0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Öt világbajnok ül bakra az Arénában decemberben

December első hétvégéjén az Arénában rendezik meg a FEI Fogathajtó Világkupát, melyen a Dobrovitzék mellett öt korábbi világbajnok hajtó is indul: Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde, Bram Chardon, Jérôme Voutaz és Benjamin Aillaud.

A programról:

  • December 2., szombat
    • Kapunyitás: 17.00 óra
    • Spanyol Királyi Lovasiskola műsora: 19.00
    • Fogathajtó Világkupa – „bemelegítő verseny”: 21.30
  • December 3., vasárnap
    • Kapunyitás: 15.30 óra
    • Spanyol Királyi Lovasiskola műsora: 17.00
    • Fogathajtó Világkupa forduló: 19.30

A fedeles verseny különleges hangulata

Sikersportágunk a fogathajtás szabadtéri versenye három számból – a díj-, a maraton- és az akadályhajtásból – áll. A fedeles verseny programjából – a szabadban első számként kiírt, a lovak idomítottságát bemutató – a díjhajtás kimarad. A fedeles verseny-pályáját legfeljebb 15 akadályból építik. Közülük általában 3 a maraton-, a többi az akadályhajtásnál használt bójákból – tetején labdákból – álló akadály.

A fedeles verseny tehát alapvetően eltér a szabadtéritől. Itt szinte minden más: a zárt tér, a fény, a hang, a közönség közelsége különös légkört teremt. Ehhez a lovak – és persze a hajtók is – nagyon eltérő módon alkalmazkodnak.

Vannak „fedeles specialista” lovak! A gyorsabb, robbanékonyabb, a fény- és hangjátékoktól – tehát a szokásoktól merőben eltérő körülményektől – nem félő, jó idegzetű lovak startolhatnak itt sikeresen.

A felfokozott hangulatú fedeles verseny izgalmas, látványos, pergő. Az első és az utolsó hajtó között sokszor csupán tized-század másodpercek döntenek.

A verseny a pályán eltöltött idő – másodperc – és a bóják tetejéről levert, vagy érintetlen labdák alapján dől el. Egy labda leveréséért 5 másodperc büntetés jár.

Itt a sikerhez különös bravúr kell.

A verseny története

A Díjugrató világkupa-sorozat immár a negyedik évtizedébe lépett. A svájci Max Amman ötlete alapján 1978-ban kelt életre egy ősztől tavaszig tartó téli versenysorozat. Abban az időben nagyon kevés helyen rendeztek fedeles versenyeket. Így a javaslatot tárt karokkal fogadta a nemzetközi díjugrató közönség.

A FEI Díjugrató Világkupa sikerein fellelkesülve a Nemzetközi Lovas Szövetség éveken át dédelgette a FEI Fogathajtó Világkupa létrehozásának ötletét. Végül 2000-ben összeült a „Fogathajtók Ötletfóruma”, amely kommunikációs-, marketing- és reklám szempontból mérte fel a lehetőségeket.

Döntöttek: 2001. novemberében a négyesfogatok részvételével – figyelemmel a sportcsarnokok adta lehetőségekre – speciális szabályok szerint rendezték az első Fedeles Fogathajtó Világkupát.

A szabadtéri versenyeken gyűjtött pontok alapján a világ 10 legeredményesebb négyesfogathajtója nevezhet e versenysorozatra; közülük a hat legjobb kerül a döntőbe.

2007-ben Magyarország sikeres próbaversenyt rendezett; 2008-tól Budapest bekerült a FEI World Cup Fogathajtó Világkupa versenynaptárába és – nagy megelégedésre – eddig 11-szer volt házigazdája a világ legjobb fogathajtói csúcstalálkozójának.

Budapest mellett további helyszínek: Stuttgart (GER), Hannover (GER), Lipcse (GER), Stockholm (SWE), Göteborg (SWE), Genf (SUI), London (GBR), Madrid (ESP), Mechelen (BEL), Lipcse (GER), Bordeaux (FRA).

Forrás: Magyar Lovassport Szövetség