Back to top

Már csak bő két hétig igényelhető a kárenyhítés

A kárenyhítő juttatás iránti igényeket 2017. november 1. és 30. között kell a Magyar Államkincstár felé benyújtani. A kérelmekről előreláthatóan – az előző évekhez hasonlóan – 2018. március végéig döntenek a területileg illetékes megyei kormányhivatalok, ezt követően fogják határozatban értesíteni a gazdálkodókat a kifizetésről.

Az alábbi jogosultsági feltételek mellett lehet kárenyhítő juttatásban részesülni:

  • a termőföld a termelő használatában van,
  • a káreseményt a termelő elektronikus úton bejelentette a bekövetkezéstől számított 15 napon belül, amelyet az agrárkár-megállapító szerv igazolt,
  • a károsodott növénykultúra szintjén 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenés, valamint 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenés (termelésiérték-kiesés) keletkezik,
  • a termelő a kárenyhítési hozzájárulását szept. 15-ig beérkezően maradéktalanul megfizeti és
  • a jóváhagyott kárbejelentést követően a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet a termelő november 30-ig elektronikus úton benyújtja.

A kárenyhítő juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80 százalékáig terjedhet.

Fontos, hogy az egyébként járó kárenyhítő juttatás teljes összegére azon termelő lesz jogosult, aki az üzemi szintű referencia hozamértéknek legalább a felére és az adott növénykultúrára jellemző mezőgazdasági káreseményre kiterjedő mezőgazdasági biztosítási szerződéssel rendelkezik. Ezt a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer II. pillére szerinti, díjtámogatott mezőgazdasági biztosítással is teljesítheti a termelő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/mvh.allamkincstar.gov.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Holnaptól igényelhető a fóliások viharkár támogatása

A 2017. októberi viharkár utáni mezőgazdasági jövedelempótló támogatást holnaptól kezdődően március 15-ig lehet kérelmezni. 100 millió forinton kell osztozkodni.

Kisebb önkormányzati önrész kell öt vidékfejlesztési pályázathoz

Kevesebb önrésszel, nagyobb támogatásintenzitással számolhatnak a nyertes önkormányzatok, miután visszamenőleges hatállyal növelte a támogatást öt vidékfejlesztési pályázatnál a Miniszterelnökség - adta hírül a tárca. A településeknek összesen 3,5 milliárd forinttal kevesebbet kell önrészre fordítaniuk.

Már postázhatóak a dohány-szerkezetátalakítási támogatási kérelmek

Február 15-ig várják a dohány-szerkezetátalakítási programban részt vevők 2017 évi tevékenységükkel kapcsolatos nyilatkozatait, illetve támogatási kérelmét - hívta fel az érintettek figyelmét a Magyar Államkincstár.

A jégkármérséklő rendszer önmagában még kevés

A májusban induló, az egész országra kiterjedő jégkármérséklő rendszer (Jéger) csak biztosítással együtt nyújt hatékony védelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerint.

Minden, amit az állattenyésztési pályázatok kifizetéséről tudni kell

Az elmúlt hónapokban a Magyar Államkincstár (MÁK) megküldte a támogatói okiratokat a támogatásban részesülő pályázóknak, továbbá közzétett egy felhasználói kézikönyvet.

Kell-e félni az új jégkár-elhárító rendszertől?

Tavasztól Magyarország leigázza a jégesőt. Kicsit belenyúlunk az időjárásba, de nyugi, mindenki jól fog vele járni, méghozzá évi több tízmilliárd forint erejéig. Legalábbis így szól az ígéret. Sci-finek hangzik? Nem az, de annyira nem, hogy valójában már 25 éve zajlik a tesztüzem a Dél-Dunántúlon. De mi köze ennek az egésznek Kurt Vonneguthoz?

Januárban indulnak a részkifizetések

Megközelítette az 550 milliárd forintot a gazdálkodóknak átutalt támogatások összege az idén – értesült a Magyar Idők. A kifizetések a jövő év elején sem állnak le, számos jogcím esetében indítja el az átutalást az államkincstár.

Itt vannak az októberi viharkárra szóló támogatás részletei

A 2017. októberi viharkár által a fóliás növénykultúrák termesztésére szolgáló építményekben keletkezett károk ellensúlyozására mezőgazdasági csekély összegű támogatás vehető igénybe. A kérelem 2018. február 15. és március 15. között nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz.

A LEADER-pályázatok 97 százaléka megjelent már

Év végéig a LEADER Helyi Akciócsoportok az összes, Helyi Fejlesztési Stratégiáin alapuló vidékfejlesztési felhívásukat megjelentetik. Jelenleg a tervezett 620 pályázatból már 603 darab elérhető a térségi szereplők számára. A helyi kezdeményezések támogatására a Miniszterelnökség mintegy 41,3 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Program keretében.

Agrár-törvénymódosítások: könnyebb lesz öntözni, napelemet telepíteni

Számos, az agráriumot érintő jogszabály módosult. A változások érintik többek között a vízügyi, vadászati, a jégkár elhárítási, a termőföld védelméről szóló, az engedélyezési és illetékfizetési, valamint a termékértékesítésre vonatkozó szabályokat, az adminisztrációs terhek csökkentését, kedvezmények biztosítását, továbbá a rendezett piaci kapcsolatok ösztönzését célozzák.