Back to top

Három hét alatt kapott új tetőt a fóti lovarda

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közelmúltban megújult fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában szeptemberben készült el az egyik meglévő nyitott lovaspálya fedése, amelynek gyártását és összeszerelést a Frisomat végezte. Ez Közép-Európa legnagyobb fesztávú Frisomat acélcsarnoka.

Mivel gyógyítás, fejlesztés és rehabilitáció is zajlik a lovasterápiás foglalkozásokon, és a terület ad otthon a lovasterápiás szakemberek képzésének is, így az ott végzett munkát az időjárás erősen befolyásolhatja.

A napi terápiás feladatok és az oktatás mellett évente rendeznek Nemzetközi Díjlovas Versenyt és gyermekeknek Lovasterápiás Versenyt is, ezért döntöttek a homokos pálya tető alá helyezése mellett, mellyel csökkenthetők a felázott talaj, csapadék vagy hóesés okozta kellemetlenségek. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, Dr. Edvi Péter azt nyilatkozta, hogy „a Lovasterápiás Központban évente több ezer fiatal és gyermek vesz részt fejlesztő terápiában dacolva az időjárással, de a lovasterapeuta képzés illetve a versenyek zavartalan lebonyolítása miatt is szükség volt már egy fedett pályára”.

Fotó: Frisomat Kft.

A pálya fedésére épített Frisomat acélcsarnok 2017 szeptemberében készült el, és a helyszínen látványával, a Frisomat berkein belül pedig méreteivel aratott sikert. Az építmény egy 72 méter hosszú és 6,2 méter magas nyitott oldalú lovarda lett a homokos pálya fölött. 43 méter szabad fesztávolságával egy belső alátámasztás nélküli fedést kapott és mindössze 3 hét kellett a felépítéséhez, ezért a Frisomat csarnokai közül Közép-Európában a legnagyobb fesztávú, teljes egészében hidegen hengerelt, horganyzott acél profilokból készült, trapézlemez burkolatú csarnokként tartják számon.

A Frisomat a Rebeton Kft.-vel együtt jegyezte a projektet, és nemcsak a kivitelezésben dolgozó felek, de a megrendelő is nagyon pozitívan nyilatkozott. Annyira, hogy az elvárások tisztázása után nyugodtan rábízta magát a tervezőre és a kivitelezőre.

„A végeredmény egy látványos és mindenekelőtt jól használható épület lett, amelyet már az idei Díjlovas és Lovasterápiás versenyünkön a lovasok fel is avattak.” – nyilatkozta dr. Edvi Péter.

A fővállakozó, Takács Dávid, pedig a korrektséggel párosuló gördülékenységet emelte ki. Ugyan ez volt az első közös munkájuk, de könnyen tudtak együtt dolgozni és a Frisomat szerelői igényesen, nyugati precizitással végzeték munkájukat, amit az időjárás sem befolyásolt, így határidőre adták át az acélcsarnokot.

Fotó: Frisomat Kft.

Pedig több kihívás is útjukat állta, kezdetnek például azzal, hogy az acél keretállásokat mozgató 40 tonnás daru nem mehetett rá a becsövezett, vízelvezetéssel felszerelt homokos területre, így előregyártott beton panelekből ideiglenes utat építettek a daru alá, az egyenletes súlyeloszlás érdekében. 15 szerelő dolgozott összehangolt munkával 4 napon át a 19 fő keretállás rögzítésén, és a legutolsó csavar becsavarása után még arra is figyeltek, hogy a gyermek és lovak egészsége védelme érdekében a lehullott csavarokat, fémhulladékokat összegyűjtötték, a homokos területet pedig átgereblyézték.

Magyarországon az elmúlt évtizedben számos acélcsarnok épült takarmánytárolásra, géptárolásra vagy állattartó épületként. A Frisomat Kt. hidegen hengerelt profilokból készülő acélcsarnokaival itthon már 25 éve kínál megoldást az egyszerű és költséghatékony kivitelű csarnokoktól az egyedi igényekhez szabott csarnokóriásokig. Már 35 000 Frisomat csarnok épült a világ több mint 100 országában referenciaként.

Magyarországon már több mint ezer épület a referencia a Frisomat acélcsarnokok minőségére. Az egyszerűbb vonalvezetésű épületek a költséghatékony és gyors csarnoképítési megoldásokat adják, amihez kifejezetten rövid gyártási és szállítási határidővel juthatnak hozzá. A magasabb műszaki paraméterű, innovatív épületek inkább egyediségükkel és a gazda igényeire gyártott műszaki megoldásukkal segítenek a géptárolásban, terményelhelyezésben vagy akár az állattartásban.

Forrás: 
agroinform.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

Fejlesztették az ősgyepes lovaspályát

Az elmúlt harminc év legnagyobb fejlesztése valósult meg az üzemeltetők és a kormány közös támogatásának, erőfeszítésének köszönhetően, s így újulhatott meg az ország egyetlen ősgyepes lovaspályája - mondta Budai Gyula miniszteri biztos Kiskunhalason, a Hirling József Lovaspark fejlesztéseinek avatóján.

„Ilyen létesítmény nincs még egy az országban” – átadták a Lipicai Lovasközpontot

A magyar lovas élet történetének eddigi legnagyobb beruházása a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont, amely a Kincsem Nemzeti Lovasprogram keretében valósult meg 6,8 milliárd forintból. A korábbi nyitott lovas stadion és a fedett lovarda teljes megújítása és kibővítése eredményeképpen a Magyarország egyik legnagyobb vidéki komplex lovasközpontja jött létre.

Lovardát álmodott a gyerekeknek

Izgalmas kampányt hirdetett egy bank az idei évben, amelynek ezúttal nagyon komoly települési vonatkozása van. A fődíjat a perkátai fiatal lovasoktató nyerte el, és a pénzből régi álmát valósítja meg, amely egyben a gyermekek javát is szolgálja majd.

Mesteredző a megújult lovardában

A magyar lovassport örökös bajnoka, Dallos Gyula tart edzőtábort a Debreceni Egyetem Lovasakadémiáján június elején. Az elmúlt hónapokban újabb felújítások történtek a lovardában, a szociális helyiségek korszerűsítésével európai színvonalúvá vált a komplexum.

Arab telivérek a befutók a mezőgazdasági versenyen

Már középiskolában kitűnnek a jövő szakemberei. A Guba Sándor-emlékversenyen – melyet a Kárpát-medence középfokú mezőgazdasági intézményei tanulói számára rendeznek –, egy lótenyésztés, lótartás, lovas hagyományok témakörben született tanulmány nyert.

A ló akarjon dolgozni

Magyarországra, egész pontosan a pilisjászfalui Unikornis Lovardába látogatott kurzust tartani Thamar Zweistra, illetve Leunus van Lieren ötcsillagos holland mesteredző, a 2017-es holland Év tenyésztője díj birtokosa, aki az elismerést azzal érdemelte ki, hogy saját istállójában, a Hexagonban 22 nemzetközi nagydíjas lovat tenyésztett és képzett ki Thamar Zweistra és fia, Lauren segítségével.

Vendégségben Sasi lovasbirtokán

Igazi falusi, muskátlis vasútállomási kép fogad, amikor leszállok Csömörön a HÉV-ről. Csend van és nyugalom. Élhető a vidék. Itt található Sasvári Sándor, vagy ahogyan szinte mindenki nevezi, Sasi kertje, de inkább lovasbirtoka. Látszik rajta, hogy sok-sok vendéget vezetett már itt körbe.

Újra a lovasok otthona a megújult Nemzeti Lovarda

A magyar lovasport fontos mérföldkőhöz érkezett: átadták a megújult Nemzeti Lovardát, ami így méltóképpen ünnepelheti idén fennállásának 140-ik évfordulóját. A lovasbemutatóval egybekötött megnyitón Orbán Viktor miniszterelnök elmondta: évtizedekkel később az emberek úgy tekinthetnek majd vissza erre az alkalomra, mint a napra, amikor a magyar újra lovas nemzetté nyilvánította magát.

Hamarosan újra birtokba vehetik a Nemzeti Lovardát a lovasok

A Nemzeti Lovarda felújítása hamarosan befejeződik. A több mint egy éve tartó nagyberuházás során megújulnak a fedeles lovardák, istállók, közösségi és kiszolgálóhelyiségek.