0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Idén még két pályázat várható

Társadalmi vitára bocsátották a borszőlőültetvények telepítését, illetve a mezőgazdasági és feldolgozó üzemek energiahatékonysági pályázatait – írja a Világgazdaság.

Társadalmi vitára bocsátották a borszőlőültetvények telepítését, illetve a mezőgazdasági és feldolgozó üzemek energiahatékonysági pályázatokat – hívta fel a Világgazdaság figyelmét Kis Miklós Zsolt. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárának tájékoztatása szerint e két pályázat is idén fog megjelenni.

Mint mondta eddig már több mint 880 milliárd forintról született döntés. Emlékeztetett arra, hogy a Vidékfejlesztési Programban rendelkezésre álló 1300 milliárd forintból az éven túli kötelezettségek miatt időarányosan valójában nagyjából 1100 milliárd sorsáról dönthetnek.

Vagyis már most biztosan kijelenthető, hogy a valóban rendelkezésre álló keret száz százalékát már jövő év márciusáig le fogják terhelni.

Mint mondta, a most társadalmi vitára bocsátott borszőlőültetvény telepítési pályázatra november 19-ig várják a visszajelzéseket. Az államtitkár kiemelte, a kiírás keretében a felhívás feltételeinek megfelelő beruházásokat egyéni projekt esetén maximum 75 millió forint, kollektív projekt esetén maximum 150 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítik a rendelkezésre álló forrás erejéig.

Az előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a megítélt támogatás elszámolható költségei legfeljebb 50 százalékának megfelelő előleget biztosítanak.

A támogatási kérelmet benyújtó szervezeteknek az együttműködés keretében vállalniuk kell, hogy projektjük megvalósításával hozzájárulnak a kertészeti ágazat versenyképességének javításához; a vállalkozáson belüli dolgozói létszámot az üzleti tervben bemutatott módon fenntartják, és a kapott támogatáson felül önerőből finanszírozzák a projektet.

Az Európai Unió 2016. január 1-jén új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást vezetett be, amely már korlátozott mértékben megengedi a tagállamok számára a termelési potenciál növekedését.

Ennek megfelelően minden tagország jogosult teljes szőlőterületének 1 százalékának tekintetében új telepítési engedélyt kiadni. Magyarország esetében ez évente mintegy 650 hektár új borszőlőültetvény telepítését teszi lehetővé. Mindezért a mostani felhívás kizárólag az új telepítési engedéllyel rendelkezők számára biztosít támogatást. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 4 milliárd forint. A kiírás szerint előreláthatóan 1000 projektet fognak támogatni.

A Mezőgazdasági- és feldolgozó üzemek energiahatékonyságának javítása című felhívás tervezett keretösszege 35 milliárd forint.

Ebből 30 milliárd fordítható a kertészeti üzemek és állattartó gazdaságok energiafelhasználásának csökkentésére és az erőforrás-hatékonyság javítására, a maradék 5 milliárd forintot pedig az élelmiszeripari- és borászati üzemekben fordíthatják ugyanezen célokra.

A felhívás feltételeinek megfelelő pályázatokat egyéni projekt esetén maximum 500 millió forint, kollektív projekt esetén maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesíthetik a rendelkezésre álló forrás erejéig.

Forrás: Világgazdaság