Back to top

A méhpempő titka

Még csak találgatjuk, hogy miért épp azt a petét, vagy korai stádiumban lévő lárvát választják ki a méhek, amelyiket kiválasztanak, hogy belőle méhanyát neveljenek. Az azonban szinte biztos, hogy a fiasítás táplálására használt méhpempő, a méhek garatmirigyében kiválasztott folyadék "tisztasága" határozza meg, hogy egy lárvából méhanya fejlődik-e vagy dolgozó méh.

2011-ben Masaki Kamakura méhkutató felfedezni vélte a „hatóanyagot”, mely az méhpempő összetételében kimutatható, és melynek jelenléte szerinte ahhoz vezet, hogy a vele táplált álcából méhanya fejlődik. A Royalactin elnevezésű protein segítségével, melyet a pempőből izolált, szerinte bármelyik lárvából lehetséges méhanyát nevelni. A német Martin Luther Egyetem kutatói azonban kétségbe vonták ezt az állítást, miután megpróbálták Kamakura kísérleteit megismételni. A próbálkozásuk sikertelen maradt.

Az anyabölcső a többi sejthez képest függőlegesen helyezkedik el, és gomb, vagy hosszúkás alakú
Fotó: Hevesi Mihály

Kínai kutatók úgy tűnik, most közelebb kerültek a megoldáshoz. Szerintük a pempő összetételével kapcsolatban fontosabb az, hogy mit nem tartalmaz. A PLOS Genetics-ben közölt cikkükben azt állapítják meg, hogy a tiszta méhpempőben alig van virágpor, és így hiányoznak belőle a növényi molekulák, melyek megakadályozhatnak fejlődési folyamatokat azáltal, hogy blokkolnak bizonyos géneket.

A kísérletekben csak akkor maradt visszafejlett állapotban a méhek petefészke, ha álca korukban növényi molekulában, vagyis virágporban gazdag táplálékot kaptak. Ez magyarázatot adhat arra is, hogy bizonyos években miért hajlamosabbak a méhcsaládok az álanyásodásra, míg más pollengazdag években alig fordul ez elő.

Forrás: 
A Deutsches Bienenjournal 2017/11 alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szűkítés-bővítés

Már lázasan figyeljük a méhek fejlődését és az épp beindult repcehordást. Bízunk benne, hogy a családok felfejlődnek akáchordásra, és lehetőség szerint ezt nem bíztuk a véletlenre. Aki tehette az első átnézés során, szűkítette és takarta a fészket, annyi lépet hagyva benn a családnál, amennyit a méhek lefednek.

Pénteken kezdik a légi biológiai szúnyoggyérítést Szolnokon

Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata ebben az évben 60 millió forintot biztosít a szúnyoggyérítés és az ehhez kapcsolódó szakértői tevékenység elvégzésére. Az első légi biológiai kezelés április 20-án várható.

Gyenge lesz az idei repce- és akácméz szezon

Az átlagostól eltérő tél (januári meleg - márciusi hideg) megviselte a méhcsaládokat, sok éhen pusztult, illetve leállt a tavaszi fejlődésben. Sok méhész lemaradhat a repce, sőt, az akácvirágzásról is a méhcsaládok fejlődési sajátosságai miatt.

Így védjük a méheket a virágzó gyümölcsösben

A gyümölcsösökben gyakran kiraknak méhkaptárakat a megporzás javítására. Nem mindegy azonban, hogy a virágzásban szükséges növényvédelmi kezelések során hogyan védjük a méheket. Ehhez ad tanácsot az amerikai Good Fruit Grower.

Méhészek figyelem! Itt a lista a méhegészségügyi zárlatokról

A szaktanácsadói hálózat információi alapján a cikkünkben felsorolt települések érintettek nyúlós költésrothadás miatti egészségügyi zárlattal. A méhegészségügyi okok miatt zárlat alatt álló települések listáját az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tájéjoztatója szerint állítottuk össze.

A méhek "tisztítják" a mézet

A méhek megszűrik a mézet. A mézben található nehézfémek koncentrációja jóval kisebb, mint a méhek szervezetében található koncentráció. A mézharmattal viszont más a helyzet.

Robotméhek a Walmarttól

Robotméhekkel, más néven beporzódrónokkal több kutatóhelyen is foglalkoznak, önmagában ez talán nem akkora hírérték. Az már annál inkább, hogy az amerikai Walmart, a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cége is szabadalmaztatta a saját robotméhét. Vajon be akar szállni az agrárbizniszbe? – indult meg a találgatás.

Pollentermelő ültetvénnyel kísérleteznek Amerikában

Amerikában megszületett az első, pollentermelő cseresznye-célültetvény, amivel a tervek szerint kiváltható a vészesen csökkenő méhpopulációk munkája. A fólia alá, támrendszer mellé telepített fákról termést nem is várnak. Művelésének, és a pollengyűjtés és -kijuttatás módszereinek fejlesztéséhez a Washingtoni Gyümölcskutatási Bizottság támogatását is megkapták.

Megnyílt az út a méh-barát rovarölőszerek gyártása előtt

Felfedezték azokat az enzimeket a mézelő méhekben és a poszméhekben, amelyek meghatározzák, mennyire érzékeny az adott faj a különböző neonikotinoid hatóanyagokra. A kutatást a Bayer támogatásával az Exeteri Egyetem végezte.

Hogyan tároljuk a mézet?

Német kutatók különböző helyeken tárolt mézek vegyi összetételének változását és fogyaszthatóságát vizsgálták két éves időszakban. A mézek többsége két év után még a német mézelőírásnak megfelelő összetételt mutatott. A legjobb eredményt a száraz, hűvös (12 fok) fénytől védett kiüvegezett mézeknél, és a „méhesházban” tartottaknál figyelték meg.