0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Áfacsökkentés előtt még drágul a hal

Néhány tíz forinttal drágább lesz karácsony környékén a hal, mint egy éve. Bár a jövőre esedékes áfacsökkentést követően vélhetően csökken a hal ára, a piaci szereplők szerint hosszú távon az euró­pai uniós területalapú támogatás bevezetése tarthatja alacsonyan az árakat.

Területalapú támogatást kérnek 2020 után a magyar édesvízihal-tenyésztő gazdaságok. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnöke a Magyar Időknek elmondta: a tengeri halászathoz képest méltánytalanul alulfinanszírozott ez a terület az Európai Unióban. – Az ágazat jövedelemtermelő képessége nagyon alacsony, a védett állatok, madarak élőhelyeinek biztosításával, a természeti értékek megőrzésével jelentős anyagi haszontól esnek el ezek a vállalkozások – mutatott rá.

Így hát a szakember szerint egyfajta ökoló­giai kompenzációként kérik a szántóföldi növényt termesztők esetében megszokottnak számító hozzájárulást. A szervezet ezért Erdős Norbert fideszes EP-képviselőhöz fordult. A politikus a napokban jelezte: azért fog lobbizni, hogy az uniós döntéshozók 2020 után megduplázzák az édesvízi ágazatra szánt uniós forrást.

A jelenleg futó Magyar halászati operatív programban az évtized végéig összesen 16,5 milliárd forint áll rendelkezésre, míg az előző ciklusban 15 milliárd forintnyi támogatást nyerhettek el fejlesztéseikhez a tógazdaságok. Németh István szerint ebből a keretből máig számos beruházás valósulhatott meg, a vállalkozások technológia fejlesztésre, gépesítésre, gátak, tavak építésére és rekonstrukciójára költötték el a támogatást.

A 2020-ig elérhető fejlesztési forrásokat ugyanakkor nehézkesen tudják lekötni, az önerő biztosításával ugyanis ­problémáik vannak a gazdaságoknak.

Németh István szerint ha az unió lehetővé teszi, hogy a haltermelők területalapon jussanak forráshoz, nemcsak a tevékenység jövedelmezősége nő, hanem a fogyasztók is könnyebben juthatnak majd haltermékekhez.

Az egy főre jutó lakossági fogyasztás ma 6,5 kilogramm hazánkban, a vásárlásokat elsősorban az édesvízi halak magas ára fogja vissza. – Bár jövőre a haltermékek is bekerülnek az ötszázalékos áfakörbe, így a jelenleginél olcsóbban juthatnak majd halhúshoz a magyarok, a kiszámítható támogatási rendszer tartósan alacsonyan tudná tartani a termékek árát – emelte ki Németh István.

A legtöbben a karácsonyi időszakban vásárolnak halat Magyarországon, az ünnep előtti rohamra már felkészültek a gazdaságok. – A multinacionális cégek és a kisebb halszaküzletek is leadták a rendeléseket, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy évről évre nő az igény a friss hal iránt – emelte ki.

Hozzátette: az árak ebben a szezonban még magasabban lesznek, az előző évhez képest néhány tíz forinttal többe kerül majd a ponty kilója a boltokban.

Sehol sem lesz ­hiány jó minőségű halból, a hipermarketek mellett pedig piacokon is beszerezhetik a karácsonyi menü alapanyagát a háztartások.

Forrás: Magyar Idők