Back to top

Márkaépítés felsőfokon: a Villányi Franc

Idén már harmadik éve rendezik meg Villányban a Franc and Franc fórumot és kóstolónapot november 24-én. Most a gasztronómia mellett azokat a lehetőségeket járják körbe, amit a magyar borpiac tartogat a Cabernet franc termelőinek, kedvelőinek.

A Villányi Borvidék népszerűsítésére és a villányi borok magas minőségének ismertté tétele érdekében három esztendeje a villányi szőlős-borosgazdák elindították Villányi Franc projektjüket. „Ennek részeként megalkottuk a Villányi Franc márkanevet, mely a prémium és szuper prémium minősítéssel rendelkező villányi Cabernet franc borok közösségi megnevezése”- magyarázta egy budapesti sajtótájékoztatón Bock József, a borvidék elnöke. A szakember kiemelte, mintegy kétszáz kilométerre a fővárostól nehéz felhívni magukra a figyelmet, ebben egyedül a borok minőségére számíthatnak.

f2.jpg

(balról) Bork József, Győrffy Zoltán és Horkay András jelentette be az idei Cabernet franc ünnep részleteit
Fotó: viniczai

Így valósult meg 2015-ben az első Franc&Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Cabernet franc termeléséről híres Loire-menti borvidék borászait és boraikat látták vendégül. Tavaly újabb fejezetet írtak a Villányi Franc történetébe, hiszen azokat az európai bortermelőket invitálták Villányba, akik hisznek a fajtában és önállóan készítenek belőle bort. Kiemelt partnerek voltak abban az évben az olasz Friuli Grave régió és a Balkán-térség termelői.

 
„Ma már a Villányi Franc a márka piaci bevezetése után két esztendővel egyre sikeresebben szerepel a hazai piacon is, ezért 2017 november 24-én a harmadik Franc&Franc Fórum és kóstolónap vezértémája a magyar borpiac és a Cabernet franc lesz”- hangsúlyozta Horkay András.

 

Az Országos Borszakértő Bizottság elnöke hozzátette, számítanak a fórumon résztvevők hozzászólására, véleményére, hiszen szeretnék elérni, hogy a Villányi Franc mindenki kedvence legyen. A település hamar ráérzett az idegenforgalom, a vendéglátás fontosságára, az odalátogatók néhány kilométeren belül számos nagynevű pincészetet kereshetnek fel.

f3.jpg

A villányi borokhoz villányi - és kanálnyi - falatok jártak, melyeket helyi alapanyagokból készítettek
Fotó: viniczai

„A szombati kóstolónapon a borbarátok a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek meg a legszebb és legújabb, már piacon levő Villányi Franc-okkal”- hívta fel a figyelmet Győrffy Zoltán programvezető. A kóstolónapra válogatott hazai borok mellett más magyar borvidékekről is érkeznek vendégpincészetek, amelyek szintén bemutatják boraikat.

A sajtótájékoztató végén beszélgetve kiderült, az argentin és a chilei borászok is egyre jobban érdeklődnek a Cabernet franc fajta iránt - kínálatbővítésként. Ráadásul ők is a villányiakhoz hasonló melegebb, szubmediterrán stílust szeretnék meghonosítani. Hazánkban mintegy 1200 hektárnyit találunk a fajtából – amivel a világon a negyedikek vagyunk -, s ennek is harmada Villányban terem.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az olcsó, lédig bor exportunk ugrott meg az idén

Az év első nyolc hónapjában a borexport értéke 20 százalékkal, a mennyisége pedig 31,5 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, csökkent a kivitt borok egységára - hangzott el az Országgyűlési mezőgazdasági bizottsága szőlő-bor-pálinka albizottságának ülésén. Jelentős volt a növekedés azokon a piacokon, ahová alacsony átlagáron jellemzően lédig borokat exportál Magyarország.

Magyar bor a világ élvonalában

A világ borszaksajtójának egyik vezető magazinja, a Wine Enthusiast top 100-as listáján a Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú ötputtonyos aszúbora a 20. helyezést érte el.

Az életmódváltás már a piaci statisztikákban is látszik

Életmódváltást jelez a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kis mértékű növekedése, de elsősorban az, hogy egyre többféle zöldséget és gyümölcsöt keresnek a vásárlók - derült ki a Budapesti Nagybani Piac elkérésére a GfK Hungária által készített kutatásból.

Eltűnőben a három szent növény Csongrádból

Az importnyomás, a fogyasztói szokások változása, de főleg a munkaerő-költségszintje és a magas áfakulcsok szorongatják a gazdákat a Dél-Alföldön. Olyannyira, hogy mára az egykor messze földön híres Szatymaz környéki szőlőknek, fűszerpaprika és őszibarack ültetvényeknek csak a töredéke maradt meg- derült ki a településen rendezett hagyományos bor és fűszerpaprika verseny utáni konferencián.

Veszprém és Lajoskomárom a legvirágosabbak

Több mint 300 település közül Veszprém és Lajoskomárom nyerte idén a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját, így ők képviselik Magyarországot jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen.

Zarándokhely borkedvelőknek Badacsonyban

„Kiváló borok, méltó helyen”- ezzel a mondattal köszöntötte a résztvevőket Gyuricza Csaba, a NAIK elnöke a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsonyi Kutató Állomás újonnan kialakított vinotékája megnyitóján.

Természet- és tájhű borok a Millenárison

Tizenegy borvidék csaknem 30 termelőjének több mint 100 természethű bora lesz kóstolható az 7. Mitiszol fesztiválon szombaton a Millenáris parkban, ahol számos, organikus alapanyagokat használó gasztrokiállító is várja a látogatókat.

Milyen bort iszunk?

Tavaly 2,2 millió hektoliter bort engedtünk le a torkunkon, mintegy 315 milliárd forint értékben. Ebből a habzóborok piaca mennyiségileg 6,4 százalékkal, értékben pedig 9,5 százalékkal részesedik. De az is kiderült a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által végeztetett belföldi piackutatásból, hogy több a női borfogyasztó, ám a férfiak isznak többet éves szinten a hegy levéből.

Bemutatkoztak az illatos, gyümölcsös dél-balatoni újborok

Sokfelől hallhattuk már, hogy az idei különösen jó évjárat volt a szőlészek-borászok számára. Dél-balatoni borászatok budapesti kóstolón mutatták be 2017 első újborait, hordómintáit, ugyancsak a kiváló évjárat ígéretével. A szüreti jelentésen részt vevő borászatok képviselői szerint a Chardonnay, az Irsai Olivér és a Zöld veltelíni nagyon jól érezte magát az idén.

Válogatott focista és kamion

Nagy Ádám válogatott focista szereti a tejet, sőt a tejfölt, de a Túró Rudi a kedvence, hiányzik is neki, különösen az utóbbi időben, amióta a Bologna FC csapatában játszik. Többek között ezt is megtudhatták tőle Telki község Pipacsvirág Általános Iskolájának tanulói, amikor iskolájukba érkezett a tejkamion, vele a fiatal focista is, mint a tej nagykövete.