Back to top

Márkaépítés felsőfokon: a Villányi Franc

Idén már harmadik éve rendezik meg Villányban a Franc and Franc fórumot és kóstolónapot november 24-én. Most a gasztronómia mellett azokat a lehetőségeket járják körbe, amit a magyar borpiac tartogat a Cabernet franc termelőinek, kedvelőinek.

A Villányi Borvidék népszerűsítésére és a villányi borok magas minőségének ismertté tétele érdekében három esztendeje a villányi szőlős-borosgazdák elindították Villányi Franc projektjüket. „Ennek részeként megalkottuk a Villányi Franc márkanevet, mely a prémium és szuper prémium minősítéssel rendelkező villányi Cabernet franc borok közösségi megnevezése”- magyarázta egy budapesti sajtótájékoztatón Bock József, a borvidék elnöke. A szakember kiemelte, mintegy kétszáz kilométerre a fővárostól nehéz felhívni magukra a figyelmet, ebben egyedül a borok minőségére számíthatnak.

(balról) Bork József, Győrffy Zoltán és Horkay András jelentette be az idei Cabernet franc ünnep részleteit
Fotó: viniczai

Így valósult meg 2015-ben az első Franc&Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Cabernet franc termeléséről híres Loire-menti borvidék borászait és boraikat látták vendégül. Tavaly újabb fejezetet írtak a Villányi Franc történetébe, hiszen azokat az európai bortermelőket invitálták Villányba, akik hisznek a fajtában és önállóan készítenek belőle bort. Kiemelt partnerek voltak abban az évben az olasz Friuli Grave régió és a Balkán-térség termelői.

 
„Ma már a Villányi Franc a márka piaci bevezetése után két esztendővel egyre sikeresebben szerepel a hazai piacon is, ezért 2017 november 24-én a harmadik Franc&Franc Fórum és kóstolónap vezértémája a magyar borpiac és a Cabernet franc lesz”- hangsúlyozta Horkay András.

 

Az Országos Borszakértő Bizottság elnöke hozzátette, számítanak a fórumon résztvevők hozzászólására, véleményére, hiszen szeretnék elérni, hogy a Villányi Franc mindenki kedvence legyen. A település hamar ráérzett az idegenforgalom, a vendéglátás fontosságára, az odalátogatók néhány kilométeren belül számos nagynevű pincészetet kereshetnek fel.

A villányi borokhoz villányi - és kanálnyi - falatok jártak, melyeket helyi alapanyagokból készítettek
Fotó: viniczai

„A szombati kóstolónapon a borbarátok a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek meg a legszebb és legújabb, már piacon levő Villányi Franc-okkal”- hívta fel a figyelmet Győrffy Zoltán programvezető. A kóstolónapra válogatott hazai borok mellett más magyar borvidékekről is érkeznek vendégpincészetek, amelyek szintén bemutatják boraikat.

A sajtótájékoztató végén beszélgetve kiderült, az argentin és a chilei borászok is egyre jobban érdeklődnek a Cabernet franc fajta iránt - kínálatbővítésként. Ráadásul ők is a villányiakhoz hasonló melegebb, szubmediterrán stílust szeretnék meghonosítani. Hazánkban mintegy 1200 hektárnyit találunk a fajtából – amivel a világon a negyedikek vagyunk -, s ennek is harmada Villányban terem.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borbemutatási lehetőség Varsóban, OBV-aranyérmeseknek díjmentesen

Felhívást tett közzé a honlapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, lengyelországi üzleti borbemutatón ajánl kiállítói lehetőséget az Országos Borverseny díjnyertes termelői számára. Huszonhat borászat jelentkezését várják január 22-ig.

Bormustra a Vajdaságban

Idén a Kárpát-medence különböző tájairól – Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Moldvából és egész Szerbia területéről - érkeztek borok a 22. Nemzetközi Vince-napi Borversenyre, 85 borbíra értékelte a 681 bormintát a temerini Ifjúsági Otthonban.

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Jótékonysági forraltbor- és kocsonyapiknik lesz Vácrátóton

Kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton, a rendezvény bevételéből a helyi iskola fejlesztéseit támogatják.

Kutyamúzeum nyílik New Yorkban

2019-től új látványossággal bővül New York repertoárja. Hivatalos kutyamúzeum nyílik „Museum of the Dog” néven, amely kutyás témájú képzőművészeti alkotások gazdag gyűjteményét mutatja majd be.

Hatputtonyos aszúk előjegyzésre

Hamarosan egy innovatív aszúértékesítési koncepciót vezet be a mádi HOLDVÖLGY, amely teljesen új alapokra helyezi a hat puttonyos aszúk és a borrajongók kapcsolatát.

Szőlőoltványok hazai kézből

Hazánkban mintegy 65 ezer hektár szőlőt tartunk nyilván, ennek 3 százalékos amortizációjával számolva évente legalább kétezer hektár ültetvényt kellene felújítani. Magyarországon az elmúlt években ugyan megugrott az oltványok iránti kereslet, ám nagy kérdés, miért nem hazai szaporítóanyagot vásárolnak a termelők?

Nyitott portákon kopogtatnak

Néhány hónapja tárták ki kapuikat a Zala-völgyi Nyitott Porták. Az együttműködés keretében Zalaszentgrót térségében tizenhat helyi termékeket előállító, illetve agroturisztikai szolgáltatásokat nyújtó gazda vállalta, hogy rendszeresen tart nyitott napokat és szervez eseményeket.

A hazai borszőlők sikerei

Amikor egy szőlőfajtát termesztünk, legyen az bor- vagy csemegeszőlő, a legfontosabb, hogy ismerjük termesztési értékmérő tulajdonságait. Ezek határozzák meg ugyanis azt, hogy adott termőhelyen, adott időjárási viszonyok mellett mennyire tudunk sikeresen szőlészkedni.

Egyre menőbb a falusi turizmus

Óriási bővülést mutatott tavaly a falusi turizmus látogatottsága: a magyarok egyre inkább érdeklődnek a vidék értékei iránt, miközben népszerűbbek lettek a helyi termékek és a régiós nemzeti kincsek.