Back to top

Már csak bő két hétig igényelhető a kárenyhítés

A kárenyhítő juttatás iránti igényeket 2017. november 1. és 30. között kell a Magyar Államkincstár felé benyújtani. A kérelmekről előreláthatóan – az előző évekhez hasonlóan – 2018. március végéig döntenek a területileg illetékes megyei kormányhivatalok, ezt követően fogják határozatban értesíteni a gazdálkodókat a kifizetésről.

Az alábbi jogosultsági feltételek mellett lehet kárenyhítő juttatásban részesülni:

  • a termőföld a termelő használatában van,
  • a káreseményt a termelő elektronikus úton bejelentette a bekövetkezéstől számított 15 napon belül, amelyet az agrárkár-megállapító szerv igazolt,
  • a károsodott növénykultúra szintjén 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenés, valamint 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenés (termelésiérték-kiesés) keletkezik,
  • a termelő a kárenyhítési hozzájárulását szept. 15-ig beérkezően maradéktalanul megfizeti és
  • a jóváhagyott kárbejelentést követően a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet a termelő november 30-ig elektronikus úton benyújtja.

A kárenyhítő juttatás összege legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80 százalékáig terjedhet.

Fontos, hogy az egyébként járó kárenyhítő juttatás teljes összegére azon termelő lesz jogosult, aki az üzemi szintű referencia hozamértéknek legalább a felére és az adott növénykultúrára jellemző mezőgazdasági káreseményre kiterjedő mezőgazdasági biztosítási szerződéssel rendelkezik. Ezt a mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer II. pillére szerinti, díjtámogatott mezőgazdasági biztosítással is teljesítheti a termelő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/mvh.allamkincstar.gov.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Repültek a fóliasátrak: volt, aki feladta a növénytermesztést

Heves megye „fóliás” településein is jelentős károkat okozott az október végi, szokatlanul szeles idő. Volt, aki emiatt abba is hagyta a növénytermesztést­, hiszen a fóliára nem köthető biztosítás, az esetleges károkat a gazdálkodók kénytelenek „lenyelni”.

Kárrendezési megállapodást kötött az agrárkamara és az IOS Kft.

Kárrendezési szolgáltatási megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az IOS Hungary Biztosítási és Kárrendező Kft.-vel., amelynek értelmében a kamarai tagoknak segítséget nyújtanak a gépjárműkárok rendezésében - közölte a NAK. 

Mától utalják a tenyészbaromfi támogatást

Megkezdődött a tenyészbaromfi állatjóléti támogatás 2016/2017. támogatási év kifizetése, miután a Magyar Államkincstár befejezte a kifizetési kérelmek bírálatát - adta hírül a Kincstár.

Korlátozott elérhetőség a kincstár egyes elektronikus felületein

A Magyar Államkincstár egyes elektronikus felületei (egységes kérelem, MKR) 2017. november 1. és 15. között csak korlátozottan érhetők el a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer legfrissebb adatainak átvezetése miatt.

Ma még befizethetőek a biztosítások

Az idei díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások éves díjának biztosítók felé történő rendezési határideje következik. E nélkül nincs biztosítási díjtámogatás - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A díjtámogatott biztosítások ismertsége és kötése 2017-es évben is tovább emelkedett.

Aszálykárra is lehet kárenyhítést kérni

A 2017-es kárenyhítési évre vonatkozóan a földművelésügyi miniszter 2017. október 25-én megjelentetett közleményében aszályt hirdetett ki. A rendelkezés az ország valamennyi járásában érvényes, de pár járásban csak a megnevezett településeken élők igényelhetnek aszálykár után kárenyhítési juttatást. Az idei kárenyhítő juttatás igénylésére csak elektronikusan, november 2-30 között van lehetőség.

Rekordokat döntöget az előlegfizetés

A Magyar Államkincstár október 16-án elindította az idei terület alapú agrártámogatások (SAPS) előlegeinek kifizetését, több mint százezer kérelemre csaknem 70 milliárd forint előleget utalt el - közölte a kincstár.

„November 3-án újra Magosz”

Komolyan veszi, és alapvetően jó érzésekkel néz a kamarai választások elé Győrffy Balázs elnök, a Magosz elnökjelöltje, aki az ország egyik legjelentősebb köztestületének tartja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát. Nem ért egyet azokkal a kritikákkal, amikkel illetik tevékenységüket, de mint mondja, ilyen a demokrácia: éppen ezért állítottak listát mások is.

Már csak elektronikusan értesítenek a támogatási hibákról

A Magyar Államkincstár október 16-ától megkezdte azoknak az adategyeztetésre felszólító végzéseknek a kiküldését, amelyek az ügyfelek egységes területalapú kérelmeiben szereplő hibákat tartalmazzák. Fontos változás, hogy az idén már kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki ezeket az adategyeztetésre felszólító leveleket.

Hétfőtől újra benyújthatóak a méhészeti kifizetési igények

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján 2017. október 16-ától újra igényelhető méhészeti támogatás - hívta fel a figyelmet a Magyar Államkincstár.