0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

AGRITECHNICA 2017: Innovatív technológiák a mezőgazdaság jövőjéért

A világ legnagyobb mezőgazdasági gépesítési kiállítása az idén november 12-18. között ad lehetőséget az agrárium szereplőinek találkozására. Amint az ismert, a hannoveri vásárközpontban kétévenként találkoznak a világ vezető gépgyártói a mezőgazdaság szereplőivel – neves elméleti és kutató szakemberekkel, illetve a gyakorlati alkalmazók széles táborával.

Erre a nagyszabású rendezvényre az idén 53 országból 2800 kiállító érkezett, komplett gépekkel, berendezésekkel, tartozékokkal és alkatrészekkel felvonultatva kínálatukat. Ahogy azt a kiállítás főszervezőjének, a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) információjából megtudhattuk, az idén 400 ezer látogatót várnak.

A mezőgazdasági gépek minőségével és hatékonyságával kapcsolatos elvárások nyilvánvaló igényei jelentek meg a korszerű, minden igényt kielégítő gépcsodák kínálatában – a két évvel ezelőtti megmérettetéshez viszonyítva tovább növekedett a nettó kínálati terület, amely így mintegy 40 hektárnyi felületet jelent.

A kiállítás bőséges választékának sokszínűségét bizonyította, hogy az egyszerű működésű gépektől egészen a high-techig szerepelnek gépek és technológiák. A szervezők arról sem feledkeztek meg, hogy a komplett termékpalettán a speciális üzemek igényeit is figyelembe véve sorakoztassák fel a kínálatot. A legjobbaknak járó díjakat a DLG által kiválasztott tekintélyes szakértőkből álló zsűri ítélte oda. Az idén 320 újdonságot jelentettek be, s ezek közül figyelemre méltó innovációs eredményekért 2 terméket díjaztak aranyéremmel és 29-et ezüstéremmel. Az érmeken 20 gyártó osztozott. Közülük a legtöbb díjat a CLAAS (1 arany, 4 ezüst, részletesen itt olvashat róluk), kapta. Két-két ezüstérmet mondhat magáénak az Amazone, a John Deere, a Fliegl, és a Pöttinger. A többi 14 márka egy-egy éremmel büszkélkedhet, közülük is csak egy a Kemper vihet haza aranyérmet, a többiek újdonságait ezüstéremmel jutalmazták.

Fontosabb változások

Az idei kiállításon az új szakmai csoportok a 21. csarnokban találhatók, ezek közé tartoznak az erőgépek, szakminisztériumok, egyesületek, szervezetek és a DLG, beleértve az oktatási intézményeket, valamint a nemzetközi látogatói központot. A szerves trágyázási technológiát a 22. és 23. csarnokban helyezik el. Annak érdekében, hogy több hely álljon rendelkezésre a precíziós gazdálkodás és a mezőgazdasági szoftverek növekvő felszereléséhez, a 15-ös csarnok déli területét bővítették ki, míg a mezőgazdasági rendszereket és alkatrészeket az pavilon északi részében találhatják meg.
Az egyes kiállítási csoportok következetes és világos szervezésével a DLG a látogatók számára kifejezetten jó áttekinthetőséget, könnyű tájékozódást biztosít, ezenkívül ingyenes buszokkal segíti a látogatókat a pavilonok célszerű és gyors elérésben.

Ez évben a kiállítók 60 százaléka érkezett külföldről: Olaszország 370, Kína 110, Hollandia 109, Törökország 107, Franciaország 102, Ausztria 67, Lengyelország 67 Nagy-Britannia 57, Kanada 56, Spanyolország 55, Dánia 49, Finnország 47, és az Egyesült Államok 46 kiállítóval képviselteti magát, emellett 13 ország közösen vesz részt az idei Agritechnicán. Hazánk 16 kiállítóval van jelen a hannoveri seregszemlén.

Az erő- és munkagépek fejlesztésében a folyamatok automatizálása, főképp az elektronika, a mérés-, illetve a vezetéstechnika még tökéletesebb megoldásai jelennek meg. A precíziós gazdálkodásban a szenzorok, a műholdas helyzetmeghatározó és navigációs rendszerek alkalmazása, illetve a vetőmag kijuttatás szabályozása, a trágyázás és növényvédő szer precíziós adagolása, az öntözés gazdaságos és célirányos megoldásai mind-mind a csúcstechnika része. A termelő ezen korszerű technikák alkalmazásával a legkisebb területi különbségekre és a termőföld minőségére tud reagálni, emellett a növény fejlődéséhez szükséges egyre jobban igazodnia. Ily módon lehet az adott növényfaj és -fajta képességeit illetve a termelési potenciált legjobban kihasználni. Nem véletlenül lett az idei kiállítás mottója:

„Zöld jövő – intelligens technológia”

Az Agritechnica tehát a gépgyártók egyik legfontosabb helyszíne a mezőgazdaságban használatos új gépeik és eszközeik bemutatásához. A gyártók legújabb fejlesztéseiket a novemberi kiállításokra időzítik, hiszen ez a jelentős, világhírű szakmai találkozó lehetőség is egyben a technikák bemutatására és a nemzetközi piacokra való bevezetésére. A gyártók és a felhasználók így közép- és hosszú távú elképzeléseikhez igazíthatják terveiket. A fejlesztések alapjául a kihívások, a megoldásra váró globális feladatok szolgálnak. Ezek ismeretében még intenzívebb és sokoldalúbb fejlesztési irányok és eredmények születnek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu