0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vak tyúk is tojik tojást – sőt, még többet is!

Kutatók többször tapasztalták, hogy látó társaikhoz képest a vak csirkéknek nemcsak a reprodukciós aktivitásuk kezdődik előbb, de ciklusonként több tojást is termelnek. A kanadai Guelph Egyetem egyik munkatársa azt vizsgálja, hogy mi befolyásolja a vak madarakban ezt a jelenséget.

A csirkék a reprodukciós érettségüket a megvilágítás hosszának növekedése után érik el, amikor is a hipotalamuszba több fénnyel kapcsolatos ingerület jut.

A vak csirkék azonban a fényt másképpen érzékelik. Bár a fény valóban stimulálja az agyuk fontos szabályozó régióját, a hipotalamuszt, de bizonyos mértékben gátolhatja a reprodukciót, ha azt csak a szem retinája érzékeli. Mivel a vizsgált vak madarak szemében nincs retina, csak a hipotalamuszra ható stimuláló hatást tapasztalják, ami arra ösztönzi az állatokat, hogy korábban kezdjék meg a tojásképzést és rakást.

A kutatás szerint a madarakban két különböző út együtt létezik a fényérzékelésre. Az első az, amellyel a kék-zöld hullámhosszú fényt érzékelik a retinában. A második út a vörös spektrum – és az a feletti – hullámhosszt foglalja magában. Ezek már áthatolnak a koponyán és így stimulálják a hipotalamuszt.

A kutatók véleménye szerint a kék-zöld sugarak gátló tulajdonságúak, a vörös hullámhossz tartományba esők pedig ösztönzik a csirkéket a tojóciklus megkezdésére. Az ép látású madarakban mindkét út együtt létezik, tehát mindkét hatás egyszerre érvényesül a fiziológiai válaszban. Azaz a rövid megvilágítású napokon a gátló hatás túlsúlyban van; míg hosszú nappalok idején a vörös spektrum hatása serkenti a reprodukciós érést. A vak madaraknak genetikai okok miatt nem fejlődik ki a retinájuk, ezért nem érvényesül bennük a kék-zöld sugarak gátló hatása, így hamarabb, már a megvilágítás hosszának növekedése előtt kezdik a tojásrakást.

Ezt a jelenséget már korábban [Poultry Sci, 64 (5) 1985] is leírták. Abban a közleményben az áll, hogy az autoszomális recesszív mutáns (rc/rc) csirkék a látó (Rc/rc) társaikhoz képest a kéthónapos kísérleti periódus alatt 12,7 százalékkal több tojást termeltek, madaranként 41 grammal kevesebb takarmányt felhasználva. Ott a szerzők nem a fényérzékelésben lévő különbségekkel, hanem a vak állatok kisebb fizikai aktivitásával, a vakságuk miatt nagyobb stressztűrő képességgel magyarázták a jelenséget.

Forrás: World Poultry