Back to top

Mágnás visszatért

Ráadásul nem is akárhogy, hanem magabiztos győzelemmel a St. Legerben, a legjobb hároméveseket megelőzve. Ezzel idén továbbra sem talált legyőzőre. Mostani nyerésével újra megmutatta, hogy az évközi sérülése ellenére még mindig ő az évjárat legjobbja. Mögötte két Derbyt nyert telivér, Eminens és a szerb Rosenfire osztozott a helyezéseken.

A kétévesek Szent László Díjában ismét Tour To Paris bizonyult a legjobbnak, míg a Kállai Pál Emlékversenyt Duce nyerte.

Fotó: Vonczem Gabriella
Mágnás idén májusban megnyerte a mérföldes Nemzeti Díjat, az évad első klasszikus tenyészversenyét, amely a Hármas Korona első ága. Ezután egy hónappal, a Magyar Derby felkészítőversenyében, a 2000 méteres Alagi Díjban aratott fölényes győzelmet. Ekkor mindenki úgy gondolta, hogy az év legfontosabb versenyében, a Magyar Derbyben verhetetlen favorit. Néhány nappal a verseny előtt azonban kiderült, hogy Mágnás bokái nincsenek teljesen rendben, ezért a tulajdonosa úgy döntött, nem indítja a Derbyben. Így az örök második Eminens előtt megnyílt a Derby-győzelem lehetősége, amellyel élt is. A két ménnek egyébként vannak közös vonásai, hiszen mindketten francia tenyésztésűek és szürkék, aminek az az oka, hogy ugyanaz a Silver Frost az apjuk. Mágnás tehát július elején a Magyar Derby és a Kincsem Park helyett Alagon maradt és pihent, gyógyult, majd megkezdte a felkészülést az október 1-jére kiírt, 2800 méteres Magyar St. Legerre, amely a hároméves évjárat utolsó klasszikus tenyészversenye, valamint a már említett Hármas Korona harmadik ága (a második a Magyar Derby). Három- négyhónapos kihagyás után azonban nem olyan könnyű egy lovat felkészítőverseny nélkül tökéletes formába hozni és eredményesen futtatni, ráadásul ilyen hosszú távon, ezért nem csoda, hogy a fogadók Eminens és Norilsk után csupán a harmadik esélynek tartották Mágnást.

Maratoni csata a St. Legerben

Idén a 4,5 millió forintos díjazás ellenére az elmúlt években, évtizedekben látottakhoz hasonlóan kevés, összesen nyolc induló állt starthoz a St. Legerben. Ennek az az oka, hogy több reményteljes telivérről év közben kiderült, hogy nem elég távbíró, vagy nem elég jó, esetleg a kevésbé szerencsések már elfáradtak, megsérültek a szezon vége felé. Mágnás, Eminens, valamint az Ausztriában készülő, és szintén francia tenyésztésű, illetve az Osztrák Derbyben másodikként célba ért Norilsk mellett így a Magyar Háromévesek Nagydíját nyert Bigfoot, az ott második Humanic, egyetlen kancaként az ugyancsak francia tenyészetből származó American Dreaming, a szerb tréningben álló és ott Derbyt nyert (majd diszkvalifikált), angol születésű Rosenfire, valamint Winning Bid állt starthoz.

A versenyben az indítás után az erősen húzó American Dreaming állt az élre, akit Rosenfire és Humanic követett. Az utolsó kanyar előtt American Dreaming elfáradt és Rosenfire átvette tőle a vezetést, majd megpróbált megszökni a többiektől. Az utolsó 300 méteren Mágnás Stanislav Georgievvel, a múlt évi champion zsokéval megtámadta az élen haladó lovat és kisebb biztatás után átvette a vezetést, amelyet ezután a célig már magabiztosan meg is őrzött és két és fél hosszal megnyerte a St. Legert. Rosenfire-t még Eminens is sikeresen lehagyta, míg a távoli negyedik helyet Bigfoot szerezte meg Norilsk előtt. Mágnás (FR, 3szm, Silver Frost – Miss Loulou) tehát ott folytatta, ahol júniusban abbahagyta, ami nagyon jó hír a magyar lóverseny számára, hiszen nagy szükségünk van jó lovakra.

Mágnás meséje

Gall származása ellenére a német badenbadeni árverésen vásárolta meg Siklósi Tamás 7500 euróért a Nemzeti Díj győztesét 2015 őszén azzal a céllal, hogy egy korai, középtávú lóra tegyen szert. Mágnás (és a második helyezett Eminens) apja a 2006-ban született Silver Frost, aki tipikus mérföldes ló. A legfontosabb győzelmét háromévesen a Prix d’Essai des Poulains-ben (a magyar Nemzeti Díj francia megfelelője) aratta, de emellett kétévesen is kimagasló formában versenyzett és két Group 3-as győzelmet szerzett, illetve harmadikként ért célba Group 1-es szinten is. Négyévesen már kevésbé bizonyult eredményesnek, egy Group 3-as helyezésig jutott. A francia Haras de la Hetraie ménesben fedező mén utódai közül több mint 15 nagyverseny-nyerőt találunk, akik közül a Group 1-et nyert Silverwave emelkedik ki, de érdekességként elmondható, hogy sikeres ugrólovak is születtek utána. A mén 6000 euróért (1,7 millió forintért) fedez. Mágnás anyja Franciaországban futott és egy győzelmet szerzett a legalsó hendikep kategóriában 1200 méterre egy vidéki pályán.

A kis Mágnás kétévesen pont úgy mutatkozott be, ahogy elvárták tőle, azaz július végén megnyerte élete első versenyét. Ezután két helyezést szerzett, majd győzött a Kétévesek Kritériumában 1600 méterre. Ezzel a kétéves ranglista második helyén zárta az évet. Háromévesen a Nemzeti Díjban lépett először a pályára és nyolchosszas győzelemmel demoralizálta az ellenfeleit. Az Alagi Díjban szintén magabiztosan szerezte meg az első helyet. A mérlege háromévesen három futás, három győzelem. Eddigi összkeresete 7,565 millió forint.

A kétévesek legnagyobb versenye

A St. Legerrel egy napon a legkoraiabb és legjobb kétévesek is starthoz álltak a szezon legmagasabban díjazott „csikóversenyében”, az 1400 méteres Szent László Díjban. Az 1891-ben alapított és hárommillió forint összdíjazású futamban ezúttal a St. Legernél is kevesebben, mindössze heten álltak starthoz és több induló is meglehetősen rutintalannak számított, mivel korábban még egy versenyben sem futottak, csupán kvalifikáltak. Tour To Paris viszont kiemelkedett a mezőnyből, miután eddigi két versenyét, a Derby-napon a Patay Sándor Emlékversenyt, valamint a Kincsem Díj napján a Blaskovich Ernő Emlékversenyt is megnyerte. Ráadásul az a ló, aki ez utóbbiban megszorongatta, vagyis Fire For Goga, nem indult itt. Tour To Paris legnagyobb ellenfelének a Turf szaklap First Generationt tartotta, aki Overdose egyik első csikója és lehengerlő stílusban kvalifikált, azonban hivatalos versenyben még nem futott. A másik lehetséges kihívónak az Angliában futott és ott két versenyt is nyert, jelenleg pedig osztrák színekben készülő Tie Em Up Telt tartották. A versenyben végül First Generation már az indítás előtt elvesztette minden esélyét, mivel a startboxban nagyon idegesen viselkedett. Nála is volt azért, aki rosszabbul járt. Rolex Boy ugyanis a startszemélyzet minden igyekezete ellenére sem állt be a startboxba, így el sem tudott indulni. Végül a hat ló között Tour To Paris (FR, 2pm, Fuissé–Theoricienne), Stanislav Georgievvel a nyergében hamar az élre állt és biztosan megnyerte a versenyt Tie Em Up Tel és Smiling, az egykori sikeres sprinter, Shakira Mia fia előtt.

Kállai Pálra emlékezve

Egy héttel később a még talpon lévő gyors, idősebb lovak idei utolsó kiemelt versenyére, a szintén 1400 méteres Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díjra került sor. Ezzel a versennyel a legendás zsokéra emlékezünk, aki 2006-ban, közvetlenül a Budapesti Díj előtt hunyt el. A versenynapon a róla készült portréfestményt is leleplezték. A mezőny ezúttal is mini volt, hiszen mindössze öt lóból állt. Az első számú esélyesnek az idén hét futásából négy versenyt nyert sprinter, Duce számított, valamint Mr. Marbin és a hároméveseket egyedül képviselő Capitaine Fregate. A versenyben Capitaine Fregate sokáig az élen haladt, azonban Duce (FR, 4pm, Fuissé – Dame Blanche) Jaroslav Línekkel a cél előtt 150 méterrel átvette tőle a vezetést és könnyen győzött. A harmadik hely Mr. Marbinhoz került. Az első két helyen ismét francia tenyésztésű apai féltestvérek végeztek, ugyanis Capitaine Fregate-nak is Fuissé az apja. A szép küllemű mén egyébként Franciaországban nem igazán tudott a tenyésztésben érvényesülni, az írek azonban fantáziát láttak benne, így 2018-ban a zöld szigetországban fedez majd. Az elmúlt hónap érdekessége, hogy mindhárom kiemelt versenyt francia tenyésztésű telivérek nyerték. Korábban a német hegemónia volt a jellemző Magyarországon, azonban az elmúlt években a kedvezőbb ár-érték arány miatt a magyar futtatók egyre szívesebben vásárolnak Deauville-ben.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2017/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Másodszor Mágocson

A Távlovagló és Távhajtó Szakág ob II. versenysorozatának második fordulóját július első szombatján tartották a Baranya megyei Mágocson. Kontár Gergőt, a Mágocs Kupa ötletgazdáját, rendezőjét kérdeztük az előzményekről, illetve a némi kihívást is rejtegető szervezéséről.

Az ország legnagyobb és legboldogabb tökei

Valószínűleg nem csak az országban a legnagyobb, de a legboldogabb tökök is Keszler László gárdonyi kertjében teremnek. A most hétvégi rácalmási tökfesztiválon idén is megvédte tökkirályi címét a gazda, akinek sok gondozási titka van Ezek közül azonban talán a leglényegesebb az odafigyelés, mellyel szeretett növényeit gondozza.

Sorra nyeri kutyáival a nemzetközi versenyeket

Franciaországban rendezett, nemzetközi kutyakiállításon szerzett első helyezést a hónap elején Chloe nevű kutyájával a kisterenyei Verebélyi Orsolya. A tizenkét, gyönyörű bordeaux-i dogból álló tenyészet tulajdonosa beszélt az ebekkel való mély kapcsolatáról, a versenyekre való felkészítésről és a külföldi megmérettetéseken átélt ­izgalmakról.

Geocaching verseny az erdőkben

Az Agrárminisztérium és a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő együttműködésében elindult az ország eddigi legnagyobb tematikus geocaching versenye, 76 darab geoláda kihelyezésével. A verseny célja az erdőgazdaságok szakmai és turisztikai tevékenységének népszerűsítése, magyar erdeink élővilágának bemutatása, valamint a természetjárás ösztönzése.

Vajon kik nyerik a harmadik erdőismereti vetélkedőt?

Vajon tényleg növekedett az erdőterület Magyarországon az elmúlt évszázadban? A trianoni veszteség után hogyan erdősítették a fátlan területeket? Mit tehetnek a mai emberek az ország természeti örökségének gyarapításáért? Mindezekben a témákban elmélyülhetnek azok a középiskolások, akik jelentkeznek az Országos Erdészeti Egyesület Fedezd fel az örökséged! erdőismereti vetélkedőjére.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát

Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.

Magyar termék rally 750 kilóméteren

A Metsä Tissue Hungary Kft. csapata nyerte idén a Coop Rallyt, amelynek záró díjátadójára csütörtökön került sor Siófokon. Mintegy 300 résztvevő 750 kilométert tett meg a szakmai programon. Ebben az évben Magyarország dunántúli tájain látogatott meg 5 élelmiszeripari szereplőt, egy papíripari üzemet és két COOP üzletet