Back to top

Mezőhegyesen válhatnak szakemberré az egyetemisták

Hat felsőoktatási intézmény rektoraival írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Így a jövőben a ménesbirtokon szerezhetnek gyakorlati tapasztalatokat a debreceni, a kaposvári, a szegedi, a gödöllői agráregyetemisták mellett a Testnevelési, és az Állatorvostudományi Egyetem hallgatói is.

Hat felsőoktatási intézmény rektoraival írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezetése - Papp István vezérigazgató és Farkas Sándor kormánybiztos - a Magyar Tudományos Akadémia székházában. Ennek eredményeképp a jövőben közös gyakorlati képzést indítanak az Állatorvostudományi Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Kaposvári Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel, Szent István Egyetemmel, valamint a Testnevelési Egyetemmel. Így Mezőhegyes a jövőben felsőfokú tangazdasági képzés keretében szervezett oktatási, kutatási és fejlesztési programok helyszíne lesz.

Németh Tamás, az MTA Agrátudományok osztályának vezetője, mint házigazda üdvözölte az együttműködés gondolatát és reményét fejezte ki, hogy a kutatási és fejlesztési programok indítására is kiterjedő megállapodás révén a felek együttesen hatékonyabban segíthetik elő a jövőben a magyar agrárium fejlődését.

Oktatni a legmagasabb szinten szabad és kell - hangsúlyozta Papp István, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója,

hozzátéve, hogy ezért is kezdeményezte a társaság a felsőoktatási intézményekkel az együttműködést a szakemberképzés színvonalának emelése érdekében. Szavai szerint a középfokú oktatásban már betöltik szerepüket, hiszen átvették a Kozma Ferenc Szakképző Iskola szakmai irányítását, de mostantól a felsőoktatásban is jelentős szerepet szeretnének vállalni.

mezohegyes_okt_alair.jpg

Az egyetemek rektorai, és a ménesgazdaság vezetői ellátták kézjegyükkel a szándéknyilatkozatot.
Fotó: Sári Enikő

Úgy gondolom történelmi pillanat a mai - jelentette ki Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos. Mint mondta, szeretnének a magyar agrároktatás kiemelt bázisa lenni, amihez minden lehetőségük meg is van, hiszen a 8200 hektáron gazdálkodó társaság széles - és továbbfejleszteni tervezett - tevékenységi köre révén számos ágazat gyakorlati tudnivalóinak elsajátításában tudja támogatni a fiatalokat. Szarvasmarha állományunk eléri az 1000 darabot és három őshonos lófajta - a nonius, a furioso north star és a gidrán - törzsállománya is Mezőhegyesen van.

A közelmúltban jelentős fejlesztési program indult Mezőhegyesen - mondta Farkas Sándor. Ennek keretében létrehoznak egy ipari parkot a vetőmag üzletág fejlesztése érdekében, a legkorszerűbb technológiával szerelik fel a szarvasmarha telepeket, és a 24 műemlék épület is megújul majd. A tervek szerint megduplázzák a ménesgazdaság jelenleg 2100 hektárnyi öntözhető területét, amire már egy komoly vetőmag termesztést tudnak alapozni. A lófajták genetikai állományát hosszútávon kívánják fenntartani és fejlődési pályára állítani. 

Közép-Európa meghatározó és legjobb ménesgazdaságaként kívánunk működni - fogalmazott a kormánybiztos, hozzátéve, hogy a jövő agráriumának fontos pillanatát éljük most meg.

Az együttműködő felsőoktatású intézmények nevében Sótonyi Péter az Állatorvostudományi Egyetem rektora kiemelte, hogy az agrárképzésben a szakemberek gyakorlati képzésének területén óriási hiány van. A történelmi gyökerekkel rendelkező mezőhegyesi gazdaság pedig a legjobb feltételeket tudja biztosítani a felsőoktatású intézmények hallgatóinak gyakorlati oktatásában.

A ménesgazdaságban egyedülálló lehetőség nyílik a hallgatók számára az öntözéses gazdálkodás, a vetőmag termesztés, a környezetgazdálkodás, a szarvasmarhatenyésztés, valamint a szakszolgáltatás szervezés gyakorlati fortélyainak megszerzésére - hangoztatta a rektor. 

Ezzel az együttműködéssel közösen - Mezőhegyes és az egyetemek - sokat tudnak hozzátenni ahhoz, hogy büszkén vállalhassuk: lovas nemzet a magyar.

A szándéknyilatkozat aláírását követően Császár Dániel Gergely, a Miniszterelnökség társasági portfolió kezeléséért felelős helyettes államtitkára üdvözölte a mezőhegyesi kezdeményezést és reményét fejezte ki, hogy mielőbb elindul a közös munka, ami a leendő agrármérnökök, állatorvosok, edzők és oktatók magas szintű gyakorlati oktatásra alapozott képzését biztosítja majd.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Trópusi üvegház, mikroszaporító labor és szukkulens tetőkert: mindez egy iskolában

Aki a virágot szereti…, – hadd módosítsuk kicsit a szólás-mondást! – …az jöjjön tanulni a Magyar Gyula Kertészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolába! Az iskola valóban Budapest közepén helyezkedik el, és az ország egyik legnagyobb és legjobban felszerelt kertészeti szakképző intézménye.

Mezőgazdaságról gyereknyelven

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több megyét érintő iskolai tájékoztató fórumsorozatot indít, amelynek keretében a megyei jogú városok egy-egy általános- és középiskolájának diákjai hallhatnak előadást a mezőgazdaság sokszínűségéről a tudatos vásárlásra fókuszálva. A rendezvényeken kiemelt szerepet kap az egészségtudatos táplálkozás, illetve a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Fiatalok! Irány a „Csapó”!

Ezzel a felkiáltással is biztathatnánk minden tanulót, fiatalt, aki érdeklődik a mezőgazdasági és az élelmiszeripari szakmák iránt, és ráadásul a Dunántúl a szűkebb hazája. Bár országos beiskolázású iskola, 380–400 tanulóval, azért a DASZK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumba főleg Tolna, Baranya és Somogy megyékből, valamint Bács-Kiskun megyéből jelentkeznek.

Hogyan növelhető a zöldségek antioxidáns-tartalma?

A Szent István Egyetemen már a 90-es évek óta vizsgálják a zöldségfélék beltartalmi értékeit, főként az antioxidáns hatással rendelkező fitonutriensek (tápanyagok) és a színanyagok alakulására kíváncsiak. A kutatások a gyakorlatban is hasznosítható eredményeket hoztak - tudtuk meg Helyes Lajostól, a SZIE Kertészeti Intézet igazgatójától, a kutatócsoport vezetőjétől.

Hazatér Mezőhegyesre a gidrán ménes

Hatvan év hányattatás után minden bizonnyal végre végleg visszatérhet a gidrán ménes Mezőhegyesre. A fajtával a XX. század történelme igencsak mostohán bánt: még 1957-ben egy akkori kormányrendelet értelmében Mezőhegyesről elhelyezték a törzsállományt Dalmandra, majd onnan Szántópusztára. Később Marócpusztára telepítették a törzsállományt.

Ki használja majd az okostechnológiákat az agráiumban?

Szélsebesen fejlődik az agrártechnológia, újabb és újabb precíziós gazdálkodási megoldások születnek, ezek előnyeit azonban csak akkor lesznek képesek kihasználni a magyar gazdálkodók, ha ők is folyamatosan képzik magukat, fejlesztik szellemi (tudás) potenciáljukat. Ezért fejlesztenünk kell az agrárképzést, különösen ügyelve a gyakorlati ismeretek átadására.

„Termelünk, feldolgozunk és értékesítünk is”

Olyan egy jó iskola, mint az élet, népszerű mai szóhasználattal: multifunkcionális. Pápán a Batthyányi Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban jól felszerelt tantermek mellett tanműhely, tangazdaság, mintafarm, tankonyha várja a jelentkező diákokat, akik sokrétű ismeretekre tehetnek szert a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén.

Megvan az origó a szőlész-borász együttműködéshez

Szakmai siker az 1. Országos Szőlész – Borász Konferencia, mivel a résztvevők közös alapot találtak a szakma jövőjének meghatározásához - így összegezhető az egész napos, ám hagyományteremtő céllal, és rekordszámú résztvevővel megrendezett, a gyakorlati tudásátadást célzó esemény. Bejelentették azt is, hogy hamarosan indulhat a szőlész-borász mesterszak a Szent István Egyetem Budai Campusán.

A szalámihéj titkait is kutatja a SZTE és a Pick

Uniós támogatással közös kutatás-fejlesztési projektet indított a Pick és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a 2021-ig tartó program célja, hogy innovatív megoldásokat találjanak a hagyományos húsipari termékek versenyképességének javítására – jelentette ki a Bonafarm csoporthoz tartozó cég vezérigazgatója csütörtökön Szegeden.

Messziről érkeztek az első embriók

Nemzetközi elismerésben részesült a Kaposvári Egyetem a Murray Grey fajta hazai meghonosítása érdekében tett innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységéért. A kanadai Rio Alto szervezet díját a 78. OMÉK-on vette át Borbás Zoltán kancellár. A Kaposvári Egyetem Tangazdaságába 2015-ben kerültek az első Murray Grey embriók, amelyekből öt nő- és öt hímivarú egyed született.