Back to top

Márkaépítés felsőfokon: a Villányi Franc

Idén már harmadik éve rendezik meg Villányban a Franc and Franc fórumot és kóstolónapot november 24-én. Most a gasztronómia mellett azokat a lehetőségeket járják körbe, amit a magyar borpiac tartogat a Cabernet franc termelőinek, kedvelőinek.

A Villányi Borvidék népszerűsítésére és a villányi borok magas minőségének ismertté tétele érdekében három esztendeje a villányi szőlős-borosgazdák elindították Villányi Franc projektjüket. „Ennek részeként megalkottuk a Villányi Franc márkanevet, mely a prémium és szuper prémium minősítéssel rendelkező villányi Cabernet franc borok közösségi megnevezése”- magyarázta egy budapesti sajtótájékoztatón Bock József, a borvidék elnöke. A szakember kiemelte, mintegy kétszáz kilométerre a fővárostól nehéz felhívni magukra a figyelmet, ebben egyedül a borok minőségére számíthatnak.

(balról) Bork József, Győrffy Zoltán és Horkay András jelentette be az idei Cabernet franc ünnep részleteit
Fotó: viniczai

Így valósult meg 2015-ben az első Franc&Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Cabernet franc termeléséről híres Loire-menti borvidék borászait és boraikat látták vendégül. Tavaly újabb fejezetet írtak a Villányi Franc történetébe, hiszen azokat az európai bortermelőket invitálták Villányba, akik hisznek a fajtában és önállóan készítenek belőle bort. Kiemelt partnerek voltak abban az évben az olasz Friuli Grave régió és a Balkán-térség termelői.

 
„Ma már a Villányi Franc a márka piaci bevezetése után két esztendővel egyre sikeresebben szerepel a hazai piacon is, ezért 2017 november 24-én a harmadik Franc&Franc Fórum és kóstolónap vezértémája a magyar borpiac és a Cabernet franc lesz”- hangsúlyozta Horkay András.

 

Az Országos Borszakértő Bizottság elnöke hozzátette, számítanak a fórumon résztvevők hozzászólására, véleményére, hiszen szeretnék elérni, hogy a Villányi Franc mindenki kedvence legyen. A település hamar ráérzett az idegenforgalom, a vendéglátás fontosságára, az odalátogatók néhány kilométeren belül számos nagynevű pincészetet kereshetnek fel.

A villányi borokhoz villányi - és kanálnyi - falatok jártak, melyeket helyi alapanyagokból készítettek
Fotó: viniczai

„A szombati kóstolónapon a borbarátok a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek meg a legszebb és legújabb, már piacon levő Villányi Franc-okkal”- hívta fel a figyelmet Győrffy Zoltán programvezető. A kóstolónapra válogatott hazai borok mellett más magyar borvidékekről is érkeznek vendégpincészetek, amelyek szintén bemutatják boraikat.

A sajtótájékoztató végén beszélgetve kiderült, az argentin és a chilei borászok is egyre jobban érdeklődnek a Cabernet franc fajta iránt - kínálatbővítésként. Ráadásul ők is a villányiakhoz hasonló melegebb, szubmediterrán stílust szeretnék meghonosítani. Hazánkban mintegy 1200 hektárnyit találunk a fajtából – amivel a világon a negyedikek vagyunk -, s ennek is harmada Villányban terem.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állattartó telep félmilliárd forintból

Sokkal nagyobb megbecsülést érdemelnek a természetvédelmi területek, nemzeti parkok - jelentette ki az agrárminiszter kedden Makó-Rákoson.

Borszakírók a porondon

A nyár elején indított online borszakíróverseny első fordulója után a 6 zsűritag a 46 beérkezett írásból választotta ki a döntősöket, majd a közönség szavazhatott a kedvenc, döntőbe jutott írásra. Az írások magyar és angol nyelven érkezhettek, és nagy örömünkre a külföldi borírók is aktívak voltak: érkezett nevezés amerikai, ázsiai, szerb, orosz és spanyol szerzőtől.

Nyaralókká "változott" szőlészetek: a hatóságok szemet hunynak

Drámai mértékben csökkent az utóbbi bő egy évtizedben a Balaton-felvidék szőlőterülete, miután az ültetvényeket felvásárlók jogellenesen nyaralókat építenek, továbbá felhagynak a szőlőműveléssel. Eközben pedig a szőlőtelepítés támogatott tevékenység.

Harmadával több borra számítanak Franciaországban

Közel egyharmadával több szőlőt szüretelhetnek az idén Franciaországban tavalyhoz képest, bár a Bordeaux-i borvidéket a peronoszpóra-járvány és jégeső rendkívüli mértékben sújtotta. A szüret a legtöbb borvidéken a szokásosnál két héttel korábban kezdődhet.

Evett már Ön füstölt dinnyét?

Will Horowitz, New York-i séf különleges étellel, sóban szárított, füstölt görögdinnyével kápráztatja el vendégeit a Ducks Eatery étteremben. Az étel külsőre teljesen úgy néz ki, mint a marhasteak vagy füstölt sonka, íze azonban semmihez sem fogható.

Út az életműdíjig: Tiffán Ede

Tiffán Ede szőlész-borásszal mindig élmény beszélgetni. Most azért kerestük föl, hogy gratuláljunk neki a Magyar Bor Akadémia életműdíjához, de szó esett az elismeréshez vezető életútról, borokról, szőlőről, virágokról és kvaterkázásról is.

Feldman Zsolt: az idén 450 ezer tonna szőlőtermés várható

Az idén a tavalyival azonos mennyiségű, 450 ezer tonna szőlőtermés várható, a minőség kiváló, így a borászatban kiváló évjárat lehet - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Igyuk ki és dobjuk el

A vízzel vagy üdítővel teli műanyag palackokat magunkkal visszük a napon átmelegedett táskánkban a városba, az autóban hagyjuk a parkolóban. Ha kifogy belőle az innivaló újra töltjük, és ismét magunkkal visszük az útra. Ezeket mind nem szabadna tennünk az eldobható PET, azaz polietilén-tereftalátból készült palackokkal.

A fekete veszedelem

Hiába a korai szüret, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete, valamint a Mogyoródi Hegyközség által szervezett szőlő növényvédelmi tanácskozás évek óta komoly vonzerővel bír a szakemberek körében. Az érdeklődést látva természetes, hogy a kísérletekbe szívesen kapcsolódnak be a jelentősebb növényvédelmi és tápanyag utánpótlással foglalkozó cégek.

Minden ötödik górcső alatt

A VinAgora Nemzetközi Borverseny a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve idén egyedülálló és úttörő gyakorlatot vezetett be a verseny hitelességének további erősítése érdekében.