Back to top

Márkaépítés felsőfokon: a Villányi Franc

Idén már harmadik éve rendezik meg Villányban a Franc and Franc fórumot és kóstolónapot november 24-én. Most a gasztronómia mellett azokat a lehetőségeket járják körbe, amit a magyar borpiac tartogat a Cabernet franc termelőinek, kedvelőinek.

A Villányi Borvidék népszerűsítésére és a villányi borok magas minőségének ismertté tétele érdekében három esztendeje a villányi szőlős-borosgazdák elindították Villányi Franc projektjüket. „Ennek részeként megalkottuk a Villányi Franc márkanevet, mely a prémium és szuper prémium minősítéssel rendelkező villányi Cabernet franc borok közösségi megnevezése”- magyarázta egy budapesti sajtótájékoztatón Bock József, a borvidék elnöke. A szakember kiemelte, mintegy kétszáz kilométerre a fővárostól nehéz felhívni magukra a figyelmet, ebben egyedül a borok minőségére számíthatnak.

(balról) Bork József, Győrffy Zoltán és Horkay András jelentette be az idei Cabernet franc ünnep részleteit
Fotó: viniczai

Így valósult meg 2015-ben az első Franc&Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Cabernet franc termeléséről híres Loire-menti borvidék borászait és boraikat látták vendégül. Tavaly újabb fejezetet írtak a Villányi Franc történetébe, hiszen azokat az európai bortermelőket invitálták Villányba, akik hisznek a fajtában és önállóan készítenek belőle bort. Kiemelt partnerek voltak abban az évben az olasz Friuli Grave régió és a Balkán-térség termelői.

 
„Ma már a Villányi Franc a márka piaci bevezetése után két esztendővel egyre sikeresebben szerepel a hazai piacon is, ezért 2017 november 24-én a harmadik Franc&Franc Fórum és kóstolónap vezértémája a magyar borpiac és a Cabernet franc lesz”- hangsúlyozta Horkay András.

 

Az Országos Borszakértő Bizottság elnöke hozzátette, számítanak a fórumon résztvevők hozzászólására, véleményére, hiszen szeretnék elérni, hogy a Villányi Franc mindenki kedvence legyen. A település hamar ráérzett az idegenforgalom, a vendéglátás fontosságára, az odalátogatók néhány kilométeren belül számos nagynevű pincészetet kereshetnek fel.

A villányi borokhoz villányi - és kanálnyi - falatok jártak, melyeket helyi alapanyagokból készítettek
Fotó: viniczai

„A szombati kóstolónapon a borbarátok a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek meg a legszebb és legújabb, már piacon levő Villányi Franc-okkal”- hívta fel a figyelmet Győrffy Zoltán programvezető. A kóstolónapra válogatott hazai borok mellett más magyar borvidékekről is érkeznek vendégpincészetek, amelyek szintén bemutatják boraikat.

A sajtótájékoztató végén beszélgetve kiderült, az argentin és a chilei borászok is egyre jobban érdeklődnek a Cabernet franc fajta iránt - kínálatbővítésként. Ráadásul ők is a villányiakhoz hasonló melegebb, szubmediterrán stílust szeretnék meghonosítani. Hazánkban mintegy 1200 hektárnyit találunk a fajtából – amivel a világon a negyedikek vagyunk -, s ennek is harmada Villányban terem.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindig úttörő volt a Varga Pincészet

Nem hiányzott a vállalkozó szellem Varga Péter családjából, derült ki az egyik legnagyobb hazai borászat, a Varga Pincészet 25 évét bemutató sajtótájékoztatón. A cégtulajdonos az első hazai magánvállalkozók között volt, és már gyakorlottként vásárolta meg a Badacsonyi Állami Gazdaság pincészetét, hogy negyedszázad alatta legnagyobb hazai borászattá fejlessze.

A magyar bor a külföldi turisták kedvence

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy 850 palack bor fogy el egyetlen nap alatt a budapesti repülőtér duty-free üzleteiben. Késői szüretelésű tokaji édes fehérborból fogy a legtöbb a Liszt Ferenc Repülőtér duty-free üzleteiben, mert ez legnépszerűbb bor a magyar fővárost repülőgépen elhagyó utazók körében.

Határtalan Kárpát-medencei borünnep

Idén 2. alkalommal kerül megrendezésre a BORmedence Kárpát-medencei borünnep.

Nem úszta meg Tokaj-hegyaljai borvidéken a Nébih ellenőrzést

Négynapos ellenőrzés-sorozatot tartott Nébih a Tokaj-hegyaljai borvidéken. A szakemberek az ellenőrzés során két esetben tapasztaltak olyan súlyos adminisztratív hiányosságokat, amelyek miatt az érintett egységek működését felfüggesztették.

Jó évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

A tavalyihoz hasonló, kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a végéhez közeledik a szüret. A 2400 hektáros területen egyes pincéknél már csak kevés kékfrankos, merlot és cabernet-fajták, a válogatás- és prémiumborok alapanyagai vannak a tőkéken - mondta Bősz Adrián, a borvidék elnöke szerdán az MTI-nek.

Drasztikusan csökkent a szarvasgomba ára

Míg tavaly a nyári szarvasgomba felvásárlási ára évtizedek óta nem látott magasságokba szökött, és az 500 eurós kilónkénti ár sem volt ritka a szezon folyamán, idén a nagy olasz kínálat miatt a gombaár 140 eurónál nem ment feljebb, mondta Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének (SZOE) elnöke.

Először díjazták a mentes élelmiszereket

Az ALDI, a Mizo és a Szarvasi Mozarella is a díjazottak között van Magyarország első, mentes élelmiszereket díjazó versenyén. A szervezők célja az iránymutatás volt az egyre növekvő mentes-piacon.

Díjnyertes öko-élmények 2018-ban!

Idén újraértelmezték Az év ökoturisztikai létesítménye pályázatot, ami többek közt azt jelentette, hogy már élménnyel is lehetett pályázni, nem csak létesítménnyel. A mai kor turistái magasabb minőséget várnak el, és egyre nő az igény az egyes tájegységek életének, identitástudatának megismerésére és megismertetésére.

Az olasz borok idén is letarolják a világot

A tavalyi évhez képest 2018-ban várhatóan 15 százalékkal több bor készül Olaszországban. Összesen 49 millió hektoliter borral Olaszország megőrzi vezető szerepét a világ borpiacán.

Mesélő boroscímkék Bolykiéktól

Az egri Bolyki Pincészet idén váltott címkecsaládot, ami folytatása az eddigi könnyed, humoros palackdizájnnak. Az illusztrátor által kézzel rajzolt mesevilág megálmodója most is Ipacs Géza volt, mi pedig elmerülhetünk a színes fantáziabirodalomban, ami borász és grafikus együttműködéséből jött létre.