0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fiatalok! Irány a „Csapó”!

Ezzel a felkiáltással is biztathatnánk minden tanulót, fiatalt, aki érdeklődik a mezőgazdasági és az élelmiszeripari szakmák iránt, és ráadásul a Dunántúl a szűkebb hazája. Bár országos beiskolázású iskola, 380–400 tanulóval, azért a DASZK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumba főleg Tolna, Baranya és Somogy megyékből, valamint Bács-Kiskun megyéből jelentkeznek.

Az FM Dunántúli Agrárszakképző Központ szekszárdi intézménye Tolna megye legnagyobb agrárszakképző iskolája, amely fennállása közel 90 éve alatt kiváló szakemberek sokaságát bocsátotta a magyar mezőgazdaság, élelmiszergazdaság rendelkezésére. A DASZK-hoz tartozó hét tagintézmény, vagyis iskola az egész Dunántúlt lefedi, és ez a tömörülés a magyar agrárszakképzés legnagyobb intézménye.

Az iskolák közötti, néha meglehetősen nagy távolság nem akadálya a jó együttműködésnek, a különböző szakmákra vagy szakterületekre képző iskolák pedig nem konkurensei egymásnak, sőt egymást erősítik. Ez a tapasztalata és meggyőződése Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgatónak, akivel az iskola képzéseiről, gyakorlati oktatásáról és terveiről beszélgettünk, és aki Kuthyné Juhász Ilona gyakorlati oktatásvezetővel közösen bemutatta nekünk az iskolát és a tangazdaságot.

„A termőföldtől az asztalig” elv náluk tartalmat nyer, hiszen a tangazdaságban előállított termékeket alapvetően az iskola saját konyhájában használják fel, és a felesleget értékesítik.

A mezőgazdasági ágazathoz tartozó szakgimnáziumi képzésben az érettségi után 1 éves tanulással mezőgazdasági technikus, valamint állattenyésztő, állat-egészségügyi technikus szakképesítés és végzettség szerezhető. Az elméleti és gyakorlati képzés során már a 9. osztálytól a mezőgazdasági pálya irányába orientálják a tanulókat, akik szántóföldi növénytermesztéssel, állattartással, kertészettel és a hozzájuk tartozó gépészettel foglalkoznak.

Különleges, a profiltisztítás után is meghagyott képzése az iskolának a szakgimnáziumi képzés a rendészet és közszolgálat ágazatban, amely nagyon népszerű. Az itt tanulók az érettségivel közszolgálati ügyintéző képesítést is kapnak. Érettségi után továbbtanulhatnak a kétéves rendőr-szakközépiskolában, vagy jelentkezhetnek a felsőoktatásba.

 

Simon Zsolt, gépészeti szakoktató

A képzés az alapok elsajátításával kezdődik a gépészeti oktatásban: a közúti vezetéssel, az erőgépek és munkagépek szerkezeti elemeinek megismerésével. A gépészet elméleti alapismeretei fontos részét képzik a gyakorlatban elvégezendő karbantartási műveleteknek. Ezután a diákok a tangazdaság területén maguk végzik a gépi munkákat, a talajműveléstől az aratásig és a szállításig. Minden fontos munkafolyamatban részt vesznek, ezzel segíti az intézmény a fiatalokat, hogy az önálló munkavégzéshez elegendő rutinnal lépjenek ki a munkaerőpiacra.

A technikus- és gazdatanulóknál a vizsgára bocsájtás fontos feltétele a mezőgazdasági vontatóvezetői jogosítvány, a T vagy B kategóriás vezetői engedély.

A szakközépiskolai (volt szakiskolai) képzésben a 3 éves képzés során gazda, húsipari termékgyártó, pék és tejipari szakmunkás képesítést, szakmát szerezhetnek a tanulók. A szakma megszerzése után lehetőségük nyílik 2 év alatt érettségi vizsgát tenni.

A húsipari termékgyártó, a pék, valamint a tejipari szakmunkásképzésnél az alapokat az iskola tanüzemeiben, a tankonyhán szerezhetik meg a tanulók, a kötelező szintvizsga után a második évfolyamtól pedig külső gyakorlóhelyeken, termelési körülmények között sajátíthatják el a szakma fogásait, duális képzés keretében.

A tejipari szakmunkásképzés mintegy 10 év szünet után tér vissza a 2018–19-es tanévben – remélhetőleg lesz megfelelő számú jelentkező is. Az üzemi gyakorlati oktatás a Tolnatej Zrt.-nél történik, tanulószerződés keretében. A húsipari termékgyártó szakosok a jövőben a Bonafarm Csoport új mohácsi vágóhídjára is mehetnek gyakorlatra, a cég nyitott ez irányban.

A gyakorlati képzés során arra törekszik az iskola, hogy valós ismereteket, készségeket sajátítsanak el a tanulók, úgy tevékenykedjenek a tangazdaságban, hogy végzés után akár már másnap munkába tudjanak állni, vagyis „élesben” is képesek legyenek hasznosítani a megszerzett tudást.

Óriási előnye az iskolának, hogy minden egy helyen van: a közel 5 hektáros központi területen helyezkedik el gyönyörű, parkosított környezetben a tanügyi főépület, a kollégium, a kertészeti részleg, az állattartó telep, a tankonyha, és a sportcsarnok. A 82 hektáros szántóterület az iskola mellett, a tangazdaság szomszédságában terül el.

Saját szántóterületen termelik meg az állatállomány takarmányát (alapvetően őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, silókukoricát, napraforgót, lucernát). A munkálatokat a tanulókkal közösen végzik, a betakarítógép kivételével rendelkezésre áll a szükséges géppark.

A kertészetben termelik meg a konyhára valót (kevés szőlő, gyümölcs, zöldség), a felesleget, ha van, értékesítik. A kertészeti termelést, a dísznövény- és palántanevelést egy üvegház (106 m2), valamint fóliasátor (350 m2) segíti.

Az állattartó telepen a szarvasmarha- és a sertéstartás az elsődleges. Bemutató jelleggel a gazdaudvarban mangalicák, juhok (merinó és cikta) és baromfi (liba, kacsa, tyúk, gyöngytyúk) is található.

A sertéshizlaldában magyar nagyfehér hússertések gyarapodnak. A húsukat saját konyhájuk használja fel, illetve értékesítik. Nagy büszkesége az iskolának a 2016-ban átadott, minden igényt és követelményt kielégítő vágópont hűtőkamrával, valamint a hozzá csatlakozó, 2013-ban elkészült csontozó, ahol a húsipari termékgyártó szakmunkástanulók elsajátíthatják szakmájuk alapjait.

Az iskola saját takarmánykeverővel is rendelkezik. A receptúrákat a maguk termelte takarmányokból a tanulók állítják össze, tanári segédlettel. Csak a koncentrátumokat kell megvásárolni.

A 8 munkahelyes tankonyha a péktanulók gyakorlóterepe; kis dagasztógéppel, látványkemencével stb., az alapok elsajátítására alkalmas. Egy külön épületben van egy nyitott kemence is. Itt zajlanak a közös főzések, sütések (rétes, langalló stb. készítése), tehát a tanulmányokon túl a közösségi együttlétnek is kedvelt terepe a tankonyha.

A péktanulók a szintvizsga letétele után általában a lakóhelyükhöz vagy az iskolához közeli külső cégeknél sajátítják el a szakma fogásait, üzemi körülmények között.

A tangazdaság színvonalára utal, hogy 2005-ben Minősített Tangazdaság, 2008-ban Ezüstkoszorús Tangazdaság FM-minősítésben részesültek, az iskola tevékenységét pedig 2007-ben Nagyváthy János-díjjal ismerték el. Jellemzően a 2000-es évek folyamán komplex tangazdaság-fejlesztés valósult meg, melynek során 2000-ben a 30 férőhelyes, kötetlen tartású szarvasmarha- istálló, 2002-ben a szénatároló, 2003-ban a falközi siló, 2004-ben a fejőház épült meg, 2007-ben pedig a sertéshizlalda felújítására került sor. Mindemellett az iskola környezettudatos gazdálkodást folytat, 2004 óta részt vesz az AKG-programban.

Az iskolában iskolai rendszerű felnőttoktatás keretében nappali és jelenleg esti tagozaton is lehetőség van a mezőgazdasági technikus és az állattenyésztő és állat-egészségügyi technikus, valamint a mezőgazdasági gépésztechnikus szakképzettségek megszerzésére. A felnőttképzés keretében – iskolarendszeren kívüli, tanfolyamos képzésben – aranykalászos gazda, tejtermékgyártó, borversenybíró, vincellér, motorfűrész-kezelő, zöldkönyves növényvédő (80 órás növényvédelmi alapképzés), ADR (mezőgazdasági veszélyesanyag-szállító) szakképesítések, valamint „T” kategóriás (vontatóvezető) jogosítvány megszerzésére nyílik lehetőség.

 

Böröcz Attila, a tangazdaság vezetője

Az iskolában fontosnak tartják az oktatók a gyakorlati képzést, ezért az állattartó telepen, a kertészetben és a gépészeti gyakorlatokon a lehető legtöbb munkát a diákok végzik. Igyekeznek a kor kihívásainak megfelelni: a fejőház halszálkás fejőberendezéssel rendelkezik, modern, automatikus kormányzású traktorok állnak rendelkezésre a gépi munkákhoz, és a húsipari és a sütőipari gyakorlati hely is jól felszerelt. Az állattartó telepen és a kertészetben a mindennapi és az időszaki munkákban is részt vesznek a diákok. Az állattenyésztési gyakorlatokon a reggeli fejéssel kezdődik a nap, majd az etetést és a trágyázást is a fiatalok végzik, illetve betekintést kapnak az értékesítésbe is. A növénytermesztési ágazatban a gépi munkák nagy részét a diákokra bízzák. A képzésekben van hetesi gyakorlat, amelynek keretében hétfőtől péntekig gyakorlaton vesznek részt a diákok, és vannak önálló gyakorlati órák is.

A szépen felújított kollégiumban minden kollégiumi elhelyezést igénylő tanulót fogadni tudnak. A kollégiumi épület külső felújítására (hőszigetelés, nyílászárócsere) tavaly került sor uniós pénzből, egy KEOP-pályázat keretében, a belső felújítás fedezetét pedig a fenntartó FM költségvetésében különítették el. A fejlesztések és felújítások idén ősszel kezdődtek, és várhatóan 2018 tavaszán fejeződnek be. A felújított, jól felszerelt, 2–3 személyes, fürdőszobás szobákban, valamint a tanulószobákban, a könyvtári olvasóban és internetes termekben nyugodt körülmények között készülhetnek a diákok az iskolai foglalkozásokra.

A KEHOP 5.2.2 pályázat keretében elnyert támogatásból várható a sportcsarnok, a tankonyha, a gépészeti és a kertészeti szaktantermek nagyon esedékes felújítása is. Szükséges és hosszabb távon tervezik az állattartó telep szociális épületének felújítását, a tankonyha új eszközökkel való felszerelését, sütöde kialakítását és egy új oktatótraktor beszerzését.

 

Tamási Balázs szaktanácsadó, a JT PLUSZ Kft. tulajdonosa

Az iskola korábbi diákja ma szaktanácsadással és pályázatírással foglakozik. Gyakran visszatér az intézménybe, és ezekben az ügyekben szakértői segítséget is nyújt az intézménynek. Felsőfokú tanulmányai végeztével egy időre távolabb került az iskolától, de azután másfél évig szakmai főigazgató-helyettes volt a Csapóban. Most nemcsak az iskola pályázati ügyeinek intézésében vesz részt egy kollégájával, hanem a környékbeli gazdák is az ő vállalkozását keresik ilyen ügyekben.

Tamási Balázs elmondta, hogy az intézménynek fontos szakmai alapokat köszönhet. Örül, ha bármilyen okból visszatérhet, hiszen az itteni családias légkörben mindenki ismeri mindenkit. Mind diákként, mind tanárként szeretett idejárni, már csak az iskola körül elterülő hatalmas zöld, parkos terület miatt is. A diákok itt a növénytermesztés és az állattartás szépségeivel is megismerkedhetnek, a fontos szakmai ismeretek mellett.

A „Csapó” kifejezetten sportos iskola, és a sportolásra kiváló lehetőségeket nyújt a sportcsarnok, amelyet – szolgáltatás keretében, bár az oktatási feladatok elsődlegességét szem előtt tartva – ki is adnak alkalmanként, ahogy a kollégiumot, a konyhát, az ebédlőt is, ezzel az iskola bevételét növelve.

Példaértékűnek nevezhető az iskola beiskolázási tevékenysége, amely – a főigazgató szavai szerint – „egész éves”, tehát bármikor felkereshető az iskola ez ügyben. Természetesen nyílt napokat is tartanak: idén december 7-én lesz a következő. Az iskola honlapján, a www.csaposuli.hu weboldalon mindenki tájékozódhat az iskolával, az iskola képzéseivel, rendezvényeivel, egyéb programjaival és diákéletével kapcsolatban. Mező- és élelmiszergazdaság iránt érdeklődő fiatalok: irány a Csapó!

youtube://v/YD8dGE1kBgo

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság