0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új technológiával csökkentené a vegyszerterhelést a Kwizda Agro Kft.

A vegyszerhasználatot csökkentő mezőgazdasági technológiákat és termékeket fejleszt ki a Kwizda Agro Hungary Kft. egy négyéves, európai uniós projekt keretében, a kutatások a hazai mezőgazdasági területek jó termőképességének megőrzéséhez is hozzájárulhatnak - közölte a cég.

Kevesebb vegyszert igénylő technológiát fejleszt a Kwizda Agro Kft.

A kft. a Debreceni Egyetemmel és a Biovéd 2005 Kft.-vel közös, 900 millió forintos projekthez 470 millió forintos támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaiból.

A 2021-re olyan „zöld” termékeket hoznak létre, amelyek a termőföldek hagyományos vegyszerterhelését csökkentik

– mondta Czinege Erik, a kft. termékmenedzsere az MTI-nek. Emellett a klímaváltozás hatásainak kezelésére egy, a gazdálkodókat segítő, „döntéstámogató” rendszert, Fejér, Tolna és Baranya megyében agrármeteorológiai állomásokat hoznak létre. Mindez egy későbbi, növényvédelmi előrejelzési rendszer alapja lesz – tette hozzá.

A kutatások középpontjában elsősorban szántóföldi növények – kukorica, napraforgó, repce – állnak, a kísérleteket a Tolna megyei Murgán, öt hektáron végzik.

A szakember elmondta: a hagyományos gazdálkodásban jelenleg is használnak totális gyomirtószereket, például glifozátokat, amelyek visszavonásáról viták folynak. A gyomirtóból hektáronként 5 liternyi az átlagos felhasználás; a gyakorlat szerint intenzív növénykultúrákban hektáronként 400-500 kilogramm, 70 százalékban nitrogént tartalmazó műtrágyát használnak fel. A KSH adatai szerint 2016-ban Magyarországon 2 millió 839 ezer hektáron egymillió 130 ezer tonna műtrágyát használtak fel a gazdálkodók.

A növénytermesztésben a jelenlegi terméseredményeket műtrágya alkalmazása nélkül nem lehet elérni, de mennyiségét biológiai módszerekkel, trichoderma gomba, talajbaktérium alkalmazásával 20-30 százalékkal lehet csökkenteni

– jegyezte meg.

A projekt keretében foglalkoznak mások mellett a homokos termőtalajok vízgazdálkodásának javításával, és azzal is, hogy hogyan lehet megvédeni kertészeti növényeket – paprikát, paradicsomot, görögdinnyét – a káros UV-sugárzástól.

A magyar földek – bár szervesanyag-tartalmuk az utóbbi évtizedekben csökkent -, európai összevetésben jó termőképességgel rendelkeznek, hiszen Nyugat-Európában sokkal nagyobb mértékű a kemizálás és a talajok nitrátszennyeződése. Ezt az értéket meg kell őrizni – mondta a cég menedzsere.

Az osztrák tulajdonú, 1994-ben alapított Kwizda Agro Hungary – projektleírása szerint – ötezer hazai termelővel áll kapcsolatban, és a magyar növényvédőszer-piacon hatszázalékos részesedéssel bír. Idén nettó árbevétele – a 2016-os 9,5 milliárd forint után – várhatóan meghaladja a 11 milliárd forintot.

A nyilvános cégadatok szerint a cég adózott eredménye tavaly és tavalyelőtt mintegy 204 millió, illetve 459 millió forint volt, 2015-ben több mint 10,6 milliárd forint árbevételt ért el.

Forrás: MTI-Eco