Back to top

Czerván: támogatással együtt már jövedelmező évet zárhatnak a gazdák

Az idei őszi betakarítási és vetési munkák lényegében befejeződtek. A termésátlagok jobbak, mint az elmúlt öt éves átlag, biztosított az ország ellátása, sőt, kivitelre is jut – mondta Czerván György, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után. Országos átlagban – a támogatásokkal együtt - minden szántóföldi kultúránál a várható bevételek meghaladják a költségeket, a termelés jövedelmező.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a részletekről szólva elmondta: a gazdálkodók az ilyenkor szokásos betakarítási és vetési munkáknak csaknem teljes egészében a végére értek, cukorrépánál és kukoricánál még néhány ezer hektár vár betakarításra.

A legtöbb, ilyenkor magtárba kerülő gazdasági növényünkre – így a kukoricára, a napraforgóra, szójára, burgonyára és cukorrépára is - igaz, hogy az országos termésátlag a tavalyi rekordértékeket ugyan nem érte el, de az öt éves átlagot meghaladta. A termények minősége jó, cukorrépánál a cukortartalom átlagon felüli.

A gazdák jól haladnak az őszi vetésekkel is: a repce, a rozs és az őszi árpa vetőmag már a földbe került, de az őszi búza és a tritikálé vetésével is végéhez közelednek a gazdák. Az időben elvetett területeken a kelés és fejlődés megfelelő.

A világ más részein meglehetősen hektikusan alakultak a termésátlagok. Az idei kukoricatermés az USA-ban, az EU-ban és még Ukrajnában is kissé elmarad a tavalyi értékektől, viszont a déli féltekén még Brazília és Argentína jól teljesíthet. Az európai terméskiesés elsősorban az Ibériai félsziget és Olaszország gyenge teljesítményének tudható be, de sajnos a közép-európai régió is hozzájárul a tavalyinál gyengébb eredményekhez.

A világ összes gabonatermése idén várhatóan el fog maradni a felhasználás szintjétől, amire az utóbbi négy évben nem volt példa.

Emiatt a világ gabonakészletei az előző évihez képest csökkenni fognak, aggódni azonban nem érdemes, hiszen az év végi készletek még így is viszonylag magasnak mondhatók, ami az elmúlt négy év készlethalmozódásából adódik.

A termények árait a világpiac határozza meg. A nemzetközi piaci árak búzánál és kukoricánál is emelkedtek az utóbbi hetekben, ezzel együtt is az árak jellemzően 4-8 százalékkal az egy évvel ezelőtti szintek alatt állnak. A kőolaj világpiaci árának emelkedése további drágulást vetít előre. A hazai piaci árak az elmúlt néhány hétben nem változtak lényegesen.

Érdemes tudni, hogy országos átlagban – a támogatásokkal kiegészítve - minden szántóföldi kultúra esetében a várható bevételek meghaladják a költségszintet, azaz a termelés jövedelmező - mondta az államtitkár.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a tájékoztatón megköszönte az autósok türelmét, hiszen az ilyenkor közlekedő mezőgazdasági gépek gyakorta akadályozták a forgalmat, ám ebből baleset vagy konfliktus nem adódott. Hozzátette:

a gazdák alapvetően elégedettek a termények áraival, hiszen kialakulóban van egy olyan árszint, amellyel a termelők már hosszú távon biztosíthatják megélhetésüket és a gazdálkodás megfelelő feltételeit.

Végéhez közeledik a betakarítás – jó átlagok születtek

 

Forrás: 
FM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó évjárat és jó árak kedveznek a szőlősgazdáknak

Az utóbbi évek legjobb szőlő- és bortermése várható az idén – mondta el az agrárgazdaságért felelős államtitkár egy soltvadkerti szüreti rendezvényen. Czerván György hozzátette, az ágazat támogatására 145,5 millió euró jut öt év alatt, ennyi pénz a rendszerváltás óta nem állt rendelkezésre.

Piaci zavarokat okozhat a megújuló energiatermelés újraszabályozása

A megújuló energiaforrások használatának ösztönzését célzó jogszabálytervezet megszüntetné az eddigi kukorica- és repcetermelők terményének piaci alapú felvásárlását, ez csak Magyarországon több mint 2 millió tonna kukoricát érintene. Jobb, ha ezt a régióban dolgozzák fel, amellyel érdemben hozzá tudnának járulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez is - mondta Czerván György Brüsszelben.

A legkisebb falutól Brüsszelig képviselni a magyar érdekeket

A teljes szakmát - a termelést, a feldolgozást és a kereskedelmet - is képviselte az a 17 szervezet, amellyel a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) együttműködött és közös listát állított a múlt pénteki agrárkamarai választáson, és a későbbiekben is erre törekszünk – hangsúlyozta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke.

Pincekönyv helyett pár oldalas regiszter

A kisüzemi bortermelői körbe idén márciusig kellett jelentkezni, s a hazai borászok 54 százaléka választotta ezt a besorolást. Az eddigi több száz oldalas pincekönyv kitöltése helyett a kisüzemi bortermelők számára lehetővé teszi a néhány lapból álló dokumentum használatát, aminek megkönnyítésére hamarosan útmutatót tesz közzé honlapján a HNT.

A borászok többsége az egyszerűbb nyilvántartást választotta

Az idén márciusig kellett eldönteniük a borászoknak, hogy milyen formában folytatják tevékenységüket, 56 százalékuk választotta a kisüzemi termelői státust - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken, a monori hegyközség Csúzi Családi Pincészetében tartott sajtótájékoztatón. 

Közép-európai közös nyilatkozat az agrártámogatások megőrzéséért

A visegrádi és balti országok közösen álltak ki a megfelelő forrásokkal ellátott, erős, kétpilléres közös agrárpolitika (kap) fenntartása mellett hétfőn Luxemburgban, a mezőgazdasági és halászati tanács ülésén - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A tavalyi jó termés húzza az exportot

Akár az eddigi rekordot is meghaladhatja idén az agrár- és élelmiszeripari termékek kivitele – értékelte az első fél év adatait Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Fontos, hogy fennmaradjon az uniós támogatás

Jól teljesít a mezőgazdaság, de sok múlik a 2020 utáni támogatási rendszer részletein, amelyek ma még nem ismertek. Annyi biztos, hogy a zöld szempontok erősödnek, szigorúbb környezetvédelmi előírásokra kell számítani már 2018-tól.

Földművesnek lenni feladat és felelősség

Folyamatosan erősödik a hazai agrárágazat és egyre nagyobb részt vállal magyar gazdaság növekedéséből – jelentette ki az agrárgazdaságért felelős államtitkár Csokonyavisontán, a Földművesek Napján megtartott rendezvényen. Czerván György kiemelte, a gazdasági teljesítmény egyben erkölcsi felelősséget is jelent a mezőgazdaságból élők számára.

Ötmillió tonnányi búzatermést várnak az aratás vége felé

Gyakorlatilag befejeződött a búza aratása. Az idén ötmillió tonna termésre számítanak, de a pontos számok csak szerdán derülnek ki. A mennyiség mellett a minőséggel is elégedettek a gazdák. A sikértartalom jobb a tavalyinál, a betakarított mennyiség több mint fele étkezési búza.