Back to top

AGRITECHNICA 2017: Innovatív technológiák a mezőgazdaság jövőjéért

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépesítési kiállítása az idén november 12-18. között ad lehetőséget az agrárium szereplőinek találkozására. Amint az ismert, a hannoveri vásárközpontban kétévenként találkoznak a világ vezető gépgyártói a mezőgazdaság szereplőivel – neves elméleti és kutató szakemberekkel, illetve a gyakorlati alkalmazók széles táborával.

Erre a nagyszabású rendezvényre az idén 53 országból 2800 kiállító érkezett, komplett gépekkel, berendezésekkel, tartozékokkal és alkatrészekkel felvonultatva kínálatukat. Ahogy azt a kiállítás főszervezőjének, a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) információjából megtudhattuk, az idén 400 ezer látogatót várnak.

November 12-én vasárnap reggel nyitotta meg kapuit a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása Hannoverben
November 12-én vasárnap reggel nyitotta meg kapuit a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása Hannoverben
A mezőgazdasági gépek minőségével és hatékonyságával kapcsolatos elvárások nyilvánvaló igényei jelentek meg a korszerű, minden igényt kielégítő gépcsodák kínálatában – a két évvel ezelőtti megmérettetéshez viszonyítva tovább növekedett a nettó kínálati terület, amely így mintegy 40 hektárnyi felületet jelent.

A kiállítás bőséges választékának sokszínűségét bizonyította, hogy az egyszerű működésű gépektől egészen a high-techig szerepelnek gépek és technológiák. A szervezők arról sem feledkeztek meg, hogy a komplett termékpalettán a speciális üzemek igényeit is figyelembe véve sorakoztassák fel a kínálatot. A legjobbaknak járó díjakat a DLG által kiválasztott tekintélyes szakértőkből álló zsűri ítélte oda. Az idén 320 újdonságot jelentettek be, s ezek közül figyelemre méltó innovációs eredményekért 2 terméket díjaztak aranyéremmel és 29-et ezüstéremmel. Az érmeken 20 gyártó osztozott. Közülük a legtöbb díjat a CLAAS (1 arany, 4 ezüst, részletesen itt olvashat róluk), kapta. Két-két ezüstérmet mondhat magáénak az Amazone, a John Deere, a Fliegl, és a Pöttinger. A többi 14 márka egy-egy éremmel büszkélkedhet, közülük is csak egy a Kemper vihet haza aranyérmet, a többiek újdonságait ezüstéremmel jutalmazták.

A világ legerősebb fokozatmentes váltójával szerelt erőgépét mutatja be a CLAAS az idei Agritechnicán
A világ legerősebb fokozatmentes váltójával szerelt erőgépét mutatja be a CLAAS az idei Agritechnicán

Fontosabb változások

Az idei kiállításon az új szakmai csoportok a 21. csarnokban találhatók, ezek közé tartoznak az erőgépek, szakminisztériumok, egyesületek, szervezetek és a DLG, beleértve az oktatási intézményeket, valamint a nemzetközi látogatói központot. A szerves trágyázási technológiát a 22. és 23. csarnokban helyezik el. Annak érdekében, hogy több hely álljon rendelkezésre a precíziós gazdálkodás és a mezőgazdasági szoftverek növekvő felszereléséhez, a 15-ös csarnok déli területét bővítették ki, míg a mezőgazdasági rendszereket és alkatrészeket az pavilon északi részében találhatják meg.
Az egyes kiállítási csoportok következetes és világos szervezésével a DLG a látogatók számára kifejezetten jó áttekinthetőséget, könnyű tájékozódást biztosít, ezenkívül ingyenes buszokkal segíti a látogatókat a pavilonok célszerű és gyors elérésben.

Ez évben a kiállítók 60 százaléka érkezett külföldről: Olaszország 370, Kína 110, Hollandia 109, Törökország 107, Franciaország 102, Ausztria 67, Lengyelország 67 Nagy-Britannia 57, Kanada 56, Spanyolország 55, Dánia 49, Finnország 47, és az Egyesült Államok 46 kiállítóval képviselteti magát, emellett 13 ország közösen vesz részt az idei Agritechnicán. Hazánk 16 kiállítóval van jelen a hannoveri seregszemlén.

Az erő- és munkagépek fejlesztésében a folyamatok automatizálása, főképp az elektronika, a mérés-, illetve a vezetéstechnika még tökéletesebb megoldásai jelennek meg. A precíziós gazdálkodásban a szenzorok, a műholdas helyzetmeghatározó és navigációs rendszerek alkalmazása, illetve a vetőmag kijuttatás szabályozása, a trágyázás és növényvédő szer precíziós adagolása, az öntözés gazdaságos és célirányos megoldásai mind-mind a csúcstechnika része. A termelő ezen korszerű technikák alkalmazásával a legkisebb területi különbségekre és a termőföld minőségére tud reagálni, emellett a növény fejlődéséhez szükséges egyre jobban igazodnia. Ily módon lehet az adott növényfaj és -fajta képességeit illetve a termelési potenciált legjobban kihasználni. Nem véletlenül lett az idei kiállítás mottója:

„Zöld jövő - intelligens technológia”

Az újonnan tervezett Deutz TCD 3,6-os dízelmotor, 4 hengeres turbófeltöltéssel és hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel rendelkezik, optimális motorteljesítmény, alacsony üzemanyag-fogyasztás jellemzi
Az újonnan tervezett Deutz TCD 3,6-os dízelmotor, 4 hengeres turbófeltöltéssel és hűtött kipufogógáz-visszavezetéssel rendelkezik, optimális motorteljesítmény, alacsony üzemanyag-fogyasztás jellemzi
Az Agritechnica tehát a gépgyártók egyik legfontosabb helyszíne a mezőgazdaságban használatos új gépeik és eszközeik bemutatásához. A gyártók legújabb fejlesztéseiket a novemberi kiállításokra időzítik, hiszen ez a jelentős, világhírű szakmai találkozó lehetőség is egyben a technikák bemutatására és a nemzetközi piacokra való bevezetésére. A gyártók és a felhasználók így közép- és hosszú távú elképzeléseikhez igazíthatják terveiket. A fejlesztések alapjául a kihívások, a megoldásra váró globális feladatok szolgálnak. Ezek ismeretében még intenzívebb és sokoldalúbb fejlesztési irányok és eredmények születnek.
A KRONE legújabb fejlesztése az önjáró szecskázó 70 cm-t is emelkedő kabinja, amely ezüstérmet kapott a DLG által kinevezett szakemberekből álló zsűritől. Ez az újdonság különösen a silókukorica betakarításában hasznos
A KRONE legújabb fejlesztése az önjáró szecskázó 70 cm-t is emelkedő kabinja, amely ezüstérmet kapott a DLG által kinevezett szakemberekből álló zsűritől. Ez az újdonság különösen a silókukorica betakarításában hasznos

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pályázatok mozgatják a géppiacot idén is

Kétévi visszaesés után 2017-ben végre magára talált, és újra növekedésnek indult a hazai mezőgép-piac, és a prognózisok szerint idén is folytatódhat a bővülés. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet júniusi Agrárpiaci Információk című kiadványának gépértékesítési adataiból azonban az látszik, hogy átalakulóban van a gépkereslet.

Generációváltás kellene, de a fiatalokat nem érdekli a mezőgazdaság

A mezőgazdaság sosem tartozott a legkönnyebb munkával és legstabilabb bevételi forrással kecsegtető szakterületek közé. Az időjárás, a kártevők és a váratlanul felbukkanó betegségek, valamint a változó piaci viszonyok mellett manapság egyre inkább komoly kihívásként merül fel a generációváltás, a fiatalítás kérdése is.

Idén is látogatható a velencei növény- és talajvédelmi kiállítás a múzeumok éjszakáján

Talán kevesen tudják, hogy Velencén, a Fejér Megyei Kormányhivatal épületegyüttesében létezik egy Európában is egyedülálló kiállítás a növény- és talajvédelem 60 éves történetéről. Az eredetileg magángyűjteményként indult tárlatanyag mára alaposan kibővült.

Százmilliós adócsalás mezőgazdasági gépekkel

Vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága négy ember ellen, aki a gyanú szerint százmillió forinttal károsította meg a költségvetést - tájékoztatta a szervezet sajtóreferense csütörtökön az MTI-t.

Gépszemle bemutatót tartottak aratás előtt a gazdáknak

Gyakorlati aratási gépszemlét tartottak Tolnán, az Aranykalász Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Szövetkezet Fácánkerti úton lévő gépműhelyében. Nem csak a gépeknek, de a gépek papírjainak is rendben kell lenniük, illetve tűzoltó készüléknek is lennie kell minden gazdánál aratás idején.

Nem lehetetlen 6 hónap alatt triplázni a mezőgazdasági termelést

Jót tett Katar mezőgazdaságának az egy éve bevezetett politikai és gazdasági blokád, az elmúlt hat hónapban ugyanis ennek hatására jelentősen növekedett az élelmiszertermelés az Arab-öböl menti országban.

A KITE hírös alközpontja

Kecskeméten már 2001 óta van alközpontja a KITE-nek, de a régi telephelyet mostanra kinőtték. Ezért újat építettek, mégpedig új helyszínen, az autópályához közelebb, és május 25-én fel is avatták. Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a beruházás előzményeiről és okairól szólt, majd a vállalat közeljövőben várható további fejlesztéseit ismertette az ünnepség alkalmából.

„Ez számomra a paradicsom”

Sorozatunk befejező részének főszereplője Fodor András, „Az Év Tanyagazdasága 2017” díjat elnyerő Szalakóta-tanya gazdája, aki feleségével, Eszterrel együtt kiváló példája annak, hogy létezik alternatíva a városi létnek búcsút inteni szándékozó, a természet közelségére vágyó talpraesett fiatalok számára.

Az agrárium kihívásai a következő tíz évben

Az előttünk álló 10 év legfőbb mezőgazdasági kihívásait az jelenti, hogy a hazai gazdák fel vannak-e készülve a növekvő húsfogyasztás miatti többlettermelésre, mennyire nyitottak az alternatív fehérjeforrásokra és milyen módszerekkel tudnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz – hangzott el a K&H-ban rendezett Agrár Klubon, ahol az agrárium 10 éves vízióját vitatták meg a szektor szakemberei.

Hová tűnnek a mezőgazdasági idénymunkások?

A mezőgazdasági idénymunkások száma ugyan jól mutat a foglalkoztatási statisztikában, de a külföldiek alkalmazása ellenére egyre nő a munkaerőhiány itt is.