Back to top

A törpe lakenfeldi tyúk tojástermelése is kiváló

A lakenfeldi tyúk eredetéről több történet is kering. Az egyik elgondolás szerint a 18. század elején Hollandiában alakult ki. A másik szerint Németországban, Vesztfáliában, a holland tenyésztéssel párhuzamosan jelent meg. Nevét a lakenfeldi szarvasmarhákról, azok színvilágához való hasonlósága okán kapta.

A lakenfeldi tyúk az egyik legősibb fajta, hosszú testű, könnyű felépítésű. Valószínűleg döntő szerepet játszott a későbbi vorwerk fajta kialakításában. A lakenfeldiek ezt a jellegzetes színösszeállítást csak a harmadik vedlésük után nyerik el.

A lakenfeldi megnyerő külsejű, nagyon mozgékony, jól repülő fajta. Az állatok akkor vannak igazán elemükben, ha az udvaron vagy a mezőn szabad mozgásteret kapnak. Egy csapat lakenfeldi a zöld gyepen vagy a mezőn nagyon megkapó látványt nyújt. Ritkán érzik magukat otthonosan röpdében vagy ketrecekben, amit az is jól jelez, hogy ilyenkor ijedőssé válnak.

Egészen jó (kb. 150 db) tojástermeléssel hálálják meg a gondoskodást. Tojásaik fehérek, a tyúkok nem hajlamosak kotlásra. Gyors növekedésűek és nagyon életerősek, mivel inkább a tojástermelő típusokhoz tartoznak, így a súlyuk is kisebb az átlagosnál: a kakas súlya 1,5-2 kg, a tyúké 1,25-1,75 kg. Ez a díszes megjelenésű fekete-fehér tyúk a teljesítményre törekvő tenyésztés korában is megérdemelte volna, hogy szélesebb körben terjedjen el.

Fotó: Szénási Gábor

A törpe lakenfeldit állítólag először 1936-ban Hollandiában tenyésztették. A nemesítéshez használt fajták az ezüst bassettek, fogolyszínű antwerpeni szakállas törpék és a növésben visszamaradt nagytestű lakenfeldik voltak. Az új fajta a II. világháború után került Németországba, és 1972-ben ismerték el.

Színei megegyeznek a nagytestű lakenfeldiével.

A legtöbb tojó már az első évben kb. 35 g-os tojásokat tojik, mintegy 150 darabot. A keltetési eredmények szinte mindig nagyon jók, a csibék felnevelése alig jár nehézségekkel. A törpe lakenfeldiek mozgékony, szép küllemű állatok, melyek szabad kifutón sok táplálékot maguk keresnek meg. A helyes bánásmód mellett bizalmasak maradnak, és mindenkit meglepnek intelligenciájukkal, kíváncsiságukkal.

A cikk Szénási Gábornak a Kistermelők Lapjában megjelenő írása alapján készült.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kistermelők Lapja

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyás programok az örökbe fogadott állatok napján

Szeptember 23-án rendezik meg a VI. Örökbe fogadott Állatok Napját a Népligetben, a Planetárium mögött. A programon részt vevők nemcsak élményekkel, de a helyes állattartással kapcsolatos ismeretekkel is gazdagodhatnak – olvasható közleményükben.

Kevesebb takarmánykeveréket gyártottak tavaly

Magyarországon 3,526 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő 2017-ben, amely közel 4 százalékkal maradt el a 2016. évi mennyiségtől – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

A tojás árát is felfelé hajtja az aszály

Az aszály miatt dráguló takarmányok hajthatják felfelé a tojás árát a hazai piacon. Az ágazati szereplőket összefogó szervezet szerint a termelőknek a megnövekedett költségeik miatt emelniük kell az átadási árakon, a fogyasztók ugyanakkor ennél kisebb mértékű drágulással találkozhatnak majd a boltokban.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Rangos kutyakiállítás a szomszédban

Közel ezer ebet mutattak be azon a nemzetközi kutyakiállításon, amelynek az elmúlt hét végén adott otthont a muravidéki kisváros, Lendava. A CACIB Lendava 2018 nevű versenyre számos magyarországi ebtartó is érkezett.

A díszpintyek királynője

Minden valószínűség szerint a gould amandina nyerné azt a szépségversenyt, melyet a fogságban gyakran tartott díszpintyek között rendeznének. Elnevezése is szépségére utal, ugyanis John Gould gyönyörű felesége tiszteletére nevezte el ezt az Ausztráliában honos madarat. Magyarországra még a két világháború között érkeztek első példányai.

Ismét akadálytalan a szarvasmarhák és juhok exportja Törökországba

A magyar állategészségügyi hatóság járványügyi intézkedései nyomán hazánk az idei évben teljesítette az Állategészségügyi Világszervezet kéknyelv betegségtől való mentességre vonatkozó feltételeit.

Egyre népszerűbb a tevetej, a tevesajt és jön a "teve fitnesz szelet"

A Közel-Keleten hagyományos és kulturális szempontból fontos italként ismertté vált tevetej nemzetközi szinten is egyre népszerűbbé válik.

Kecsketartás: az eredmény szüli az eredményt

Nyakunkon a fedeztetési szezon, most kellene a kecskéseknek megalapozniuk a jövő generációkat, és bizony, ilyenkor alaposan át kell gondolni bizonyos kérdéseket.