0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Drága lesz az ünnepi sütemény

Karácsonyig a tojás darabonként 10 forinttal is drágulhat. Fórián Zoltán az Erste Bank agrárszakértője szerint főleg a szűk kínálat hajtja fel az árakat.

A korábbi éveknél gyorsabban drágul év végéhez közeledve a tojás ára, ami a tavalyi madárinfluenza és a nyár végi fipronil-botrány következménye – közölte az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.

Fórián Zoltán az InfoRádiónak elmondta, hogy a tojáspiacon két keresleti csúcs van: a húsvét és a karácsony, ilyenkor a növekvő kereslet miatt drágulás tapasztalható. Ez idén is így van, de most a kínálati oldal különösen szűk, ezért számíthatunk a szokásosnál nagyobb áremelkedésre.

Bár a nyugat-európai fipronil-botrány Magyarországot kevésbé érintette, de például Németországban, Belgiumban, Hollandiában olyan súlyosan a helyzet a tojáspiacon, hogy az egy évvel korábbinak a duplájára ugrott az ár.

A szakember szerint a magyarországi árak a mostani 40-42 forintról 50-55 forintra  emelkedhetnek, vigasztaljon minket az, hogy az év elejétől átmenetileg újra olcsóbb lesz a tojás, egészen húsvétig.

Forrás: Inforádió