0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szingapúrnak megfelelnek a magyar állategészségügyi intézkedések

A szingapúri Agro - Élelmiszer és Állategészségügyi Hatóság (AVA) november 21-ei értesítése alapján elismeri a magyar állategészségügyi felügyelet madárinfluenza elleni védekezéssel kapcsolatos előírásait, intézkedéseit. Eszerint egy jövőbeni járványnál a korábbiakkal ellentétben csak a kitöréssel érintett megye, illetve a korlátozás alatti terület kerülhet tiltólistára a szingapúri export során.

A 2016-os magyarországi madárinfluenza járvány megjelenését követően a szingapúri illetékes hatóság az elsők között tiltotta meg Magyarország teljes területéről az élő baromfi, baromfihús, baromfi húskészítmény, tojás és tojáskészítmény befogadását. Az intézkedéseket 2017. augusztus 24-ig tartották fent, mivel ekkor Magyarország visszanyerte mentességét. A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) előírásainak megfelelő intézkedések bemutatását követően nyitottságot mutatott a szingapúri fél arra, hogy a jövőben ne az egész országra vonatkozzon a tilalma.

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos 3/2017. számú határozatában jelentette meg azokat a minimális járványvédelmi intézkedéseket, melyeket a magyarországi baromfitartóknak be kell tartaniuk a betegség megelőzése érdekében. Ezeket az intézkedéseket ismerte el mai hivatalos levelében a szingapúri illetékes hatóság, melynek eredményeképp módosultak a szingapúri kiszállításra vonatkozó feltételek. Jövőbeni madárinfluenza kitörés esetén csupán a járvánnyal érintett megye, és a korlátozás alatti területek veszítik el lehetőségüket a szingapúri exportra.

A magyar hatóság szakemberei folyamatosan ellenőrzik az említett járványvédelmi követelmények meglétét, és amennyiben az állattartók betartják az előírásokat, hasonló kedvező döntések születhetnek hazánkat érintően.

 

Forrás: FM Sajtóiroda