0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Görögszéna magból fejlesztenek gyógyélelmiszert

A cukorbetegség megelőzésében és kiegészítő terápiájában lehet hasznos az a speciális gyógyélelmiszer, amelyet a Debreceni Egyetem ipari szereplőkkel közösen fejleszt. A kutatási projekt három évig tart, gyártást is terveznek.

– Növényi hatóanyagból, görögszéna magból szeretnénk létrehozni egy speciális gyógyélelmiszert. A projekt azért is egyedülálló, mert úgy indul el egy gyógyszeriparhoz közeli program, hogy már konkrét klinikai adataink vannak – mindezt Szilvássy Zoltán rektor ismertette a projekt november 14-i nyitórendezvényén.

Az 1,326 milliárd forintos pályázatban a Debreceni Egyetem konzorciumi partnerként vesz rész, a kutatások tudományos hátterét az Általános Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, valamint a Természettudományi és Technológia Kar együttes munkája biztosítja.

– A projekt célja egy olyan a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer létrehozása, amely a mindennapi étkezés részeként jelentős szerepet tölthet be a népbetegségnek számító cukorbetegség megelőzésében és kiegészítő terápiájában – mondta Kovácsné Bácskay Ildikó, a Gyógyszerésztudományi Kar docense, a projekt szakmai vezetője.

A tervek szerint a gyógyélelmiszer hatékonyan és klinikailag is bizonyíthatóan lassíthatja, illetve megelőzheti a cukorbetegséget és szövődményeinek kialakulását.

– Az emberiség ősidők óta használ növényeket az egyes elváltozások megelőzésére, kezelésére. A fitoterápia pedig reneszánszát éli. A projektben természettudományos alapokon nyugvó, valós hatóanyagokat vizsgálunk és alkalmazunk

– ismertette előadásában Vasas Gábor, a Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékének vezetője.

A konzorciumvezető Variocommerce Kft. részéről Tőzsér Tamás kifejtette: a projekttel párhuzamosan az egyetem tudományos és technológiai parkjában egy gyártóhely jön majd létre, ahol a kutatási szakaszt követően az egyetem bevételeihez jelentősen hozzájáruló termelés indul és terveik szerint étrendkiegészítő üzem is létesül majd. A debreceni kutatók közreműködésével kifejlesztett terméket a hazai mellett a nemzetközi piacra szánják.

– A Debreceni Egyetem az ipari szereplőkkel együttműködve a projekt végén egy olyan szabadalommal is védhető, klinikailag alátámasztott, hatóságilag engedélyezett terápiás szert szeretne létrehozni, amely már rendelkezik a gyártásához szükséges gyógyszeripari technológiai eljárással és a bevezetéséhez szükséges piaci és marketing háttérrel – hangsúlyozta a szakember.

A „Növényi biovegyületek hatásaira épülő terápiás készítmény kifejlesztése a cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére” című projekt részeként a kutatási eredmények ismeretében komplex összetételek és gyógyszerformák laboratóriumi fejlesztése és tesztelése mellett a felszívódási, hasznosulási és stabilitási vizsgálatokat is elvégzik. A projekt végén egy szabadalommal is védhető, klinikailag alátámasztott, hatóságilag engedélyezett terápiás szert szeretnének létrehozni.

Forrás: haon.hu