Back to top

Már csak bő két hétig igényelhető a kárenyhítés

A kárenyhítő juttatás iránti igényeket 2017. november 1. és 30. között kell a Magyar Államkincstár felé benyújtani. A kérelmekről előreláthatóan – az előző évekhez hasonlóan – 2018. március végéig döntenek a területileg illetékes megyei kormányhivatalok, ezt követően fogják határozatban értesíteni a gazdálkodókat a kifizetésről.

Az alábbi jogosultsági feltételek mellett lehet kárenyhítő juttatásban részesülni:

  • a termőföld a termelő használatában van,
  • a káreseményt a termelő elektronikus úton bejelentette a bekövetkezéstől számított 15 napon belül, amelyet az agrárkár-megállapító szerv igazolt,
  • a károsodott növénykultúra szintjén 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenés, valamint 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenés (termelésiérték-kiesés) keletkezik,
  • a termelő a kárenyhítési hozzájárulását szept. 15-ig beérkezően maradéktalanul megfizeti és
  • a jóváhagyott kárbejelentést követően a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet a termelő november 30-ig elektronikus úton benyújtja.

A kárenyhítő juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80 százalékáig terjedhet.

Fontos, hogy az egyébként járó kárenyhítő juttatás teljes összegére azon termelő lesz jogosult, aki az üzemi szintű referencia hozamértéknek legalább a felére és az adott növénykultúrára jellemző mezőgazdasági káreseményre kiterjedő mezőgazdasági biztosítási szerződéssel rendelkezik. Ezt a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer II. pillére szerinti, díjtámogatott mezőgazdasági biztosítással is teljesítheti a termelő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/mvh.allamkincstar.gov.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Veszélyes idők járnak nyáron növényeinkre – érdemes előrelátónak lenni

A nyár utolsó két hónapjában fokozottan ki vannak téve az időjárás okozta veszélyeknek a növényi kultúrák. Ennek kapcsán fontos tudni: az idei esztendőben 4 milliárd forint keretösszegből igényelhetnek támogatást a gazdák a növénybiztosítási díjak összegének csökkentésére.

Már csak pár nap maradt az egységes kérelmek módosítására

A termelőknek június 19-ig van lehetőségük  az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A támogatást kérő gazdák hatodánál talált hibákat a kincstár

Előzetes ellenőrzéssel segíti a Magyar Államkincstár az egységes kérelmet benyújtott gazdálkodókat, és megkezdődött a hibákról értesítő végzések kiküldése is.

A Tej Világnapja – olimpikonok is kiállnak a tejfogyasztás mellett

Több mint egy évtizede, a világ közel 160 országában ünneplik a Tej Világnapját június 1-jén. Magyarországon a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az Agrármarketing Centrum és az Agrárminisztérium támogatásával szervezett egész napos foglalkozást közel kétszáz kisiskolásnak. Az eseményen részt vett a napokban zárult „Tejszív kampány” két nagykövete, Kapás Boglárka és Kenderesi Tamás.

Sorsfordulónál az agrárium

A Közös Agrárpolitika, a nemzeti agrártámogatási rendszer, a sertéstenyészés és húsipar, továbbá a szójatermesztés jövőjét vitatták meg a Nyugat-Magyarországi Agrárfórum résztvevői Pápán. Az előadók hangsúlyozták: sorsfordulónál a magyar agrárium.

Kié a támogatás, ha kiskorú örököl?

Kiskorú is örökölheti a mezőgazdasági hasznosítású vagyonelemeket. Erre figyelemmel egyeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Államkincstárral az érintettek érdekeinek védelmében, és kiderült, korlátozottan vehetnek részt a kiskorúak az agrártámogatási eljárásokban.

Idén jóval több szarvasmarha után kértek támogatást a gazdák

Rendben lezajlott az idei egységes kérelmek benyújtási időszaka, a május 15-i határidőig mintegy 171 ezer kérelem érkezett a Magyar Államkincstárhoz (MÁK).

Veszélyes üzem: ezekre figyeljünk oda a gazdaságunkban

Egy amerikai biztosítási cég összeállította a leggyakoribb agrárvonatkozású kárigénylések listáját – az első helyen a gépjárművekhez köthető balesetek állnak.

Közeledik az egységes kérelem szankciómentes benyújtási határideje

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásának alaphatárideje: 2018. május 15. A Magyar Államkincstárhoz május 15. és június 11. között benyújtott kérelmek esetében, az elfogadott támogatási összeg munkanaponként 1százalékkal csökken.

Tizenötmilliárd felett az agrárbiztosítás állomány

Évről évre nő az öngondoskodás iránti igény a mezőgazdaságban, a szélsőséges időjárás okozta károk ellen a legtöbb termelő köt valamilyen agrárbiztosítást. Tavaly 15,3 milliárd forintnyi biztosítási díjat fizettek a gazdák, míg káreseményre több mint 10 milliárdot a biztosítók.