési hajlandóságban idén októberig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászati ágazatban működő cégek vezetnek, számláik több mint háromnegyedét rendezték határidőre.

Új fejezet nyílik a magyar-libanoni agrár-külkereskedelmi kapcsolatokban

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter a Libanoni Köztársaság agrárminiszterével Budapesten, az Agrárminisztériumban. A felek mezőgazdasági együttműködésről szóló tárcaközi egyetértési szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint megnyitották az első Magyarországon rendezett libanoni termékbemutatót.