Back to top

Három hét alatt kapott új tetőt a fóti lovarda

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közelmúltban megújult fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában szeptemberben készült el az egyik meglévő nyitott lovaspálya fedése, amelynek gyártását és összeszerelést a Frisomat végezte. Ez Közép-Európa legnagyobb fesztávú Frisomat acélcsarnoka.

Mivel gyógyítás, fejlesztés és rehabilitáció is zajlik a lovasterápiás foglalkozásokon, és a terület ad otthon a lovasterápiás szakemberek képzésének is, így az ott végzett munkát az időjárás erősen befolyásolhatja.

A napi terápiás feladatok és az oktatás mellett évente rendeznek Nemzetközi Díjlovas Versenyt és gyermekeknek Lovasterápiás Versenyt is, ezért döntöttek a homokos pálya tető alá helyezése mellett, mellyel csökkenthetők a felázott talaj, csapadék vagy hóesés okozta kellemetlenségek. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, Dr. Edvi Péter azt nyilatkozta, hogy „a Lovasterápiás Központban évente több ezer fiatal és gyermek vesz részt fejlesztő terápiában dacolva az időjárással, de a lovasterapeuta képzés illetve a versenyek zavartalan lebonyolítása miatt is szükség volt már egy fedett pályára”.

frisomat_lovarda1_j.jpg

Fotó: Frisomat Kft.

A pálya fedésére épített Frisomat acélcsarnok 2017 szeptemberében készült el, és a helyszínen látványával, a Frisomat berkein belül pedig méreteivel aratott sikert. Az építmény egy 72 méter hosszú és 6,2 méter magas nyitott oldalú lovarda lett a homokos pálya fölött. 43 méter szabad fesztávolságával egy belső alátámasztás nélküli fedést kapott és mindössze 3 hét kellett a felépítéséhez, ezért a Frisomat csarnokai közül Közép-Európában a legnagyobb fesztávú, teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acél profilokból készült, trapézlemez burkolatú csarnokként tartják számon.

A Frisomat a Rebeton Kft.-vel együtt jegyezte a projektet, és nemcsak a kivitelezésben dolgozó felek, de a megrendelő is nagyon pozitívan nyilatkozott. Annyira, hogy az elvárások tisztázása után nyugodtan rábízta magát a tervezőre és a kivitelezőre.

„A végeredmény egy látványos és mindenekelőtt jól használható épület lett, amelyet már az idei Díjlovas és Lovasterápiás versenyünkön a lovasok fel is avattak.” – nyilatkozta dr. Edvi Péter.

A fővállakozó, Takács Dávid, pedig a korrektséggel párosuló gördülékenységet emelte ki. Ugyan ez volt az első közös munkájuk, de könnyen tudtak együtt dolgozni és a Frisomat szerelői igényesen, nyugati precizitással végzeték munkájukat, amit az időjárás sem befolyásolt, így határidőre adták át az acélcsarnokot.

frisomat_lovarda2.jpg

Fotó: Frisomat Kft.

Pedig több kihívás is útjukat állta, kezdetnek például azzal, hogy az acél keretállásokat mozgató 40 tonnás daru nem mehetett rá a becsövezett, vízelvezetéssel felszerelt homokos területre, így előregyártott beton panelekből ideiglenes utat építettek a daru alá, az egyenletes súlyeloszlás érdekében. 15 szerelő dolgozott összehangolt munkával 4 napon át a 19 fő keretállás rögzítésén, és a legutolsó csavar becsavarása után még arra is figyeltek, hogy a gyermek és lovak egészsége védelme érdekében a lehullott csavarokat, fémhulladékokat összegyűjtötték, a homokos területet pedig átgereblyézték.

Magyarországon az elmúlt évtizedben számos acélcsarnok épült takarmánytárolásra, géptárolásra vagy állattartó épületként. A Frisomat Kt. hidegen hengerelt profilokból készülő acélcsarnokaival itthon már 25 éve kínál megoldást az egyszerű és költséghatékony kivitelű csarnokoktól az egyedi igényekhez szabott csarnokóriásokig. Már 35 000 Frisomat csarnok épült a világ több mint 100 országában referenciaként.

Magyarországon már több mint ezer épület a referencia a Frisomat acélcsarnokok minőségére. Az egyszerűbb vonalvezetésű épületek a költséghatékony és gyors csarnoképítési megoldásokat adják, amihez kifejezetten rövid gyártási és szállítási határidővel juthatnak hozzá. A magasabb műszaki paraméterű, innovatív épületek inkább egyediségükkel és a gazda igényeire gyártott műszaki megoldásukkal segítenek a géptárolásban, terményelhelyezésben vagy akár az állattartásban.

Forrás: 
agroinform.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamarosan újra birtokba vehetik a Nemzeti Lovardát a lovasok

A Nemzeti Lovarda felújítása hamarosan befejeződik. A több mint egy éve tartó nagyberuházás során megújulnak a fedeles lovardák, istállók, közösségi és kiszolgálóhelyiségek.

Milyen a jó lovas tábor?

Nem egy szülő szeretné a nyári szünetben, hogy gyermeke lovas táborban töltsön el néhány napot, vagy akár hetet. De az árak bizony sokakat elrettentenek. Igen változatosak a lehetőségek – milyen szempontok alapján válasszunk, ha mégis úgy döntünk, hogy mélyebben belenyúlunk a zsebünkbe?

Négypatkós minősítést kapott az iskola lovardája

Négy­patkós minősítésben részesült a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszer­ipari Szakképző Iskola lovardája – jelentette be az örömhírt Rózsa Pál, az iskola igazgatója a lovászok keddi szakmunkásvizsgáján.

Lovasember leszel, vagy „csak” lovas?

Magamról annyit, hogy sorsom háborgó tengerén életem hajója vak véletlenek habos hullámain sodródva végül is egy sanghaji lovardában kötött ki. A szerkesztők kérésének eleget téve itteni tapasztalataimat, tanulságokat, gondolataimat szeretném megosztani otthoni olvasóimmal. Burucs Balázs levele Sanghajból. Lovasembernek, lovasnak és minden embernek.