Back to top

AGRITECHNICA 2017: Innovatív technológiák a mezőgazdaság jövőjéért

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépesítési kiállítása az idén november 12-18. között ad lehetőséget az agrárium szereplőinek találkozására. Amint az ismert, a hannoveri vásárközpontban kétévenként találkoznak a világ vezető gépgyártói a mezőgazdaság szereplőivel – neves elméleti és kutató szakemberekkel, illetve a gyakorlati alkalmazók széles táborával.

Erre a nagyszabású rendezvényre az idén 53 országból 2800 kiállító érkezett, komplett gépekkel, berendezésekkel, tartozékokkal és alkatrészekkel felvonultatva kínálatukat. Ahogy azt a kiállítás főszervezőjének, a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) információjából megtudhattuk, az idén 400 ezer látogatót várnak.

agritechnika_1.jpg

November 12-én vasárnap reggel nyitotta meg kapuit a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása Hannoverben
November 12-én vasárnap reggel nyitotta meg kapuit a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása Hannoverben
A mezőgazdasági gépek minőségével és hatékonyságával kapcsolatos elvárások nyilvánvaló igényei jelentek meg a korszerű, minden igényt kielégítő gépcsodák kínálatában – a két évvel ezelőtti megmérettetéshez viszonyítva tovább növekedett a nettó kínálati terület, amely így mintegy 40 hektárnyi felületet jelent.

A kiállítás bőséges választékának sokszínűségét bizonyította, hogy az egyszerű működésű gépektől egészen a high-techig szerepelnek gépek és technológiák. A szervezők arról sem feledkeztek meg, hogy a komplett termékpalettán a speciális üzemek igényeit is figyelembe véve sorakoztassák fel a kínálatot. A legjobbaknak járó díjakat a DLG által kiválasztott tekintélyes szakértőkből álló zsűri ítélte oda. Az idén 320 újdonságot jelentettek be, s ezek közül figyelemre méltó innovációs eredményekért 2 terméket díjaztak aranyéremmel és 29-et ezüstéremmel. Az érmeken 20 gyártó osztozott. Közülük a legtöbb díjat a CLAAS (1 arany, 4 ezüst, részletesen itt olvashat róluk), kapta. Két-két ezüstérmet mondhat magáénak az Amazone, a John Deere, a Fliegl, és a Pöttinger. A többi 14 márka egy-egy éremmel büszkélkedhet, közülük is csak egy a Kemper vihet haza aranyérmet, a többiek újdonságait ezüstéremmel jutalmazták.

agritechnika_2.jpg

A világ legerősebb fokozatmentes váltójával szerelt erőgépét mutatja be a CLAAS az idei Agritechnicán
A világ legerősebb fokozatmentes váltójával szerelt erőgépét mutatja be a CLAAS az idei Agritechnicán

Fontosabb változások

Az idei kiállításon az új szakmai csoportok a 21. csarnokban találhatók, ezek közé tartoznak az erőgépek, szakminisztériumok, egyesületek, szervezetek és a DLG, beleértve az oktatási intézményeket, valamint a nemzetközi látogatói központot. A szerves trágyázási technológiát a 22. és 23. csarnokban helyezik el. Annak érdekében, hogy több hely álljon rendelkezésre a precíziós gazdálkodás és a mezőgazdasági szoftverek növekvő felszereléséhez, a 15-ös csarnok déli területét bővítették ki, míg a mezőgazdasági rendszereket és alkatrészeket az pavilon északi részében találhatják meg.
Az egyes kiállítási csoportok következetes és világos szervezésével a DLG a látogatók számára kifejezetten jó áttekinthetőséget, könnyű tájékozódást biztosít, ezenkívül ingyenes buszokkal segíti a látogatókat a pavilonok célszerű és gyors elérésben.

Ez évben a kiállítók 60 százaléka érkezett külföldről: Olaszország 370, Kína 110, Hollandia 109, Törökország 107, Franciaország 102, Ausztria 67, Lengyelország 67 Nagy-Britannia 57, Kanada 56, Spanyolország 55, Dánia 49, Finnország 47, és az Egyesült Államok 46 kiállítóval képviselteti magát, emellett 13 ország közösen vesz részt az idei Agritechnicán. Hazánk 16 kiállítóval van jelen a hannoveri seregszemlén.

Az erő- és munkagépek fejlesztésében a folyamatok automatizálása, főképp az elektronika, a mérés-, illetve a vezetéstechnika még tökéletesebb megoldásai jelennek meg. A precíziós gazdálkodásban a szenzorok, a műholdas helyzetmeghatározó és navigációs rendszerek alkalmazása, illetve a vetőmag kijuttatás szabályozása, a trágyázás és növényvédő szer precíziós adagolása, az öntözés gazdaságos és célirányos megoldásai mind-mind a csúcstechnika része. A termelő ezen korszerű technikák alkalmazásával a legkisebb területi különbségekre és a termőföld minőségére tud reagálni, emellett a növény fejlődéséhez szükséges egyre jobban igazodnia. Ily módon lehet az adott növényfaj és -fajta képességeit illetve a termelési potenciált legjobban kihasználni. Nem véletlenül lett az idei kiállítás mottója:

„Zöld jövő - intelligens technológia”

agritechnika_3.jpg

Az újonnan tervezett Deutz TCD 3,6-os dízelmotor, 4 hengeres turbófeltöltéssel és hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel rendelkezik, optimális motorteljesítmény, alacsony üzemanyag-fogyasztás jellemzi
Az újonnan tervezett Deutz TCD 3,6-os dízelmotor, 4 hengeres turbófeltöltéssel és hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel rendelkezik, optimális motorteljesítmény, alacsony üzemanyag-fogyasztás jellemzi
Az Agritechnica tehát a gépgyártók egyik legfontosabb helyszíne a mezőgazdaságban használatos új gépeik és eszközeik bemutatásához. A gyártók legújabb fejlesztéseiket a novemberi kiállításokra időzítik, hiszen ez a jelentős, világhírű szakmai találkozó lehetőség is egyben a technikák bemutatására és a nemzetközi piacokra való bevezetésére. A gyártók és a felhasználók így közép- és hosszú távú elképzeléseikhez igazíthatják terveiket. A fejlesztések alapjául a kihívások, a megoldásra váró globális feladatok szolgálnak. Ezek ismeretében még intenzívebb és sokoldalúbb fejlesztési irányok és eredmények születnek.

agritechnika_4.jpg

A KRONE legújabb fejlesztése az önjáró szecskázó 70 cm-t is emelkedő kabinja, amely ezüstérmet kapott a DLG által kinevezett szakemberekből álló zsűritől. Ez az újdonság különösen a silókukorica betakarításában hasznos
A KRONE legújabb fejlesztése az önjáró szecskázó 70 cm-t is emelkedő kabinja, amely ezüstérmet kapott a DLG által kinevezett szakemberekből álló zsűritől. Ez az újdonság különösen a silókukorica betakarításában hasznos

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Máris érződik a vendégmunkás hiány: a termény a „földeken rohad”

A Cornwall megyei önkormányzat, mely korábban nagyon is az EU-ból való kilépést támogatta, most aggódik az „EU-ból érkező munkások számának drasztikus csökkenése” miatt. Most speciális, területi szempontokat figyelembe vevő bevándorlási szabályokat kérnek a helyi kertészetek érdekében.

Év traktora 2018: tarolt a Valtra

Az Agritechnica szakkiállításon immár 21. alkalommal adták át az év legjobb traktorainak ítélt „Év Traktora 2018” kitüntető címet három kategóriában. A legnevesebb európai mezőgép folyóiratok jól ismert szakíróiból álló zsűri 14 gyártó 23 „piacérett” traktorújdonsága közül válogatta ki kategóriánként azt az 5-5 típust, amelyeket különféle tesztelések eredményei alapján rangsoroltak.

Szűkös a mezőgazdasági cégek belső piaca, mégis félnek az exporttól

A magyar mikro-, kis- és középvállalkozások mindössze ötöde végez exporttevékenységet – derült ki a Budapest Bank kutatásából. A mezőgazdasági termék keresett exportcikk, ám sok agrárvállalkozás gondolja úgy, hogy túl kicsik a külpiacra.

November végéig lehet jelentkezni a középiskolás mezőgazdasági versenyre

Az Ujhelyi Imre Mezőgazdasági Emlékverseny célja: A mezőgazdasági iránt érdeklődő tanulók olyan típusú megmérettetése, amely ötvözi a modern mezőgazdasági technológiák és a hagyományos gazdálkodási módok ismeretét. Egyben a verseny emléket állít Ujhelyi Imre kiemelkedő, példaértékű munkásságának.

Országszerte elérhető lesz a dolgok internete

Az Antenna Hungária év végéig országosan elérhetővé teszi IoT-hálózatát (Internet of Things), vagyis a különféle hálózatra kapcsolódó, szenzorokkal felszerelt okoseszközeit. A hálózat így több mint száz bázisállomással fog üzemelni országszerte – írja az MTI.

Sok a mulasztás munkavédelem terén

Az NGM Munkavédelmi Főosztálya közzétette a munkavédelmi hatóság 2017. I-III. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól szóló jelentését. A mezőgazdaság is a gyakran vizsgált területek között volt.

Európai szintű innováció a TájGazda minőségtanúsítási rendszer

Nemzetközi pályázaton indulhat egy magyar innováció, a TájGazda minőségtanúsítási rendszer. Ennek lényege, hogy a program képes tanúsítani a tájgazdálkodást, azaz a termék előállításánál a gazdák a táj adottságainak megfelelő módon termeltek és tartották az állataikat. Ez segíti a termőföld minőségének megőrzését, nem beszélve a kiváló beltartalmi értékekről.

Tovább emelkedtek a termelői árak

Szeptemberben a növényi termékek árának 4,0 százalékos, valamint az élő állatok és állati termékek árának 7,9 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdasági termelői árak 5,5 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat az augusztusi 3,4 százalékos és a júliusi 3,1 százalékos növekedés után - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fiatalok! Irány a „Csapó”!

Ezzel a felkiáltással is biztathatnánk minden tanulót, fiatalt, aki érdeklődik a mezőgazdasági és az élelmiszeripari szakmák iránt, és ráadásul a Dunántúl a szűkebb hazája. Bár országos beiskolázású iskola, 380–400 tanulóval, azért a DASZK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumba főleg Tolna, Baranya és Somogy megyékből, valamint Bács-Kiskun megyéből jelentkeznek.

Nagy teljesítményű, kényelmes és fordulékony: ez a CLAAS TORION gumikerekes rakodócsalád

A CLAAS új együttműködő partnerével, a Liebherrel először mutat be egy olyan gumikerekes rakodósorozatot, mely minden mezőgazdasági munkaterületre alkalmas. Ezzel a CLAAS, figyelembe véve a mezőgazdasági professzionális szállítási és anyagmozgatási munkák nagy teljesítményű gépei iránt jelentkező igényeket, hét új gumikerekes rakodómodellel egészíti ki az aktuális kínálatát.